Laddar

Bosse klamrar sig fast i nostalgin: ”En viktig butik”

I en bransch som ständigt förändras och med produkter som ständigt revolutionerar har Bo "Bosse" Jönsson kunnat hålla sin butik levande i 24 år. TV-spelhörnan i Ystad är i dag en a få butiker i landet där man kan köpa de nostalgiska spelen från barndomen.

delningar

Sedan 1993 har butiken TV-spelhörnan legat i hörnet av Tobaksgatan och Jennygatan i Ystad. Sedan dess har TV-spels branschen förändrats markant, något som man tydligt kan se inne i Bo ”Bosse” Jönssons butik.

Både i Ystad och i hela Sverige har han blivit en profil. När jag möter en bekant till Bosse på stan i Ystad berättar hon ”Om man letar efter något, men inte kan hitta det. Då går man till Bosse och då har han antagligen det redan”.

Själv skrattar han åt kommentaren men medger att han nog har det mesta i sin butik, samtidigt som han blickar ut över spelkonsoler, TV-spel, actionfigurer, sällskapsspel, fidgetspinners och Pokémonkort. 

– Vi har i stort sett alla spelkonsoler i butiken. De har blivit populärare de senaste åren. Många som gillar nostalgin kommer in och handlar här. Det är många turister som kommer in och säger att de handlat här för 10 år sedan. Det är kul att folk kommer ihåg en och uppskattar jobbet man gör.

 Samtidigt har digitaliseringen av handeln slagit hårt mot småföretagare som Bosse Jönsson.

– Det är klart att det är tufft i dag, många handlar på nätet eller det stora kedjorna. I slutet av 90-talet var det fullt med kunder i butiken, men nu är jag glad om det kommer några varje dag. Det här är inte bara en butik utan även min lagerlokal för min näthandel. Det är så jag kan gå runt i dag, säger Bosse Jönsson och fortsätter.

– Jag tror många gillar att det finns en sådan här butik i Ystad. Men jag kan önska att man visade lite mer uppskattning mot butiken och att man kommer och handlar här. Det är en av få i sitt slag i Sverige och vi kan många gånger hålla väldigt bra priser på våra spel.

 

Till hösten kommer butiken att förändras. Bosse närmar sig pensionen och han har beslutat att ha öppet färre dagar i veckan.

– Jag klamrar mig fast trots konkurrensen. Jag ska ju snart i pension, så vad ska man göra? Det är ingen idé att söka nytt jobb, så jag kör på några år till.

Förhoppningen är dock att TV-spelhörnan ska leva vidare med nya ägare även efter att han har lämnat butiken. Det behövs någon som är villig att satsa på TV-spel både från nutid och dåtid, menar Jönsson.

Min dröm är att någon tar över butiken efter mig. Gärna någon med en enorm drivkraft som kan göra det stort igen. Det är en viktig butik, och jag tror många tycker det är kul att kunna köpa både nya och nostalgiska spel.