”Hög tid för alla som har ett tak att sätta upp solceller” | Nyheter i Ystad – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

”Hög tid för alla som har ett tak att sätta upp solceller”

Han är hållbarhetsstrategen som jobbat bredvid Anna Lindh. Idag ligger han bakom projektet Solel Syd som vill att sydöstra Skåne ska bli den solelstätaste regionen i Sverige år 2025.

Camilla Landin

Kl.16:04, 2 april, 2018

”Hög tid för alla som har ett tak att sätta upp solceller”
Foto: Pixabay.

Per-Uno ”Pua” Alm är idag hållbarhetsstrateg på Sparbanken Syd i Skåne. Han är dessutom ansvarig för projektet Solel Syd, som vill göra sydöstra Skåne till Sveriges solelstätaste region. Pua blev blev indragen i miljöfrågan 1988 då han blev generalsekreterare för Det naturliga steget, som jobbade mot företag och ge dem kunskap om miljötänk.

I början av 2000-talet landade han i Ystad och jobbade som sakkunnig inom miljöfrågan åt Anna Lindh när hon var miljöminister.

– För fem år sedan ville Sparbanken Syd knyta mig till strateg för hållbar tillväxt. Energifrågan är den absolut viktigaste frågan för oss att lösa och på de senaste tio åren har den möjligheten uppstått. VI vet att tekniken är bra och vi har mycket sol.

Ystad ligger i framkant bland Skånes kommuner när det gäller solceller. Solel Syd är ett samarbete mellan Sparbanken Syd, Villaägarföreningen, Ystads kommun, Rotary St:Petri och Svarte Byalag. Projektet finansieras genom stöd från Leader Sydöstra Skåne och Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Solel Syd startade i mars 2017 och arbetar hela tiden för att få ut kunskap om hur man som enskild individ kan dra nytta av solenergin.

– En timmes solljus på jorden räcker för den energin som hela jorden behöver under ett år. Vi fortsätter att gräva efter kol och olja. Äntligen så har de senaste tio år solcells priserna sjunkit med 83-84 procent tack vare att tyskarna storsatsar och många av Europas länder och Kina, vilket innebär att kostnaderna kommer ned.

Pua menar att det är hög tid för var och en som har ett tak att installera solceller.

– Så fort du sätter upp en solcell börjar du spara pengar. Det är en investering som är otroligt bra för dig själv, regionen, för ju mindre vi slipper importera desto bättre för vår samhällsekonomi. Det börjar människor förstå.

Men osäkerheten och okunskapen bland människor kan sätta käppar i hjulet.

– Man tror att det är krångligt, därför satte vi ihop det här klustret Solel Syd, för att få igång ett kunskapshöjande, så att personer vågar och börja titta på vad det innebär för en själv.

Vilka funderingar brukar du stöta på bland de som är osäkra?
– Folk undrar hur fort man får tillbaka de pengar som man satsar. Efter tio-tolv år har det betalat tillbaka sig. Det här pratar vi ju inte om när vi byter kök eller badrum eller köper en ny bil. När vi lägger upp solceller på taket sjunker elräkningen från dag ett.

Vad krävs för att fler ska ta steget till att installera solceller?
– Kunskapshöjning, kunskapshöjning, kunskapshöjning. Vi tar just nu fram ett material som ska finnas på vår sida där man i fyra steg själv kan titta på hur man gör.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hyrbilskedja vill öppna i Ystad: ”Väldigt intresserade”

Snart kan Ystadborna hyra begagnade bilar. Kedjan Rent-A-Wreck är nära en etablering i Ystad.

Gabriel Almlöf

Kl.18:46, 12 april, 2018

Hyrbilskedja vill öppna i Ystad: ”Väldigt intresserade”
Foto: Pressbild, Rent-A-Wreck.

Den amerikanska hyrbilskedjan Rent-A-Wreck satsar nu på att etablera sig i Ystad. Staden är en del i en stor satsning där man vill öppna tio nya stationer under 2018.

– Vi tittar just nu på distriktet runt Ystad och vill etablera oss här. Vi söker just nu en lokal franchisetagare som är intresserad  av att driva konceptet, säger Tom Weum på Rent-A-Wreck i Skandinavien.

Rent-A-Wreck hyr ut begagnade bilar både för korta och långa perioder. Bolaget har 150 stationer runt om i världen, 57 av dem finns i Sverige och Norge.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Matvara återkallas – utgör allergirisk

Kan utgöra en risk för allergiker.

Mia Martelleur

Kl.17:34, 12 april, 2018

EXTRA: Matvara återkallas – utgör allergirisk
Foto: Pixabay.

Örneborgs Delikatesser AB återkallar Mannerströms Chilibearnaises, 200 gram, med bäst före datum 26-06-2018. Det meddelar företaget på torsdagen.

Enligt bolaget innehåller produkten odeklarerad allergen vilket kan utgöra en risk för allergiker. De allergener som det rör sig om är vetemjöl, senap, fisk samt sulfit.

De kunder som har köpt produkten och inte kan äta den kan lämna tillbaka den till butiken där den är köpt. Alternativt kan kunder höra av sig till Örneborgs Delikatessers kundtjänst.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

L om gårdsförsäljningsdebatten: ”Mycket glädjande”

Nu har en majoritet i Sveriges riksdag beslutat att stå bakom förslaget om att göra gårdsförsäljning tillåtet.

Matilda Larsson

Kl.13:39, 12 april, 2018

L om gårdsförsäljningsdebatten: ”Mycket glädjande”
Riksdagsledamot Tina Acketoft (L). Foto: Riksdagen, Pixabay.

I dag har Socialutskottet i Riksdagen behandlat motioner om gårdsförsäljning av vin och öl.

Efter Socialutskottets sammanträde står det klart att en majoritet av ledamöterna i riksdagen är positiva till gårdsförsäljning av öl och vin – så länge det inte äventyrar det svenska detaljhandelsmonopolet.

LÄS MER: Gårdsförsäljning av vin och öl kan bli verklighet – Systembolaget säger nej

– Det är mycket glädjande att Socialutskottet har ställt sig positiva till gårdsförsäljning. Det har jag arbetat för länge och jag vet att det kommer att välkomnas av de skånska vinodlarna och turistnäringen, säger riksdagsledamot Tina Acketoft (L).

På initiativ av Liberalerna, har Region Skåne skickat in en ansökan till regeringen om att bli försöksregion för gårdsförsäljning av vin och öl. Stödet för gårdsförsäljning i Skåne är starkt bland vinodlare, bryggare och allmänheten, skriver L i ett pressmeddelande.

Intresset för att odla vin har växt kraftigt de senaste åren och i dag odlas och tillverkas merparten av svenskt vin i Skåne, där sammanlagt drygt 40 gårdar ägnar sig åt småskalig vinodling. Därtill kommer ett stadigt antal växande mikrobryggerier.

– Ett bra sätt att testa hur gårdsförsäljning ställer sig mot det svenska alkoholmonopolet är just att införa det på försök, som vi nu har ansökt om i Skåne, säger Gilbert Tribo, gruppledare för Liberalerna i Region Skåne.

Riksdagen kommer att besluta om gårdsförsäljningsfrågan den 26 april.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Gårdsförsäljning av alkohol kan bli verklighet

En majoritet i Sveriges riksdag står nu bakom förslaget.

Josefine Göransson

Kl.12:16, 12 april, 2018

Gårdsförsäljning av alkohol kan bli verklighet
Foto: Pixabay

Frågan om gårdsförsäljning av öl och vin har diskuterats under en lång tid. Nu har en majoritet i Sveriges riksdag beslutat att stå bakom förslaget om att göra gårdsförsäljning tillåtet, rapporterar SVT Nyheter. Hittills har de allt fler mikrobryggerien endast fått sälja sina produkter till Systembolaget och restauranger.

Alliansen har drivit frågan om att de lokala dryckesproducenterna ska ha möjlighet att sälja sina produkter till besökare och nu har även Sverigedemokraterna ställt sig bakom förslaget.

– Detta är en viktig reform som ger jobb. Det finns redan nu en hel del restauranger som har tillstånd och som säljer egentillverkad alkohol. I många länder finns den här möjligheten och det betyder mycket för turismen, säger Lars Hjälmered (M), näringspolitisk talesperson för Moderaterna, till SVT Nyheter.

Tanken är att Systembolagets detaljhandelsmonopol ska bevaras samtidigt som försäljning från gårdar och bryggerier ska vara tillåtna. Om några veckor kommer förslaget att klubbas i riksdagen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ystadsföretag i konkurs – tio personer blir utan arbete

Konkursansökan inkom till tingsrätten i Ystad den 6 april - strax efteråt försattes företaget i konkurs och tio personer står snart utan arbete.

Kim Ahlqvist

Kl.14:14, 10 april, 2018

Ystadsföretag i konkurs – tio personer blir utan arbete
Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN

Ystadsföretaget Nybrostrands bygg och anläggning AB, som startade 2010, har försatts i konkurs. Den 6 april lämnade byggföretaget in sin konkursansökan till Ystad tingsrätt och senare samma dag försatte tingsrätten företaget i konkurs.

Konkursen innebär att tio anställda kommer att stå utan jobb. Under de kommande dagarna kommer de att sägas upp.

Ystads Allehanda har pratat med konkursförvaltaren Johan klåvus från Trägårdh Advokatbyrå AB.

– Det ligger nu på mitt bord att försöka avveckla verksamheten på ett så bra sätt som möjligt och få bästa möjliga betalning för tillgångarna som finns, säger han till tidningen.

24Ystad.se har försökt nå såväl konkursförvaltare som byggföretagets vd utan att lyckas. 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng