Laddar

De kommunala avgifterna ökar i Ystad

Det blir dyrare att använda bland annat el. - Foto: Mostphotos

I Sverige som helhet skiljer det nästan 11 000 kronor mellan den dyraste och billigaste kommunen.

delningar

Var i Skåne du bor har stor betydelse för hur mycket du behöver betala för el, avfall, värme och vatten. Det visar den årliga Nils Holgerssonrapporten.

I Skåne skiljer sig kostnaderna markant. Det är 39 procent billigare med el, avfall, värme och vatten i den billigaste kommunen, Helsingborg, än vad det är i den dyraste, Östra Göinge.

– Det är helt orimligt att det skiljer hela 39 procent i pris mellan dyraste och billigaste kommun. Hyresgäster och andra boende i Östra Göinge får ju precis samma sak för pengarna som de får i Helsingborg – men i Östra Göinge tvingas de betala mycket mer. Ett väldigt orättvist system, säger Carl-Johan Dahlgren, ordförande i Hyresgästföreningen Östra Göinge-Osby i ett pressmeddelande.

Även i Ystad har den totala kostnaden per månad för el, vatten, avfall och fjärrvärme per lägenhet ökat. 2017 gick kostnaden för en lägenhet på 1 758 kronor, men ett år senare hade den gått upp till 1 888. Det är en ökning med 7,4 procent.

Allra billigast kommer du undan i Luleå, där kostnaden per månad ligger på 1 512 kronor. Dyrast är det i Munkedal, där kostnaden ligger på 2 428 kronor per månad. Det är en skillnad på 60 procent.

Relaterade artiklar