Käthe Ivarsson i personlig intervju: ”Jag är inte starkare än någon annan” | Nyheter i Ystad – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Käthe Ivarsson i personlig intervju: ”Jag är inte starkare än någon annan”

Ystadsförfattaren om sina böcker, sitt liv som skrivande människa och att ha en svår uppväxt.

Camilla Landin

Camilla Landin

Kl.20:03, 25 januari, 2018

Käthe Ivarsson i personlig intervju: ”Jag är inte starkare än någon annan”
Käthe Ivarsson. Foto: Camilla Landin

När Käthe Ivarsson skulle fylla 50 år sade hon upp sig från jobbet på Ungdomens hus i Ystad, efter att ha jobbat där i 12 år. Hon ville skriva klart sin bok som hon hade börjat på. Den 29 december 2014 skulle hon fira sin 50 åriga födelsedag. På kvällen blev hennes man svårt sjuk.

– Allt jag tänkte att jag skulle göra, fick jag göra på ett annat sätt. Jag tappade bort mig själv, säger Käthe Ivarsson.

Det var under en lång period som hon varken kunde skriva eller läsa. Hjärnan var som en tung klump.

– Jag kände mig utmattad. Jag behövde tid och tålamod med mig själv och förståelse. Min man blev bättre och att vara i hans sjukdom blev normalt.

Boken kom ut i september 2017 och i veckan var hon på Ystads stadsbibliotek för att prata om sin bok ”I varje liten del vill jag inte likna dig”. 

Käthe Ivarsson har alltid skrivit sedan hon var liten och har alltid läst väldigt mycket. Hon bestämde sig tidigt att hon ville bli författare, för att skriva om den fantasivärld som hon alltid flydde till.

– Jag bestämde mig för att vara författare när jag var 40 år.

Att vara författare är inte som hon hade tänkt sig som barn.

– Jag trodde man satt i någon fantasivärld och att det var roligt hela tiden. Det är det inte, det är ett slitjobb. Det är roligt att lära känna sina egna karaktärer och vad de håller på med. De vill egna saker och det är roligt att upptäcka vad som kommer in i berättelsen. Det som är slitsamt är när det inte flyter och när man tycker att allting är värdelöst.

Hon hade dålig självkänsla under tiden hon skrev sin bok. Hon var i ett skede i livet då hennes man var väldigt sjuk och hon mådde själv heller inte bra. Perioden efter blev annorlunda. När boken var klar och släppt kände hon en befriande känsla.

– Jag skrev på min facebook ”Nu har jag släppt en bok och nu finns den att köpa”, och allt släppte direkt, det var magiskt! Jag skulle köra in till stan för att hämta min äldste son och i bilen hörde jag i min telefon att det plingade och plingade.

Hon har skrivit sitt telefonnummer för att man kunde svischa om man ville köpa boken.

– Jag var borta i 45 minuter och när jag kom hem hade jag sålt över 30 böcker. Jag kände mig fri från min dåliga självkänsla och jag ägde inte berättelsen längre, nu var det läsarens.

Vad berodde din dåliga självkänsla på, tror du?

– Mina förväntningar på mig själv och en osäkerhet. Jag har aldrig skrivit en bok, jag vet inte, hur ska jag bedöma att det är bra eller inte? Ibland hade jag en sån skräck att sätta mig vid datorn.

Det var jobbigt att skriva en berättelse som hon själv varit med om. Boken är till viss del självupplevd.

– Det var en rädsla att möta allt det där igen som jag inte riktigt pratat om innan. Jag såg i texten att jag bara höll mig på ytan och allt lät jättebra, men jag visste att jag var tvungen att gå djupare för att det skulle kunna bli en berättelse som berör. Vissa saker fick jag skriva om hur många gånger som helst. Ett lager i taget. Det är en speciell bok för det har också varit ett sätt för mig att öppna en massa saker som jag aldrig har gjort tidigare.

– När man växer upp i en familj som inte är som alla andra, så vill man vara som alla andra. Och då berättar man inte det som inte är bra.

När hon hade varit på stadsbiblioteket i Ystad för att möta publikens frågor om boken hade hon svårt att somna på kvällen. Hon tog upp sin mobil och skrev i sina anteckningar:

”Min uppväxt var normal för mig. Min mamma hade förmågan att känna stor kärlek och jag kände mig älskad. Jag har mött andra som hade det många skulle kalla en normal barndom, men som inte kände sig älskad. Så definiera graden av svårt eller tufft – det är inte meningsfullt”.

– Jag vill inte att man ska uppfatta att jag har haft det så svårt. Det var svårt på många olika sätt, jag mådde inte alltid bra, jag mådde väldigt dåligt i perioder. Men det innebär inte att allting var dåligt. Jag vill inte att någon ska tycka synd om mig, det var längesedan. Jag lever ett underbart liv med min familj nu.

– Jag är inte starkare än någon annan, vi är ju bara dom vi är, säger Käthe Ivarsson.

FaktaPå gång:

Käthe Ivarsson håller på med två nya böcker:

  • Den ena är en fortsättning på hennes första bok, men som är helt fiktiv och utspelar sig i Sjöstad, precis som Käthes bok "I varje liten del vill jag inte likna dig". 

  • Den andra är snart färdig och handlar om Käthes och hennes mans historia efter att hennes man blivit sjuk. Den handlar bland annat om identitet och mansideal.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Gediget sportlovsprogram för barn och unga

Nu närmar sig vecka åtta och sportlov i Ystad – här får du tipsen.

Camilla Landin

Camilla Landin

Kl.18:50, 17 februari, 2018

Gediget sportlovsprogram för barn och unga

Filmklubb, karate, gitarrkurs, handboll, prova på fotboll, prova på handboll – alternativen är många när Ystads kommun presenterar sitt program för det kommande sportlovet.

Här kan du kolla in kommunens aktiviteter.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Världens kanske obehagligaste robothotell

Här är hotellet där möblerna flyttar på sig själva.

Matilda Larsson

Kl.17:23, 17 februari, 2018

TV: Världens kanske obehagligaste robothotell
Foto: Youtube / Nissan.

Självkörande bilar är ett hett ämne just nu inom bilbranschen och många biljättar har meddelat att de satsar på att utveckla tekniken.

Japanska biltillverkaren Nissan har dock tagit det ett steg längre och samarbetade med Tonosawa Ichinoyu för att nyligen öppna ett hotell, ProPilot Park Ryokan, i HakoneJapan.

Hotellet i sig är ett traditionellt japanskt gästhus med kimonoklädd personal och varma källor. Det unika är att tekniken i möblerna och inredningsdetaljerna har integrerade sensorer, vilket gör att de förflyttar sig.

Till exempel tofflorna i välkomsthallen står i en perfekt rad, men så fort någon ställer dem på fel plats så glider de ljudlöst tillbaka till ursprungspositionen. På hotellrummen finns intelligenta möbler som städar sig själva, bord som glider över golvet och sittkuddar och fjärrkontroller som parkerar sig på rätt plats.

The Telegraph kallar det ”världens obehagligaste robothotell”. Möblerna använder sig av samma teknik används som i Nissans självkörande bilar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Jubileumsturnén kommer till Ystad

Då kommer artisten med sin hästshow.

Camilla Landin

Camilla Landin

Kl.15:57, 17 februari, 2018

Jubileumsturnén kommer till Ystad
Tobbe Larsson. Foto: Pressbild

Sjörup prästgård i Ystad tar emot showartisten Tobbe Larsson i sommar, den 17 juni och 28 juli. Tobbe Larsson har genom åren medverkat i flertalet TV-program och turnerat med sina hästshower i Sverige och på de internationella arenorna. Tobbe och hästen Nicke har bland annat gjort öppningsnumret på Europas största hästshow.

Publiken kommer att guidas i en show av frihetsdressyr där Tobbe Larsson berättar om hästarnas individuella förmågor. Musiken till showen har gjorts av Johan Lundvik som medverkar i årets upplaga av Melodifestivalen.

Hästarna har skapat det liv jag lever idag, de har gett mig möjligheten att träffa kungligheter, artister och många intressanta människor som jag aldrig hade mött utan dem. Jag ser fram emot att få ta med mig hästarna och bege oss ut på jubileumsturné, underbart, så roligt säger Tobbe Larsson.

FaktaTurnéplan 2018:

16 mars Gislaved-Anderstorps Ridklubb

17 mars Marks Ridklubb, Örby

21 mars Sigtuna Ridskola

23 mars Skärgårdens Rid & Friskvårdscenter i Gustavsberg

24 mars Gävle Ponnyklubb

25 mars Leksands Ridklubb

5 maj Markaryds Ryttarförening

6 maj Långasjö Hästsportklubb

17 juni Sjörup Prästgård Ystad

28 juli Sjörup Prästgård Ystad

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man utförde brott – fångades på film

Butik utsatt för brott.

Mia Martelleur

Kl.10:22, 17 februari, 2018

Man utförde brott – fångades på film
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

En anmälan om stöld har inkommit till polisen. Den 2 februari ska någon ha stulit en borrmaskin från en butik i industriområdet i Ystad.

– Man ser på en övervakningsfilm att en man stjäl en borrmaskin och försvinner ut. Så de har bra signalement att gå på, säger Patric Nihlén vid Ystadspolisen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stal klädhög för tusentals kronor – försvann helt obemärkt

Först några dagar senare upptäcktes stölden.

Mia Martelleur

Kl.15:08, 16 februari, 2018

Stal klädhög för tusentals kronor – försvann helt obemärkt
Foto: Pixabay

En stöld har anmälts från en klädesbutik på Östergatan.

– Där har en man stulit kläder till ett värde av 9 500 kronor. Man ser på filmen hur han stoppar en hög med kläder i en påse och sedan hår ut från butiken utan att betala, säger Patric Nihlén vid Ystadspolisen.

Stölden ska ha inträffat i lördags men upptäcktes först i måndags via en övervakningsfilm.

– Förmodligen har han haft en väska eller påse som är försedd med ett sådant material som gör att larmet inte gått av, säger Patric Nihlén.

I nuläget är ingen gripen för brottet.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng