Laddar

Christina från Ystad gör succé på Kungliga Operan: ”En dröm”

Gör operadebut som 27 åring – lovordas av pressen: "Ett sensationellt genombrott".

delningar

På Kungliga Operan i Stockholm sätts nu Verdis klassiker ”Aida” upp. Just Aida spelas av Ystadssopranen Christina Nilsson 27, som nu lovordas efter sin debut.

”Ett sensationellt genombrott”skriver Sveriges Radios Per Feltzin om Christinas rolltolkning av Aida.

”Unga Christina Nilsson sjunger helt fantastiskt – att ge henne huvudrollen som Aida var ett modigt, roligt och helt rätt val”, skriver DN:s kritiker Nicholas Ringskog Ferrada-Noli om samma roll.

”En romantisk debut, ett tvättäkta genombrott”, säger SVT:s Camilla Lundholm om Christina.

Christina Nilsson från Ystad sjöng redan som liten, och när hon var tio år började hon på den kommunala musikskolan i Ystad.

– När jag var fjorton hörde min musiklärare på min röst att jag kunde sjunga opera, säger Christina när 24ystad får en pratstund med henne över telefon.

Vid 17 års ålder flyttade hon till huvudstaden för att börja på Lilla Akademins musikgymnasium. Efter gymnasiet pluggade hon två år på folkhögskolan i Vadstena vilket senare ledde till fem års studier vid Operahögskolan i Stockholm. I juni blev hon färdig med studierna och i år gör hon alltså debut på Kungliga Operan i Stockholm som Aida.

Hur har du kunnat bli så bra? – Det är en blandning av att man har talang för något och väldigt bra lärare. Min pianist är en av Sveriges främsta pianister (Magnus Svensson reds. anm.) och vi samarbetar väldigt tätt, säger Christina.

Hon pendlar till Schweiz för att ha lektioner med sin sångpedagog Jonathan Morris.

– Jag har en röst som passar, men jag jobbar också med väldigt bra personer, säger hon.

Att få sådana lovord efter en debut är något Christina har drömt om.

– Det är jätteroligt när man har förberett något under så långt tid och min debut går så bra. Det är ju sånt här man har drömt om, iallafall så länge jag kan minnas, att debuten ska slå. Det var en underbar känsla i lördags när föreställningen var över och folk tyckte om det man hade gjort.

Aida spelas på Kungliga Operan i Stockholm fram till 11 april. Hennes dröm inom operalivet är att jobba som frilansande sopran över hela världen.

– Men jag är väldigt hemmakär, så jag vill ju vara i Sverige också, men jag jobbar gärna internationellt.

Christina Nilsson blev 2015 utsedd till Birgit Nilsson stipendiat. Året innan, 2014, utsågs hon till Jenny Lind-stipendiat vilket bl.a. innefattade en månads turné i USA och Kanada. Christina har även tilldelats stipendium från Kungliga Musikaliska Akademien 2013, 2014 och 2015, Mats Liljefors stipendiet 2013, Vadstena Akademiens stipendium 2012 och Ystads Allehandas kulturpris 2011.