Laddar

De ställs mot gamla klubben: ”Klart att jag har en fördel”

Kärt återseende för många i Ystad.

delningar

Tisdagens match i Handbollsligan mellan Ystads IF och HK Aranäs blir något av en återträff för många hemmalaget. Förutom fem YIF-spelare har tränaren Jerry Hallbäck ett förflutet hos klubben från Kungsbacka.

Nio säsonger blev det i Aranäs för Hallbäck. Förra säsongen ledde han laget till en elfteplacering i tabellen men valde under hösten att byta västkusten mot  Skåne.

– Det är klart det blir speciellt att möta den klubben man tränade förra året, även om det har kommit till några nya spelare och en ny tränare. Jag ser det som en motståndare vi gärna vill vinna mot och även om det är Aranäs eller Malmö så spelar det inte så stor roll för mig. Man lever i nuet och förbereder sig för matchen framför sig, säger han.

Vem har störst fördel, att du känner Aranäs eller att Aranäs känner dig? – (Skratt) Ja, det vet jag inte men det har hänt litegrann och de gör saker på lite annorlunda sätt än förra säsongen. Det är en lite ny situation men när det är individuella prestationer och hur de tänker och agerar på individnivå är det klart att jag har en fördel, absolut.

Sönerna Anton och Ludvig Hallbäck spelar för Ystad men har Aranäs som moderklubb, vilket även gäller Jesper Gustavsson. Dessutom har Alexander Borgstedt och Carl Löfström båda spelat med Aranäs.

– För killarna är det också lite speciellt för de har många kompisar i laget som man umgås med privat och i det läget vill man gärna gå vinnande ur den striden. Vi har inte pratat någonting om det och man har rätt många matcher på en säsong. Aranäs kommer till oss och vi vill visa att vi är starka på hemmaplan. Man gör förberedelserna utifrån det vi behöver prestera, säger Hallbäck.

Aranäs har tippats att ligga i botten av tabellen och har förlorat sina två inledande matcher med 18–30 borta mot IFK Kristianstad och 17–24 hemma mot HK Malmö.

– Det är ett lag som står för mycket fart och fläkt och de spelar med en hög högstanivå. Vi har kollat vad det är för saker de gör och det är vad vi har pysslat med. Vi har givetvis sett deras bägge matcher och läst på hur de står försvarsmässigt men också vilka starter de jobbar med.

Vilka spelare får ni se upp med? – De som har varit duktiga inledningsvis och som vi vet sedan tidigare som Philip Jonsson är en högerhänt högernia som vi måste ha koll på när han går på genombrott. Sedan gäller det att få hål på Daniel Bergqvist i mål som ofta är duktig. Sedan naturligtvis den snabbe och genombrottsstarke Pontus Mellegård.

Ystad däremot förlorade sin premiär med 27–31 hemma mot Kristianstad men vann sedan med 30–27 borta mot Malmö. I den haltande tabellen ligger man på åttonde plats.

– Bägge matcherna startade vi lite sämre i första halvleken men var lite bättre i andra. Mot Kristianstad fick vi jaga ikapp och var sju mål efter som mest och sedan blev det fyra bollar där. Mot Malmö startade vi lite knackigt men hade ändå ett likaläge i paus. I andra halvlek förde vi matchen och gjorde en jäkligt bra andra halva i både försvar och med målvaktsspelet, men även att vi var trygga i vårt anfallsspel, säger Hallbäck.

Inga skador eller sjukdomar besvärar truppen och Ystad kommer till spel med fullt manskap.

Relaterade artiklar