Mamman sköts ihjäl under larmsamtalet: ”Förskräckligt att inte bli lyssnad på”

2016 mördades en kvinna av sin man utanför Ystad. Förra veckan stod det klart att larmoperatören som tog emot nödsamtalet från kvinnans släkting åtalas för tjänstefel. Dottern till kvinnan talar nu ut i en personlig intervju om åtalet och om mordet.

Camilla Landin

Kl.19:00, 30 januari, 2018

Mamman sköts ihjäl under larmsamtalet: ”Förskräckligt att inte bli lyssnad på”
I augusti sköts en kvinna ihjäl på en gård utanför Ystad. Foto: Arkivbild

– Inte nog med att vår mamma blir mördad, utan det sitter en person och hanterar det här på ett felaktig sätt. Det blir så mycket större, vi vet ju att det inte hade behövt att sluta så här, säger Eva.

Eva är dotter till Pia Ekstrand. En sommardag i augusti 2016 är Evas morbror och Pias syster på sitt lantställe. Efter att ha pratat med Pia i telefon vill morbrodern ringa polisen, men täckningen var dålig. Han går ut och tar sig upp på en höjd för att kunna ringa.

LÄS MER: JUST NU: Larmoperatör döms för tjänstefel – får böta

Han och Pias syster var rädda för att Pia skulle åka illa ut. De ville hjälpa till. De hade stadig kontakt med Pia och de visste att hon hade ett svårt förhållande med sin man Lennart.

Morbrodern nådde till slut polisen och ville anmäla. Lennart hade hotat att ta livet av Pia och bränna ner deras hus.

Svaret han fick var att Pia skulle ringa själv för att polisen skulle kunna komma dit. Morbrodern blev förtvivlad. Gånggång försökte han få polisen att förstå att det var allvar.

– Han lade på med polisen, ringde upp mamma och vädjade och uppmuntrade att hon skulle ringa själv och få hjälp. Han sa till mamma ”Du måste lova mig att du ringer”.

– När hon väl ringde själv blev hon skjuten under samtalet, säger Eva och faller i tårar.

Larmoperatören dömdes i förra veckan till tjänstefel och böter.

– Det är ju ovanligt som jag förstår att poliser blir åtalade och fällda, och det känns som en form av upprättelse. För min 85-åriga morbror har det varit förskräckligt att inte bli lyssnad på, säger Eva.

Hon är upprörd över att larmoperatören fick fortsätta sitta kvar som larmoperatör som resulterade i ytterligare ett åtal.

– Det hon gjorde får en att tvivla på polisen, som ska stå för en form av trygghet, säger Eva.

Efter att domen kom ringde Eva sin morbror. Han var lättad, för att nu visste han att det inte var han som hade gjorde något fel.

– Han har skuldbelagt sig själv för att han inte stod på sig under samtalet. Han litade på operatören och uppmanade mamma att ringa. Det fick hemska följder.

Eva och hennes familj hade många gånger försökt att få bort sin mamma från förhållandet med Lennart, som de upplevde från början var destruktivt. Pia och Lennart gifte sig i början av 2000-talet och flyttade ned till Skåne och köpte gård.

– Vi upplevde att hon blev isolerad. Jag undersökte olika skyddade boenden till mamma, sa att nu är allt klart, men hon ville inte, kunde inte. Jag sa att ”När du är redo står allting klart, jag och mina syskon finns här för dig och hjälper dig”. Hon valde att stanna.

Pia och Pias syster hördes ofta och den dagen i augusti när de pratade hörde systern och Evas morbror hur förtvivlad Pia var och hon sa att hon var rädd.

– De hade hört många saker från mamma under åren, men det här var så pass illa att de bestämde sig för att ringa polisen och be om hjälp, säger Eva.

Eva vet inte om hon tycker att domen mot larmoperatören är tillräcklig. Det är svårt att säga.

– Jag är upprörd över det som har hänt. Först var jag tvungen att hantera det med att mamma blev mördad, alla rättegångarna med Lennart, ta hand om huset. Jag har inte riktigt orkat tänka på hur det ska bli, det får sjunka in. Jag har ju en tro på att människor gör sitt bästa. Jag hoppas att detta gör att polisen skärper sina rutiner och ser över vem de har som personal. Det här får inte bara hända, säger Eva.

Lennart Ekstrand är dömd till 16 års fängelse av Ystads tingsrätt för mord på sin fru.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Varning: Kraftigt ökad risk för IT-attacker

Många av de prylar du har i hemmet kan kapas och användas vid en cyberattack.

Mia Martelleur

Kl.21:03, 22 februari, 2018

Varning: Kraftigt ökad risk för IT-attacker
Montage: Pixabay / Wikimedia Commons

Risken för cyberattacker har ökat kraftigt sedan valet 2014, enligt flera experter som TT har varit i kontakt med. En av de stora anledningarna till hotet är att många av de prylar vi kopplar upp oss mot, som kylskåp, TV-apparater och låssystem, helt eller delvis saknar säkerhetsdesign. De kan därför enkelt kapas av så kallade botnätverk, berättar cybersäkerhetsexpert Gunnar Idesten på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

– De botnätverk som används är ofantligt mycket större nu, så det har blivit svårare att försvara sig mot angreppen, säger han till TT.

Enligt TT håller flera andra experter med om det Gunnar Idesten säger. Gazmend Huskaj, doktorand i militärteknik på Försvarshögskolan berättar att många svenskar, utan att veta om det, har utrustning i hemmet som har kapats av botnätverk.

– Du kanske har en bredbandsuppkoppling på 100 megabit. Om ditt kylskåp är kapat kommer du inte märka att du har 10 megabit mindre, säger han till TT.

Att det finns fler kapade maskiner gör att det går att välja varifrån trafiken i en attack ska komma från, vilket innebär att attacker mot Sverige kan designas så att bara utrustning inom gränserna används. Det här gör det svårare att avstyra cyberattackerna då det inte hjälper att stänga av trafik från andra länder.

Experterna berättar också för TT att prispressen på attacker nu är så hård att det går att få gratis testattacker genomförda som varuprov.

– En överbelastningsattack är jättebillig. Du kan köpa en attack mot vem som helst för väldigt små medel, säger Olli Lähteenmaa, Nordenchef på Arbor Networks, som utvecklar skydd mot cyberattacker till TT.

Då det är valår förutspås risken för överbelastningsattacker, eller DDOS-attacker, som kan störa och slå ut hemsidor i Sverige vara en ökad säkerhetsrisk. Men risken för nätverksintrång riktade mot politiker och partier ökar också. Liksom risken för påverkanskampanjer där man använder sig av botnätverk för att öka spridning av sin propaganda i sociala medier.

För att kunna stärka skyddet av demokratiska institutioner tror Gazmend Huskaj att det på sikt kan bli nödvändigt med minskad öppenhet. Enligt TT skulle det innebär att till exempel bygga nationella brandväggar som inte släpper in utländska IP-adresser och ta bort känsliga myndighetsservrar från internet.

Enligt Huskaj kan det också på sikt vara så att Sverige helt stänger dörren för inkommande trafik i ett moln kontrollerat av svenska saten.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stor polisinsats – 24 personer misstänkta för brott

Efter en instats mot en person som sålde droger på nätet kunde polisen identifiera ett stort antal säljare som nu misstänks för brott.

Michaela Ekström

Kl.15:52, 22 februari, 2018

Stor polisinsats – 24 personer misstänkta för brott
Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

En nationell polisinsats mot fentanylförsäljare ledde polisen till fler husrannsakningar på olika orter i region Syd. Hittills är 24 personer brottsmisstänkta och 7 personer är under vård för missbruk. Detta skriver Sydsvenskan.

– Det som ligger bakom den här lyckade insatsen är ett fantastiskt bra arbete ute i lokalpolisområdena, säger Mats Berggren, underrättelsechef i region Syd i en kommentar på polisens hemsida.

I husrannsakningarna har polisen bland annat påträffat en cannabisodling, 1,5 kilo cannabis, cirka 1 000 narkotikaklassade tabletter, 200 doser LSD, tre jaktgevär och en pistol. Man har även tagit mindre mängder fentanyl och amfetamin i beslag.

Det som började mot som ett tillslag mot en person som sålde fentanyl på nätet ledde vidare till 35 misstänkta köpare i region Syd. Hittills har polisen gjort hembesök hos 24 av dessa och inlett förundersökningar mot 8 personer, varav två sitter häktade.

– När vi gör de här hembesöken blir det påfallande vilken misär den som är missbrukare lever under. Därför gläds vi också åt att insatsen lett till att sju medborgare nu är under vård för sitt missbruk, säger Mats Berggren.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisens nya utrustning – ”kommer minska våldet”

Under de kommande månaderna kommer polisen testa på den nya utrustningen.

Jesper Norell

Kl.15:12, 22 februari, 2018

Polisens nya utrustning – ”kommer minska våldet”
Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

Under våren 2018 kommer polisen inleda tester med kroppsburna kameror.

– Vi tror att kroppskamerorna bland annat kommer att minska våldet mot polisen. Filmmaterialet kan naturligtvis också utgöra en viktig del i bevisningen i utredningsarbetet, säger Anders Hall, utvecklingschef vid polisens nationella operativa avdelning.

Foto: Polisen

Foto: Polisen

Den kroppsburna kameran kan till exempel fästas på bröstfickan och kontrolleras helt av den polis som bär den. Detta i ett försök att dokumentera och förebygga brott som kan uppstå.

Testperioden med kroppskameror i polisregion Syd kommer inledas steg för steg under de kommande månaderna.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SNABBKOLL: OV Helsingborg-Ystads IF

Tränare Hallbäck reder ut frågetecknen efter senaste förlusten

Camilla Landin

Kl.14:27, 22 februari, 2018

SNABBKOLL: OV Helsingborg-Ystads IF
Kim Andersson är tillbaka i laget. Foto: Bildbyrån

På torsdag kväll ställs Ystads IF mot jumbon OV Helsingborg. Ystad har två vinster mot OV Helsingborg den här säsongen, den första vann Ystad på bortaplan med 33-28. Den andra matchen spelades i Ystad Arena och då vann vi med 36-24.

24ystad tog ett kort snack med Jerry Hallbäck innan lagets samling inför kvällens match, som spelas på bortaplan med start klockan 19.

LÄS MER: Stor frustration i YIF – låste in sig i omklädningsrummet

Kim Andersson är tillbaka i match, hur mycket betyder det för er?

– Kim är en riktigt bra handbollsspelare och står för mycket erfarenhet, tyngd storlek i vårt försvarsspel. En sådan spelare som Kim saknar man alltid med de kvaliteter som han har. Samtidigt så är det viktigt att vi hellre pratar om de spelarna som vi har till förfogande. Vi lyckades mot GUIF och lyckades mot Ricoh, men klarade inte det mot Sävehof. Det är skönt att ha han tillbaka.

Vad ska ni göra för att inte underskatta OV, som ligger sist i serien?

– Det är ett lag som slåss för sin överlevnad och behöver poäng för att inte hamna på sista plats. Vi behöver göra liknande, fast vi behöver poängen för att klättra.

Sist mot Sävehof lyckades ni inte hålla skärpan och förlorade med en boll. Hur har ni gått vidare sedan den matchen?  

– Det fanns saker som vi gjorde bra och det har vi lyft fram, det fanns grejer som vi gjorde mindre bra, som detaljer i försvaret. Jag tycker nog vi har koll på vad vi behöver göra för att vinna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SMHI: Nu är våren kommen

Dygnets medeltemperatur ska ligga över noll grader sju dygn i följd.

Camilla Landin

Kl.09:01, 22 februari, 2018

SMHI: Nu är våren kommen
Vårtecken i rabatten. Foto: Camilla Landin

Visst gör det ont när knoppar brister? Varför skulle annars våren tveka? Så skrev Karin Boye en gång. Men i år kom våren tidigt i Skåne. Den 15 februari inföll den meteorologiska våren på flera håll i Skåne, enligt SMHI:s mätningar. Meteorologisk vår innebär att dygnets medeltemperatur ska ligga över noll grader sju dygn i följd.

Den 15 februari kan man börja mäta om våren är här. Svaret får man sju dagar senare. När våren väl har infallit finns det ingen återvändo. Trots att medeltemperaturen kan sjunka till minusgrader.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng