Laddar

BILDEXTRA: Exklusiv förhandstitt av Ystad Studios Visitor Center

Wallanders vardagsrum, Cirkus Imagos magene eller Pax rymdskepp – så här ser det ut i Ystads nya upplevelsecenter.

delningar

I mars öppnar Ystads nya filmcenter: Ystad Studios Visitor Center. 24ystad fick följa med på en exklusiv förhandsvisning av det nya upplevelsehuset, med scenografi uppbyggt från filmer som svenska och engelska Wallander och One apartment and six drummers, och från tv-serier som Bron, Pax jordiska äventyr och Cirkus Imago.

Bakgrunden till filmcentrumet började för ett par år sedan när Jack Löfving och Jeanette Schjerva jobbade tillsammans. Jeanette jobbade med Ystad studio Film Camp som tog emot barn och unga utifrån ett filmpedagogiskt perspektiv och Jack jobbade med Cineteket.

– Jag föreläste för filmklasserna och där började samarbetet. Relationen mellan Film i Skåne och Ystad kommun har stärkts och till slut beslöt man att man skulle slå ihop verksamheterna, säger Jack Löfving, som är verksamhetsutvecklare på Ystad studios.

All kunskap fanns, människorna fanns. Scenografier och olika pedagogiska moment och rum håller på att byggas upp som ska gynna besöksnäringen, filmturismen och pedagogiken för barn och unga.

– Det är syftet. Du kan komma hit som en dagsutflykt och spendera ett par timmar, som familj eller själv. Det går också att komma hit med skolklasser. Det viktigaste är att man ska lära sig om film, göra film och åka härifrån med sin film, säger Jack.

Planen sattes i verket förra året och om några få veckor står det klart, Ystads nya filmcentrum. Det blir fyra gånger så stort som Cineteket.

– Och tusen gånger häftigare. Det blir ett upplevelsecentrum som Skåne kan vara jättestola över. Det är helt unikt, det finns inget liknande, säger Jack.

Polishuset från BBC Wallander byggs upp, delar av den svenska polisstation likaså, men på ett helt annorlunda sätt.

– Det går att filma både inifrån och ut och utifrån och in, säger Jack.

Delar av Bron byggs upp, Henrik och Sagas kostymer finns med och Sagas Porsche kommer ”nästan” att vara på plats.

– Vi har bilen på en ”vepa”. Det riktiga bilen är på resa med ett fullspäckat schema.

Kolla in bildspelet nedan för att få en försmak på vad som erbjuds.