De prisas för sina kulturgärningar

"De får med sig gemenskap, glädje och självkänsla".

delningar

Nu är det bestämt vilka som tilldelas årets kulturpris och vilka som utses till årets stipendiat och kultureldsjäl.

Sommarteatern kämpade mot tio andra bidrag till att få årets kulturpris. Men till sist gick de segrande ur kampen med motiveringen att föreningen når den viktiga målgruppen barn och unga, samt lockar både killar och tjejer. Kommunen uppmärksammar även att föreningen består av entusiaster med stort engagemang som ger allt. "De får med sig gemenskap, glädje och självkänsla. Besökarna strömmar nyfiket till föreställningarna som blir bättre år efter år", skriver Ystads kommun i sin motivering.

– Det är jättekul och vi blev lite chockade för det var så många fina som var nominerade. Vi kämpar ju så hårt hela året, och särskilt på sommaren, så det är kul att kommunen visar sin uppskattning för oss, säger Hilda Ståhl, regissör för Sommarteatern.

Ni får ju 25 000 kronor, vad ska ni göra med pengarna?

Pengar behöver vi alltid. Vi har ju mycket teknik och i och med att vi spelar utomhus, ibland i regn, så blir den förstörd och det är väldigt dyra grejer. Det hade varit skönt att kunna förbättra den tekniken vi har, säger Hilda Ståhl.

Hilda Ståhl, regissör för Sommarteatern. Foto: Sommarteatern

Ystads kommuns kulturstipendium 2018 går till William Schmatz och beskrivs som en ung men erfaren estradör, showartist, skådespelare, kulturarrangör, konfrencier och programledare.

Titeln Årets Kultureldsjäl 2018 tilldelas Jan Åke Wahlfrid. Han omnämns som en passionerad förmedlare av kulturhistoria, med ett stort hjärta för hembygden.

De tre pristagarna kommer att firas på Kulturfesten den 27 november.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar