Se upp: Gnagarinvasionen är här

Hål som är sex millimeter stora räcker för att djuren ska ta sig in hemma. "De knaprar på allt".

Matilda Larsson

Kl.16:58, 10 november, 2017

Se upp: Gnagarinvasionen är här
Foto: Pexels.

Under senhösten tar den naturliga födan slut för de möss som lever ute i naturen. Värme, mat och skydd lockar därför in mössen till våra hem, bilar och fritidshus.

Den risk som mössen utgör är framförallt att de tuggar sönder allt de kommer åt.

– De knaprar på allt. Det ligger i deras naturliga beteende. Deras tänder växer hela livet och därför måste de gnaga för att hålla dem vassa, säger Mikael Östh, gruppchef för skadedjur på Anticimex.

Bland annat kan mössen tugga av elkablar och diskmaskinslangar, vilket kan ställa till med kortslutningar och vattenläckor.

Möss kan ta sig in genom 6 millimeter stora hål, vilket är som diametern på en penna. Därför är det svårt att skydda sig, men det finns saker man kan göra själv.

– Se över ventilation och se till att det finns insektsgaller i metall. Kolla efter håligheter genom fasaden, säger Mikael Östh.

Ett annat tips är att ha gräset kortklippt längs husfasaden och att undvika buskar och klätterväxter nära fasaden.

– Möss har torgskräck, de tycker inte om stora öppna ytor. De är rädda för hot från ovan så därför minskar man risken för att de tar sig in genom att ta bort deras naturliga skydd nära fasaden, säger Mikael Östh.

Äger man en kompost, bör man också undvika att slänga mat där.

– Mat vill vi inte ha på en kompost. Det är ett smörgåsbord för mössen. Många lägger tyvärr både äggskal och kaffesump i komposten men de luktar ju gott och då drar det till sig mössen.

Mikael Östh tipsar även vad man kan göra om man äger fritidshus.

– Lämna inte för mycket torrvaror. Plocka undan pastan som håller till nästa år. Mössen känner doften och de springer dit.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bussförarens dag: ”Det bästa är att man träffar så mycket folk”

18 mars är bussförarens dag. Datumet kommer från Frankrike.

Camilla Landin

Kl.11:55, 18 mars, 2018

Bussförarens dag: ”Det bästa är att man träffar så mycket folk”
Anki Nilsson har kört stadsbuss i Ystad i 18 år. Foto: Camilla Landin

Idag söndag, 18 mars, är det Bussförarens dag. 2014 blev dagen en officiell temadag i Sverige.

Anki Nilsson kör bussar i Ystad och det har hon gjort i 18 år. Hon kör alla gröna linjer i Ystad.

Vad är det bästa med ditt yrke?– Att man träffar så mycket folk, det är jättetrevligt.

Enligt Skånetrafiken är datumet den 18 mars hämtat från Paris, där Blaise Pascal startade de första ”buss”-linjerna den 18 mars, 1662. Det var sju hästdragna vagnar som gick utmed förutbestämda rutter i staden och kunde ta sex till åtta passagerare; ”Les Carosses à Cinq Sous.

 

Grattis till alla bussförare i dag!

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så skiljer du vårförkylningen från pollenallergi

Med temperaturhöjningarna följer början på pollensäsongen.

Klara Alvunger

Kl.11:05, 18 mars, 2018

Så skiljer du vårförkylningen från pollenallergi
Foto: Wikipedia Commons

Rinnande näsa, hosta och kliande ögon är symptom som kan kopplas till både förkylning och allergier och nu när våren kommer kan flera känna av dem. Hur vet man då att det är pollenallergi och inte bara en vanlig vårförkylning?

Ynette Gustavsson som är farmaceut på Kronans Apotek förklarar för www.mabra.com att skillnaden mellan de båda är att en förkylning oftast inte varar längre än 1-2 veckor, medan en allergi sitter i betydligt längre. Feber är ett annat tecken på att det är en förkylning.

– ”Symptomen för förkylning och allergi kan te sig mycket lika. En förkylning kan uppkomma genom att vi blivit infekterade med ett virus,” berättar Yvette Gustavsson för MåBra.

Om man misstänker att man har en allergi är det bra att uppsöka läkare för att kunna få det utrett vad man eventuellt reagerar på för att därefter kunna mildra symptomen med medicin. Dessutom är det bra att försöka undvika det man inte tål. Risken att drabbas av allergi finns med en hela livet.

– ”Det är vanligast att besvären dyker upp i tonåren, sen händer det rätt ofta att man blir bättre för att sedan få tillbaka besvären som vuxen,” säger Yvette Gustavsson.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Etablerad föreläsare till Ystad

Gör för första gången egen scenföreställning

Camilla Landin

Kl.19:44, 17 mars, 2018

Etablerad föreläsare till Ystad
Olof Röhlander. Foto: Pontus Höök

Olof Röhlander är från Norrland och valde efter att ha varit elitspelare i bordtennis att byta karriär och bland annay bli ”mental tränare” och författare.

Den senaste boken från 2016 heter ”Konsten att njuta av livet – och ändå få saker gjorda”. Olof Röhlander föreläser och talar och i en ny föreställning kommer han till Ystad i höst. Sex gånger har han blivit utnämnd till Årets Talare/Årets Föreläsare.

I onsdags släpptes biljetterna till föreställningen Omstart, som är regisserad av komikern Lasse Karlsson.

Föreställningen har premiär i Tonhallen, Sundsvall 26 oktober. Till Ystads teater kommer han den 17 november.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Förslaget: Här är din nya pensionsålder

Pensionsåldern kan höjas flera år för vissa, enligt ett förslag från Pensionsgruppen.

Matilda Larsson

Kl.17:57, 17 mars, 2018

Förslaget: Här är din nya pensionsålder
Foto: Flickr/Marcel Oosterwijk.

I slutet på förra året föreslog Pensionsgruppen att både den nedre och den övre pensionsåldern höjs.

Bland annat innebar förslagen att man ska kunna ta ut pension tidigast vid 64 års ålder, jämfört med dagens regler där pension kan börja tas ut vid 61 års ålder I dag har man rätt att fortsätta jobba tills man fyller 67 år. Denna ålder föreslås också höjas, till 69 år.

Nu har Pensionsgruppen ändrat sina beräkningsmetoder vilket innebär att pensionsåldern kan höjas mer än vad man tidigare trott. För personer födda på 80-talet kan det slå på mer än ett helt år.

Nyligen rapporterade Svenska Dagbladet att uträkningarna i den alternativa pensionsåldern skrivits upp och man anger bland annat att en person född 1975 får alternativa åldern uppskriven från 68,4 till 69,4 år. En person född tio år senare höjs från 69 till 70,2 år vilket är en höjning av åldern med över ett år.

Förändringen är att nu tar man hänsyn till dödligheten hos svenskar under 65. Tidigare gjordes beräkningarna på livslängden efter 65.

SvD skriver också att riktåldern ska höjas i takt med att livslängden ökar och de nya beräkningarna kan därmed slå igenom på riktåldern.

Majoriteten av partierna är eniga om att höja åldersgränserna för pensionen. Pensionsgruppen, som består av alla riksdagspartier förutom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, har konstaterat att pensionsåldern bör öka med livslängdsökningen.

– Pensionsmyndighetens metod för att räkna på den alternativa pensionsåldern skulle kunna vara en modell för detta, sa Ole Settergren, chef för analysavdelningen på Pensionsmyndigheten, till Dina Pengar.

Pensionsmyndigheten har mött stark kritik från bland annat SPF Seniorerna på grund av att information kring de nya beräkningarna varit begränsade och helt tagits bort i årets pensionskuvert.

– Det är viktigt med transparens från myndighetens sida i allmänhet, och i synnerhet när de har tagit bort den enda tidigare existerande platsen där den alternativa pensionsåldern (pensionskuvertet, red. anm.) faktiskt förmedlades till alla framtida pensionärer. Detta berör ju alla dagens löntagare och alla framtida pensionärer, sa Eva Eriksson, ordförande på SPF Seniorerna, till Dina Pengar.

Så här ser din nya pensionsålder ut: 

Källa: Dina Pengar.

Källa: Dina Pengar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Personbil körde in i mitträcke

(Uppdaterad 17.47) En trafikolycka inträffade på E65 på lördagen.

Josefine Göransson

Kl.16:47, 17 mars, 2018

Personbil körde in i mitträcke
Foto: Arkiv

Vid 16.30-tiden på lördagen inträffade en trafikolycka på E65, i höjd med Rydsgård. En personbil hade då kört in i mitträcket, i riktning från Ystad.

Enligt polisen ska cirka tio meter av mitträcket ha skadats i samband med trafikolyckan och bilen behövde bärgas.

Föraren av bilen kontrollerades av ambulanspersonal på plats men behövde inte följa med till sjukhus. Vid 17.45-tiden meddelade polisen att de var klara på platsen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng