Beskedet: Arbetsförmedlingen förändras – så påverkas du

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). - Foto: Wikimedia Commons

Samtidigt kommer uppgifter om att drygt hälften av myndighetens 242 kontor läggs ner.

12 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Det står nu klart att Arbetsförmedlingens uppdrag förändras. Arbetsförmedlingen kommer att avveckla cirka 130 av 242 lokala kontor. Det stod klart när myndighetens styrelse på måndagen antog principer för Arbetsförmedlingens närvaro. I slutet av mars förväntas Arbetsförmedlingen gå ut med den officiella informationen kring vilka kontor som påverkas.

Arbetsförmedlingens nyligen lagda varsel av 4 500 medarbetare av totalt cirka 13 400 anställda medför att myndigheten måste skynda på förnyelsearbetet. Framför allt rör det sig om små kontor i gles- och landsbygden.

– Personalmässigt blir neddragningarna mycket stora i storstadsområdena och i mellanstora städer. Konsekvenserna kommer dock att bli tydligast vid små och mellanstora kontor på mindre orter, där antalet medarbetare kommer att vara för få för att kunna bedriva en ändamålsenlig verksamhet och ha en hållbar arbetsmiljö, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

I stället för att förmedla arbeten ska myndigheten att bedöma behovet av arbeten och stöd för arbetssökande. Att matcha arbetssökande med arbetsgivare kommer sedan att skötas av privata aktörer. Det innebär att du som arbetssökande framöver kommer att bli slussad till privata aktörer genom Arbetsförmedlingen.

– Det har funnits kritik under många år om att Arbetsförmedlingen haft ett väldigt brett och otydligt uppdrag. Det jag hoppas är att det här blir ett tydligare uppdrag om vad man verkligen ska vara bra på, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) till TT. 

Enligt en modell till en lösning kommer de privata aktörerna i sin tur att få ersättning utifrån hur många jobb de lyckas para ihop med arbetssökande.

Arbetsförmedlingen får samtidigt i uppdrag att utvärdera de privata aktörerna för att säkerställa kvalitet och resultat.

– Det är en otroligt viktig fråga för mig personligen. Jag vill helt enkelt inte släppa fram något system som innebär risker med att oseriösa och rent kriminella aktörer får tillgång till verksamheten, säger Ylva Johansson (S) till TT.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar