Brandfaran: Tänk på det här när du eldar | Nyheter i Ystad – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Brandfaran: Tänk på det här när du eldar

Följ dessa fem steg för att undvika en brand och samtidigt få ut mest av din eldstad.

Matilda Larsson

Kl.17:51, 25 november, 2017

Brandfaran: Tänk på det här när du eldar
Foto: Genrebild.

Att tända en mysig brasa nu under vintern är populärt hos många, men eldstäder kritiseras ofta för sina utsläpp av partiklar. Samtidigt kan många bränder i villor och småhus kopplas till eldstäder, enligt Brandskyddsföreningen.

I framtiden kan dock eldstadsägare elda med gott samvete.

En ny undersökning visar nämligen att man med hjälp av en rökgasfläkt kan begränsa det hälsoskadliga partikelutsläppet från eldstäder med upp till 80 procent.

– Varje gång kaminluckan öppnas kommer det en liten mängd rök ut i rummet. Vi har alltid vetat att rökgasfläkten har en effekt, då det bildas ett undertryck i förbränningskammaren, vilket minskar utsläppet. Nu har vi konkreta siffror som visar hur stor en effekt rökgasfläkten har, säger Mattias Erixon från Eldabutiken Kalmar.  

Mattias Erixon tipsar om fem steg för korrekt eldning i kamin.

1. Gör kaminen klar. Rensa eldstaden och töm asklådan. Se till att spjäll och luftventiler är öppna.

2. Använd det rätta bränslet. Använd bara torr ved – maximalt 18 procents luftfuktighet och helst torkat i minst ett år. Bästa trät är björk, ask, bok, rönn eller ek. Använd aldrig tryckimpregnerat trä.

3. Förbered eldandet. Lägg två-tre vedträn nederst och lägg de små vedträna ovanpå, kors och tvärs. Överst kan du lägga en tändpåse.

4. Elda. Tänd eld på tändpåsen som snabbt antänder de små och stora vedträna. Om luftventilerna inte tillför tillräckligt med luft, bör luckan stå på glänt tills elden fått fart. Har du en rökgasfläkt monterad tar elden fart på ett par minuter.

5. När elden tagit sig, justera luftventilerna efter tillverkarens anvisningar och reglera på så sätt temperaturen i eldstaden. Fyll inte på för mycket ved, det är bättre att lägga på ved oftare. Stäng inte ventiler och spjäll förrän elden brunnit ut helt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ystadselever får åka gratis till djurpark

Sparbankens stiftelser fortsätter med projektet att få barn att möta djur. Elever från Ystad ska nu få åka till en djurpark.

Kim Ahlqvist

Kl.18:53, 23 april, 2018

Ystadselever får åka gratis till djurpark
Foto: Skånes djurpark

Under förra året fick 1 600 barn från hela Skåne besöka lantbruk för att lära sig mer om var maten kommer ifrån. Förutom att lära sig om lantbruket kunde de också gå nära djuren och se hur de lever. Detta år fortsätter succén, men nu kommer Sparbankens stiftelser att ta eleverna till en helt annan plats.

Totalt 3 000 barn i årskurs två i skolor från Ystad och ytterligare fjorton skånska kommuner ska få en heldag på Skånes Djurpark. Det hela sponsras av banken, vilket innebär att det är gratis för skolorna att delta.

– Det är jättekul att kunna presentera ett nytt samarbete med Skånes Djurpark. Genom att sparbanksstiftelserna står för transport till och från djurparken och aktiviteterna på plats hoppas vi kunna skapa möjlighet för fler barn att få uppleva de svenska djuren på nära håll, säger Helena Björkman, bankchef på Sparbanken Skåne.

Det är överskottet från bankens verksamheter som går till stiftelserna. Där investeras pengarna i lokala projekt. Detta år innebär det att barnen får träffa allt från älgar till gråsälar och myskoxar i parken. Utflykter görs under april och maj månad.

– Med projektet vill vi bygga goda relationer till djuren och naturen och skapa förståelse för hur kretsloppet på bondgården hänger samman. Barnen får vara med och mata djuren, hjälpa till med vårsådden och inreda insektshotell för att bjuda in gårdens viktiga vilda grannar – pollinerarna, säger Anna Blinkowski, zoologisk chef på Skånes Djurpark.

Elever från följande kommuner deltar i projektet: Eslöv, Hässleholm, Hörby, Höör, Kristianstad, Kävlinge, Lund, Osby, Simrishamn, Sjöbo, Staffanstorp, Svalöv, Tomelilla, Ystad och Östra Göinge

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Högsäsong för biltjuvar: ”De kör från kust till kust”

Polisen i Ystad uppmanar till försiktighet efter flera bilstölder.

Mia Martelleur

Kl.18:33, 23 april, 2018

Högsäsong för biltjuvar: ”De kör från kust till kust”
Foto: Twanda Baker, Flickr.

I torsdags eftermiddag slog en tjuv till mot en parkerad bil på Västra Kustvägen. Stölden ska ha inträffat någon gång mellan 13.00 och 18.30.

– Det är en okänd person som krossar rutan till bilen och från bilen tillgreps fiskeutrustning för ett uppskattat värde kring 20 000 kronor, säger Patric Nihlén vid Ystadspolisen.

LÄS MER: Polisens varning: ”Man kan inte lämna något synligt i en bil”

Han berättar att liknande bildstölder nyligen inträffat i bland annat Tomelilla och uppmanar allmänheten till försiktighet med att lämna grejer i sina parkerade bilar.

– Man ska inte lägga föremål synliga i bilen. I synnerhet inte väskor och plånböcker och dyra föremål, säger Patric Nihlén.

Enligt polisen har nu högsäsongen för denna typ av brottslighet dragit igång.

– De kör från kust till kust på parkeringsplatser, krossar rutan och kör därifrån. Så jag vill återigen gå ut med en liten uppmaning så att man är uppmärksam på detta, säger Patric Nihlén.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

PROGNOS: Inget vackert vårväder i veckan

Så blir veckans väder, enligt en prognos från SMHI.

Michaela Ekström

Kl.16:57, 23 april, 2018

PROGNOS: Inget vackert vårväder i veckan
Foto: Wikimedia Commons

Den senaste tidens soliga vårväder ser ut att vara ett minne blott under veckan. Måndagens varma och soliga väder fortsätter inte in på tisdagen. Då väntas det bli mulet till halvklart med temperaturer på omkring nio plusgrader.

Även onsdagen ser ut att bli gråtrist med en del regn under förmiddagen. Under torsdagen väntas något mer sol och inget regn samt temperaturer på nio plusgrader.

Ungefär samma väder ser ut att hålla i sig framåt fredagen och under helgen, växlande molnighet, en del regn och temperaturer mellan sju till tio plusgrader.

ska%cc%88rmavbild-2018-04-23-kl-13-38-13

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Narkotikapåverkade ertappades vid uteställe

En man och en kvinna är misstänkta för narkotikabrott efter att polisen misstänkte att de var påverkade.

Mia Martelleur

Kl.15:25, 23 april, 2018

Narkotikapåverkade ertappades vid uteställe
Arkivfoto: Krister Andersson / Bildbyrån

Sent i fredags kväll patrullerade polisen på Fridhemsgatan när de fick syn på två misstänkta personer. En man och en kvinna som misstänktes vara påverkade av narkotika.

– Polisen jobbar ju med brottsförebyggande arbete och brukar röra sig vid uteställen, så i samband med detta påträffade man de två som blir misstänkta för brott, säger Patric Nihlén vid Ystadspolisen.

På mannen hittades misstänkt narkotika som polisen har beslagtagit och skickat på analys. Både mannen och kvinnan fick följa med till polisstationen för provtagning. Kvinnan är misstänkt för narkotikabrott, eget bruk och mannen är utöver eget bruk också misstänkt för innehav.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hade tiotusentals cigg – straffas med fängelse

Mannens bortförklaring gick inte hem.

Michael Olsson

Kl.14:33, 23 april, 2018

Hade tiotusentals cigg – straffas med fängelse
Foto: Pixabay

Den 13 april åtalades en man i 40-årsåldern för olovlig förflyttning av punktskattepliktiga varor efter en incident den 29 mars. Nu har mannen dömts för gärningen vid Ystads tingsrätt.

Det var den 29 mars som mannen ertappades den 38 420 cigaretter när han åkte färja från Polen till Ystad. Eftersom cigaretterna tillhör EU:s punktskatteområde, och mannen inte uppfyllde kraven för att förflytta varorna till Sverige, åtalades han för brott.

LÄS MER: Man ertappades med nästan 40 000 cigaretter

Mannen själv förnekade till brott då han menade på att han inte hade vetskap om cigaretterna. Han ska i förhört uppgett att han köpte bilen drygt en månad innan händelsen, och under den tiden inte hunnit se cigaretterna. Något som tingsrätten inte tror på. Nu döms han till en månads fängelse.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng