Se upp: Gnagarinvasionen är här

Hål som är sex millimeter stora räcker för att djuren ska ta sig in hemma. "De knaprar på allt".

Matilda Larsson

Kl.16:58, 10 november, 2017

Se upp: Gnagarinvasionen är här
Foto: Pexels.

Under senhösten tar den naturliga födan slut för de möss som lever ute i naturen. Värme, mat och skydd lockar därför in mössen till våra hem, bilar och fritidshus.

Den risk som mössen utgör är framförallt att de tuggar sönder allt de kommer åt.

– De knaprar på allt. Det ligger i deras naturliga beteende. Deras tänder växer hela livet och därför måste de gnaga för att hålla dem vassa, säger Mikael Östh, gruppchef för skadedjur på Anticimex.

Bland annat kan mössen tugga av elkablar och diskmaskinslangar, vilket kan ställa till med kortslutningar och vattenläckor.

Möss kan ta sig in genom 6 millimeter stora hål, vilket är som diametern på en penna. Därför är det svårt att skydda sig, men det finns saker man kan göra själv.

– Se över ventilation och se till att det finns insektsgaller i metall. Kolla efter håligheter genom fasaden, säger Mikael Östh.

Ett annat tips är att ha gräset kortklippt längs husfasaden och att undvika buskar och klätterväxter nära fasaden.

– Möss har torgskräck, de tycker inte om stora öppna ytor. De är rädda för hot från ovan så därför minskar man risken för att de tar sig in genom att ta bort deras naturliga skydd nära fasaden, säger Mikael Östh.

Äger man en kompost, bör man också undvika att slänga mat där.

– Mat vill vi inte ha på en kompost. Det är ett smörgåsbord för mössen. Många lägger tyvärr både äggskal och kaffesump i komposten men de luktar ju gott och då drar det till sig mössen.

Mikael Östh tipsar även vad man kan göra om man äger fritidshus.

– Lämna inte för mycket torrvaror. Plocka undan pastan som håller till nästa år. Mössen känner doften och de springer dit.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Krönika: Vad var det jag sa?

24Ystads krönikör förutsåg vinnaren veckor innan resultat kom.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.14:22, 16 januari, 2018

Krönika: Vad var det jag sa?
Foto: Montage

Återigen fick Peder Fredricson ”folkets pris” på Idrottsgalan och återigen är det ramaskri i medierna.

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta åt inkompetensen att inte veta ridsportens storlek i Sverige.

Det är dagen efter idrottsgalan och de sociala medierna fylls med diskussioner gällande om Jerringpriset gick till en värdig vinnare.

Det är inget fel i att tycka att fel person eller idrott vann, men att anklaga en sport för ”röstkupp” när det är fritt för alla att rösta hur många gånger de vill oavsett vilka sport man har som favorit.

Att kända journalister skriver på sociala medier att ridsportentusiaster har röstat upp massvis med pengar känns som en dålig ursäkt från avundsjuk lillebror.

Jag vill inte förringa någon av de nominerades prestationer, antalet medaljer eller världsrekord. Men frågan jag ställer mig är:

Om det nu var självklart, givet eller som gjort att Sarah Sjöström borde vunnit varför röstade inte simnings-Sverige eller hela idrotts-Sverige henne till seger?

Eller för den delen hur mycket röstade journalisterna för att ridsporten inte skulle vinna igen?

Det är fritt fram att rösta hur mycket man vill och det är där jag tror det svider.

Det heter att priset ska gå till den som gjort den bästa prestationen, men jag tror inte att någon skulle säga att någon av de nominerade inte gjort en enastående prestation.

Pristagaren Fredricson sa i SVT:s morgonstudion under måndagsmorgonen att priset kanske borde döpas om till den ”populäraste idrottaren”. Personligen tycker jag kanske inte att det är rätt väg att gå men det är i alla fall en lösning.

Om det nu svider och skaver så mycket för det svenska folket att ridsporten är större än de förstår är mitt förslag är att man endast kan lägga EN röst. På så sätt blir det ännu tydligare vilket idrottare som har det största stödet både i antalet personer och i antalet röster. Varje röst blir på så sätt personlig.

Få nyheterna direkt till dig helt gratis – prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Eftersom jag trodde på denna utgången redan för en månad sedan vill jag passa på att säga, vad var det jag sa?

Jag vill även skicka med en ny tanke, att Jerringpriset gick till Peder Fredricson för andra året i rad och till ridsporten för tredje gången på sju år (Rolf-Göran Bengtsson, 2011) är det ett kvitto på vilken sport som är störst i Sverige?

Text: Johan Nordström

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Restaurang får kritik för sin arbetsmiljö

Arbetsmiljöverket kommer göra återbesök för att kontrollera att kraven följts upp.

Camilla Landin

Camilla Landin

Kl.13:53, 16 januari, 2018

Restaurang får kritik för sin arbetsmiljö

Den 13 december förra året gjorde Arbetsmiljöverket ett besök hos en restaurang i Ystad för att kontrollera arbetsmiljön. I inspektionsmeddelandet från besöket radar Arbetsmiljöverket upp ett antal brister som restaurangen måste åtgärda.

  • Det ska tas fram en rutin som beskriver att restaurangen gör regelbundna undersökningar av arbetsförhållandena i verksamheten.
  • Det ska även finnas information tydlig om var utrustning för första hjälpen finns, vilka personer på arbetsplatsen som kan ge första hjälpen, telefonnummer till utryckningsfordon och taxi samt adress till restaurangen.
  • Det ska finnas ett omklädningsrum för både män och kvinnor, inte bara ett som finns i nuläget.
  • Det ska finnas utrymme för att låsa in personliga värdesaker.

Återbesök på restaurangen kommer ske under våren för att se till att de har åtgärdat kraven för Arbetsmiljöverket.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De vill ha fler jobb till Skåne – här är ministerns svar

Politikerna kräver att få fler statliga myndigheter och fler jobb till Skåne. Nu ger ministern sitt svar. De är inte nöjda.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.11:00, 16 januari, 2018

De vill ha fler jobb till Skåne – här är ministerns svar
Politikerna i Skåne vill ha hit fler statliga myndigheter. De är inte nöjda med regeringens svar.

Det var i december månad som de sju partierna i Region Skåne skrev ett gemensamt brev till regeringen.  De vädjade om att flytta fler statliga verksamheter till Skåne. Bakgrunden är att det under hösten tog sett beslut att omlokalisera fler myndigheter till platser utanför Stockholm.

Politikerna slog sig därför samman och gjorde en lista med anledningar till varför de statliga myndigheterna borde förläggas på skånska orter. I brevet lyfter de fram att att här finns många högutbildade människor som redan har lång erfarenhet av arbete inom statlig förvaltning. Det finns god tillgång på kompetens och dessutom både stora universitet samt internationella företag.

Närheten till flygplatserna i Köpenhamn, Kristianstad, Malmö och Ängelholm innebär att man enkelt kan resa både nationellt och internationellt. En fördel är också att avstånden mellan orterna är korta. Det tillsammans med kollektivtrafiken gör att det blir enkelt att resa mellan städerna.

En av de myndigheter som Liberalerna i Skåne velat flytta på är Riksrevisionen. Efter att det upptäcktes en del oegentligheter där under sommaren, tycker Gilbert Tribo (L) att det vore vätte att flytta myndigheten till Skåne och på det sättet undvika vänskapskorruption.

Nu har svaret kommit från civilminister Ardalan Shekarabi. Men något besked ger regeringen inte till Skånepolitikerna. Istället skriver de allmänt om beslutet att omlokalisera sju myndigheter till platser utanför Stockholm.

I brevet står det så här: ”I varje process som rör lokalisering av statlig verksamhet är det av betydelse att vi tar hänsyn till de förutsättningar som finns i det enskilda fallet och att verksamheten kan fungera effektivt med bibehållen kvalitet på kort och lång sikt”. Det svaret är Liberalerna Skåne missnöjda med.

– Tyvärr blir jag inte förvånad av detta goddag yxskaft-svaret. Istället för att fundera över hur Sverige kan bli starkare med hjälp av Skåne så skuffas frågan undan så att allt utanför Stockholms län likställs. Skåne har så många styrkor som staten skulle kunna dra nytta av. Jättetråkigt att se denna ljumma inställning till det som skulle kunna vara Sveriges andra tillväxtmotor, säger Cristina Glad (L), oppositionledare i kollektivtrafiknämnden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

18-åring får fortsatt förtroende i YIF

Ytterligare förlängning med lokal spelare.

Camilla Landin

Camilla Landin

Kl.09:10, 16 januari, 2018

18-åring får fortsatt förtroende i YIF
Ystad arena, YIF:s hemmaplan. Arkivbild

Högersexan Filip Pettersson har förlängt sitt kontrakt med Ystads IF i två år. Han är en egen produkt och Marcus Lindgren, sportsligt ansvarig i laget säger följande om Filip:

– Filip har under många år spelat på niometer i ungdomslagen, men har nu tagit klivet ner fullt ut på kanten. Där är tuff konkurrens men vi tycker att Filip har den rätta inställningen till uppgiften som behövs för att ta ännu ett steg i sin utveckling. Med lite tålamod och hård träning så kan det bli väldigt trevligt att följa Filip de närmaste två åren, säger han i ett pressmeddelande.

160622 Ystads Filip Pettersson poserar fšr ett portrŠtt den 22 juni 2016 i Ystad. Foto: Pelle Bšrjesson / Idrottsfoto / BILDBYRN / COP 205

Filip Pettersson. Foto: Pelle Bšörjesson

Filip själv om förlängningen:

– Jag är väldigt glad att ha blivit erbjuden ett tvåårs kontrakt med Ystads IF. Jag ser framemot att få utvecklas mycket och lära mig av de spelare jag har runt omkring mig i A-laget. Jag trivs mycket bra i YIF, både med spelare och ledare och det känns som en bra miljö för oss unga spelare att utvecklas i. Mitt mål är att över tid ta plats i en förstauppställning, vilket kommer kräva mycket från mig både på och utanför plan, men jag är beredd att lägga ner det jobb som krävs.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stefan Lövfen kommer till Ystad

En del av statsministerns Sverigeturné.

Camilla Landin

Camilla Landin

Kl.08:54, 16 januari, 2018

Stefan Lövfen kommer till Ystad
Arkivbild

I en del av statsminister Stefan Löfvens Sverigeturné kommer han till Ystad den 22 januari.

Han besöker Surbrunnsparken klockan 18.30. Stefan Pettersson är första ombudsman i skånska partidistriket och ansvarar för Löfvens program i Ystad

– Han är ju ute och reser och gör besök ute i landet. Nu under den här mandatperioden har han besökt Malmö, Helsingborg, Landskrona och Lund, så vi försöker ju se till att det blir en geografisk spridning, säger han.

Stefan Löfvens möte blir ett traditionellt möte där han inleder med ett tal och det kommer finnas möjlighet med att ställa frågor.

– Man kan lägga in skriftliga frågor både innan och under mötet och så ställs dem efter hans anförande, säger Stefan Pettersson.

Statsministern kommer träffa fackliga företrädare innan mötet, men inte göra något annat i Ystad.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng