Käthe Ivarsson i personlig intervju: ”Jag är inte starkare än någon annan” | Nyheter i Ystad – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Käthe Ivarsson i personlig intervju: ”Jag är inte starkare än någon annan”

Ystadsförfattaren om sina böcker, sitt liv som skrivande människa och att ha en svår uppväxt.

Camilla Landin

Kl.20:03, 25 januari, 2018

Käthe Ivarsson i personlig intervju: ”Jag är inte starkare än någon annan”
Käthe Ivarsson. Foto: Camilla Landin

När Käthe Ivarsson skulle fylla 50 år sade hon upp sig från jobbet på Ungdomens hus i Ystad, efter att ha jobbat där i 12 år. Hon ville skriva klart sin bok som hon hade börjat på. Den 29 december 2014 skulle hon fira sin 50 åriga födelsedag. På kvällen blev hennes man svårt sjuk.

– Allt jag tänkte att jag skulle göra, fick jag göra på ett annat sätt. Jag tappade bort mig själv, säger Käthe Ivarsson.

Det var under en lång period som hon varken kunde skriva eller läsa. Hjärnan var som en tung klump.

– Jag kände mig utmattad. Jag behövde tid och tålamod med mig själv och förståelse. Min man blev bättre och att vara i hans sjukdom blev normalt.

Boken kom ut i september 2017 och i veckan var hon på Ystads stadsbibliotek för att prata om sin bok ”I varje liten del vill jag inte likna dig”. 

Käthe Ivarsson har alltid skrivit sedan hon var liten och har alltid läst väldigt mycket. Hon bestämde sig tidigt att hon ville bli författare, för att skriva om den fantasivärld som hon alltid flydde till.

– Jag bestämde mig för att vara författare när jag var 40 år.

Att vara författare är inte som hon hade tänkt sig som barn.

– Jag trodde man satt i någon fantasivärld och att det var roligt hela tiden. Det är det inte, det är ett slitjobb. Det är roligt att lära känna sina egna karaktärer och vad de håller på med. De vill egna saker och det är roligt att upptäcka vad som kommer in i berättelsen. Det som är slitsamt är när det inte flyter och när man tycker att allting är värdelöst.

Hon hade dålig självkänsla under tiden hon skrev sin bok. Hon var i ett skede i livet då hennes man var väldigt sjuk och hon mådde själv heller inte bra. Perioden efter blev annorlunda. När boken var klar och släppt kände hon en befriande känsla.

– Jag skrev på min facebook ”Nu har jag släppt en bok och nu finns den att köpa”, och allt släppte direkt, det var magiskt! Jag skulle köra in till stan för att hämta min äldste son och i bilen hörde jag i min telefon att det plingade och plingade.

Hon har skrivit sitt telefonnummer för att man kunde svischa om man ville köpa boken.

– Jag var borta i 45 minuter och när jag kom hem hade jag sålt över 30 böcker. Jag kände mig fri från min dåliga självkänsla och jag ägde inte berättelsen längre, nu var det läsarens.

Vad berodde din dåliga självkänsla på, tror du?

– Mina förväntningar på mig själv och en osäkerhet. Jag har aldrig skrivit en bok, jag vet inte, hur ska jag bedöma att det är bra eller inte? Ibland hade jag en sån skräck att sätta mig vid datorn.

Det var jobbigt att skriva en berättelse som hon själv varit med om. Boken är till viss del självupplevd.

– Det var en rädsla att möta allt det där igen som jag inte riktigt pratat om innan. Jag såg i texten att jag bara höll mig på ytan och allt lät jättebra, men jag visste att jag var tvungen att gå djupare för att det skulle kunna bli en berättelse som berör. Vissa saker fick jag skriva om hur många gånger som helst. Ett lager i taget. Det är en speciell bok för det har också varit ett sätt för mig att öppna en massa saker som jag aldrig har gjort tidigare.

– När man växer upp i en familj som inte är som alla andra, så vill man vara som alla andra. Och då berättar man inte det som inte är bra.

När hon hade varit på stadsbiblioteket i Ystad för att möta publikens frågor om boken hade hon svårt att somna på kvällen. Hon tog upp sin mobil och skrev i sina anteckningar:

”Min uppväxt var normal för mig. Min mamma hade förmågan att känna stor kärlek och jag kände mig älskad. Jag har mött andra som hade det många skulle kalla en normal barndom, men som inte kände sig älskad. Så definiera graden av svårt eller tufft – det är inte meningsfullt”.

– Jag vill inte att man ska uppfatta att jag har haft det så svårt. Det var svårt på många olika sätt, jag mådde inte alltid bra, jag mådde väldigt dåligt i perioder. Men det innebär inte att allting var dåligt. Jag vill inte att någon ska tycka synd om mig, det var längesedan. Jag lever ett underbart liv med min familj nu.

– Jag är inte starkare än någon annan, vi är ju bara dom vi är, säger Käthe Ivarsson.

Fakta



På gång:

Käthe Ivarsson håller på med två nya böcker:

 • Den ena är en fortsättning på hennes första bok, men som är helt fiktiv och utspelar sig i Sjöstad, precis som Käthes bok "I varje liten del vill jag inte likna dig". 

 • Den andra är snart färdig och handlar om Käthes och hennes mans historia efter att hennes man blivit sjuk. Den handlar bland annat om identitet och mansideal.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Centern vill ha kvar sjukhuskök

Menar att förslaget är ologiskt.

Axel Brantemo

Kl.14:58, 20 maj, 2018

Centern vill ha kvar sjukhuskök
Foto: Pressbild.

Centerpartiet i Region Skåne ser flera problem i förslaget om att utreda möjligheterna att stänga ned flera sjukhuskök och låta maten till alla sjukhusområden i Skåne göras i ett eller två kök.

– Att centralisera all matlagning till ett eller ett par kök är ologiskt, innebär stora risker och skapar problem för kompetensförsörjningen. Jobben ska finnas i hela Skåne, säger Lennart Pettersson (C), vice ordförande i Servicenämnden.

Centerpartiet ser hellre att möjligheten för enskilda sjukhuskök och lösningar med externa leverantörer finns kvar.

– Att centralisera all matlagning till ett eller ett par kök är ologiskt, innebär stora risker och skapar problem för kompetensförsörjningen. Jobben ska finnas i hela Skåne, säger Lennart Pettersson (C), vice ordförande i Servicenämnden.

Förslaget skulle också innebära svårigheter med kompetensförsörjningen och problem för befintlig personal runt om i Skåne, menar Centerpartiet i regionen.

– Går förslaget igenom kommer vi troligen tappa mycket erfaren och kompetent personal som inte har möjlighet att följa med jobbet till en annan del av Skåne än där de arbetar idag. Och vi centerpartister tycker det är viktigt att jobben finns i hela Skåne, säger Birte Sandberg (C), gruppledare i Region Skåne och ledamot i Beredningen för framtidens sjukvård.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man dömd till fängelse – hotade att våldta kvinna

Nu döms mannen för det råa hotet.

Mattis Andersson

Kl.14:03, 19 maj, 2018

Man dömd till fängelse – hotade att våldta kvinna
Christian Örnberg / BILDBYRÅN

En 64-årig man från Ystad dömdes under fredagen vid Ystads tingsrätt för två fall av hot mot tjänsteman.

Mannen har den 6 april 2016 hotat  en övervakare från Frivården. Detta efter att mannen inte kommit till ett möte i tid som då ställts in. Mannen blev då så upprörd att han skickade sms med hot att han skulle våldta den kvinnliga övervakaren.

Den 13 februari 2017 har döms mannen också för att ha hotat en socialsekreterare.

Mannen finns tidigare i belastningsregistret och döms nu till en månads fängelse.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skåne kan bli helt kontantfritt redan 2030

Kontanter kan snart vara ett minne blott. Redan om 12 år spås Skåne vara helt kontantfritt.

Gabriel Almlöf

Kl.08:04, 19 maj, 2018

Skåne kan bli helt kontantfritt redan 2030
Foto: Robert Kneschke / MostPhotos

Företaget ST1 har tillsammans med SIFO undersökt svenskarnas inställning till kontantfri betalning. Undersökningen visade att 79 procent var positivt inställda och att de använder betalning via mobilen minst en gång i månaden.

34 procent av dem som inte använder mobil betalning, gör det inte eftersom de anser att för få butiker erbjuder möjligheter att betala med mobilen.

Men snart kan det bli ändring på det. Malmö Stads näringslivsdirektör Pehr Andersson säger att kontantfria betallösningar kommer ta över allt mer.

– Stora delar av Skåne är så kallade early adopters som tar till sig ny teknik och nya trender väldigt snabbt. Jag tror många som redan testat Swish eller att betala parkering med mobilappar är mycket nöjda och har insett hur bra den typen av betalning fungerar. Då finns ingen anledning att backa utan man välkomnar istället fler betallösningar av sådant slag.

– Ett utökat utbud av mobilbetalning blir win-win för båda sidor. Konsumenten slipper bära med sig en plånbok med växelpengar. Handlaren slipper i sin tur dyr kontanthantering och kan fokusera på att stärka kundupplevelsen. Dessutom är mobilbetalning säkrare för båda parter. Jag tror utvecklingen kommer gå fort och skulle gissa på att Skåne är kontantfritt redan år 2030.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ystads kommuns skulder skjuter i höjden

Har ökat jämfört med 2014.

Axel Brantemo

Kl.06:56, 17 maj, 2018

Ystads kommuns skulder skjuter i höjden
Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Det är Nyhetsbyrån Siren som har granskat kommunernas låneskulder. Granskningen visar att kommunernas låneskulder har ökat kraftigt de senaste fyra åren. Något som även stämmer för Ystads kommun. Allt fler kommuner lånar dessutom idag till investeringar även i de skattefinansierade kärnverksamheterna.

– Det räcker inte med det löpande kassaflödet i en så investeringsintensiv period som vi är inne i. Prognosen är att skulderna kommer att fortsätta öka, säger Mattias Bokenblom, forskningsansvarig på låneinstitutet Kommuninvest, till Nyhetsbyrån Siren.

Sirens sammanställning av SCB:s senaste siffror visar att 80 procent av landets kommuner ökat sin skuldsättning i kronor per invånare under perioden 2014-2017. Lång- och kortfristiga skulder totalt i kronor per invånare i Ystad låg för 2017 på 100 957 kronor. Det är en ökning med 195 98 jämfört med 2014. Trenden har varit tydlig över hela landet, oavsett region och politisk färg. SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog understryker att kommunerna har gått starkt ekonomiskt under de senaste åren och gynnats av det låga ränteläget.

– Det har inte genomförts stora investeringsprojekt på många håll sedan 1970- och 80-talen, så behoven har varit och är fortsatt väldigt stora. Antalet äldre ökar och urbaniseringstrenden fortsätter. På kort sikt är det dyrt att investera, säger hon till Siren.

Ett förändrat ekonomiskt läge med snabbt stigande räntor är ett scenario som skulle innebära att kommunernas kostnader för lånen riskerar att skena iväg, säger Mattias Bokenblom. Han pekar dock på att många lån ligger bundna och att det kommer att ta flera år innan en räntehöjning får fullt genomslag. Att välja att skjuta på nödvändiga investeringar kan samtidigt visa sig riskabelt politiskt, inte minst inför ett val.

– Medborgarna kanske börjar knorra om utlovade förskolor inte byggs som planerat. Varje kommun jobbar med sina finansieringslösningar men de flesta är bekväma med lånemodellen, säger Mattias Bokenblom till Siren.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stort intresse för nytt boendekoncept

Köpare delar på lägenheter – mäklare: ”Stort intresse”.

Axel Brantemo

Kl.20:03, 16 maj, 2018

4 bilder
 • Foto: Svensk fastighetsförmedling.
  Foto: Svensk fastighetsförmedling.
 • Foto: Svensk fastighetsförmedling.
  Foto: Svensk fastighetsförmedling.
 • Foto: Svensk fastighetsförmedling.
  Foto: Svensk fastighetsförmedling.
 • Foto: Svensk fastighetsförmedling.
  Foto: Svensk fastighetsförmedling.

Att dela fritidshus och helt enkelt köpa sig in i en andelslägenhet där man har tillgång till lägenheten under några veckor varje år är en allt hetare trend. Nyligen såldes alla andelar i lägenheter på Williams väg i Vik norr om Simrishamn slut.

– Andelslägenheter fanns redan på 80-talet i Spanien. I fjol startades en förening med lägenheter och andelsägare till varje på fem veckor. Alla har inte råd att köpa ett hus här för tre miljoner som de kanske ändå bara är i omkring fem till tio veckor. Då är det här en bra lösning, säger Lotte Mybris, mäklare vid Svensk fastighetsförmedling.

Och nu under våren har andelarna gått åt snabbt.

– Alla 40 andelar i det här projektet är nu sålda och tillträda. De som köpt är både glada och nöjda. Givetvis kan de fem veckorna man köpt användas över hela året. Man kan till exempel välja att lägga en vecka under vinterhalvåret. Vi har faktiskt en fantastisk natur här även då, säger Lotte Mybris.

Lotte Mybris tror att konceptet med andelslägenheter kommer att växa sig allt starkare i Sverige.

– Det har tagit en stund för köpare att förstå konceptet, men nu har det slagit igenom otroligt bra. Bara att man kan komma ned till Österlen och njuta utan tvång som att klippa gräset eller rensa stuprören. Vi har överlag märkt ett ökat intresse för detta, säger hon.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng