Laddar

Carolines konst är djupt personlig: ”Vissa tavlor ska jag aldrig sälja”

I sin ateljé i Ystad skapar och säljer Caroline Dahlgren unika och djupt personliga tavlor som bäst kan beskrivas som "figurer i surrealistiska situationer".

delningar

I en av ateljéerna på Per Helsas gård finns Caroline Dahlgrens unika verk för allmän beskådan. Platsen fungerar både som arbetsplats och showroom för konstnären som flyttade in på den anrika gården för omkring tre år sedan.

Här trivs hon som fisken i vattnet.

– Gud ja, det är som mitt andra hem. Det är jättemysigt här, säger Caroline.

 

Väggarna är fyllda av väldigt speciella målningar i akryl, föreställande något bisarra personer. Konstnären själv vill inte sätta någon för tydlig etikett på sitt skapande.

– Det är alltid svårt att sätta en ism på det man gör. Jag brukar säga att det är figurer i surrealistiska situationer men sedan vill jag inte kalla det för klassisk surrealism heller. Det är en blandning mellan expressionism och surrealism kanske, men det är egentligen upp till andra att sätta etikett på det, säger hon och fortsätter:

– Jag är väldigt intresserad av ansikten. Vissa är uttrycksfulla men många är inåtvända och kanske inte visar så mycket uttryck, det är mer att jag sätter dem i ganska filosofiska situationer. Jag försöker utforska realitet, varför det är som det är, försöka förstå varför det fungerar som det gör.

 

Caroline berättar att hon alltid har målat och att hon i dag gör det hon visste att hon ville göra som barn, och även om hon tappade säkerheten på sig själv under gymnasietiden hittade hon tillbaka till sitt kall.

Som med all bra konst kommer Carolines inifrån. Hennes målningar är för henne väldigt personliga och brukar av många tolkas på samma sätt.

– Många brukar tycka att mina tavlor är dystra men jag tänker att när man sitter själv och funderar över någonting är det ju sällan man sitter och storflinar. För mig är det snarare tysta reflektioner som pågår.

 

I dag säljer hon tavlor, mycket över internet, mest för att täcka material och hyra för ateljén.

– Det vore fantastiskt att kunna leva på det men det är svårt. Det vore väldigt kul om man åtminstone kunde leva delvis på det i alla fall.

Men det är inte målet med Carolines skapande. Bandet till hennes verk och behovet av att skapa väger betydligt tyngre än så.

– De är väldigt personliga allihopa, om jag säljer är det bra för det hjälper mig gå runt men det kommer aldrig att vara prio på det. Det är ganska sorgligt ibland att sälja sina favoriter. Vissa tavlor ska jag aldrig sälja, de har varit med för länge.

Relaterade artiklar