GDPR – allt du behöver veta om den nya dataskyddslagen | Nyheter i Ystad – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

GDPR – allt du behöver veta om den nya dataskyddslagen

Har du fått kryptiska sms från företag de senaste dagarna? Det här betyder de.

Matilda Larsson

Kl.16:37, 26 april, 2018

GDPR – allt du behöver veta om den nya dataskyddslagen
Foto: Matilda Larsson.

Många svenskar har fått sms, mail och påminnelser från olika företag den senaste tiden som nämner GDPR och meddelar dig om att företaget kommer att ändra sina allmänna villkor snart.

Anledningen är att den 25 maj får alla EU-länder en ny dataskyddslag som kallas General Data Protection Regulation, GDPR, eller Dataskyddsförordningen på svenska.

Förordningen är gemensam för EU/EES, så de skillnader som finns mellan länderna i dag kommer att försvinna nästan helt.

Det innebär att samma spelregler kommer att gälla på den inre marknaden, vilket en fördel för företagen i Europa. En annan fördel är att du som individ blir bättre skyddad, enligt Visma.

Ett exempel på sms, här från Bredbandsbolaget.

Ett exempel på sms som skickas till privatpersoner, här från Bredbandsbolaget.

Våra intressen och uppgifter om oss är i dag en handelsvara på ett sätt som inte lagstiftarna förutsåg på 90-talet. Den nya dataskyddslagen tar hänsyn till den snabba teknikutvecklingen och kommer att ersätta den nuvarande lagstiftningen, Personuppgiftslagen, PuL, som trädde i kraft 1998.

Jämfört med PuL är det många regler som kommer att vara samma som förut, men medborgares rättigheter har förstärkts i den nya lagen. Det innebär till exempel att det blir lättare att ha kontroll över vilka av dina personuppgifter som företag har sparat, samt möjligheten att få dem borttagna.

Det kommer också att bli lättare att slippa direktreklam, eftersom det ska gå att neka företag, under vissa omständigheter, att sälja vidare dina personuppgifter.

Det ska också gå att bli ”glömd” av sökmotorer och liknande, men då krävs det att sökresultatet är oriktigt, irrelevant, eller överflödigt.

Samtidigt blir det hårdare krav på organisationer och företag. Om ett företag brister i sin behandling av personuppgifter kan de tvingas betala en så kallad administrativ sanktionsavgift på upp till 20 miljoner euro, eller fyra procent av deras globala omsättning. Den bedömningen gör i första hand tillsynsmyndigheten i varje land. I Sverige är det Datainspektionen, skriver idg.se.

Sverige har tidigare haft en förenkling av PuL. Har man behandlat personuppgifter i löpande text och enklare listor, har den hanteringen kunnat göras med stöd i missbruksregeln. Därför har det varit möjligt att hantera personuppgifter, så länge det inte är kränkande för någon. Den regeln försvinner helt med den nya lagen.

Fakta



De viktigaste nyheterna för enskilda medborgare:

  • När uppgifter behandlas med stöd av samtycke eller för att uppfylla ett avtal, ska den registrerade ha rätt att få ut de uppgifter man själv lämnat för att föra över dem till en annan tjänst, det kallas dataportabilitet.

  • Innan man planerar en ny personuppgiftsbehandling som innebär särskilda risker för de registrerade ska man göra en bedömning av vilka konsekvenser behandlingen kan få och vilka åtgärder som behövs för att minska riskerna (konsekvensbedömning).

  • Om det inträffar en säkerhetsincident, till exempel ett dataintrång eller en oavsiktlig förlust av uppgifter, måste man anmäla det till Datainspektionen inom 72 timmar. Man kan också behöva informera de registrerade (anmälan om personuppgiftsincident).

  • Vissa organisationer; myndigheter, de som behandlar känsliga uppgifter eller uppgifter som innebär en kartläggning av enskildas beteende måste utse en person i organisationen som har till särskild uppgift att bevaka dataskyddsfrågor, ett dataskyddsombud.

  • Datainspektionen kan komma att utdöma en sanktionsavgift för den som bryter mot förordningens regler. Avgiften ska bedömas utifrån hur allvarlig överträdelsen är, om det skett avsiktligt eller inte, vilka åtgärder man har vidtagit för att minska skadan, om man tjänat ekonomiskt på överträdelsen och andra försvårande eller förmildrande omständigheter.

  • I personuppgiftslagen finns en förenklad regel för behandling av personuppgifter i löpande text och enkla listor, missbruksregeln. Den innebär kort och gott att man får behandla uppgifter i vissa situationer så länge det inte är kränkande för någon. Den här regeln försvinnernär dataskyddsförordningen träder ikraft. Sådan behandling måste alltså följa förordningens regler.


Källa: Datainspektionen.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så många vapen lämnades in: ”Vi är nöjda”

Nu är resultaten från vapenamnestin klara.

Axel Brantemo

Kl.13:38, 26 maj, 2018

Så många vapen lämnades in: ”Vi är nöjda”
Foto: Arkiv.

Nu är resultaten för den vapenamnesti som rådde under våren 2018 klar. Sammanlagt lämnades 12 000 vapen in till polisen, varav enstaka vapen kan kopplas till den kriminella miljön.

– Vi är nöjda. Vi har fått in vapen som vi tidigare inte visste var de fanns, vem som hade dem, hur de förvarades eller att de över huvud taget existerade. Det är positivt att de nu är borta från samhället, säger Joakim Norenhag, projektledare vid polisen i ett pressmeddelande.

Den största kategorin vapen som lämnats in är typiska jaktvapen. Men även 3 500 enhandsvapen har lämnats in.

– Pistoler och revolvrar är betydligt vanligare än typiska jaktvapen i kriminella sammanhang och samtidigt inte lika vanligt att beviljas tillstånd för, säger Joakim Norenhag.

Enstaka vapen kan med säkerhet kopplats till den kriminella miljön.

– Det kan bli fler när den tekniska undersökningen blir klar. Nationellt forensiskt centrum, NFC, ska så småningom titta närmare på de vapen som de bedömer intressanta, säger Joakim Norenhag.

Flest vapen har lämnats in i storstadsregionerna, ett mönster som känns igen från den förra amnestin 2013. Polisregion Syd toppar statistiken följt av region Väst och på tredje plats landar Stockholm.

– Det kan vara så att de föregående amnestierna har rensat upp bland de vapen som i störst utsträckning lämnas in under en amnesti, det vill säga gamla jaktvapen som dyker upp i dödsbon säger Joakim Norenhag.

Nu är drygt 12 000 vapen och 28 ton ammunition borta från samhället. Men det behöver inte betyda att det kommer bli färre skjutningar och färre brott som begås med skjutvapen.

– En vapenamnesti löser inte den här problematiken. Däremot utgör den ett komplement till det övriga arbetet som polisen, andra myndighet och övriga delar av samhället gör för att komma till rätta med skjutningarna, säger Joakim Norenhag och konstaterar att amnestin har bidragit som en del till detta större arbete genom att minska antalet vapen där ute.

Fakta



Statistik

Region          Vapen/delar    Ammunition (kg)

Nord              1521                 2880

Bergslagen   1170                 2671

Mitt                1236                 3147

Stockholm    1990                3950

Öst                 1268                4213

Väst               2380                 6387

Syd                2568                 5000

Källa: Polisen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Avled till följd av för hög dos lokalbedövning – IVO avslutar ärendet

Det var i samband med att kvinnan behandlades för en höftfraktur vid Lasarettet i Ystad som injektionen med en för hög dos bedövning gavs.

Josefine Gunnarsson

Kl.13:01, 26 maj, 2018

Avled till följd av för hög dos lokalbedövning – IVO avslutar ärendet
Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån.

I beslutet bedömer IVO att lasarettet har fullgjort sin skyldighet att utreda och anmäla händelsen, och att detsamma har vidtagit åtgärder för att förhindra att något liknande inträffar igen.

Den äldre kvinnan som kom till sjukhuset efter en höftfraktur besvärades av smärtor, och på grund av att hon drabbades av biverkningar av morfinläkemedlet fick hon istället en så kallad smärtblockad i väntan på operation. Vid den injektionen gavs en för hög dos lokalbedövningsmedel eftersom berörd läkare inte tillräckligt noggrant beaktade riskerna varefter patienten kort efter injektionen drabbades av hjärtstillestånd och avled,

Efter händelsen har verksamheten beslutat att endast anestesiläkare ska lägga blockader av den här typen. Med anledning av en liknande händelse vid anestesikliniken i Ystad några månader senare har IVO genomfört en inspektion vid de berörda klinikerna, där det framkom att nya rutiner har tagits fram.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SMHI: Risk för kraftigt oväder

SMHI har gått ut med information om potentiellt skyfallsliknande väder.

Jesper Norell

Kl.10:13, 26 maj, 2018

SMHI: Risk för kraftigt oväder
Foto: Pixabay

Strax innan klockan nio på lördagsförmiddagen gick SMHI ut med riskinformation om vädret i södra Sverige.

Det varnas för stora, skyfallsliknande, regnmängder i Skåne, Halland och Blekinge där det kan bli uppåt 35 mm på tre timmar. I kombination med skurarna kan det även förekomma kraftig åska.

I samband med så här stora regnmängder finns risken för översvämningar, men osäkerheten i väderutvecklingen är stor. Om prognoserna bli säkrare kan risken ersättas av en varning.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FAMILJEFYS MED EMELIE

TV: Bästa övningen för en vältränad rumpa

"Alla mår bra av en stark rumpa", skriver Emelie Elmes.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:41, 26 maj, 2018

Den har nog aldrig varit mer omtalad än den är nu. Många stävar idag efter en vältränad rumpa. Jag tänker så här. Oavsett om den är platt, stor, liten eller sladdrig så mår vi alla bra av en stark rumpa.

Trenden med en estetisk rumpa lägger vi åt sidan och fokuserar istället på vilket som är den bästa övningen för att bygga en stark och välfungerande kropp.

LÄS MER: TV: Effektiva och roliga övningar i trappan

Knäböj har länge setts som den bästa övning. Det böjs mycket på gymmen och knäböj ÄR en riktigt bra övning.

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Det finns dock en som är strået vassare. Jag pratar om Hip Thrusters! En undersökning från 2015 som jämförde knäböj med hip thrusters visade en större aktivering i rumpa och lår i denna fantastiska övning.

Jag guidar dig till ett korrekt utförande. Se film!

Så gör du:

1. Ladda en skivstång med vikter. Tränar du hemma? Använd din fantasi. Ett barn eller en säck med jord fungerar utmärkt som alternativ.

2. Placera axlar och skuldror på bänk eller soffa.

3. Placera vikten på höften

4. Sätt fötterna höftbrett. Knäna ska vara över fötterna i toppläget. Se till att tårna pekar framåt.

5. Pressa upp höften explosivt mot taket med vikten på hälarna. 6. Spänn till i topplaget och håll emot på vägen ner.

Emelie Elmes

Här hittar du Emelies Instagramkonto ”Familjefys”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Det här händer imorgon lördag

Solen skiner och det är synd att sitta inne. Här är en lista över några av de saker som finns att göra i Ystad med omnejd under lördagen.

Josefine Gunnarsson

Kl.18:58, 25 maj, 2018

LISTA: Det här händer imorgon lördag
Klostret i Ystad. Foto: Magnus Bengtsson

Elna-Karin Helgesson, bruks- & unik keramik
Utställning
25 maj 2018 – 23 dec 2018
912 Kåseberga

Klostret 750 år – en historisk tidsresa
Utställning, Museer
25 maj 2018 – 30 dec 2018
Klostret i Ystad

På ruinens brant
Utställning, Museer
25 maj 2018 – 30 dec 2018
Klostret i Ystad

Ingenting finns inte
Utställning, Konst, Museer
26 maj 2018 – 26 aug 2018
Klostret i Ystad

Loppis
26 maj 2018
Frälsningsarmén, Regementsgatan 6

Nicklas & Baganom Band på BIO SCALA
Musik, Konsert
26 maj 2018
Biografteatern Scala, Ystad

Vernissage
Utställning, Museer, Konst
26 maj 2018
Klostret i Ystad

Åsa Melin – väktare
Utställning
26 maj – 16 sep 2018
Galleri Peppinge

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng