Laddar

Anna driver Ystads mest unika butik: ”Har inte två exemplar av någonting”

På anrika Per Helsas gård mitt i centrala Ystad finns inget så unikt som Ystad antik och vintage. Här jobbar en före detta barnmorska som valde att följa sin dröm.

delningar

Anna Röing öppnade Ystad antik och vintage våren 2014, då på Lilla Östergatan. Numera huserar hon på Per Helsas anrika gård och känner att hon efter ett yrkesliv som först optiker och sedan barnmorska, vid 57 års ålder hittade helt rätt.

– På gamla dagar valde jag att leva min dröm. Jag har varit intresserad av antikt i hela mitt liv och jag har gått på auktioner sedan jag var barn, säger Anna och blickar ut över en liten butik fylld med renoverade drängaskåp, skolaffischer, gamla hattar och uppstoppade djur.

– Jag ångrar det inte för en sekund, det är väldigt roligt, fortsätter hon.

Ystad antik och vintage sortiment består till nästan 100 procent av föremål Anna själv har samlat på sig genom åren.

– Jag har inte två exemplar av någonting. Jag har inte 100 av en sak som jag beställer, allting är unikt på sitt sätt, berättar hon.

Det är främst i Danmark hon hittar sina fynd. Där är kulturen en annan mot slit och släng-tänket i Sverige.

– Det är fantastiskt. Om jag vill köpa in något spännande åker jag och min väninna till Köpenhamn. Svenskarna slänger alldeles för mycket. I Danmark hittar man de roliga och riktigt udda sakerna.

 

Anna har kommit över flera uppstoppade djur från en lokal skola.

Annas framgångsrecept är att också köpa nedgångna föremål och rusta upp dem innan hon säljer dem igen. Hon berättar att hennes förra man var slöjdlärare och båtbyggare och att han lärde henne göra allt för hand.

– Det har alltid varit min grej, jag vill sätta min prägel på det. Jag har inte köpt en färdig produkt utan har köpt saker som behöver tas om hand. Det kan vara tavlor där ramen är trasig eller teaterkikare med trasig lins.

På 70-talet var hon tidigt ute med sitt miljötänk och passion för återbruk.

– Jag var lite av en containerletare som hittade trebenta stolar. Det var ett sätt att dryga ut kassan när jag studerade till barnmorska. Det var tidigt, jag var väldigt anti Ikeakonceptet när det kom, berättar Anna.

 

Anna bland alla sina gamla saker.

Men vinden i Sverige har börjat vända. Det blir allt mer trendigt att blanda gammalt och nytt, att ha det unika i sitt hem för att sticka ut från mängden. Det är såklart något som gagnar Anna som verkligen trivs i sin välfyllda lilla butik.

– Absolut, det är väldigt kul att få syssla med det som man brinner för. Jag tyckte det var jättekul att jobba som barnmorska också men det är väldigt stor skillnad på att vara på ett stort sjukhus med den hierarkin och att ha en egen liten butik, säger hon och fortsätter:

– Och att vara på den här underbara gården med anor från 1600-talet, det är en fantastisk miljö. Det är nordens bäst bevarade korsvirkeskvarter. Man känner historiens vingslag här inne och det är verkligen en passande miljö för antika saker.