Laddar

Allt färre startar företag i Skåne: ”Det är oroväckande”

Strax över 10 000 skåningar startade företag förra året, det är den lägsta siffran på över tio år.

delningar

Under förra året började 10 220 skåningar driva eller leda företag. I Malmö var det 2 924 personer. Det är den lägsta siffran på tio år, meddelar Svenskt Näringsliv i en företagsamhetsrapport.

– Det är särskilt oroande att färre unga är företagsamma. Sverige behöver fler företagsamma människor och fler företag som växer och skapar nya jobb, säger Rolf Elmér, regionchef på Svenskt Näringsliv i Skåne.

Svenskt Näringsliv mäter årligen hur många personer som är företagsamma, VD eller ordinarie styrelsemedlem i ett aktivt aktiebolag, delägare eller har F-skattsedel.

På senare år har det blivit allt färre. Under förra året drev eller ägde 12 procent av skåningarna företag. I Malmö var det 9,9 procent. Samtidigt är det stora skillnader mellan grupper i staden. Bland kvinnor var 6,8 procent företagsamma, bland unga var det 5,7 procent.

– Malmöiterna är mindre företagsamma än resten av Sverige. Särskilt gäller det i jämförelse med Stockholm där 15,2 procent av alla invånare äger eller driver företag, säger Rolf Elmér.

I Skåne sticker Båstad ut med 22,1 procent företagsamma invånare. Lägst är det i Bjuv med 8,2 procent. När det gäller nyföretagande ligger Båstad alltjämt i topp, Östra Göinge har lägst. I snitt är siffran 1,2 för nyföretagande skåningar.

– Dessa siffror är de sämsta på över tio år, det är oroväckande, säger Rolf Elmér.

Utmaningen nu ligger i att företagare främst är äldre personer. Många företag står inför ett generationsskifte.

– Detta är en stor utmaning för näringslivet. Risken finns att flera företag lägger ned om de inte lyckas hitta någon ny som kan driva företagen.

Relaterade artiklar