Mamman sköts ihjäl under larmsamtalet: ”Förskräckligt att inte bli lyssnad på” | Nyheter i Ystad – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Mamman sköts ihjäl under larmsamtalet: ”Förskräckligt att inte bli lyssnad på”

2016 mördades en kvinna av sin man utanför Ystad. Förra veckan stod det klart att larmoperatören som tog emot nödsamtalet från kvinnans släkting åtalas för tjänstefel. Dottern till kvinnan talar nu ut i en personlig intervju om åtalet och om mordet.

Camilla Landin

Kl.19:00, 30 januari, 2018

Mamman sköts ihjäl under larmsamtalet: ”Förskräckligt att inte bli lyssnad på”
I augusti sköts en kvinna ihjäl på en gård utanför Ystad. Foto: Arkivbild

– Inte nog med att vår mamma blir mördad, utan det sitter en person och hanterar det här på ett felaktig sätt. Det blir så mycket större, vi vet ju att det inte hade behövt att sluta så här, säger Eva.

Eva är dotter till Pia Ekstrand. En sommardag i augusti 2016 är Evas morbror och Pias syster på sitt lantställe. Efter att ha pratat med Pia i telefon vill morbrodern ringa polisen, men täckningen var dålig. Han går ut och tar sig upp på en höjd för att kunna ringa.

LÄS MER: JUST NU: Larmoperatör döms för tjänstefel – får böta

Han och Pias syster var rädda för att Pia skulle åka illa ut. De ville hjälpa till. De hade stadig kontakt med Pia och de visste att hon hade ett svårt förhållande med sin man Lennart.

Morbrodern nådde till slut polisen och ville anmäla. Lennart hade hotat att ta livet av Pia och bränna ner deras hus.

Svaret han fick var att Pia skulle ringa själv för att polisen skulle kunna komma dit. Morbrodern blev förtvivlad. Gånggång försökte han få polisen att förstå att det var allvar.

– Han lade på med polisen, ringde upp mamma och vädjade och uppmuntrade att hon skulle ringa själv och få hjälp. Han sa till mamma ”Du måste lova mig att du ringer”.

– När hon väl ringde själv blev hon skjuten under samtalet, säger Eva och faller i tårar.

Larmoperatören dömdes i förra veckan till tjänstefel och böter.

– Det är ju ovanligt som jag förstår att poliser blir åtalade och fällda, och det känns som en form av upprättelse. För min 85-åriga morbror har det varit förskräckligt att inte bli lyssnad på, säger Eva.

Hon är upprörd över att larmoperatören fick fortsätta sitta kvar som larmoperatör som resulterade i ytterligare ett åtal.

– Det hon gjorde får en att tvivla på polisen, som ska stå för en form av trygghet, säger Eva.

Efter att domen kom ringde Eva sin morbror. Han var lättad, för att nu visste han att det inte var han som hade gjorde något fel.

– Han har skuldbelagt sig själv för att han inte stod på sig under samtalet. Han litade på operatören och uppmanade mamma att ringa. Det fick hemska följder.

Eva och hennes familj hade många gånger försökt att få bort sin mamma från förhållandet med Lennart, som de upplevde från början var destruktivt. Pia och Lennart gifte sig i början av 2000-talet och flyttade ned till Skåne och köpte gård.

– Vi upplevde att hon blev isolerad. Jag undersökte olika skyddade boenden till mamma, sa att nu är allt klart, men hon ville inte, kunde inte. Jag sa att ”När du är redo står allting klart, jag och mina syskon finns här för dig och hjälper dig”. Hon valde att stanna.

Pia och Pias syster hördes ofta och den dagen i augusti när de pratade hörde systern och Evas morbror hur förtvivlad Pia var och hon sa att hon var rädd.

– De hade hört många saker från mamma under åren, men det här var så pass illa att de bestämde sig för att ringa polisen och be om hjälp, säger Eva.

Eva vet inte om hon tycker att domen mot larmoperatören är tillräcklig. Det är svårt att säga.

– Jag är upprörd över det som har hänt. Först var jag tvungen att hantera det med att mamma blev mördad, alla rättegångarna med Lennart, ta hand om huset. Jag har inte riktigt orkat tänka på hur det ska bli, det får sjunka in. Jag har ju en tro på att människor gör sitt bästa. Jag hoppas att detta gör att polisen skärper sina rutiner och ser över vem de har som personal. Det här får inte bara hända, säger Eva.

Lennart Ekstrand är dömd till 16 års fängelse av Ystads tingsrätt för mord på sin fru.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Det här händer imorgon lördag

Solen skiner och det är synd att sitta inne. Här är en lista över några av de saker som finns att göra i Ystad med omnejd under lördagen.

Josefine Gunnarsson

Kl.18:58, 25 maj, 2018

LISTA: Det här händer imorgon lördag
Klostret i Ystad. Foto: Magnus Bengtsson

Elna-Karin Helgesson, bruks- & unik keramik
Utställning
25 maj 2018 – 23 dec 2018
912 Kåseberga

Klostret 750 år – en historisk tidsresa
Utställning, Museer
25 maj 2018 – 30 dec 2018
Klostret i Ystad

På ruinens brant
Utställning, Museer
25 maj 2018 – 30 dec 2018
Klostret i Ystad

Ingenting finns inte
Utställning, Konst, Museer
26 maj 2018 – 26 aug 2018
Klostret i Ystad

Loppis
26 maj 2018
Frälsningsarmén, Regementsgatan 6

Nicklas & Baganom Band på BIO SCALA
Musik, Konsert
26 maj 2018
Biografteatern Scala, Ystad

Vernissage
Utställning, Museer, Konst
26 maj 2018
Klostret i Ystad

Åsa Melin – väktare
Utställning
26 maj – 16 sep 2018
Galleri Peppinge

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bil och moped kolliderade – vägen stängdes av

En olycka inträffade under fredagseftermiddagen.

Mattis Andersson

Kl.15:02, 25 maj, 2018

Bil och moped kolliderade – vägen stängdes av
Foto: Conny Svensson, Mostphotos

Klockan 14.50 under fredagen larmades SOS angående en olycka på Fritidsvägen.

Det var enligt uppgifter till SOS en moped och en bil som hade kolliderat. Polis räddningstjänst samt ambulans blev kallade till olycksplatsen.

Klockan 14.57 stängdes Österleden av för trafik i båda riktningar. Prognosen för när trafiken ska kunna flyta på igen sattes till 20 minuter.

Skadeläget på de inblandade personerna är i nuläget oklart. En dryg halvtimme efter olyckan kunde trafiken passera igen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De uppträder på allsången i sommar

Snart är det återigen dags för allsång på Norra Promenaden i Ystad och nu är artisterna spikade.

Josefine Gunnarsson

Kl.13:22, 25 maj, 2018

De uppträder på allsången i sommar
John Lundvik kommer till allsången den 4 juli. Foto: Hans Christiansson

Det blir inte mindre än fyra kvällar med sång och musik och gästar gör John Lundvik, känd från Melodifestivalen, Nina Hjelmkvist som många barn och föräldrar nog känner igen från Bolibompa, Anna-Hanna Rosengren, känd från bland annat musikalscenen, samt sångerskan Frida Green. Som vanligt är även bandet Emma och MIDAS på plats för att bjuda på musik och allsång tillsammans med artisterna.

 

4 juli
John Lundvik
Han är artisten och låtskrivaren som bland annat var med och skrev låten ”When You Tell The World You’re Mine” som framfördes på Kronprinsessan Victoria och Daniels bröllop. Själv slog han igenom stort i Melodifestivalen 2018 med den egna låten My Turn.

11 juli
Nina Hjelmkvist
För många är hon kanske mest känd från Bolibompa, men med sin fantastiska sångröst tar hon även med publiken på en musikupplevelse där gamla och nya låtar blandas för att alla ska kunna vara med och sjunga.

18 juli
Anna-Hanna Rosengren
Hon är musikalartisten som under våren även har turnerat med den nyskrivna barnoperan ”Vem behöver sin skatt”. Med en stor passion för musik och stora register kommer hon bjuda publiken på några riktiga pärlor.

25 juli
Frida Green
Hon är Ystadsdottern som blev känd för hela svenska folket med sim medverkan i Talang och SVT:s luciafirande. Men i Ystad har hon varit känd sedan länge.

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fritt att resa i kollektivtrafiken under sommarlovet

Efter ett beslut i regeringen att ge ett statligt stöd på 350 miljoner kronor mellan 2018 och 2020 ska alla elever som under vårterminen lämnar antingen årskurs 6 till 9 eller 1 och 2 i gymnasieskolan kunna resa gratis med kollektivtrafiken.

Josefine Gunnarsson

Kl.11:47, 25 maj, 2018

Fritt att resa i kollektivtrafiken under sommarlovet
Foto: Arkivbild

I början av juni kommer Skånetrafiken att skicka ut ett Jojo-kort märkt ”Sommarlovsbiljetten” till alla de som har rätt att åka gratis. Alla kort bör ha kommit fram till eleverna senast den 11 juni.

Även grundsärskolan, årskurserna 6 till 10 i specialskolan, årskurs 1 och 2 i gymnasiesärskolan samt asylsökande i dessa årskurser får sommarlovsbiljetten.

FaktaSå fungerar sommarlovsbiljetten

Sommarlovsbiljetten gäller för fritt resande inom Skåne 15 juni till 15 augusti.

Biljetten gäller på alla linjer som trafikeras av Skånetrafiken med stadsbussar, regionbussar, Öresundståg, Pågatågen, Krösatågen och närtrafik. Kortet gäller inte på Ventrafikens färjor.

Kortet är personligt och du kan inte låna ut det. Du kan inte heller ta med dig någon så länge du inte är beviljad färdtjänst. Då kan du ta med dig en ledsagare utan extra kostnad om du visar upp ditt färdtjänsttillstånd.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Har ombyggnaden av hamnen redan börjat?

De senaste dagarna har en stor kran i hamnen setts arbeta, vilket har väckt frågor bland allmänheten.

Josefine Gunnarsson

Kl.11:22, 24 maj, 2018

Har ombyggnaden av hamnen redan börjat?
Hamnen i Ystad. Foto: Arkivbild/Bildbyrån

Har du också sett den stora kranen i hamnen och tänkt att den stora ombyggnaden av hamnen måste ha smygstartat? Så är det inte berättar det kommunala hamnbolaget Ystad Hamn Logistik AB för Ystads Allehanda.

Arbetet som pågår just nu är ett underhållningsarbete och enligt hamnchefen Björn Boström börjar arbetet med bland annat en ny pir, en vågbrytare och två nya färjelägen i den yttre delen av hamnen först i höst.

– Vi håller på med upphandlingar just nu, men om allt går vägen så startar vi ombyggnaden i slutet av september, början av oktober. Än så länge håller den tidsplanen, säger Björn Boström till Ystads Allehanda.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng