Sandell om flytten till Norge: ”Sorgligt, spännande och nervöst” | Nyheter i Ystad – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Sandell om flytten till Norge: ”Sorgligt, spännande och nervöst”

Efter fem år i di vide har högernian tagit beslutet att gå vidare. I en lång intervju med 24Ystad berättar han om allt som hänt i hans liv den senaste tiden och bjuder in redaktionen till Norge.

Johan Nordström

Kl.20:57, 5 februari, 2018

Sandell om flytten till Norge: ”Sorgligt, spännande och nervöst”
Foto: Bildbyrån

Det är en sliten men glad 21-åring som svarar när 24Ystad ringer. Det går vinterkräksjuka i Ystads IF och så många spelare har insjuknat att laget tvingats flytta morgondagens match mot Guif.

– De senaste dygnet har varit riktigt jävligt. Det är inte det man önskar sig och utan denna nyheten hade man inte varit människa alls, säger Lukas Sandell.

I skuggan av giganten Kim Andersson och suget efter speltid så tvingades han ta ett beslut. Under söndagen blev det officiellt att den 21-åriga högernian lämnar Ystads IF efter säsongen.

– Det är sorgligt, spännande och nervöst, säger han.

Han lämnar Skåne för den norska regerande mästaren och storklubben Elverum.

– Det är såklart väldigt lockande att spela i Norges största klubb samt att få möjligheten till att spela i Champions League. Det har alltid varit en dröm.

Efter fem år i Ystad dit han kom från Eslöv som en ung och oprövad talang, har han mycket att tacka både klubben, staden och supportrarna för.

– Det är klart att det är tråkigt att lämna. YIF har varit jäkligt bra för mig men det handlar mycket om speltid även om man inte vill säga det.

Allmänheten fick som sagt nyheten om övergången under söndagen men spelarna i hans nuvarande lag fick beskedet tidigare i veckan.

– Ja vi skrev papperna i måndags sen berättade jag för laget i torsdags, säger Sandell.

Hur reagerade dem?

– Jag fick en stor kram av alla så det var skönt. Nu vill man avsluta fint här.

Han lämnar di vide efter årets säsong men hade egentligen ett år kvar på sitt kontrakt. Något som betyder att Elverum var tvungen att köpa loss Sandell för att få hans namnteckning.

– Med tanke på att jag hade kontrakt var det svårt att få loss mig på något annat sätt. Utlåning går ju men det var inte aktuellt, säger han.

Det var inte självklart att det skulle bli Norge för den kvicke och hårdskjutande högernian. De fanns intresse från flera klubbar i både Sverige, Danmark och Norge. Men när Elverum kom in i bilden blev det självklart.

– Det var bara Elverum som kom med något konkret. Sen är där flera svenskar i klubben. Tränaren är svensk [Michael Apelgren], Richard Hanisch är där [tidigare IFK Kristianstad] och sen är marknadschefen också svensk.

Även om det till viss del var att stå i skuggan av Kim Andersson som fick honom att lämna Ystad vill han ändå ta tillfället i akt och tacka klubbikonen för mycket.

– Han är en stor förebild och jag har lärt mig mycket av honom speciellt i det taktiska. Sen har gett mig många tips och råd i alla möjliga situationer.

Har du pratat med honom efter att värvningen blev klar? 

– Faktiskt inte, vi har ju varit sjuka allihopa, säger Sandell.

21-åringen från Eslöv besökte sin nya hemstad för några helger sedan och ser redan både likheter och olikheter med staden han bor i nu.

– Där var sjukt mycket snö, haha. Annars är det väldigt likt Ystad, en handbollstokig stad, säger han.

Elverums hemmaarena tar in 2500 personer och snittar runt 2000 personer på läktaren i serien. När det sedan väntar europamatcher byggs det extra läktare som ökar maxkapaciteten till 3000 personer.

– Arenan är fin och när vi var där och såg på en träningsmatch så stod jag med sportchefen på läktaren och direkt hade man kamerablixten i ansiktet. De har verkligen full koll på sin klubb.

Det nya kontraktet är skrivet på två år och hans nya klubb har redan visat att de tror hårt på honom och hans vänsterarm.

– Jag har pratat mycket med tränaren och han har sagt att jag är klar etta på min position. Jag vill ha ansvaret och förtroendet, de gånger jag har varit som bäst i Handbollsligan är när jag fått förtroendet, säger han och tilläger:

– Jag vill spela mycket och jag vill spela både framåt och bakåt. Det måste man kunna för att bli attraktiv i de ännu större ligorna.

Att gå som ung talang som suttit det mesta på bänken till att få ett flerårskontrakt i Norges största klubb kommer att synas mer än bara på planen. Även i lönekuvertet blir det skillnad.

– Utan att gå in på siffror. Det är klart att det är skillnad, det kan man inte sticka under stolen, säger han.

Även om det blir mycket nytt och mycket att tänka på är det en specifik sak han är mest nervös över.

– Att flytta ihop med flickvännen, säger han med ett skratt och fortsätter:

– Nä men såklart är man nervös över allt med ett nytt land och nytt språk.

Ska vi bestämma att nästa gång vi gör en sådan här lång intervju, gör vi den i Norge?

– Absolut, du är välkommen, avslutar en väldigt glad Lukas Sandell.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ystadsspelare lånas ut till Norge

Kommer fortsätta utvecklas i Norgeklubb.

Axel Brantemo

Kl.16:28, 19 maj, 2018

Ystadsspelare lånas ut till Norge
Foto: Ystad IF.

Det är Viktor Hedin som ingår i Ystad IF HF:s elitlagsgrupp som nu kommer att fortsätta sin karriär i Norge under det kommande året. Viktor Hedins farbror leder är idag klubbchef i ST.Hallavard b och har enligt klubben haft ett finger med i utlåningen.

Klubben ligger i Lier som är ungefär fem mil väster om centrala Oslo. Klubben kvalade till Elitserien mot Bodå, men lyckades inte ta sig vidare. Vilket innebär att laget spelar i näst högsta divisionen även kommande säsong.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IFK Ystad värvar dansk bjässe

Tränaren: ”I mina ögon perfekt för vårt spel”.

Axel Brantemo

Kl.10:58, 18 maj, 2018

IFK Ystad värvar dansk bjässe
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN.

IFK Ystad har gjort klart med Jonathan Mollerup. Han beskrivs av klubben som en 24-årig vänsterhänt H9a med stora utvecklingsmöjligheter.

Idag spelar han i Franska högstaligan i Massy Essone och kan enligt klubben användas som både tvåa och tre i försvarsspelet.

– Han är jäkligt bra man-man, bra som tvåa bakåt, 24 år gammal och i mina ögon perfekt för vårt spel och för vår grupp skriver klubben i ett pressmeddelande.

Hemma i Danmark spelade Jonathan Mollerup i Ajax, där han också vann skytteligen i den danska motsvarigheten till allsvenskan.

– Jag tror Jonathan kan utvecklas ännu mer hos oss i vår miljö och jag tycker han passar in väldigt bra i vår spelidé. Han är dessutom väldigt ambitiös och vill verkligen göra jobbet för at utvecklas ännu mer. Dessutom tillför han ju storlek och tyngd vilket aldrig är fel”, säger IFK Ystads tränare Kenneth Andersson i ett pressmeddelande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Trotjänaren tvingas sluta efter skadehelvetet

Klar för ny roll inom klubben.

André Eriksson

Kl.17:44, 25 april, 2018

Trotjänaren tvingas sluta efter skadehelvetet
Genrebild. Foto: Bildbyrån

IFK Ystads trotjänare Oskar Malmros har plågats av skador i långa perioder av sin karriär.

I början av året åkte han på en ny axelskada – och nu meddelar klubben att 25-åringen har bestämt sig för att lägga skorna på hyllan.

I stället kommer han att satsa på tränarkarriären. Inför nästa säsong är han klar för ny tränare för IFK Ystads farmarlag Ystapågarna.

– Vi tror stenhårt på Oskar som tränare och jag tror detta kan bli riktigt bra. Han utbildar sig just nu till fystränare och tanken är att han ska kunna lyfta in våra yngre spelare i A-laget samtidigt som spelidén från A-laget tydligare ska implementeras i YP, säger IFK Ystads huvudtränare Kenneth Andersson i ett pressmeddelande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

ALINGSÅS – YSTADS IF

Säsongen över för Ystads IF – föll efter jättedramatik

Målvaktsduon satte stopp för Ystad.

André Eriksson

Kl.21:19, 16 april, 2018

Säsongen över för Ystads IF – föll efter jättedramatik
Foto: Bildbyrån

Säsongen är över för Ystads IF. I den femte och helt avgörande kvartsfinalen borta mot Alingsås föll laget med 27–25 – och därmed också med 2–3 i matcher.

Trots stortalangen Ludvig Hallbäcks nio mål framåt lyckades YIF inte rå på Alingsås – vars målvaktsduo i Rickard Frisk och Gustaf Skagerling storspelade matchen igenom.

I YIF:s mål hade Anders Persson ingen bra dag och svarade bara för fem räddningar på 19 skott (26 i räddningsprocent). Måns Landgren kom in och gjorde det bättre (45 i räddningsprocent), men det räckte inte hela vägen.

Efter matchen stod det klart att regerande mästaren IFK Kristianstad väljer Lugi som semifinalmotståndare. Den andra semifinalen kommer att spelas mellan HK Malmö och Alingsås.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

YIF värvar landslagstalang från konkurrenten

"Jag har fått ett väldigt bra intryck av föreningen"

André Eriksson

Kl.14:36, 12 april, 2018

YIF värvar landslagstalang från konkurrenten
Foto: Bildbyrån

Sedan Jane Cvetkovski lämnade klubben i januari har Ystads IF varit på jakt efter en reservmålvakt bakom Måns Landgren och Anders Persson.

Nu är ersättaren funnen – och avtalet klappat och klart.

Sävehofs landslagstalang Erik Hvenfelt är klar för Ystads IF på ett tvåårskontrakt.

– Erik är en ung målvakt född 1999 och tillhör Sveriges U20-landslag som spelade VM i Georgien så sent som i somras 2017. Med Erik så bibehåller vi tre målvakter i A-truppen vilket säkrar upp för skador och sjukdomar på ett tryggt sätt. Jag hoppas och tror att Erik kan ta stora kliv i sin utveckling och med Mattias Andersson som målvaktstränare så är möjligheterna än större., säger sportchefen Marcus Lindgren i ett pressmeddelande.

Erik Hvenfelt är glad över att få chansen i YIF:

– Jag ser väldigt mycket fram emot att få tillhöra Ystads IF de kommande säsongerna, det känns som helt rätt steg i min utveckling både som målvakt och som person. YIF visade intresse tidigt detta år och jag har fått ett väldigt bra intryck av föreningen, jag känner även några i laget sen innan vilket gjorde valet lättare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng