40 000 liter popcorn ska släppas i Östersjön

Ingår i en stor övning mellan länderna runt Östersjön.

delningar

Under nästa vecka kommer länsstyrelsen i Skåne tillsammans med kustbevakningen att släppa ut stora mänger popcorn i Östersjön, som en del av en stor övning. Världens största miljöräddningsövningar i Östersjön kallas Balex Delta och hålls varje år med 32 deltagande nationer. I år är det Sverige och Karlskrona som står för värdskapet. 

Bland arrangören finns bland annat länsstyrelsen i Skåne, Kustbevakningen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Anledningen till att 40 000 liter popcorn kommer släppas i Östersjön är att man ska träna på att ta hand om ett teoretiskt oljeutsläpp. Vilket är angeläget med tanke på riskbildningen som finns utanför Skåne och Blekinge i och med alla fartygstrafik som går förbi, berättar Lars Persson, beredskapshandläggare på länsstyrelsen i Skåne, för P4Kristianstad

Alla länderna runt Östersjön ska gemenast öva på att ta upp olja, under 36 timmar. 40 000 liter popcorn kommer placeras i havet för att simulera den olja som de ska plocka upp. 

– Popcorn är miljövänligt och bra, så det brukar man använda vid den här typen av övningar, säger Lars Persson, till radiokanalen. 

Efter övningen kommer popcornen att plockas upp, men om det skulle bli några kvar är det inget problem. Popcorn är nämligen helt ofarligt för djur och fåglar.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar