HANDBOLLS-EM

Svenskt EM-silver efter hård final

Efter en stark första halvlek vände spelet för Sverige.

Jesper Norell

Kl.23:02, 28 januari, 2018

Svenskt EM-silver efter hård final
Foto: Fredrik Varfjell/Bildbyrån

Det var ett Sverige med guldvittring som gick ur den första halvleken i EM-finalen i handboll. Med 14-12 mot Spanien såg det ljust ut för blågult tack vare bland annat Mikael Appelgrens storspel.

I andra halvlek vände dock matchen när ett nytt Spanien kom ut på plan och på tio minuter gick från underläge till en ledning med 19-15.

I slutet av första halvlek hade Arpad Sterbik ersatt Rodrigo Corrales i det spanska målet och höll ställningarna när guldet gled längre och längre från Sverige.

Spanjorerna satte hård press på Svenskarna och 20 minuter in i andra halvlek hade Sverige satt två mål. Då ledde Spanien med 23-16. Detta underläge var omöjligt att ta igen så slutsiffrorna slutade upp som 29-23. Det blev ett välförtjänt EM-silver till Sverige som avslutade resan.

Efter slutsignalen fick dessutom Ystadssonen Jim Gottfridsson ta emot en guldboll då han utsetts till turneringens mest värdefulla spelare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

OV Helsingborg - Ystads IF

Comeback för storstjärnan – då vann Ystad igen

Visade att gammal är äldst när Ystad besegrade jumbon.

Viktor Andersson

Kl.20:36, 22 februari, 2018

Comeback för storstjärnan – då vann Ystad igen
Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN.

Kim Andersson var tillbaka i Ystads IF och kom in i mitten av den första halvleken. Det såg till en början lite ringrostigt ut för storstjärnan, men i den andra halvleken kom han igång ordentligt.

Han stod både för ett typiskt ”Kim Andersson-mål” när han hoppade och sköt, Niklas Kraft i OV:s mål hann knappt reagera.

Han stod också för en assist som nog fick de flesta i Helsingborg Arena att häpna, då han friställe kvällens målbäste Carl Löfström (sju mål).

Ystad var i underläge efter den första halveken men precis som Andersson kom laget igång ordentligt i den andra halvleken.

I Ystad imponerade också 17-årige supertalangen Ludvig Hallbäck och nyss nämnde Carl Löfström, men den som låg bakom mest var Kim Andersson.

Totalt blev det sju assist för Andersson och Ystad kunde, något gnetande, långsamt gå ifrån jumbon.

Till slut vann Ystad matchen med 31-25. En viktig seger efter förlusten senast mot Sävehof

 

FaktaHandollsligan
OV Helsingborg - Ystads IF: 25-31 (14-15)
Målen Ystads IF: Carl Löfström 7, Ludvig Hallbäck 6, Emil Hansson 4, Anton Hallbäck 3,Eric Forsell-Schefvert 3, Kim Andersson 2, Johan Dahlin 2, Lukas Sandell, Linus Andersson, Jonathan Svensson, Hampus Andersson,
Arena: Arena Helsingborg

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ystads IF - Eskilstuna Guif

Förlorad för Ystad – då blev han hjälte

Lukas Sandell hade lekstuga och förde Ystads IF till seger över Guif.

Viktor Andersson

Kl.21:45, 9 februari, 2018

Förlorad för Ystad – då blev han hjälte
Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

”Som att sväva på moln”, skrattade Lukas Sandell när han skulle beskriva hur det är att spela när precis allting funkar.

– Man trivs som fan då, säger Lukas Sandell.

LÄS MER: Duon dominerade mot Guif

Det gjorde han verkligen den här kvällen. Högernian, som ersatte axelskadade Kim Andersson i den för laget viktiga 29–28-segern mot Eskilstuna Guif.

Skarpskytten gjorde mål på allt – till slut blev det tio stycken (!).

– Jag kom in i ett gött flow och då är det bara att köra. När man kommer in i det kollar man bara på målet – det är bara mål, mål, mål – det är så jävla kul.

Sandell blev förra veckan klara för norska storlaget Elverum. Speltiden räcker helt enkelt inte till.

– Jag trivs jättebra i Ystad men det är speltiden. Det är tufft, jag konkurrerar med Kim Andersson liksom, säger han ödmjukt och fortsätter.

– Vi hittade tyvärr inte någon lösning då kände jag att jag måste vidare och Elverum känns som ett kanonsteg.

Hur har dialogen förts?
– Jag har sagt att jag vill ha speltid och de har försökt hitta lösningar som passar dem, men det har inte riktigt passat mig. Men kanske kommer jag tillbaka hit en dag, säger Sandell med ett leende.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Duon dominerade mot Guif

När Ystad tog viktig 29-28-seger.

Viktor Andersson

Kl.21:06, 9 februari, 2018

Duon dominerade mot Guif
Foto: Bildbyrån.

När Ystads IF tog en viktig seger i den uppskjutna matchen mot Eskilstuna Guif var det en duo som låg bakom det mesta hos hemmalaget.

Emil Hansson, men framförallt Lukas Sandell. De två skyttarna som båda lämnar efter säsongen gjorde det mesta rätt och Ystad fick en kanonstart.

Trots att laget legat däckade av magsjuka hela veckan drog de ifrån till 10-5 och allt såg bra ut för hemmalaget.

Men i takt med att den första halveken gick – kröp Guif allt närmare – i halvek ledde Ystad med uddamålet.

I den andra halveken fortsatte duon att dominera och totalt blev det 18 mål för duon.

Men Guif kom i kapp gång på gång, trots att Måns Landgren stod för flera fina parader.

Slutet blev en rysare. Med minuten kvar var det helt jämnt 28-28 men när Carl Löfström med 50 sekunder gjorde mål från nära håll och skicklige Måns Landgren räddade dubbla skott var det klart.

Ystad vann och tog därmed sin första seger på fyra matcher och fick revansch efter förlusten i Eskilstuna.

Laget har nu fyra poäng ner till Sävehof på den sista slutspelsplatsen.

 

FaktaHandbollsligan
Ystads IF - Eskilstuna Guif: 29-28 (15-14)
Målen Ystad: Lukas Sandell 10, Emil Hansson 8, Ludvig Hallbäck 4 Carl Löfström 3, Jeppe Krogh Simonsen, Eric Forsell Schefvert, Hampus Andersson, Anton Hallbäck.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sandell om flytten till Norge: ”Sorgligt, spännande och nervöst”

Efter fem år i di vide har högernian tagit beslutet att gå vidare. I en lång intervju med 24Ystad berättar han om allt som hänt i hans liv den senaste tiden och bjuder in redaktionen till Norge.

Johan Nordström

Kl.20:57, 5 februari, 2018

Sandell om flytten till Norge: ”Sorgligt, spännande och nervöst”
Foto: Bildbyrån

Det är en sliten men glad 21-åring som svarar när 24Ystad ringer. Det går vinterkräksjuka i Ystads IF och så många spelare har insjuknat att laget tvingats flytta morgondagens match mot Guif.

– De senaste dygnet har varit riktigt jävligt. Det är inte det man önskar sig och utan denna nyheten hade man inte varit människa alls, säger Lukas Sandell.

I skuggan av giganten Kim Andersson och suget efter speltid så tvingades han ta ett beslut. Under söndagen blev det officiellt att den 21-åriga högernian lämnar Ystads IF efter säsongen.

– Det är sorgligt, spännande och nervöst, säger han.

Han lämnar Skåne för den norska regerande mästaren och storklubben Elverum.

– Det är såklart väldigt lockande att spela i Norges största klubb samt att få möjligheten till att spela i Champions League. Det har alltid varit en dröm.

Efter fem år i Ystad dit han kom från Eslöv som en ung och oprövad talang, har han mycket att tacka både klubben, staden och supportrarna för.

– Det är klart att det är tråkigt att lämna. YIF har varit jäkligt bra för mig men det handlar mycket om speltid även om man inte vill säga det.

Allmänheten fick som sagt nyheten om övergången under söndagen men spelarna i hans nuvarande lag fick beskedet tidigare i veckan.

– Ja vi skrev papperna i måndags sen berättade jag för laget i torsdags, säger Sandell.

Hur reagerade dem?

– Jag fick en stor kram av alla så det var skönt. Nu vill man avsluta fint här.

Han lämnar di vide efter årets säsong men hade egentligen ett år kvar på sitt kontrakt. Något som betyder att Elverum var tvungen att köpa loss Sandell för att få hans namnteckning.

– Med tanke på att jag hade kontrakt var det svårt att få loss mig på något annat sätt. Utlåning går ju men det var inte aktuellt, säger han.

Det var inte självklart att det skulle bli Norge för den kvicke och hårdskjutande högernian. De fanns intresse från flera klubbar i både Sverige, Danmark och Norge. Men när Elverum kom in i bilden blev det självklart.

– Det var bara Elverum som kom med något konkret. Sen är där flera svenskar i klubben. Tränaren är svensk [Michael Apelgren], Richard Hanisch är där [tidigare IFK Kristianstad] och sen är marknadschefen också svensk.

Även om det till viss del var att stå i skuggan av Kim Andersson som fick honom att lämna Ystad vill han ändå ta tillfället i akt och tacka klubbikonen för mycket.

– Han är en stor förebild och jag har lärt mig mycket av honom speciellt i det taktiska. Sen har gett mig många tips och råd i alla möjliga situationer.

Har du pratat med honom efter att värvningen blev klar? 

– Faktiskt inte, vi har ju varit sjuka allihopa, säger Sandell.

21-åringen från Eslöv besökte sin nya hemstad för några helger sedan och ser redan både likheter och olikheter med staden han bor i nu.

– Där var sjukt mycket snö, haha. Annars är det väldigt likt Ystad, en handbollstokig stad, säger han.

Elverums hemmaarena tar in 2500 personer och snittar runt 2000 personer på läktaren i serien. När det sedan väntar europamatcher byggs det extra läktare som ökar maxkapaciteten till 3000 personer.

– Arenan är fin och när vi var där och såg på en träningsmatch så stod jag med sportchefen på läktaren och direkt hade man kamerablixten i ansiktet. De har verkligen full koll på sin klubb.

Det nya kontraktet är skrivet på två år och hans nya klubb har redan visat att de tror hårt på honom och hans vänsterarm.

– Jag har pratat mycket med tränaren och han har sagt att jag är klar etta på min position. Jag vill ha ansvaret och förtroendet, de gånger jag har varit som bäst i Handbollsligan är när jag fått förtroendet, säger han och tilläger:

– Jag vill spela mycket och jag vill spela både framåt och bakåt. Det måste man kunna för att bli attraktiv i de ännu större ligorna.

Att gå som ung talang som suttit det mesta på bänken till att få ett flerårskontrakt i Norges största klubb kommer att synas mer än bara på planen. Även i lönekuvertet blir det skillnad.

– Utan att gå in på siffror. Det är klart att det är skillnad, det kan man inte sticka under stolen, säger han.

Även om det blir mycket nytt och mycket att tänka på är det en specifik sak han är mest nervös över.

– Att flytta ihop med flickvännen, säger han med ett skratt och fortsätter:

– Nä men såklart är man nervös över allt med ett nytt land och nytt språk.

Ska vi bestämma att nästa gång vi gör en sådan här lång intervju, gör vi den i Norge?

– Absolut, du är välkommen, avslutar en väldigt glad Lukas Sandell.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lugi–Ystads IF

Expertens hyllning: ”Som en åttaarmad bläckfisk”

Svidande förlust För Ystads IF i Skånederbyt – men målvakten Anders Persson hyllades stort.

Jesper Hallberg

Kl.20:49, 2 februari, 2018

Expertens hyllning: ”Som en åttaarmad bläckfisk”
Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Ystads IF åkte på en svidande förlust i Skånederbyt mot Lugi på fredagskvällen. Innan matchen hyllades YIF-målvaken Anders Persson av Lugis tränare Tomas Axnér.

– Det viktiga är att vi får håll på Anders Persson. Han har vart som en åttaarmad bläckfisk alla gånger vi mötts. Det blir viktigt.

– Och sen får vi hoppas på att Kim (Andersson) inte har en sådan vansinnig dag som senast, sa Axnér till C More innan matchen.

Och hål, det fick Lugi. Redan i första halvlek stänkte hemmalaget dit 14 mål och efter paus kom det ytterligare 16 mål. Tomas Axnér var fullt förståeligt nöjd med sitt manskap efteråt.

– Jag är glad att vi gjorde 30 mål och fick hål på Anders Persson. Nu har vi ett stort försprång på Ystads IF i tabellen, sa Tomas Axnér till C More.

En som inte var lika nöjd var sexmålsskytten Anton Hallbäck.

– Vi pallade inte riktigt komma ikapp efter deras ryck. Vi släpper inte 30 mål, det är fan inte bra alltså. Vi krogar för en fjärdeplats, och det går vi efter, sa Hallbäck till C More.

 

FaktaHandbollsligan
Lugi–Ystads IF 30–27 (14-14)
Målen, YIF: Anton Hallbäck 6, Jonathan Svensson 5, Kim Andersson 4, Hampus Andersson 4, Ludvig Hallbäck 3, Eric Forsell Schefvert 2, Emil Hansson 2.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng