Nya varningen: Sämre pensioner än väntat | Nyheter i Ystad – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Nya varningen: Sämre pensioner än väntat

Nytt larm om pensionen: De kan få mindre pengar än man tidigare har trott.

Mia Martelleur

Kl.09:23, 22 april, 2018

Nya varningen: Sämre pensioner än väntat
Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN.

60-talisterna kommer få sämre pension än tidigare generationer, enligt en ny rapport från Minpension. Det verkar dessutom bli mycket mindre pengar än man tidigare har trott, varnar pensionsportalen, och uppmanar 60-talisterna att kolla upp pensionen.

– Det finns flera skäl till att 60-talisterna får något lägre pension givet samma lön, säger pensionsekonom på Minpension, Kristina Kamp, till Dina Pengar.

Hon förklarar att det tagit längre tid för 60-talisterna att etablera sig på arbetsmarknaden och att de förväntats leva längre. Dessutom har de bolag som förvaltar pensionen sänkt den förväntade avkastningen.

Enligt den nya rapporten från Minpension är framtida pensionärers kompensationsgrad, storleken på pensionen i förhållande till slutlön, 59 procent. Tidigare låg den på 61 procent och det här innebär flera hundra kronor mindre i pension (se faktarutan nedanför).

För 70-talisterna väntas kompensationsgraden sjunka ytterligare till 55,6 procent och för 80-talisterna till 54,9 procent.

– Vi visar att pensionen kanske blir ännu lite lägre än man trott, säger Kristina Kamp.

Men dessa siffror är inte satta i sten och Kristina Kamp förklarar att det fortfarande finns saker du kan göra för att få högre pension. Första tipset är att räkna ut prognosen över sin pension, det andra är att fundera över om du kan tänka dig att leva på den förväntade pensionen eller om du vill ha mer

– Räcker det här till mitt liv eller inte? Testa att leva på pensionen en månad! säger Kristina Kamp.

Vad du sedan kan göra, om du vill ha lite mer i pensionskassan, är bland annat att jobba längre. Kan du jobba längre än planerat så skjuter du upp pensionsuttaget och tjänar samtidigt mer pengar. Att jobba ett år extra kan ge cirka 1 000 kronor mer i månaden.

Det andra knepet är att spara mer. Om du vill ha 1 000 kronor mer i månaden i 20 år bör du, enligt Kristina Kamp, spara 1 000 kronor i månaden i 15 år. Hennes sista knep är att amortera, vilket kan ge en lägre bostadskostnad på sikt.

 

 

Fakta
 • 59 procent i kompensationsgrad innebär att en slutlön på 30 000 kronor ger cirka 18 000 kronor i pension per månad för den anställde.

 • En slutlön på 40 000 kronor ger kring 24 000 kronor i pension.

 • Detta kan innebära upp mot 600 till 800 kronor mindre i månaden för 60-talisterna jämfört med 50-talisterna.


 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Dubbel smäll mot bilägare i sommar – skattehöjningarna kritiseras

"Detta visar hur den svenska skattepolitiken slår mot företag och hushåll utanför Stockholm".

Matilda Larsson

Kl.17:34, 27 maj, 2018

Dubbel smäll mot bilägare i sommar – skattehöjningarna kritiseras
Foto: Mike Mozart/Flickr.

Bensin- och dieselpriserna steg nyligen till de högsta nivåerna någonsin i Sverige. 

Då höjdes bensinpriset med 20 öre till 16,16 kronor per liter, vilket gjorde att det svenska bensinpriset översteg 16 kronor per liter för första gången i historien.

LÄS MER: Rekordgräns sprängd – bensinpriset över 16 kronor

Enligt Ulf Svahn, vd för SPBI, branschorganisationen för drivmedel i Sverige, berodde rekordet på det höga oljepriset.

– Den bakomliggande orsaken är att råoljepriset är väldigt högt och passerade 80 dollar i går. Där är den stora effekten, att råoljepriset ligger väldigt högt. Den andra effekten är att svenska kronan är väldigt svag vilket också spelar in på priset, sa Ulf Svahn nyligen till Dina Pengar.

Men enligt branschorganisationen Transportföretagen beror inte prishöjningen på oljepriset.

”Prisrekordet inträffar trots att oljepriset i dag är klart lägre än 2012 – cirka 80 dollar per fat jämfört med 120 dollar per fat 2012. Skatterna är däremot högre”, skriver de i ett pressmeddelande.

– Detta visar hur den svenska skattepolitiken med årliga automatiska skattehöjningar slår mot företag och hushåll utanför Stockholm. Till detta kommer att regeringen har aviserat en kilometerskatt som ytterligare höjer kostnaderna för företag runt om i Sverige och infört en flygskatt, säger Ulf Perbo, näringspolitisk chef på Transportföretagen.

Samtidigt börjar de nya beskattningsreglerna att gälla den 1 juli.

Det innebär att skatten blir dyrare för de nyregistrerade fordon som släpper ut mycket koldioxid, medan bilar som släpper ut lite eller ingen koldioxid istället får en premierabatt.

– Vidare kommer den ändrade fordonsskatten, det så kallade bonus-malussystemet, främst att ge bonusar till bilar i Stockholm medan malusen, extraskatter, belastar bilar som är vanliga på landsbygden, säger Ulf Perbo.

Även Allt om Bilars motorexpert Jan-Erik Berggren skriver i en debattartikel att staten står för både en vänsterkrok och en högerslägga i sommar.

”Fordonsskatten höjs och priset på bensin och diesel har aldrig varit högre, bland annat på grund av regeringens smyghöjning varje årsskifte”, skriver Berggren.

Transportföretagen kritiserar även de höga fordonsskatterna.

”Sverige är ett av Europas mest transportberoende länder där företagen har långa avstånd till sina marknader och de flesta hushåll baserar sitt vardagsliv på bilen. Att då välja att ha de högsta transportskatterna är en riskfylld strategi om Sverige ska hålla ihop”, avslutar organisationen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Premiär för ny ungdomsfestival i Ystad

Åvallafestivalen är Ystads nya endagsfestival där en öppen scen blandas med influencers, dans och musik.

Josefine Gunnarsson

Kl.15:43, 27 maj, 2018

Premiär för ny ungdomsfestival i Ystad
Den 19 juni blir fullspäckad med aktiviteter för ungdomar. Foto: Roland Magnusson

Den nya festivalen utlovar ett spännande och varierat kulturutbud av, för och med unga. Det är en drogfri festival med evenemang på Åvallastråket samt inne på Stadsbiblioteket och Ungdomens hus.

Festivalen är en del av det nystartade projektet Kulturcrew Ystad – Tomelilla – Simrishamn, vilket är ett projekt som handlar om ungas delaktighet i kulturarrangemang.

Vid amfiteatern utanför biblioteket får ungdomarna själva en chans att uppträda på en öppen scen och få feedback från en jury bestående av Frida Green från Talang, kulturchefen och körledaren Charlotta Blom och Carola Gilheim från Studio Danza.

Enligt Ystad kommun bygger festivalen på ungas eget deltagande och erbjuder kreativa verkstäder där en kan utforska olika konstnärliga uttrycksformer.

Åvallafestivalen äger rum tisdagen den 19 juni klockan 15.00-23.00.

 

FaktaPå scen:

Hampus Hedström
Influencer med egen Youtube-kanal där han laddar upp ett humorklipp i veckan. Kanalen har tills idag över 210 000 prenumeranter och 24 miljoner visningar.

Shirin
Artist och låtskrivare som är aktuell med ”That Beat”, ” Love like Chemicals” och ”Together We Are Weak”.

Studio Danza
Dansglädje och överraskningar från den Ystadbaserade dansstudion.

Kvinnliga situationen
Hiphop-crew med bas i Malmö, verksamma både på och utanför scenen. De gör gig och workshops, med en röd tråd: Hip Hop som aktivism.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fortfarande tar mammorna ut flest föräldradagar

Trots möjligheten att dela lika tar kvinnorna ut störst del av föräldrapenningen.

Robin Östberg

Kl.13:57, 27 maj, 2018

Fortfarande tar mammorna ut flest föräldradagar
Foto: Mostphotos.

Redan 1974 infördes föräldrapenningen med tanken att båda föräldrarna skulle kunna kombinera arbete med familj. Precis efter införandet tog endast en procent av männen ut sina dagar. Även om det det blivit mer jämställt med åren är det fortfarande kvinnorna som tar ut störst andel föräldrapenning, vab och barnbidrag för sina barn.

Ett av skälen till att Försäkringskassan går ut med information om föräldraförsäkringen är för att kvinnor som är borta från arbetsmarknaden riskerar försämrade karriärmöjligheter. Det kan i sin tur leda till sämre löneutveckling, livsinkomst och pension.

Alexandra Wallin, som är chef på avdelningen för Barn och familj, menar att statistiken talar för sig.

– När man tittar på fördelningen mellan dem som får ersättning från Försäkringskassan för att ta hand om sina barn blir det tydligt att kvinnor fortfarande tar ut flest ersättningsdagar. Det kan vi se genomgående på alla våra vård- och omsorgsförmåner, säger hon i ett pressmeddelande.

Även om utvecklingen går åt rätt håll, går det långsamt. 2017 tog papporna ut 28 procent av de utbetalade föräldrapenningdagarna. Sedan lagändringen om delat barnbidrag trädde i kraft 2014 har andelen kvinnor som mottar ersättningen minskat från 88 till 76 procent och andelen män på motsvarande sätt ökat från 12 till 24 procent.

– Det vi ser har haft störst effekt på fördelningen är när det har införts lagändringar som bygger på att föräldrarna ska dela, säger Alexandra Wallin.

FaktaFakta: 

 • Mäns uttag av föräldrapenningdagarna var 28 procent 2017 och 72 procent av dagarna togs ut av kvinnor.

 • Under 2017 gick 62 procent av de utbetalade vabdagarna till kvinnor och 38 procent till män.

 • Under 2017 var 83 procent av mottagarna av underhållsstöd kvinnor och 17 procent män.

 • Av de som fick vårdbidrag under 2017 utgjorde kvinnor 84 procent av mottagarna och män 16 procent.


Källa: Försäkringskassan. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ystad långt ifrån Årets Sommarstad

Omröstningen till Årets Sommarstad är klar. Etta hamnar, för fjärde året i rad, Kalmar följt av Härnösand och Västervik. Men för att hitta Ystad måste man bläddra nedåt i listan.

Josefine Gunnarsson

Kl.11:37, 27 maj, 2018

Ystad långt ifrån Årets Sommarstad
Foto: Arkivbild/Pixabay

Plats nummer 13. Där hamnar Ystad efter att svenskarna har sagt sitt om vilken som är deras favoritsommarstad.

Efter att ha hamnat utanför topp tio de senaste åren hade kanske Ystadsborna hoppats på en något bättre placering, men som Årets Sommarstad verkar Ystad fortfarande inte kunna hävda sig mot städer som Kalmar, Karlskrona och Falkenberg. Dock är Ystad bästa skånska stad.

– Vi borde ju så klart ha vunnit, säger Marie Holmström, turismchef och verksamhetsansvarig på Ystads turistbyrå och skrattar.

Till skillnad från andra städer lägger Ystad inga resurser på att fiska röster och Marie Holmström är glad över att vara bäst i Skåne.

– Jag vet ju att det finns städer som lägger ganska mycket energi och resurser på att jaga röster och det gör inte vi. Vi lägger pengarna på annat.

Så ni kommer inte kampanja inför nästa år?
– Nej vi lägger resurserna på andra saker. Men visst är det en kul grej, och folk gillar det. Vi får fira att vi blev bäst i Skåne, säger Marie Holmström.

 

FaktaTopp 10 Årets Sommarstad 2018

1. Kalmar

2. Härnösand

3. Västervik

4. Halmstad

5. Karlskrona

6. Varberg

7. Visby

8. Falkenberg

9. Mariestad

10. Göteborg

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Därför firas alla mammor i dag

Nästa år firar Mors dag 100 år i Sverige, men allt började med en minnesstund i USA.

Robin Östberg

Kl.09:59, 27 maj, 2018

Därför firas alla mammor i dag
Foto: Mostphotos.

I Sverige firas Mors dag den sista söndagen i maj. Samma sak gäller i bland annat Tunisien, Haiti och Frankrike. I grannlandet Norge firas däremot mors dag den andra söndagen i februari.

Enligt tidningen Aftonbladet ville en kvinna som hette Ann Jarvis hedra sin mammas bortgång på hennes årsdag i den amerikanska staden Philadelphia år 1905. Den 10 maj samma år hölls därför en gudstjänst till minnet av modern som fokuserade på det fjärde budordet samt moderskärlek. Dåvarande presidenten Woodrow Wilson blev så pass tagen av detta att han instiftade mors dag 1914.

De följande året spreds ryktet om dagen över hela USA och så småningom till Europa. Efter att mors dag antagits i Storbritannien nådde firandet även till Skandinavien.

Efter första världskriget var Sverige under förändring. Folkhemmet höll då på att utvecklas och kärnfamiljen stod i centrum. På författaren Cecilia Bååth-Holmberg initiativ firades mors dag i Sverige första gången 1919. Men det skulle dröja ett par decennier innan firandet tog fart på allvar.

FaktaI ett häfte som gavs ut 1929 fanns några tips på hur mors dag kunde firas:

 • Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.

 • Mor hälsas om morgonen med sång från barnen.

 • Hon bjuds före uppstigandet på kaffe och bröd; helst sådant som barnen själva bakat. Hon hedras med blommor och en liten gåva.

 • Vila och frihet från allt hushållsarbete beredes henne, så långt möjligt är. Barnen hjälpa till i hemmet så mycket de kunna, sopa, laga mat och diska.

 • Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar. Något vackert läses upp, och ettt hjärtats tack bringas Mor, som är hemmets sammanhållande kraft.

 • Frånvarande barn hälsa Mor med brev eller telegram.


Källa: Wikipedia, Nordiska museet.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng