Storsatsning mot mikroplaster: ”Städerna måste göra sitt”

Miljöförvaltningen har lagt fram konkreta åtgärder för att minska spridningen av mikroplaster i Malmö.

André Kvist

Kl.16:02, 25 januari, 2018

Storsatsning mot mikroplaster: ”Städerna måste göra sitt”
Gummigranulat och plast som bryts ner. Foto: Miljöförvaltningen Malmö/Colourbox.

I en ny rapport från miljöförvaltningen i Malmö synliggörs problemen med plast i miljön. Plastpartiklar i havet är ett av de snabbaste växande miljöproblemen.

Plast är oerhört hållbart, det bryts inte ner utan istället bryts det itu. På den vägen bildas mikroplaster som bara är upp till 5 millimeter stora plastpartiklar Begreppet myntades 2004 och forskningen i sig är relativt ny.

– Vi har bara precis skrapat på ytan vad gäller problematiken med mikroplaster. Forskare hittar dessa små partiklar och fragment i alla delar av naturen och i flera vattenlevande djur och fåglar. Det är självklart att städerna måste göra sitt i arbetet med att minimera utsläppen av mikroplaster till miljön. Nu tar Malmö ett första steg i detta viktiga arbete, säger miljödirektör Kerstin Åkerwall.

I rapporten förslås tio åtgärder för 2018 som riktar sig främst mot konstgräsplaner som har gummigranulat, tillsyn av reningsverk samt miljöövervakning och nya riktlinjer för inköp av kosmetika.

– Det här är en global fråga och vi ska se vad vi kan göra på lokal nivå. Vi intensifierade arbetet under hösten och just nu är mikroplaster främst en miljöfråga. Fokus ligger på vägtrafik, kosmetika, konstgräsplaner sedan är även nedskräpning och industriell produktion del i detta, berättar Ellinor Josefsson, miljöinspektör i Malmö.

Foto: Miljöförvaltningen.

Plast bryts inte ner, det bryts sönder till tusentals mikroplaster. Foto: Miljöförvaltningen.

Det konstateras även att det krävs fortsatt forskning på området, bland annat på mikroplasternas spridningsvägar. Tillsammans med VA SYD ska man se över reningsverken i Sjölunda och Klagshamn.

– Vad vi vill göra är att granska hur det ser ut med avskiljare för att få en bild om mikroplaster hamnar i slammet hos verken och vad man i så fall skulle kunna göra åt detta.

Man har även på längre sikt startat ett arbete för att minska spridningen av kemiska ämnen från gummigranulat på stadens 21 konstgräsplaner.

– Gällande konstgräsplaner handlar det om ett strategiskt arbete att hitta alternativa material på längre sikt, eller utveckla en bättre reningsteknik för det utgående vattnet. I Malmö finns SBR-granulaten (gummi gjort på uttjänta bildäck, red anm.) och vi vill också som tillsynsmyndighet minimera dess påverkan. Vägtrafiken är den största källan men konstgräsplaner är vad vi fokuserar på just nu, säger Ellinor Josefsson.

Faran med mikroplaster för människor är en fråga som inte är tillräckligt noggrant utredd. Små plastpartiklar fungerar som en magnet för ämnen som inte alltid är godartade. När fiskar misstar partiklarna för föda får de i sig dessa ämnen. När vi sedan äter fisken tar vi del av ämnena. Hur farligt detta är kräver mer underlag.

”Det finns en risk att mikroplaster kan överföra farliga kemiska ämnen till djur. Mikroskopiska partiklar kan i sig vara giftiga, då de till exempel kan innehålla giftiga tillsatsämnen som mjukgörare och flamskyddsmedel. Dessa har hormonstörande effekter.”

I Malmö har det gjorts mätningar under de senaste åren. Josefsson berättar att där det finns mycket människor och trafik är det högre nivåer. En plats som har pekats ut med särkilt höjda halter är vattnet vid Industrihamnen.

När det gäller plast i kosmetika så har branschen gjort utfasningar av produkter. Kemikalieinspektionen arbetar just nu på nationell utredning gällande detta.

Har ni förmåga att förbjuda någon produkt eller något material här i Malmö?

– Då måste vi se tydliga hälsokopplingar. Det ska vara väldigt allvarligt ur hälsoperspektiv och skulle kunna innebära att vi går emot delar av EU-lagstiftningen, så det krävs bra underlag och vassa argument.

På längre sikt finns också åtgärder gällande vägtrafikens mikroplaster, renhållning och tillsyn över plastpåseanvändning.

FaktaFörslag till åtgärder för att minska utsläpp av mikroplaster under 2018

 • Fortsätta delta i Naturvårdsverket beställargrupp för konstgräsplaner.

 • Strategiskt arbete kring konstgräs genom förvaltningsövergripande grupper. Ta fram riktlinjer för användning

 • Tillsyn över fritidsförvaltnings konstgräsplaner i Malmö. Hindra spridning.

 • Inventera konstgräsplaner/allvädersplaner som inte ägs av kommunen.

 • Informationskampanjs inför förestående förbud mot mikrokorn i kosmetiska produkter.

 • Granska avskiljer på Sjölunda och Klagshamn reningsverk.

 • Tillsyn över VA SYD:s dagvattennät - spridningsväg för mikroplast.

 • Miljöövervakning, provtagningar och utredningar -  öka kunskapen.

 • Tillsyn av miljöfarliga verksamheter såsom industrier.

 • Ta fram riktlinjer för inköp av kosmetiska produkter med inriktning på mikroplaster.


Källa: Mikroplast i Malmö, januari 2018, Miljöförvaltningen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Året stjärnföretagare ska utses – Albin nominerad

Avgörs på onsdag på teatern.

Camilla Landin

Kl.17:55, 19 mars, 2018

Året stjärnföretagare ska utses – Albin nominerad
Albin Sandell. Foto: Camilla Landin

I tävlingen Stjärnföretagaren ska företagare på Österlen hyllas. En företagare med stjärnglans är en person som har byggt sitt företag på egna villkor, till exempel med annorlunda affärsmodeller eller unika sätt att möta kunder.

Företagare har nominerats och röstningen pågår fram till tisdag den 20 mars för att sedan avslöjas den 21 mars på Ystad teater.

LÄS MER: Trodde brevet var skräp – i stället var det en inbjudan från prinsen

Albin Sandell som har företaget Swejoy är nominerad i årets stjärnföretagare. Han ska också åka till Stockholm för att medverka i Prins Daniels entreprenörsdagar den 22 mars. 24ystad har pratat med honom tidigare och det kan du läsa om här.

FaktaTävlingen arrangeras av företagarsajten MittFöretag.com för sjätte året i följd. 14 lokala vinnare utses varje år över hela Sverige, och de lokala vinnarna går till Sverigefinalen i Stockholm i november.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man utsatt för hot: ”Kände fruktan och rädsla”

Tonåring hotade förmyndare över telefon.

Mia Martelleur

Kl.16:25, 19 mars, 2018

Man utsatt för hot: ”Kände fruktan och rädsla”
Foto: Pixabay

I torsdags larmade en man i 40-årsåldern Ystadspolisen. Mannen hade blivit hotad av en yngre man som han var god man till.

– De var i samtal om ett beslut som den gode mannen tagit, men som pojken inte tyckte om. Pojken ringer då upp mannen och hotar honom så pass att han känner allvarlig fruktan och rädsla för sin säkerhet, säger Patric Nihlén vid Ystadspolisen.

Den misstänkta pojken är i 18-årsåldern. En anmälan om olaga hot är skriven.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu kan unga i Ystad söka sommarjobb på kommunen

Anpassade för två åldersgrupper.

Camilla Landin

Kl.15:24, 19 mars, 2018

Nu kan unga i Ystad söka sommarjobb på kommunen

Nu kan ungdomar i åldern 16-19 år söka årets sommarjobb i Ystads kommun. Sommarjobben är anpassade för två olika åldersgrupper, för 16-17-åringar och för 18-19-åringar.

Ungdomar 16-17 år
Sommarjobb anordnas på olika förvaltningar och arbetsplatser under tre perioder:

 • 18/6-6/7
 • 9/7-27/7
 • 30/7-17/8

Arbetstiden är 4 timmar per dag.

Ungdomar 18-19 år
Sommarjobb anordnas under två fyraveckorsperioder:

 • 25/6-20/7
 • 23/7-17/8

Arbetstiden är 6 timmar per dag.

Här kan du söka sommarjobb.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Okända personer bröt sig in på förbjudet område

Klippte upp staketet smet in på området.

Mia Martelleur

Kl.14:33, 19 mars, 2018

Okända personer bröt sig in på förbjudet område
Foto: Linnea Rheborg / Bildbyrån.

Mellan lördag och söndag eftermiddag inträffade ett inbrott vid ett företag på Förskeppsgatan. Där hade okända personer tagit sig in på ett inhägnat område till bolaget genom att klippa upp staketet. De ska sedan ha rekat på platsen för inbrott.

– Det är fortfarande oklart om något tillgripits från området, säger Patric Nihlén vid Ystadspolisen.

En anmälan om olaga intrång och försök till stöld genom inbrott är skriven.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

24ÖLAND.SE

Här är trion som ska erövra Öland – med 24Öland.se

24Sveriges satsning innebär goda nyheter både för, och om, Öland.

Hanna Thulin

Kl.12:59, 19 mars, 2018

Här är trion som ska erövra Öland – med 24Öland.se
Magnus Jansson, Karl-Oskar Karlsson och Anton Fransson. Foto: Hanna Thulin

Den 6 oktober 2014 publicerades den allra första artikeln på 24Kalmar.se, en nyhetssajt som då producerade lokalnyheter från både Kalmar på fastlandet och de båda kommunerna på Öland. Sedan dess har flera andra sajter öppnats genom 24Sverige, bland annat 24Malmö, 24Uppsala och 24Halmstad. Nu är det dags för ytterligare en sajt att se dagens ljus och denna gången är det ölänningarnas tur.

Den 23 april lanseras 24Öland – en nyhetssajt helt dedikerad till det som sker på Sveriges härligaste ö. Bakom artiklarna kommer främst ölänningarna Karl-Oskar Karlsson och Magnus Jansson att stå. De har båda gjort avtryck i sina tidigare roller, Karl-Oskar som redaktör på 24Kalmar, 24Nybro samt 24Emmaboda och Magnus som journalist på 24Sveriges centraldesk.

MISSA INTE: Gilla 24Öland.se på Facebook

– Det känns spännande och väldigt roligt att ”få komma hem”. Vi går in ödmjuka med ett stort självförtroende i det här, kan man väl säga. Vi känner att vi har en bra grund att stå på och utvecklas från när det gäller många bitar, säger Magnus Jansson.

24oland4

Anton Fransson utökar duon till en trio i sin roll som försäljare. Han är egentligen smålänning i grunden men har hittat sin plats på ön där han bor tillsammans med sin sambo och dotter i Färjestaden.

– Det känns givetvis superspännande och väldigt intressant att vara med på denna resa. Jag kommer att fokusera på att bygga upp ett samarbete och en relation med de lokala entreprenörerna, säger Anton Fransson.

Tillsammans kommer de att hålla koll på vad som sker på ön. De ser alla tre fram emot att få komma över bron och ge ölänningarna den uppmärksamhet som de förtjänar.

– Både jag och Magnus har bevakat den öländska sporten tidigare, men att nu få skriva om allt från kronprinsessans födelsedagsfirande till division 6-derbyn på Kvarnvallen, ska bli fantastiskt skoj, säger Karl-Oskar Karlsson.

– Vi hoppas att få er läsare engagerade och vill få in så mycket tips som det bara går, stort som smått, säger journalistduon.

Vill du få dina lokala nyheter serverade i ditt Facebookflöde? Gilla 24Öland på Facebook. 

FaktaFAKTA:

VD: Jeanette Lindström.

Första sajten: 24Kalmar.se, som startades upp den 6 oktober 2014.

Besökare: 449 000 unika användare, 2 400 000 sidvisningar v 9, 2018.

Ägare: LindMarkmedia, Godsy Kommunikation och Nossevo Invest, Mittmedia.

Här finns vi: 24Kalmar, 24Nybro, 24Emmaboda, 24Uppsala, 24Blekinge, 24Kristianstad, 24Malmö, 24Ystad, 24Trelleborg, 24Halmstad, 24Helsingborg, 24Varberg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng