De hjälper utsatt familj med jätteinsamling

Familjen har levt utan värme och med läckande tak i fem år – Madeleine och Daniel startade egen insamling.

Camilla Landin

Camilla Landin

Kl.17:57, 3 januari, 2018

De hjälper utsatt familj med jätteinsamling
Daniel och Madeleine Pinjegård. Foto: Camilla Landin

”En mamma i Ystad behöver ett julmirakel. En bit från Ystad bor en mamma och två pojkar som levt utan värme, varmvatten och med läckande tak i fem år.”

Två veckor innan jul lade organisationen Giving people ut ovanstående text på facebook. Madeleine och Daniel Pinjegård såg inlägget.

– Vi åkte dit och träffade mamman och tittade på huset. Vi har ett eget byggföretag med inriktning på tak så vi tänkte att ”klart vi hjälper till med taket”. Men när vi åkte därifrån kände vi att vi inte bara kunde lämna med ett nytt tak, vi måste göra mer och då drog vi igång med detta, säger Madeleine Pinjegård.

De startade en egen insamling och började fråga runt bland vänner som också är i byggbranschen.

– Där bor två barn som inte har haft vatten på många år. Vi måste på något sätt samla in pengar så att vi kan köpa ett nytt värmesystem till dem, vi har redan kontakt med en VVS-firma som ska göra allt de kan för att lösa värmen och att det håller tätt, säger Daniel Pinjegård.

Ett nytt värmesystem går på mellan 45 000–50 000 kronor och insamlingen är nästan halvvägs kommen.

– Stöttningen i detta blev enorm. Vi har fått olika företag som gör olika delar av huset och vi har många vänner som hjälper till. Vi kommer kunna lämna ifrån oss ett hus med ett nytt tak, nyisolerat och två nya sovrum till pojkarna samt att vi kommer få igång värmen, säger Daniel.

Att sälja det förfallna huset är inte ett alternativ eftersom det kommer leda till skulder.

– Mamman gör allt för sina barn och de lever inte i misär. Det ligger en sjukdomshistoria bakom och huset har förfallit under tiden, säger Madeleine, som också vill att mamman ska vara anonym.

– Är man många som hjälps åt blir det en liten insats per företag. Alla kan hjälpa till med någonting, så ror vi detta i hamn, säger Daniel.

Länk till Madeleines och Daniels insamling finns här. 

FaktaGiving Peoples vision är att inget barn i Sverige ska leva i utanförskap eller fattigdom. De är en hjälporganisation som arbetar för att motverka ekonomiska utsatthet och den barnfattigdom som finns i Sverige.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Stopp i tågtrafiken efter polisinsats

Tågstopp på grund av polisens begäran.

Mia Martelleur

Kl.20:44, 22 januari, 2018

JUST NU: Stopp i tågtrafiken efter polisinsats
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Strax efter 20.00 på måndagskvällen stoppades tågtrafiken genom Svedala vilket orsakar förseningar på Ystadbanan, rapporterar Trafikverket. Det var på begäran från polisen som tågtrafiken genom Svedala station stoppades.

– Vi har haft ett rånförsök där och då har man sökt efter gärningspersonen och även varit på spåret och sökt, säger Anna Göransson vid polisens ledningscentral.

Hon meddelar att stoppet hävdes vid 20.38 efter att en misstänkt man gripits för rånförsök.

– Det var en gärningsman som puttat av en person från en moped och försökt tillgripa den. Han sprang sedan från platsen, säger Anna Göransson.

Men det råder fortsatt förseningar i tågtrafiken på grund av det plötsliga stoppet, rapporterar Trafikverket. Vissa tåg har ställts in helt under kvällen.

Stationer som kan påverkas av tågstoppet är: Helsingborg, Malmö, Dösjebro, Glumslöv, Gärsnäs, Ramlösa, Häljarp, Kävlinge, Köpingebro, Landskrona, Lunnarp, Oxie, Rydsgård, Rydebäck, Svedala, Smedstorp, Skurup, Tomelilla, Ystad, Simrishamn, Höör, Burlöv, Eslöv, Hjärup, Lund, Stehag, Stångby, Åkarp samt Örtofta.

För mer information om hur din resa kan påverkas hänvisas du till ditt resebolag.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

STATSMINISTERN I YSTAD

Frågorna som Ystadsborna ställde till statsministern

Ekonomi, pension, skatt och jämställdhet var några frågor som togs upp.

Camilla Landin

Camilla Landin

Kl.19:59, 22 januari, 2018

Frågorna som Ystadsborna ställde till statsministern
Stefan Löfven under frågestunden efter sitt tal. I bakgrunden Anja Edvardsson och Roger Jönsson från Socialdemokraterna i Ystad. Foto: Camilla Landin

Under måndagskvällen talade Stefan Löfven inför cirka 250 åhörare i Surbrunnsparken i Ystad. Innan mötet fick publiken möjlighet att skriva ned frågor som de vill ställa till statsministern, och cirka 50 frågor hade samlats in. Statsministern fick efter sitt tal svara på några av dem, nedan finns svaren.

Frågorna ställdes av Roger Jönsson och Anja Edvardsson från Socialdemokraterna i Ystad.

LÄS MER: Löfven: ”De äldre ska inte beskattas högre”

Hur arbetar regeringen för att göra det bättre för pensionärerna?

– Vi har i grund och botten en bra utveckling i Sverige. Det ställer krav på pensionssystemet. Vi ska se till att vi kan säga ”du kommer ha en bra pension”, svarade Löfven.

Hur tänker man kring krisen i primärvården, med hyrläkare och bristande kontinuitet?

– Vi ger mer resurser till sjukvården, mer pengar till landstinget. Vi vill anställa och utbilda fler genom att vi ökar utbildningsplatserna, och vi vill ge mer resurser till vårdcentralerna för att komma närmare människor, svarade Löfven.

Att verka för en solidarisk flyktingpolitik och göra gränskontrollerna permanenta, hur motiverar du det? Och hur tycker du situationen för ensamkommande ungdomar har förändrats?

– Vi måste ha gränskontroller. Vi hade en ansträngande situation 2015, det va ohållbart, vi måste ha fler länder som tar ansvar och EU måste ta sitt ansvar för att människor inte ska behöva fly. De som kommer hit måste kunna söka asyl, men de måste också kunna få ett ja eller ett nej, svarade Stefan Löfven.

– Gällande de ensamkommande så måste de som kommer hit ha den bästa behandlingen och vi skickar inte tillbaka ett barn som inte har ett ordnat mottagande, svarade statsministern.

Vad vill regeringen göra för att minska ökningen av den ekonomiska ojämlikheten?

– Med klyftor minskar tilliten mellan människor och det är ohållbart. Vi måste göra rätt i Sverige och våra budgetar ger mest till de som behöver mest.

Vad gör ni för att stärka kvinnornas rätt i samhället när det gäller våld mot kvinnor? 

– Vi genomför en samtyckeslag. Sex ska vara frivillig och det ska båda parter vilja.

Sedan tog Stefan Löfven upp #metoo-diskussionen:

– Vi måste ha en diskussion i vårt samhälle om vad som är okej och hur vi behandlar varandra som människor. Män som tror att det är manligt att sexuellt trakassera eller tafsa på kvinnor är rätt är helt fel ute. En man behandlar kvinnor med respekt. Slutligen måste vi ha ett samhälle där vi står upp för människors lika värdem innan det är uppnått har vi inte ett jämlikt samhälle.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

STATSMINISTERN I YSTAD

Löfven: ”De äldre ska inte beskattas högre”

Fick en handbollströja av Ystads IF – det här sa statsministern under sitt tal.

Camilla Landin

Camilla Landin

Kl.19:34, 22 januari, 2018

Löfven: ”De äldre ska inte beskattas högre”
Stefan Löfven inför publiken på Surbrunnsparken. Foto: Camilla Landin

Statsminister Stefan Löfven talade under måndagskvällen i Surbrunnsparken i Ystad. Han välkomnades upp på scen av Socialdemokraterna i Ystad. Statsministern berättade att han varit på Bäckströms hattar även fått en handbollströja från Ystads IF.

– Jag köpte dock ingenting, sa Stefan Löfven.

LÄS MER: JUST NU: Stefan Löfven talar i Ystad

Största delen av de som kommit för att lyssna på Stefan Löfven var äldre personer. Löfven satte sedan igång med sitt tal. Han inledde att tala om det som presenterades under måndagen i Malmö, att 900 statliga tjänster ska utlokaliseras från Stockholm.

– Nu är det slut på den förra regeringens Stockholmsfixering, nu är det Sverigefixering som gäller, sa statsministern vilket gav applåder från publiken som var på plats i Surbrunnsparken.

Oron över den ökade brottsligheten förklarade statsministern att han förstod.

– Det är en utvecklings som jag vill bryta. Brottslighet skapar rädsla och kuvar människors frihet. Samhället ska kunna ingripa snabbare. Vi tillför mer resurser till polisen än vad de själva har beställt. De som attackerar blåljuspersonal ska ha hårdare straff. Vårt budskap är ”Rör inte våra hjältar”, sa Stefan Löfven.

Gällande asylpolitiken sade statsministern följande:

– Vi har lagt om migrationspolitiken. En del av de besluten var hårda, men vi ska stå upp för asylrätten, man måste söka asyl, men man får också den prövad, sa Stefan Löfven.

Nu ska vi satsa på välfärden, menade Löfven. 5,5 miljarder kronor satsar regeringen på sjukvården.

– Det här går långt före ett jobbskatteavdrag. Välfärden ska gå att lita på. Barnbidraget ska höjas, för första gången på tio år. Vi prioriterar pensionärernas ekonomi, vi har tagit steg för steg för att ta bort den orättvisa pensionärsskatten.

– Det finns ett politiskt alternativ om man tycker att lön och pension ska skattas lika. Det andra alternativet kommer fortsätta med jobbskatteavdrag. Vi kommer inte ge oss, vi ska inte beskatta de äldre högre, sa Löfven, vilket nog drog mest applåder under kvällen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

STATSMINISTERN I YSTAD

JUST NU: Stefan Löfven talar i Ystad

"Vad ska han göra för att få pensionärerna att rösta på honom", undrar Rolf Lindblad.

Camilla Landin

Camilla Landin

Kl.18:43, 22 januari, 2018

JUST NU: Stefan Löfven talar i Ystad
Stefan Löfven på plats i Ystad. Foto: Camilla Landin

måndagskvällen kom Stefan Löfven till Surbrunnsparken i Ystad, som en del av hans Sverigeturné. Statsministern kom till Ystad på eftermiddagen vid klockan fyra. Då tog Kent Mårtensson, Ystads kommunalråd, med honom på en promenad på stan.

– Vi pratade med Köpmannaföreningen, handlare, äldre och unga, om erosionen. Sedan har vi haft en frågestund på Hotel Continental med fackliga representanter. Det har varit en hel del, han har ju aldrig varit här, sa Kent Mårtensson strax innan mötet började.

LÄS MER: Organiserar sig inför Stefan Löfven-möte

Kent Mårtensson

Kent Mårtensson.

I Surbrunnsparken fanns det plats för 250 sittande personer och max 850 personer fick komma in i lokalen. När mötet började var alla stolplatser fyllda. Arrangemanget i Ystad var ett öppet möte, som innebar att de som deltog kunde ställa frågor på en lapp som statsministern sedan skulle svara på efter att han hållit tal.

mde

Frågelåda där man som deltagare på mötet kunde fråga statsministern frågor.

Rolf Lindblad från Sjöbo var en av dem som ställde en fråga.

– Jag undrar vad regeringen ska göra för att få pensionärerna att rösta på dem. Och om han tror att pensionärerna är nöjda efter den senaste uppgörelsen, sa Rolf.

Ytterligare artiklar kommer under kvällen.

Rolf Lindblad.

Rolf Lindblad.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Förare körde ner i dike

På måndagskvällen inträffade olyckan.

Mia Martelleur

Kl.18:32, 22 januari, 2018

JUST NU: Förare körde ner i dike
Foto: Casper Johansson

En trafikolycka har inträffat i Fröslöv nära Glemmingebro enligt ett larm till SOS. Larmet inkom vid 18.17 på måndagskvällen.

Enligt Trafikverket rör det sig om en personbil som har kört i diket på väg 1023 mellan Löderup och Glemmingebro. Det ska under en tid ha varit begränsad framkomlighet från Glemmingebro till Fröslöv i båda riktningarna.

Polisen rapporterar strax före 19.00 att de har lämnat platsen. Skadeläget är okänt och det är oklart om bilen behövts bärgas från platsen.

– Det ska inte vara några personskador, säger Anna Göransson vid polisens ledningscentral.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng