EXTRA: Ny matvagn på Österportstorg

Vad sägs om ceasarsallad, chili con carne eller dansk fläskestek till lunch?

Camilla Landin

Camilla Landin

Kl.17:44, 5 december, 2017

EXTRA: Ny matvagn på Österportstorg
Logga: Yeschef. Mattias Lännerberg. Foto: Camilla Landin

Sugen på annan mat än kebab och thaimat till lunch? Nästa år öppnas en ny matvagnÖsterportstorgYeschef gourmet foodtruck. Mattias Lännerberg är en av sex delägare i bolaget bakom den helt nya matvagnen.

– Matvagnen kommer att stå på ÖP-torgetluncherna och även nattetid på en av nattklubbarna i Ystad, samt ett tiotal festivaler, bland annat på Sweden Rock i Blekinge.

Maten som ska serveras ska vara hemmalagad på Öja krog utanför Ystad och bestå av en del grytor och det ska även finnas vegetariska och veganska alternativ.

– Jag har prövat den veganska linsgrytan på min dotter som är vegan och hon har godkänt den, säger Mattias Lännerberg.

Tanken är att de ska sätta igång den nya matvagnen i början av nästa år. Mattias Lännerberg bor själv nära Österportstorg och går förbi varje dag och har saknat den maten som de själv kommer erbjuda i den nya matvagnen.

– Det finns bra mat som inte behöver vara dyr. Vi tänker också oss att erbjuda studenterna några rätter till ett lite mindre pris. Vissa av våra rätter kommer vara stående på menyn och vissa kommer att bytas ut, säger han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Unikt matkoncept i gång i Ystad

Levererar mat och frukostbullar direkt hem till din dörr.

Camilla Landin

Camilla Landin

Kl.19:45, 10 december, 2017

Unikt matkoncept i gång i Ystad
Mattias Lännerberg. Foto: Camilla Landin

En ny tjänst med matleverans är i gång i Ystad. Den kallas matbuden.se och bakom konceptet står bland annat Mattias Lännerberg.

– Jag hade funderingar för tre år sedan att starta matbuden, men kunde inte då på grund av min dåvarande arbetsgivare. Det har funnits en efterfrågan i Ystad, menar Mattias Lännerberg, restaurangerna har velat ha utkörning.

LÄS MER: EXTRA: Ny matvagn på Österportstorg

Matbuden.se är ett unik koncept som är väldigt ovanligt. Som kund kan man beställa mat från flera olika restauranger och få dem i samma leverans.

– Vad vi har hittat finns det bara en traditionell utleverans-tjänst i Ystad. Du går in på en hemsida och beställer en pizza, som kommer en halvtimme senare. Det vi gör annorlunda är att vi är inte en restaurang, utan vi samarbetar med dem och det innebär att man kan beställa från flera olika restauranger i samma beställning. Alla i familjen eller i kompisgänget vill kanske inte äta samma mat och då passar det perfekt att en kanske beställer sushi, en annan pizza och den tredje en hamburgare, säger Mattias Lännerberg.

– Det tror vi att vi är först med i hela Sverige.

Matbuden har fått ett bra mottagande sedan de startade för ungefär en månad sedan.

– Vi bygger upp det ganska sakta, så att allt fungerar med logistik. Vi är fortfarande i en uppstartsfas och vi vill inte få dåligt rykte. Än så länge har all mat kommit i tid.

De restauranger som för tillfället är anslutna till matbuden är bland annat Litemer, uppellerner, Skånsk bistro, Yeschef och Möllers bageri. Det finns tre olika slags matleveranser som matbuden riktar sig till:

  • Lunchutkörningar, där de riktar sig till företag med dagens lunch.
  • Kvällstid, då är fokus privatpersoner och middag.
  • Helgmorgnar, då kör matbuden ut frukostbröd och bullar.

I nuläget har företaget tre bilar igång. Fredagar och lördagkvällar är ”peaktider”, alltså då när folk beställer mest.

– Vi vill att folk ska förbeställa sin mat för att vi vill kunna hålla nere priserna. Vi tänker dessutom på miljöaspekten, i stället för att folk startar upp sin kalla bil för att själv köra ner och hämta maten, kan vi planera en slinga dit vi kan leverera maten till flera personer på en kväll. Just nu tar vi bara beställningar fram till klockan 16.00, det kommer vi förändra efter hand men det är lite teknikfrågor.

– Samtidigt vet vi att folk gärna beställer mat spontant, det är vad folk är vana vid, att det ska gå snabbt, men det kommer bli dyrare och vi tappar möjligheten att få mat från flera restauranger. Den logistiken är näsan omöjlig, vi tror vinsterna är större att de är ute i god tid.

Mattias Lännerberg har tidigare arbetat inom flygbranschen, men har alltid haft ett stort intresse för mat. Nyligen skrev 24ystad om hans satsning på starta en ny matvagn på Österportstorg. Det kan du läsa mer om här. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Kika in i den nya glassbutiken

Ville utveckla verksamheten genom att flytta till Ystad.

Camilla Landin

Camilla Landin

Kl.18:44, 7 december, 2017

BILDEXTRA: Kika in i den nya glassbutiken
Glassdisk i butiken på Frusen Glädje. Foto: Camilla Landin

Elin Falkman, Frida Lindholm och Peter Ljungquist är personerna som är engagerade i butiken Frusen Glädje. Sedan i somras har de en glassverkstad i Örum, och sedan fredagen den 24 november står glassbutiken Frusen Glädje öppet för Ystadsborna på Stortorget.

I Örum tillverkas fortfarande glassen, av ”förste glassbakare” Frida Lindholm. 24ystad träffar Elin Falkman i butiken på torsdagseftermiddagen. Hon bjuder på glassmakerna ”Saffran och honung” samt ”Sirap och salt”.

LÄS MER: KLART: Då öppnar Ystads nya glassbutik

Elin Falkman. Foto: Camilla Landin

Elin Falkman. Foto: Camilla Landin

– Vi ville utveckla verksamheten genom att flytta hit, säger Elin Falkman. Att öppna en butik i Ystad känns som ett givet alternativ, med tanke på att vi ligger så nära.

Frida Lindholm har bott i Italien och lärt sig att göra glass, och glassen som Frusen Glädje säljer är därför gelato-glass, alltså typisk Italiens glass.

– Till skillnad från svensktillverkad glass har gelato en mjukare konsistens, det är inte mycket grädde i glassen och inte heller ägg, förutom vaniljglassen, säger Elin Falkman.

– Vi vill även utveckla den veganska biten när det kommer glass. Det är spännande!

Elin berättar om de olika smakerna de har inne just nu. Ingredienserna ska helst vara ekologiska och gärna lokala, som till exempel att de gör glassmaken ”Getost och honung” med råvaror från Vilhelmsdals gårdsmejeri och chokladglassen ”Österlenchoklad med apelsin” från företaget Österlenchoklad.

– Det är roligt att pröva sig fram. Frida är väldigt duktig på smaker, hon vill inte att det ska vara för sött, men det ska smaka väldigt mycket. Till nyår kanske vi har champagnesorbet inne!

Just nu har butiken öppet tre dagar i veckan, men när vädret blir varmare kommer också öppettiderna att bli generösare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ny restaurang öppnade i Svarte

Serverar både asiatisk mat och pizza.

Camilla Landin

Camilla Landin

Kl.19:03, 6 december, 2017

Ny restaurang öppnade i Svarte
Svartes nya restaurang. Foto: Camilla Landin

På onsdagseftermiddagen öppnade den nya restaurangen Svarte Restaurang Pizza & Asian Food. Vädret bjöd dock inte på någon feststämning utan det var full storm och regn från alla håll och kanter.

– Det finns inte någon restaurang med asiatiskt mat här i Svarte och det behövs. Vi är en familj som tillsammans startar restaurangen för att få jobb till oss alla. Vi är bra på att laga, men det är svårt att få jobb, säger Julianna Ngoyen, som är en av familjemedlemmarna som öppnar Svarte Restaurang.

LÄS MER: EXTRA: Ny matvagn på Österportstorg

Familjen har även en asiatisk restaurang i Glemmingebro.

– Det är många som gillar asiatiskt mat. Det finns många rätter att välja mellan och rätterna är helt olika beroende på om de är kinesiska, thailändska eller vietnamesiska. Vi kommer servera blandat av kinesiska- och thailändska rätter, grytor med kokosmjölk och curry tillexempel.

Restaurangen ligger precis vid tågstationen i Svarte.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stor minskning av nyföretagare i Ystad

Nyföretagarcentrum Sverige har presenterat nyföretagarbarometern 2016. Så ser det ut i Ystad.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.17:10, 24 februari, 2017

Stor minskning av nyföretagare i Ystad
Foto: Pixabay

Varje år tar Nyföretagarcentrum Sverige fram den så kallade nyföretagarbarometern där antalet nyregistrerade företag i landets samtliga kommuner presenteras. Kommunerna rankas efter antal företag per 1 000 invånare under 2016 jämfört med placeringen från året innan. Precis som förra året är det samma trio som toppar listan, StockholmÅre och Danderyd. I Stockholm är det hela 15,7 företag per 1 000 invånare.

– Gemensamt för kommuner med lågt nyföretagande är att de ofta är små kommuner med ett fåtal arbetsgivare. Det är då svårt att behålla och attrahera de unga som flyttar till större städer. Så här har det varit under en lång period. I kommuner med inflyttning och en större marknad ökar istället nyföretagandet, säger Mats Evergren marknadschef, NyföretagarCentrum Sverige i ett pressmeddelande.

Totalt registrerades 68 793 nya företag på Bolagsverket under året, vilket är 4 168 fler i jämförelse med 2015, en ökning med 6,4 procent.

I Ystad registrerades 175 nya företag 2016. En minskning på 15,5 procent om man jämför med 2015 då 207 nya företag registrerades.

Topp fem i Skåne län:

1. Vellinge kommun, 298 nyregistrerade företag, 8,5 företag per 1 000 invånare

2. Båstad kommun, 121 nyregistrerade företag, 8,3 företag per 1 000 invånare

3. Malmö kommun, 2 686 nyregistrerade företag, 8,2 företag per 1 000 invånare

4. Lomma kommun, 181 nyregistrerade företag, 7,6 företag per 1 000 invånare

5. Helsingborgs kommun, 1 032 nyregistrerade företag, 7,4 företag per 1 000 invånare

11. Ystads kommun, 175 nyregistrerade företag, 6,0 företag per 1 000 invånare

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

24 Journalistik fortsätter växa!

I oktober 2014 startades första satsningen i Kalmar, 24kalmar.se och sedan dess har flera sajter öppnats och nu är det dags för nästa ort: 24halmstad.se. Vi fortsätter vår resa och målet är som alltid att leverera snabba, gratis och ultralokala nyheter för invånarna.

Martin Sköld

Martin Sköld

Kl.14:40, 26 januari, 2017

24 Journalistik fortsätter växa!

I april går startskottet för nya sajten:  24halmstad.se. Men räkna med ytterligare städer/sajter kommer följa under både våren och hösten.

– Vi har fått ett fantastiskt mottagande på de orter vi har startat och nu är det dags för Halmstads invånare att kunna ta del av gratis nyheter på webben. När man hör att den lokala journalistiken är hotad av neddragningar, så är det väldigt kul att vi kan gå mot strömmen genom att fortsätta satsa och nyanställa.

 

Vision
Vi tror inte på fler nyheter, vi tror på snabba och riktiga nyheter i rätt kanaler med ett ultralokalt perspektiv.Vi ska vara störst och snabbast där du bor.

Affärsidé
”Gratis ultralokala digitala nyheter – 24 timmar om dygnet 7 dagar i veckan”

Fakta



VD: Jeanette Lindström.

Första sajten: 24Kalmar.se, som startades upp den 6 oktober 2014.

Besökare: 363 000 unika användare v 41, 2016. 1,809,101 sidvisningar v. 2, 2017.

Omsättning: År 2 (6 oktober–30 juni 2016): 8,7 miljoner kronor.

Resultat: År 2(6 oktober–30 juni 2016): 541 000 kronor.

Ägare: LindMarkmedia, Godsy Kommunikation och Nossevo Invest

Nyhetssajter: 24Kalmar.se, 24Blekinge.se, 24Malmö.se, 24Nybro.se, 24Emmaboda.se, 24Bödasand.se, 24Kristianstad.se, 24ystad.se, 24trelleborg.se, 24uppsala.se

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng