Laddar

De åker från Ystad till Haparanda – på vattenskoter

Stort äventyr väntar: ”Känns jättespännande”.

delningar

Det är den fjärde juni som det bär av av Ystads hamn för de fem Kalixgrabbarna Johan Frohm, Johan Malmström, Jocke Mörk, Johan Johansson och Kalle b. Sedan väntar en femdagars långresa på drygt 1000 sjömil från Ystad i söder till Haparanda i Norr.

– I grunden har vi ett intresse för vattenskoter och har kört ett antal mindre sträckor i Bottenviken. Men nu ville vi göra en längre sträcka och det är ingen som åkt hela vägen längs med Sveriges blå band på vattenskoter och lyckats hela vägen hittills, säger Johan Frohm.

Ambitionen har hela tiden varit att resan skulle resultera i en god sak. Därför görs samtidigt en insamling mot prostatacancer.

– Mälsättningen är att kunna skänka 100 000 kronor genom insamling och olika donationer. Och det går jättebra än så länge. Nu innan avfärd är vi redan uppe i 70 000 kronor, säger Johan Frohm.

Att skänka pengarna till just cancerforskning var självklart för dem – och Sveriges blå band och Prostatacancerförbundets blå band passade bra tillsammans tyckte kvintetten.

– Det blir dubbla blå band. Och vi alla fem som är med har någon form av cancer i vår närhet. Cancer är något som alla drabbas av och är generellt ett stort problem i samhället, säger Jonas Frohm.

Innan avfärd återstår en hel del förberedelser.

– Det är ganska mycket att göra. Vi har fått ganska snabbt från tanke till handling, så det är mycket planering. Det är fysiskt utmanade så vi tränar sedan är det mycket utrustning som ska med, personlig utrustning, kommunikationsmöjligheter och dräkter. Sedan modifieras skotrarna med navigationssystem och extra tankar.

Den tredje anländer gänget till Ystad och tidigt morgonen efter går färden. – Det känns jättespännande, avslutar Johan Frohm.

Relaterade artiklar