Så påverkas du av de nya avgifterna för barnomsorgen | Nyheter i Ystad – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Så påverkas du av de nya avgifterna för barnomsorgen

Ystad har en egen taxekategori för barn till föräldralediga och arbetslösa.

Camilla Landin

Kl.20:01, 12 januari, 2018

Så påverkas du av de nya avgifterna för barnomsorgen

Nya avgifterna för barnomsorg har presenterats av kommunen. Utbildningschef Dennis Hjelmström i Ystad kommun svarar på frågor om årets förändringar:

– Sedan 2015 har maxavgiften för barnomsorg (förskola, fritids) förändrats och detta styrs av index. Detta index styr alltså avgiften för barn 1, 2 resp 3, det fjärde barnet medför ingen ytterligare avgift. Förändringarna bevakas varje år och utefter index gör vi även nya beräkningar årligen.

Har priserna förändrats sedan förra året?

– I slutet av september fick vi veta via Skolverket att de nya avgiftsnivåerna för 2018 meddelas senare än vanligt på grund av att Pensionsmyndigheten som styr Inkomstindex fått ett ändrat uppdrag. Regeringen beslutade om inkomstindex i november och därefter meddelade Skolverket dom nya avgiftsnivåerna, varvid vi sedan gjorde våra beräkningar.

Hur har ni tänkt när ni har bestämt avgifterna?

– Ystad har vidare en differentierad taxa som ger deltidsbarn (0-25 tim snitt/vecka) en lägre avgift. Vi har dessutom valt att ha en egen taxekategori för barn till föräldralediga och arbetslösa. Utöver detta har vi en reduktion för barn som har rätt till allmän förskola (from höstterminen det år de fyller 3 år). Denna reduktion gäller under perioden 15 sep – 31 maj.

Finns det en tanke om att basera avgiften på en progressiv taxa, där föräldrar med högre inkomst betalar mer?

– Mig veterligen har det inte uttryckts någon politisk ambition om att ändra till en progressiv taxa baserad på inkomst, åtminstone inte under den tid jag har funnits här. Jag har inte hört talas om en sådan diskussion men det betyder så klart inte samma sak som att den inte kan finnas.

Se de nya avgifterna i faktarutan nedan.

FaktaFörskola/Familjedaghem

Heltidsomsorg - vistelse mer än 25 timmar/vecka Barn 1: 3 procent dock högst 1381 kronor per månad

Barn 2: 2 procent dock högst 922 kronor per månad

Barn 3: 1 procent dock högst 461 kronor per månad

Barn 4: Ingen avgift

 

Deltidsomsorg - vistelse t.o.m. 25 timmar/vecka

Barn 1: 2 procent av inkomsten dock högst 945 kronor per månad

Barn 2: 1,3 procent av inkomsten dock högst 629 kronor per månad

Barn 3: 0,7 procent av inkomsten dock högst 322 kronor per månad

Barn 4: Ingen avgift

För barn i allmän förskola sker en avgiftsreduktion (fr.o.m. höstterminen det år man fyller 3 år) under perioden 15 september-31 maj. För heltidsomsorg är reduktionen 30 procent och för deltidsomsorg 45 procent av avgiften för förskola.

För barn i allmän förskola som har en omsorgstid på 15 timmar eller mindre i veckan debiteras ingen avgift under perioden 15 september-31 maj.

Avgifter för allmän förskola gäller inte i familjedaghem.

Förskoleverksamhet för barn till arbetslösa och barn till föräldralediga

Barn 1: 1,5 procent av inkomsten dock högst 945 kronor per månad

Barn 2: 1 procent av inkomsten dock högst 629 kronor per månad

Barn 3: 0,5 procent av inkomsten dock högst 322 kronor per månad

Barn 4: ingen avgift.

Omsorgstid högst 15 timmar/vecka      

Skolbarnsomsorg 6-13 år

Barn 1 2 procent av inkomsten dock högst 922 kronor per månad

Barn 2 1 procent av inkomsten dock högst 461 kronor per månad

Barn 3 1 procent av inkomsten dock högst 461 kronor per månad

Barn 4 ingen avgift

 

Heltidsomsorg oavsett vistelsetid

Lovverksamhet (gäller endast under skolloven)

Omsorg mer än 4 timmar/dag 60 kronor per dag

Omsorgsbehov t.o.m. 4 timmar/dag 40 kronor per dag

Sammanlagd avgift per månad för vistelse i lovverksamhet kan dock högst utgå enligt maxtaxans regler. Syskonrabatt tillämpas ej.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Centern vill ha kvar sjukhuskök

Menar att förslaget är ologiskt.

Axel Brantemo

Kl.14:58, 20 maj, 2018

Centern vill ha kvar sjukhuskök
Foto: Pressbild.

Centerpartiet i Region Skåne ser flera problem i förslaget om att utreda möjligheterna att stänga ned flera sjukhuskök och låta maten till alla sjukhusområden i Skåne göras i ett eller två kök.

– Att centralisera all matlagning till ett eller ett par kök är ologiskt, innebär stora risker och skapar problem för kompetensförsörjningen. Jobben ska finnas i hela Skåne, säger Lennart Pettersson (C), vice ordförande i Servicenämnden.

Centerpartiet ser hellre att möjligheten för enskilda sjukhuskök och lösningar med externa leverantörer finns kvar.

– Att centralisera all matlagning till ett eller ett par kök är ologiskt, innebär stora risker och skapar problem för kompetensförsörjningen. Jobben ska finnas i hela Skåne, säger Lennart Pettersson (C), vice ordförande i Servicenämnden.

Förslaget skulle också innebära svårigheter med kompetensförsörjningen och problem för befintlig personal runt om i Skåne, menar Centerpartiet i regionen.

– Går förslaget igenom kommer vi troligen tappa mycket erfaren och kompetent personal som inte har möjlighet att följa med jobbet till en annan del av Skåne än där de arbetar idag. Och vi centerpartister tycker det är viktigt att jobben finns i hela Skåne, säger Birte Sandberg (C), gruppledare i Region Skåne och ledamot i Beredningen för framtidens sjukvård.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man dömd till fängelse – hotade att våldta kvinna

Nu döms mannen för det råa hotet.

Mattis Andersson

Kl.14:03, 19 maj, 2018

Man dömd till fängelse – hotade att våldta kvinna
Christian Örnberg / BILDBYRÅN

En 64-årig man från Ystad dömdes under fredagen vid Ystads tingsrätt för två fall av hot mot tjänsteman.

Mannen har den 6 april 2016 hotat  en övervakare från Frivården. Detta efter att mannen inte kommit till ett möte i tid som då ställts in. Mannen blev då så upprörd att han skickade sms med hot att han skulle våldta den kvinnliga övervakaren.

Den 13 februari 2017 har döms mannen också för att ha hotat en socialsekreterare.

Mannen finns tidigare i belastningsregistret och döms nu till en månads fängelse.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skåne kan bli helt kontantfritt redan 2030

Kontanter kan snart vara ett minne blott. Redan om 12 år spås Skåne vara helt kontantfritt.

Gabriel Almlöf

Kl.08:04, 19 maj, 2018

Skåne kan bli helt kontantfritt redan 2030
Foto: Robert Kneschke / MostPhotos

Företaget ST1 har tillsammans med SIFO undersökt svenskarnas inställning till kontantfri betalning. Undersökningen visade att 79 procent var positivt inställda och att de använder betalning via mobilen minst en gång i månaden.

34 procent av dem som inte använder mobil betalning, gör det inte eftersom de anser att för få butiker erbjuder möjligheter att betala med mobilen.

Men snart kan det bli ändring på det. Malmö Stads näringslivsdirektör Pehr Andersson säger att kontantfria betallösningar kommer ta över allt mer.

– Stora delar av Skåne är så kallade early adopters som tar till sig ny teknik och nya trender väldigt snabbt. Jag tror många som redan testat Swish eller att betala parkering med mobilappar är mycket nöjda och har insett hur bra den typen av betalning fungerar. Då finns ingen anledning att backa utan man välkomnar istället fler betallösningar av sådant slag.

– Ett utökat utbud av mobilbetalning blir win-win för båda sidor. Konsumenten slipper bära med sig en plånbok med växelpengar. Handlaren slipper i sin tur dyr kontanthantering och kan fokusera på att stärka kundupplevelsen. Dessutom är mobilbetalning säkrare för båda parter. Jag tror utvecklingen kommer gå fort och skulle gissa på att Skåne är kontantfritt redan år 2030.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ystads kommuns skulder skjuter i höjden

Har ökat jämfört med 2014.

Axel Brantemo

Kl.06:56, 17 maj, 2018

Ystads kommuns skulder skjuter i höjden
Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Det är Nyhetsbyrån Siren som har granskat kommunernas låneskulder. Granskningen visar att kommunernas låneskulder har ökat kraftigt de senaste fyra åren. Något som även stämmer för Ystads kommun. Allt fler kommuner lånar dessutom idag till investeringar även i de skattefinansierade kärnverksamheterna.

– Det räcker inte med det löpande kassaflödet i en så investeringsintensiv period som vi är inne i. Prognosen är att skulderna kommer att fortsätta öka, säger Mattias Bokenblom, forskningsansvarig på låneinstitutet Kommuninvest, till Nyhetsbyrån Siren.

Sirens sammanställning av SCB:s senaste siffror visar att 80 procent av landets kommuner ökat sin skuldsättning i kronor per invånare under perioden 2014-2017. Lång- och kortfristiga skulder totalt i kronor per invånare i Ystad låg för 2017 på 100 957 kronor. Det är en ökning med 195 98 jämfört med 2014. Trenden har varit tydlig över hela landet, oavsett region och politisk färg. SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog understryker att kommunerna har gått starkt ekonomiskt under de senaste åren och gynnats av det låga ränteläget.

– Det har inte genomförts stora investeringsprojekt på många håll sedan 1970- och 80-talen, så behoven har varit och är fortsatt väldigt stora. Antalet äldre ökar och urbaniseringstrenden fortsätter. På kort sikt är det dyrt att investera, säger hon till Siren.

Ett förändrat ekonomiskt läge med snabbt stigande räntor är ett scenario som skulle innebära att kommunernas kostnader för lånen riskerar att skena iväg, säger Mattias Bokenblom. Han pekar dock på att många lån ligger bundna och att det kommer att ta flera år innan en räntehöjning får fullt genomslag. Att välja att skjuta på nödvändiga investeringar kan samtidigt visa sig riskabelt politiskt, inte minst inför ett val.

– Medborgarna kanske börjar knorra om utlovade förskolor inte byggs som planerat. Varje kommun jobbar med sina finansieringslösningar men de flesta är bekväma med lånemodellen, säger Mattias Bokenblom till Siren.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stort intresse för nytt boendekoncept

Köpare delar på lägenheter – mäklare: ”Stort intresse”.

Axel Brantemo

Kl.20:03, 16 maj, 2018

4 bilder
 • Foto: Svensk fastighetsförmedling.
  Foto: Svensk fastighetsförmedling.
 • Foto: Svensk fastighetsförmedling.
  Foto: Svensk fastighetsförmedling.
 • Foto: Svensk fastighetsförmedling.
  Foto: Svensk fastighetsförmedling.
 • Foto: Svensk fastighetsförmedling.
  Foto: Svensk fastighetsförmedling.

Att dela fritidshus och helt enkelt köpa sig in i en andelslägenhet där man har tillgång till lägenheten under några veckor varje år är en allt hetare trend. Nyligen såldes alla andelar i lägenheter på Williams väg i Vik norr om Simrishamn slut.

– Andelslägenheter fanns redan på 80-talet i Spanien. I fjol startades en förening med lägenheter och andelsägare till varje på fem veckor. Alla har inte råd att köpa ett hus här för tre miljoner som de kanske ändå bara är i omkring fem till tio veckor. Då är det här en bra lösning, säger Lotte Mybris, mäklare vid Svensk fastighetsförmedling.

Och nu under våren har andelarna gått åt snabbt.

– Alla 40 andelar i det här projektet är nu sålda och tillträda. De som köpt är både glada och nöjda. Givetvis kan de fem veckorna man köpt användas över hela året. Man kan till exempel välja att lägga en vecka under vinterhalvåret. Vi har faktiskt en fantastisk natur här även då, säger Lotte Mybris.

Lotte Mybris tror att konceptet med andelslägenheter kommer att växa sig allt starkare i Sverige.

– Det har tagit en stund för köpare att förstå konceptet, men nu har det slagit igenom otroligt bra. Bara att man kan komma ned till Österlen och njuta utan tvång som att klippa gräset eller rensa stuprören. Vi har överlag märkt ett ökat intresse för detta, säger hon.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng