Hon får ta emot Sveriges största musikstipendium | Nyheter i Ystad – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Hon får ta emot Sveriges största musikstipendium

Ystadsdottern och operasångerskan får ta emot 500 000 kronor när Sixten Gemzéus stora musikstipendium delas ut till en begåvning och framtidsnamn inom svensk musik.

Josefine Gunnarsson

Kl.08:27, 16 maj, 2018

Hon får ta emot Sveriges största musikstipendium
Christina Larsson får ta emot 500 000 kronor från Gålöstiftelsen. Foto: Peter Knutsson

Stipendiaten Christina Nilsson föddes i Ystad, men flyttade till Stockholm i samband med studier vid Lilla Akademiens musikgymnasium och därefter följde olika utbildningar vid bland annat Vadstena folkhögskola och Operahögskolan i Stockholm. Hon har uppträtt i flera operauppsättningar bland annat i Lyon och vid Stockholmsoperan där hon under våren 2018 gör succé i titelrollen i Aida och har rosats av både kritiker och en månghövdad publik.

– Vi är väldigt glada att kunna tilldela stipendium till en av Sveriges mest lovande och lovordade operasångerskan i modern tid. Christina älskar operamusik och operadramatik och kan förmedla de stora känslorna som få andra och vi hoppas att stipendiet kan göra att Christina fortsättningsvis kan sprida sin röst över Sverige och världen, säger Gålöstiftelsens generalsekreterare Ingemar Persson.

Christina har medverkat i ett flertal konserter i Berwaldhallen, på Stockholms konserthus och på Kungliga slottet. Hon har dessutom fått ett flertal stipendier. En större prisceremoni kommer att hållas i Rikssalen på slottet den 30:e september i samband med Musik på Slottet. Statyett och diplom med motivering kommer delas ut av Prinsessan Christina.

FaktaTidigare utmärkelser:

Mats Liljefors-stipendiet, 2013
Stipendium från Kungliga Musikaliska Akademin, 2013, 2014 och 2015
Jenny Lind-stipendiet, 2014
Birgit Nilson-stipendiet, 2015

2017 vann hon the Renata Tebaldi International Voice Competition och 2016 vann hon både Första pris och Publikens pris i Willhelm Stenhammar International Music Competition.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Avled till följd av för hög dos lokalbedövning – IVO avslutar ärendet

Det var i samband med att kvinnan behandlades för en höftfraktur vid Lasarettet i Ystad som injektionen med en för hög dos bedövning gavs.

Josefine Gunnarsson

Kl.13:01, 26 maj, 2018

Avled till följd av för hög dos lokalbedövning – IVO avslutar ärendet
Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån.

I beslutet bedömer IVO att lasarettet har fullgjort sin skyldighet att utreda och anmäla händelsen, och att detsamma har vidtagit åtgärder för att förhindra att något liknande inträffar igen.

Den äldre kvinnan som kom till sjukhuset efter en höftfraktur besvärades av smärtor, och på grund av att hon drabbades av biverkningar av morfinläkemedlet fick hon istället en så kallad smärtblockad i väntan på operation. Vid den injektionen gavs en för hög dos lokalbedövningsmedel eftersom berörd läkare inte tillräckligt noggrant beaktade riskerna varefter patienten kort efter injektionen drabbades av hjärtstillestånd och avled,

Efter händelsen har verksamheten beslutat att endast anestesiläkare ska lägga blockader av den här typen. Med anledning av en liknande händelse vid anestesikliniken i Ystad några månader senare har IVO genomfört en inspektion vid de berörda klinikerna, där det framkom att nya rutiner har tagits fram.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SMHI: Risk för kraftigt oväder

SMHI har gått ut med information om potentiellt skyfallsliknande väder.

Jesper Norell

Kl.10:13, 26 maj, 2018

SMHI: Risk för kraftigt oväder
Foto: Pixabay

Strax innan klockan nio på lördagsförmiddagen gick SMHI ut med riskinformation om vädret i södra Sverige.

Det varnas för stora, skyfallsliknande, regnmängder i Skåne, Halland och Blekinge där det kan bli uppåt 35 mm på tre timmar. I kombination med skurarna kan det även förekomma kraftig åska.

I samband med så här stora regnmängder finns risken för översvämningar, men osäkerheten i väderutvecklingen är stor. Om prognoserna bli säkrare kan risken ersättas av en varning.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De uppträder på allsången i sommar

Snart är det återigen dags för allsång på Norra Promenaden i Ystad och nu är artisterna spikade.

Josefine Gunnarsson

Kl.13:22, 25 maj, 2018

De uppträder på allsången i sommar
John Lundvik kommer till allsången den 4 juli. Foto: Hans Christiansson

Det blir inte mindre än fyra kvällar med sång och musik och gästar gör John Lundvik, känd från Melodifestivalen, Nina Hjelmkvist som många barn och föräldrar nog känner igen från Bolibompa, Anna-Hanna Rosengren, känd från bland annat musikalscenen, samt sångerskan Frida Green. Som vanligt är även bandet Emma och MIDAS på plats för att bjuda på musik och allsång tillsammans med artisterna.

 

4 juli
John Lundvik
Han är artisten och låtskrivaren som bland annat var med och skrev låten ”When You Tell The World You’re Mine” som framfördes på Kronprinsessan Victoria och Daniels bröllop. Själv slog han igenom stort i Melodifestivalen 2018 med den egna låten My Turn.

11 juli
Nina Hjelmkvist
För många är hon kanske mest känd från Bolibompa, men med sin fantastiska sångröst tar hon även med publiken på en musikupplevelse där gamla och nya låtar blandas för att alla ska kunna vara med och sjunga.

18 juli
Anna-Hanna Rosengren
Hon är musikalartisten som under våren även har turnerat med den nyskrivna barnoperan ”Vem behöver sin skatt”. Med en stor passion för musik och stora register kommer hon bjuda publiken på några riktiga pärlor.

25 juli
Frida Green
Hon är Ystadsdottern som blev känd för hela svenska folket med sim medverkan i Talang och SVT:s luciafirande. Men i Ystad har hon varit känd sedan länge.

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fritt att resa i kollektivtrafiken under sommarlovet

Efter ett beslut i regeringen att ge ett statligt stöd på 350 miljoner kronor mellan 2018 och 2020 ska alla elever som under vårterminen lämnar antingen årskurs 6 till 9 eller 1 och 2 i gymnasieskolan kunna resa gratis med kollektivtrafiken.

Josefine Gunnarsson

Kl.11:47, 25 maj, 2018

Fritt att resa i kollektivtrafiken under sommarlovet
Foto: Arkivbild

I början av juni kommer Skånetrafiken att skicka ut ett Jojo-kort märkt ”Sommarlovsbiljetten” till alla de som har rätt att åka gratis. Alla kort bör ha kommit fram till eleverna senast den 11 juni.

Även grundsärskolan, årskurserna 6 till 10 i specialskolan, årskurs 1 och 2 i gymnasiesärskolan samt asylsökande i dessa årskurser får sommarlovsbiljetten.

FaktaSå fungerar sommarlovsbiljetten

Sommarlovsbiljetten gäller för fritt resande inom Skåne 15 juni till 15 augusti.

Biljetten gäller på alla linjer som trafikeras av Skånetrafiken med stadsbussar, regionbussar, Öresundståg, Pågatågen, Krösatågen och närtrafik. Kortet gäller inte på Ventrafikens färjor.

Kortet är personligt och du kan inte låna ut det. Du kan inte heller ta med dig någon så länge du inte är beviljad färdtjänst. Då kan du ta med dig en ledsagare utan extra kostnad om du visar upp ditt färdtjänsttillstånd.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skånetrafiken storsatsar på bättre service vid tågstrul

Den senaste tiden har det varit mycket problem längst den skånska järnvägen. Nu väljer Skånetrafiken att storsatsa på bättre service till de drabbade resenärerna. "Vi vill vara som bäst när trafiken går som sämst" säger Skånetrafikens trafikdirektör Linus Eriksson.

Gabriel Almlöf

Kl.14:47, 24 maj, 2018

Skånetrafiken storsatsar på bättre service vid tågstrul
Skånetrafikens trafikdirektör Linus Eriksson. Foto: Karl-Johan Hjertström

Kritiken har höjts allt mer kring den skånska tågtrafiken. För några veckor sedan gick Skånetrafiken ut och kritiserade Trafikverket för att man inte får tillräckligt bra förutsättningar för att kunna köra tågen i tid. De stora problemen med spåren har gjort att människor fastnat i de varma tågen och vissa till och med svimmat.

Nu meddelar Skånetrafiken att man storsatsar på service. Bland annat lovar man att alla tåg ska få vatten ombord.

LÄS MER: Skånetrafiken riktar kritik mot Trafikverket: ”En omöjlig situation”

– Vi vill vara som bäst när trafiken går som sämst, därför kraftsamlar vi nu för våra kunder. Från och med den 1 juli kommer våra tåg ha vatten ombord i händelse av störning och vi har etablerat en daglig åtgärdsgrupp med fokus att få bort korta Öresundståg i rusningstrafik, säger Linus Eriksson, trafikdirektör, Skånetrafiken.

En annan satsning är att resenärerna ska kunna följa sitt tåg i realtid vid vid GPS. Syftet är att ge mer information om förseningarna. Samtidigt satsar man fem miljoner kronor på att förstärka busstrafiken på avgångar som snabbt blir fulla när tågen inte går, däribland linjerna Trelleborg-Malmö och Lund-Malmö.

– Från och med mitten av augusti kommer vi att sätta in fler bussar på de mest utsatta busslinjerna så att våra resenärer inte ska behöva bli förbikörda eller stå längre sträckor, säger Magnus Wikforss, affärsområdeschef buss, Skånetrafiken.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng