Slagsmål mellan brukare lex Sarah-anmäls | Nyheter i Ystad – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Slagsmål mellan brukare lex Sarah-anmäls

Ett kortspel ledde till att en brukare slogs blodig.

Michael Olsson

Kl.10:36, 21 mars, 2018

Slagsmål mellan brukare lex Sarah-anmäls
Foto: Bildbyrån

Personalen på ett serviceboende i Ystads kommun gjorde tidigare under året en lex Sarah-anmälan till kommunen efter att en incident inträffat på boendet.

I samband med ett kortspel så blev det irriterat mellan två brukare. Den ena brukaren började skrika ord till den andra brukaren som då tog tag i honom, ruskade om honom och slog ned hans huvud i bordet.

När personalen uppmärksammande händelsen försökte de lugna ner situationen och samtidigt såg de att den ena brukaren blödde från munnen och hade fått en halv tand utslagen.

Socialnämndens arbetsutskott och dock valt att inte skicka vidare ärendet till Inspektionen till vård och omsorg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skånetrafiken riktar kritik mot Trafikverket: ”En omöjlig situation”

Skånetrafiken har tröttnat på tågproblemen. Nu kräver man att Trafikverket slutar alla planerade arbeten med elanläggningen. "Vi har inte rimliga förutsättningar att genomföra vårt uppdrag" säger trafikdirektören Linus Eriksson.

Gabriel Almlöf

Kl.11:31, 9 maj, 2018

Skånetrafiken riktar kritik mot Trafikverket: ”En omöjlig situation”

Under onsdagen blev det stora störningar i tågtrafiken efter ett elfel. Direkt höjdes röster om de stora tågproblemen och kritiken mot Trafikverket växte.

Nu går Skånetrafiken ut med ett pressmeddelande där man kräver att Trafikverket stoppar arbetet med elanläggningen tills vidare.

– Igår var det tiotusentals resenärer som inte kom hem på ett rimligt sätt. Vi är djupt bekymrade för våra resenärer och över den omöjliga situationen i det skånska tågsystemet, säger Linus Eriksson, trafikdirektör, Skånetrafiken och fortsätter.

– Därför uppmanar vi Trafikverket att alla planerade arbeten i elanläggningen i Skåne stoppas till dess att man har gått till botten med vad som orsakat veckans omfattande störningar, presenterar riskanalyser samt vidtar nödvändiga åtgärder.

Skånetrafiken riktar även kritik mot informationen som bolaget fick från Trafikverket under gårdagens problem.

– Vi har inte rimliga förutsättningar att genomföra vårt uppdrag. Prognoserna som Trafikverket ger är så bristfälliga att vi varken kan ge kunderna korrekt information eller etablera en fungerande ersättningstrafik. Vi måste nu omgående agera tillsammans. Vi förstår att våra kunder är frustrerade, säger Linus Eriksson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skåne först att dela ut nässpray som hindrar överdos

Först i landet med att förmedla naloxonnässpray till heroinmissbrukare. Ansökan godkändes i veckan.

André Kvist

Kl.08:22, 3 maj, 2018

Skåne först att dela ut nässpray som hindrar överdos
Danmark har använt sprayen under lång tid. Foto: Pixabay.

Skåne blir först i Sverige med att distribuera ut naloxonnässpray till människor med ett heroinmissbruk. Inskrivna vid någon av de fyra sprutbytesverksamheterna, vid avgiftningen eller vid en av Skånes 18 LARO-mottagningar* kan få del av sprayen, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Totalt rör det sig om drygt 2 000 personer som kan få naloxonspray. Just nu avslutas utbildningen för de anställda på mottagningarna, nu ska brukarna själva få träning.

– Det är de som är experterna och alla ska få kitet och en möjlighet att rädda liv, för det är så många som har sett och tagit överdoser själva, säger Pernilla Isendahl, projektledare vid Region Skåne.

I veckan fick sprutbytesverksamheten i Malmö ja på sin ansökan om licens att dela ut sprayen. Licensen för övriga mottagningar väntas inom ett par veckor.

Naloxon kan motverka en överdos inom loppet av några minuter. Den är ofarlig och tar bort effekten av heroin eller morfin. I Stockholm och Uppsala finns det endast i injektionsform i mindre skala.

– Det har blivit en tråkig fördröjning och en byråkratisk process där vi då sneglar över Öresund och ser att man i Danmark  har kunnat använda nässpray under lång tid. Så vi fick ha en plan B eftersom vi har högsäsong på våra sprutbyten under sommaren och vill vara igång då, säger Marianne Alanko Blomé, chef för Sprutbytesmottagningen i Malmö.

*Läkemedelsassisterad rehabilitering vid opiodberoende. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: De tio mest skuldsatta personerna i Skåne

Ny statistik från Kronofogden har sammanställts.

Viktor Jerner

Kl.06:51, 26 mars, 2018

LISTA: De tio mest skuldsatta personerna i Skåne
Foto: Arkiv/Kronofogden

Kronofogdemyndigheten har tagit fram statistik åt Nyhetsbyrån Siren som visar hur stora skulder de mest skuldsatta personerna i landet har.

Den svenska forskaren och entreprenören Bengt Ågerup från Uppsala toppar den nationella listan med nästan en miljard kronor i skulder, något som han drog på sig när han sålde sitt företag Q-Med i Schweiz och inte skattade för vinsten.

I Skåne ligger det högsta beloppet på drygt 250 miljoner kronor, en skuld som en 57-årig man står för.

– Generellt kan man säga att vissa har stora skatteskulder. Andra har skulder som har hängt med länge. Det går säkert att hitta personer med skulder från finanskrisen på 1990-talet, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden.

skuldsatta-ska%cc%8ane

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Politiska tjänstepersoner kan få åka kollektivt gratis – även privat

Alla politiska tjänstepersoner inom Region Skåne kan få resa gratis.

André Kvist

Kl.15:40, 9 mars, 2018

Politiska tjänstepersoner kan få åka kollektivt gratis – även privat
Förslaget tas upp på tisdag i regionstyrelsen. Foto: Bildbyrån & André Kvist.

Ingen kostnad när man åker kollektivtrafik. Det kan bli verklighet för Region Skånes politiska tjänstepersoner, skriver Kristianstadbladet.

På tisdag i nästa vecka håller regionstyrelsen möte för att besluta om de politiska sekreterarna har rätt till Skånetrafikens periodkort. Går förslaget igenom innebär det gratis resor i både tjänsten och privat. Detta då de förväntas delta i möten och studiebesök på olika platser i Skåne men har sin arbetsplats i Kristianstad.

– Den normala arbetsveckan innebär att man sitter ofta i kollektivtrafiken eller egen bil mellan olika möten och aktiviteter i regionen. Då har vi kommit fram till att det vore bra att erbjuda våra medarbetare en möjlighet att ha ett periodkort på arbetsgivarens bekostnad, säger Mattias Olsson, kanslichef för Socialdemokraterna i Region Skåne, till tidningen.

Ett periodkort för hela Skåne kostar 1 250 kronor per månad, inklusive moms. Inom organisationen finns 54 politiska sekreterare. Om vi antar att dessa tar ledigt en månad var för semester så landar årssumman för samtliga på 742 500, med moms inräknat.

Förslaget motiveras så här:

”För att underlätta detta resande föreslås att gruppledarna har möjlighet att ge politiska sekreterare rätt till Skånetrafikens periodkort som en skattepliktig löneförmån.”

I förslaget finns det i nuläget inga begränsningar vad gäller hel- eller deltidsanställda. Det är upp till gruppledarna inom partierna att besluta vem som får förmånen.

– Men det här innebär ingen merkostnad, utan allt ska tas inom ramen för den befintliga partipåsen, säger Mattias Olsson.

Pendelkorten kommer inte att vara gratis. De kommer att förmånsbeskattas, skriver Socialdemokraterna i Region Skåne till 24Malmö.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skåne i botten på jämställd föräldrapeng

Förra året tog länets kvinnor ut 73 procent av dagar med föräldrapeng och vård av barn.

André Kvist

Kl.15:41, 7 mars, 2018

Skåne i botten på jämställd föräldrapeng
Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån.

Tjänstemännens centralorganisation, TCO, gör varje år en beräkning av hur antalet föräldradagar tas ut och presenterar ett jämställdhetsindex.

Under 2017 tog skånska män endast ut 27 procent av de totala antalet dagar med föräldrapeng och vård av sjukt barn, VAB. Det är en förbättring från året innan men en marginal sådan med en procentenhet.

Den ojämna fördelningen påverkar kvinnors ekonomi både på kort och lång sikt och påverkar också jämställdheten på arbetsmarknaden, skriver TCO i ett pressmeddelande.

– Nästa ingen är emot jämställdhet, men det är frustrerande svårt att nå politisk enighet kring reformer som leder till att kvinnor och män delar mer lika på föräldraledigheten, säger Eva Nordmark, ordförande TCO. 

Organisation föreslår att de 90 lägstanivådagarna i föräldraförsäkringen byts mot 90 ”föräldratidsdagar” med ersättning på sjukpenningnivå.

Vidare vill de inför en jämställdhetspeng i försäkringen, en skattefri summa på kring 15-20 000 kronor. Detta skulle delas ut till föräldrar som har delat lika, alltså mellan 40 och 60 procent var. 

FaktaSå många dagar tog kvinnor i din kommun ut (procent):

År:                   2017     2016

Lund                 67,9      69,1
Örkelljunga      68,4      72,6
Staffanstorp     68,6      68,7
Höör                69,4       72,9
Kävlinge          70,0       69,9
Höganäs         70,0        73,7
Burlöv             70,2        72,9
Svedala          70,3        70,6
Simrishamn    71,1        75,4
Osby               71,1        73,9
Svalöv            71,3        72,4
Åstorp             71,6        72,4
Sjöbo              71,7        73,7
Båstad            71,9        71,9
Östra Göinge  72,1        74,3
Ystad              72,2        72,9
Bromölla         72,2        71,4
Eslöv              72,5        73,5
Skurup           72,7        73,0
Trelleborg      73,2         75,0
Vellinge          73,3        74,5
Ängelholm     73,5         74,0
Klippan          73,6         74,5
Hörby            73,7         73,1
Kristianstad   73,7         74,1
Hässleholm   73,7         75,1
Tomelilla        74,2         76,7
Helsingborg  74,4          75,0
Bjuv              74,9          77,2
Perstorp        75,0          75,1
Malmö          75,4          75,8
Landskrona   76,0         76,7

Hela länet       73             74

Hela landet     71           71,8

Källa: TCO.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng