KLART: Supertalangen flyttar till Norge | Nyheter i Ystad – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

KLART: Supertalangen flyttar till Norge

Talangen lämnar Ystads IF för norsk klubb.

Michael Olsson

Kl.10:13, 4 februari, 2018

KLART: Supertalangen flyttar till Norge
Lukas Sandell (till vänster) ska enligt källor till 24Ystad lämna Ystads IF. Foto: Bildbyrån

Under söndagsförmiddagen fick 24Ystad uppgifter från säkra källor att 21-årige Lukas Sandell lämnar Ystads IF för norska Elverum. Kort därefter bekräftade YIF övergången på sin hemsida. Orsaken bakom flytten ska vara att Sandell under en längre tid fått vara i skuggan av Kim Andersson.

– Efter 5 år i Ystads IF har jag bestämt mig för att lämna. Det har varit några väldigt lärorika år där jag utvecklats både på och utanför plan. Att lämna familjen i Eslöv och flytta till Ystad är ett av mina bästa beslut i livet, säger Sandell till hemsidan.

Högernian har rankats som den bästa i sin ålderskull och i en jakt på mer speltid väljer han nu norska Elverum. Kontraktet med den norska klubben ska vara skrivet på två år och Sandell uppges flytta till Norge den 1 juli.

Därmed bryter 21-åringen sitt kontakt med YIF ett år i förtid.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sverige försvarade VM-guldet efter straffrysare

VM-finalen mellan Sverige och Schweiz blev en rysare från början till slut. Men i straffläggningen lyckades Tre Kronor vinna och försvara VM-guldet.

Michael Olsson

Kl.23:16, 20 maj, 2018

Sverige försvarade VM-guldet efter straffrysare
Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån

2013 vann Tre Kronor med 5–1 mot Schweiz i VM-finalen i ishockey. Men när länderna ställdes mot varandra i en ny VM-final under söndagskvällen blev det betydligt jämnare än så.

Det blev en rivstart på matchen i Royal Arena i Köpenhamn. Redan tidigt skapades chanser åt båda håll och det var en underhållande ishockey som det bjöds på. Med drygt tre minuter kvar av den första perioden kom öppningsmålet – och det var Schweiz som stod för det.

Men den schweiziska glädjen blev kortvarig. Drygt en minut efter målet kom kvitteringen genom NHL-proffset Gustav Nyquist. Forwarden snappade upp en puck i slottet och tryckte in 1–1 bakom storspelande målvakten Leonardo Genoni.

I den andra perioden tog Schweiz återigen ledningen. Skicklige Timo Meier sköt in 2–1 från högerkanten efter en snabb kontring i powerplay, men Tre Kronor skulle komma tillbaka. 14.53 in i andra utnyttjade Mika Zibanejad ett powerplay-läge smällde in 2–2 från blålinjen.

Slutperioden blev en stängd tillställning med få målchanser. Schweiz lät Sverige vara spelförande och försökte förlita sig på snabba omställningar. Men Tre Kronor lyckades inte få hål på Genoni och perioden slutade mållös.

I förlängningen var det en nervös väntan på vem som skulle skjuta hem guldet. Men trots flera stora möjligheter att avgöra finalen blev förlängningen mållös och matchen gick till straffar. Sven Andrighetto satte Schweiz första straff, medan Sverige inledde med två raka missar. Men därefter höll målvakten Anders Nilsson tätt och när Oliver Ekman-Larsson och Filip Forsberg satte sina straffar kunde Sverige bärga VM-titeln i den femte straffomgången.

Segern innebär att Tre Kronor försvarar sitt VM-guld från 2017 när man besegrade Kanada på straffar under mästerskapet i Tyskland/Frankrike.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ystadsspelare lånas ut till Norge

Kommer fortsätta utvecklas i Norgeklubb.

Axel Brantemo

Kl.16:28, 19 maj, 2018

Ystadsspelare lånas ut till Norge
Foto: Ystad IF.

Det är Viktor Hedin som ingår i Ystad IF HF:s elitlagsgrupp som nu kommer att fortsätta sin karriär i Norge under det kommande året. Viktor Hedins farbror leder är idag klubbchef i ST.Hallavard b och har enligt klubben haft ett finger med i utlåningen.

Klubben ligger i Lier som är ungefär fem mil väster om centrala Oslo. Klubben kvalade till Elitserien mot Bodå, men lyckades inte ta sig vidare. Vilket innebär att laget spelar i näst högsta divisionen även kommande säsong.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IFK Ystad värvar dansk bjässe

Tränaren: ”I mina ögon perfekt för vårt spel”.

Axel Brantemo

Kl.10:58, 18 maj, 2018

IFK Ystad värvar dansk bjässe
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN.

IFK Ystad har gjort klart med Jonathan Mollerup. Han beskrivs av klubben som en 24-årig vänsterhänt H9a med stora utvecklingsmöjligheter.

Idag spelar han i Franska högstaligan i Massy Essone och kan enligt klubben användas som både tvåa och tre i försvarsspelet.

– Han är jäkligt bra man-man, bra som tvåa bakåt, 24 år gammal och i mina ögon perfekt för vårt spel och för vår grupp skriver klubben i ett pressmeddelande.

Hemma i Danmark spelade Jonathan Mollerup i Ajax, där han också vann skytteligen i den danska motsvarigheten till allsvenskan.

– Jag tror Jonathan kan utvecklas ännu mer hos oss i vår miljö och jag tycker han passar in väldigt bra i vår spelidé. Han är dessutom väldigt ambitiös och vill verkligen göra jobbet för at utvecklas ännu mer. Dessutom tillför han ju storlek och tyngd vilket aldrig är fel”, säger IFK Ystads tränare Kenneth Andersson i ett pressmeddelande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är Sveriges officiella VM-låt 2018

Nu har årets VM-låt släpps. Låten "Bäst när det gäller" är gjord av Gyllene Tider och Linnea Henriksson.

Gabriel Almlöf

Kl.10:10, 15 maj, 2018

Under tisdagsmorgonen släppte Gyllene Tider och Linnea Henriksson Sveriges officiella låt till fotbolls-VM 2018. Låten heter ”Bäst när det gäller”.

– Det har funnits ett enormt intresse från en rad artister att skriva VM-låten – att det blev Gyllene Tider känns helt rätt. För mig är Gyllene Tider synonymt med sommar, glädje och hits som förenar generationer. Nu krävs bara att vi presterar på planen också för att det ska bli en magisk VM-sommar, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Även om bandets frontfigur Per Gessle gjort det mesta i musikväg, säger han att det är speciellt att få göra VM-låten.

– Att skriva den officiella låten är förstås en gigantisk utmaning som man inte kan tacka nej till. Hela Sverige, ja hela världen, är engagerade i fotbolls-VM så vi i Gyllene Tider blev enormt stolta när vi blev tillfrågade, säger Per Gessle.

Hör VM-låten i spelaren ovan. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ludvig Hallbäck – en stjärnas födelse

Lång intervju med Ystads stjärnskott nummer ett. Om att få spela med sin idol, intresse från andra klubbar och sin stora dröm.

Viktor Andersson

Kl.18:20, 6 maj, 2018

Ludvig Hallbäck – en stjärnas födelse
Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN.

I den sista och som också kom att bli den avgörande matchen i kvartsfinalen mot Alingsås stod det 17-årige superlöftet Ludvig Hallbäck för otroliga nio mål. Ödmjukt kunde han konstatera att det kändes ”helt ok”.

Men faktum var att han sånär tog Ystads IF till semifinal. Två ynka mål saknades. Så istället för att spela semifinalen mot Malmö får Ludvig Hallbäck följa slutspelet på tv.

– Jag har gått och tänkt på matchen faktiskt. Framförallt när man ser de lagen som är kvar känns det surt. Så nej, jag har inte släppt den än, säger Ludvig Hallbäck.

Vad föll ni på skulle du säga?
– I den sista matchen föll vi på den dålig första halvlek. Allt som allt hade vi velat komma topp fyra och vara det laget som fick hemmaplansfördel i kvartsfinalen, lite det som vi inte riktigt är nöjda med.

Hallbäcks nio mål i den sista matchen adderades till hans tidigare 13. 22 mål totalt och femte bäst av alla under kvartsfinalen. Som 17-åring!

– Jag fick ta mycket ansvar. Ja det var jäkligt skoj, och så fick jag chansen som straffskytt – det var också kul, säger han ödmjukt.

Trivs du med ansvar?
– Jo men ja gillar det. I sånna matcher är det bara att gå in och köra. Sen fick jag mycket levererat av både Kim (Andersson) och Borgstedt (Alexander). Framförallt i ett slutspel så är det mycket fokus på dem – det försökte jag utnyttja.

Inför den här säsongen var det sagt att det 17-åriga nyförvärvet skulle få vara med och det vanliga, ”se och lära”. Det blev mycket mer än så. Ju längre säsongen led desto mer ansvar fick Ludvig av tränaren och pappan Jerry Hallbäck.

Och få, om någon, sa emot när talangen med sitt kvicka fotarbete charmade sig in i Handbollsligan. Till slut hade han stått för 42 mål i den vita tröjan.

– Det flöt på och blev mer och mer speltid. Visst hade jag en dröm och en bild i huvudet om att få spela mycket, men det var inget jag trodde eller förväntade mig. Nu har jag fått det och det tycker jag är jäkligt kul.

180130 Ystads Ludvig HallbŠck under matchen i Handbollsligan mellan Ystad och Kristianstad den 30 januari 2018 i Ystad. Foto: Christian …rnberg / BILDBYRN / Cop 166

Ystads Ludvig HallbŠäck under matchen i Handbollsligan mellan Ystad och Kristianstad den 30 januari 2018 i Ystad.                                                                          Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN

Men medan bilden av en semifinal suddas ut tar en ny form. På den står en redan taggad 17-åring – redo för en ny säsong. Under dagen har laget kört tester.

– Det gick okej. Bättre än vad jag trodde det skulle göra faktiskt.

Det går inte att tänka på Ludvig Hallbäck och inte prata om hans ålder. 17-åringen är mitt uppe i ekonomistudier på gymnasiet och varvar matteläxor med att ”läxa upp” hundrakilos-försvarare i Handbollsligan. En surrealistisk tillvaro, tänker jag.

Vardag för stortalangen visar det sig.

– Jo men det funkar, ibland måste jag gå tidigare när vi har bortamatcher eller tidiga träningar, då missar jag lite skola. Men jag har det bra.

Ett utdraget skratt följer på frågan hur prioriteringen egentligen ser ut.

– Det är väl fifty-fifty får jag säga, jag vill ju säga skolan…

Men?

– Men det är klart, handbollen missar jag inte.

Och tydliggör att han verkligen gör så gott han kan för att klara av båda.

Känner du att du får försaka saker? Jag menar, det kan inte finns så mycket tid kvar till fritid.

– Det är klart man missar saker. Man kan liksom inte åka på en spontan skidresa med kompisarna. Men det är inte så att jag är missnöjd. Jag får göra saker som andra drömmer om. Det är få förunnat och det är jag jäkligt tacksam för.

Hans sociala liv skiljer sig mot hans jämnårigas – och det gör hans sportsliga också. Med sig i Ystads A-trupp har han inte bara sin pappa, tillika förre ”Bengan Boys”-spelaren Jerry Hallbäck, utan också sin talangfulle bror Anton som var pionjären i det tåg som gick från Aranäs till Ystad för familjen Hallbäck.

– Det känns bara bra. Jag och brorsan är bra kompisar och har nästan blivit ännu bättre den senaste tiden. Farsan har jag haft som tränare i många så det är inte så speciellt längre, även om det är klart att man kan klaga hemma lite extra om man inte fått spela, skrattar han och fortsätter.

– Jag tycker vi kombinerar det rätt bra, det är klart det blir mycket handbollssnack hemma, även mamma är ju gammal spelare (spelade i den dåvarande storklubben KvIK Sport från västra Göteborg) – men vi försöker att lägga det åt sidan så ofta det går.

180411 Ystads Ludvig HallbŠck jublar under kvartsfinal 4 i Handbollsligan mellan Ystads IF och AlingsŒs den 11 april 2018 i Ystad. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN / kod PA / 92018

Ystads Ludvig HallbŠck jublar under kvartsfinal 4 i Handbollsligan mellan Ystads IF och AlingsŒs den 11 april 2018 i Ystad.                                                    Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN.

Att speciellt din pappa, men också din bror och din mamma nått stora framgångar, har det satt press på dig?
– Nej, det tycker jag inte. Det var ingen som tvingade oss två att spela, det föll naturligt för oss.

Från andra?
– Nja, det skulle i så fall vart för att brorsan var bra. Då var jag inte så gammal och drömde mer om att bli lika bra som honom. Men jag har bara spelat för att jag tycker det är jäkligt roligt.

Vad har Kim Andersson betytt för dig?
– Det har gjort jättemycket. Han kan ju visa en och lära en saker som i spelet är mer på djupet än vad tränarna kan – som har mer fokus på hela laget.

– Det är jäkligt häftigt att spela med honom. Han är en barndomsidol som man sett på tv – så lite nervöst var det allt på första träningen med honom.

Er lokalkonkurrent i Ystad är nu klara för Handbollsligan. Hur ser du på det?
– Jag har ju inte fått uppleva något derby som spelare utan bara suttit på läktarna, så kul att de har gått upp, det blir lite mer rivalitet.

Märker man av intresset på stan? 
– Jo men så klart, det är de röda mot de vita och så där, snacket går.

180411 Ystads Alexander Borgstedt, trŠnare Jerry HallbŠck, Ludvig HallbŠck och Kim Andersson under en time-out under kvartsfinal 4 i Handbollsligan mellan Ystads IF och AlingsŒs den 11 april 2018 i Ystad. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN / kod PA / 92018

180411 Ystads Alexander Borgstedt, trŠnare Jerry HallbŠck, Ludvig HallbŠck och Kim Andersson under en time-out under kvartsfinal 4 i Handbollsligan mellan Ystads IF och AlingsŒs den 11 april 2018 i Ystad.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN / kod PA / 92018

Åt andra hållet gick i stället Hallbäcks tidigare klubb Aranäs. Laget föll och åkte, något oväntat, ut mot Önnered.

– Tråkigt, riktigt tråkigt faktiskt, både för föreningen och spelarna och så klart att inte komma hem dit och spela. Det är en fantastiskt klubb på många sätt. Sportsligt tycker jag de gjorde många bra matcher i år säger han och fortsätter.

– De har också en stor ungdomssida och många bra spelare som kommer underifrån. Kanske lämnar de om de ligger i Allsvenskan. Hoppas att det bara är ett kort snedsteg.

Under säsongen skrev du på ett långt kontrakt med Ystad, jag antar att det betyder att det inte finns några tvivel kring var du ska spela nästa år?
– Tanken är att jag ska spela kvar, jag trivs bra här.

Har det funnits intresse från andra klubbar?
– Inte nu men eftersom jag skrev så pass långt, men när jag bytte från Aranäs till Ystad fanns det.

Jag måste så klart fråga, vilka?
– Ah, det håller jag för mig själv.

I augusti spelas U18-EM i Kroatien för de svenska herrarna. Det gäller de som är födda 00 och uppåt. Den svenska 00-generationen är fylld över kanten med potential.

Där finns förutom Ludvig Hallbäck, IFK Kristianstads Valter Chrintz, Alingsås William Andersson Moberg och Sävehofs Simon Möller, för att nämna några. Alla med massor med speltid i årets Handbollsliga. Om de spelarna fortfarande kan ses som fynd borde det krylla av scouter i Kroatien i augusti.

– Det är en jätteduktig generation ja, och det gör att konkurrensen om en plats är stor. Jag hoppas att jag kommer med så klart, det hade varit jäkla skoj. Jag ser fram emot de läger vi ska ha inför, det ska bli riktigt kul.

Det är förstås ödmjuka svar från ynglingen Hallbäck, som inte vill ta ut något i förskott. Men om det är någon som är gjuten i den truppen är det nog han. På sju landskamper har han gjort 49 mål. Ett galet facit.

Vad är drömmen Ludvig?
– Drömmen på lång sikt är så klart att spela i A-landslaget och i en toppklubb i Europa. På kort sikt är det att att få mer speltid i IF. Jag vill spela och ta kliv för kliv, avslutar 17-åringen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng