IFK Ystad har fått en drömstart i Allsvenskan: ”Totalt ointressant”

IFK Ystad ligger tvåa i Allsvenskan efter fem spelade matcher. Även om många supportrar är imponerade vill inte tränare Kenneth Andersson tala om någon succé. "Med tanke på lagen vi mött än så länge är inte tabellen så jävla intressant" säger han.

Gabriel Almlöf

Kl.18:25, 6 november, 2017

IFK Ystad har fått en drömstart i Allsvenskan: ”Totalt ointressant”
Kenneth Andersson vill inte dra för stora växlar av IFK Ystads fina säsongsstart. Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån

I våras åkte IFK Ystad ur Handbollsligan och fick börja om i Allsvenskan. Samtidigt tappade klubben 13 spelare. Nu har man en yngre trupp som ska utvecklas till ett topplag i serien. IFK Ystad har fått en stark start och ligger tvåa i serien efter åtta spelade matcher. Men tränare Kenneth Andersson tonar ner vikten av tabelläget.

– Ska jag vara ärlig så är inte tabellen så jävla intressant. Det handlar snarare om vilka lag man har mött. Nu går vi in i en period där vi ska möta trean, fyran och femman i tabellen. Sedan har vi en riktigt värdemätare på hur bra vi är, säger Kenneth Andersson och fortsätter.

– Som lag tycker jag att vi får ihop det bättre och bättre. Vi släpper in färre mål och har vunnit de fyra senaste matcherna. Samtidigt utvecklas individuella spelare väldigt snabbt, det är positivt.

170830 IFK Ystads Filip LŒngh under trŠningsmatchen i handboll mellan Helsingborg och IFK Ystad den 30 augusti 2017 i Helsingborg. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRN / COP115

Foto: Avdo Bilkanovic / Bildbyrån

Även om det var tufft för klubben att åka ner en division finns det fördelar. Miljön i Allsvenskan är betydligt bättre för att utveckla spelare menar Kenneth Andersson.

– Vi har ett ungt lag och i Allsvenskan har man råd att göra lite misstag. Spelarna får också mycket mer speltid. I Handbollsligan var det en annan nivå. Gjorde du fel där blev du straffad direkt. Jag tror det på ett individuellt perspektiv är bättre för spelarna att vara i Allsvenskan i år.

IFK Ystads tuffa spelschema innebär flera bortamatcher mot bland annat topplagen Hallby och Kungälv samt bottenklubben IFK Tumba innan juluppehållet. Det är först efter de matcherna som Andersson kommer att börja prata om tabelläget.

– Det är klart att om vi vinner de är matcherna har vi ett fantastiskt läge. Men förlorar vi så ser det istället väldigt illa ut. Efter de här matcherna kan vi börja prata tabelläge, men med tanke på laget som vi mött hittills så är tabellen totalt ointressant.

Innan laget ska spela tre bortamatcher ska man ta emot tabelltrean Önnereds HK i Ystad Arena på lördag.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IFK Ystads succéordförande slutar efter magiska säsongen

"Jag älskar IFK och kommer alltid att göra det"

André Eriksson

Kl.15:27, 20 mars, 2018

IFK Ystads succéordförande slutar efter magiska säsongen
Foto: Bildbyrån

För sju år sedan kom Janne Svensson, 73, in i IFK Ystads styrelse. Då var IFK hårt skuldsatt och konkurshotet låg som ett mörkt moln över klubben.

2018 tog laget steget upp till svensk handbolls finrum igen – och dessutom är de ekonomiska förutsättningarna goda.

LÄS MER: EXTRA: IFK Ystad klart för Handbollsligan

Nu känner Janne Svensson att han kan pusta ut. Ystads Allehanda rapporterar att den populäre ordföranden lämnar sitt uppdrag och kommer att tackas av under kvällens allsvenska säsongsavslutning mot Torslanda.

– Det har blivit bättre än jag hade kunnat föreställa mig. Samtidigt vet jag inte om jag har suttit i en styrelse som har jobbat lika hårt som IFK Ystads. Det har varit en förmån att jobba med människor som lägger ner ett sådant arbete, det handlar om hundratals ideella timmar, säger Janne Svensson till Ystads Allehanda.

Men han kommer fortsätta ha ett litet finger med i spelet:

– Jag älskar IFK och kommer alltid att göra det. Jag finns behjälplig som bollplank och mentor i vissa frågor, om det skulle finnas ett behov, säger Svensson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IFK YSTAD KLART FÖR HANDBOLLSLIGAN

EXTRA: IFK Ystad klart för Handbollsligan

Vilda glädjescener efter avancemanget tillbaka till svensk handbolls finrum.

André Eriksson

Kl.17:14, 10 mars, 2018

EXTRA: IFK Ystad klart för Handbollsligan
IFK Ystad klart för Handbollsligan. Foto: Bildbyrån

Nu är det helt klart – IFK Ystad är klart för spel i Handbollsligan nästa säsong. Efter 26–26 borta mot tabelltvåan HK Varberg var seriesegern i allsvenskan säkrad.

Nedan kan ni se de vilda glädjescenerna från efter slutsignalen:

180310 IFK Ystads Christoffer Svensson jublar under handbollsmatchen i Allsvenskan mellan Varberg och IFK Ystad den 10 mars 2018 i Varberg. Foto: Krister Andersson / BILDBYRN / Cop 147

180310 IFK Ystads Christoffer Svensson jublar under handbollsmatchen i Allsvenskan mellan Varberg och IFK Ystad den 10 mars 2018 i Varberg.
Foto: Krister Andersson / BILDBYRN / Cop 147

180310 IFK Ystads Christoffer Nilsson, Filip LŒngh, Axel Eriksson, mŒlvakt Linus Olsson och mŒlvakt Sebastian Glemhorn jublar efter vinsten som innebŠr att de Šr klara fšr Handbollsligan under handbollsmatchen i Allsvenskan mellan Varberg och IFK Ystad den 10 mars 2018 i Varberg. Foto: Krister Andersson / BILDBYRN / Cop 147

180310 IFK Ystads Christoffer Nilsson, Filip LŒngh, Axel Eriksson, mŒlvakt Linus Olsson och mŒlvakt Sebastian Glemhorn jublar efter vinsten som innebŠr att de Šr klara fšr Handbollsligan under handbollsmatchen i Allsvenskan mellan Varberg och IFK Ystad den 10 mars 2018 i Varberg.
Foto: Krister Andersson / BILDBYRN / Cop 147

180310 IFK Ystads Christoffer Svensson jublar efter vinsten som innebŠr att de Šr klara fšr Handbollsligan under handbollsmatchen i Allsvenskan mellan Varberg och IFK Ystad den 10 mars 2018 i Varberg. Foto: Krister Andersson / BILDBYRN / Cop 147

180310 IFK Ystads Christoffer Svensson jublar efter vinsten som innebŠr att de Šr klara fšr Handbollsligan under handbollsmatchen i Allsvenskan mellan Varberg och IFK Ystad den 10 mars 2018 i Varberg.
Foto: Krister Andersson / BILDBYRN / Cop 147

180310 IFK Ystads spelare jublar efter vinsten som innebŠr att de Šr klara fšr Handbollsligan under handbollsmatchen i Allsvenskan mellan Varberg och IFK Ystad den 10 mars 2018 i Varberg. Foto: Krister Andersson / BILDBYRN / Cop 147

180310 IFK Ystads spelare jublar efter vinsten som innebŠr att de Šr klara fšr Handbollsligan under handbollsmatchen i Allsvenskan mellan Varberg och IFK Ystad den 10 mars 2018 i Varberg.
Foto: Krister Andersson / BILDBYRN / Cop 147

180310 IFK Ystads spelare jublar efter handbollsmatchen i Allsvenskan mellan Varberg och IFK Ystad den 10 mars 2018 i Varberg. Foto: Krister Andersson / BILDBYRN / Cop 147

180310 IFK Ystads spelare jublar efter handbollsmatchen i Allsvenskan mellan Varberg och IFK Ystad den 10 mars 2018 i Varberg.
Foto: Krister Andersson / BILDBYRN / Cop 147

180310 IFK Ystads Christoffer Nilsson, Filip LŒngh, Axel Eriksson och mŒlvakt Linus Olsson jublar efter handbollsmatchen i Allsvenskan mellan Varberg och IFK Ystad den 10 mars 2018 i Varberg. Foto: Krister Andersson / BILDBYRN / Cop 147

180310 IFK Ystads Christoffer Nilsson, Filip LŒngh, Axel Eriksson och mŒlvakt Linus Olsson jublar efter handbollsmatchen i Allsvenskan mellan Varberg och IFK Ystad den 10 mars 2018 i Varberg.
Foto: Krister Andersson / BILDBYRN / Cop 147

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ystadspelaren skänker sitt arvode till hjärnsjuke Oscar

"Jag vill även utmana övriga inom handbollsfamiljen (och utanför) att försöka bidra med det man kan."

Camilla Landin

Kl.16:09, 19 februari, 2018

Ystadspelaren skänker sitt arvode till hjärnsjuke Oscar
Oscar lider av en svår hjärntumör, och nu vill spelaren Johan Börjesson skänka pengar för att hjälpa honom. Foto: Privat, AVDO BILKANOVIC/Bildbyrån

I veckan skrev 24ystad om 13-åriga Oscar som lider av en hjärntumör som kallas DIPG (Diffust Pons Gliom). Tumören växer i den känsliga hjärnstammen som är den huvudsakliga kommunikationsvägen för en rad livsviktiga nervsignaler mellan hjärnan och kroppen. Tumören går inte att operera bort och Oscar är i akut behov av behandling.

Familjen har upprättat en insamling för behandlingen, som endast kan ges på en klinik i Mexico och som kostar flera miljoner kronor.

LÄS MER: Familjen vädjar: Hjälp oss att rädda vår Oscar

Elithandbollsspelaren Johan Börjesson från IFK Ystad vill vara med i kampen mot hjärntumör och skänker nu sina matcharvoden till stödinsamlingen, rapporterar Kvällsposten.

”Idag får jag chansen att spela handboll på elitnivå igen 41 år gammal. Men det finns en 13-årig kille från min gamla klubb H43 som kanske aldrig får spela igen. Oscar Sajland har drabbats av en aggressiv hjärntumör. Behandling finns, men bara i Mexico på en dyr privatklinik. Mao så behövs pengar för att rädda Oscar. Närmre 3 miljoner. Det pågår en insamling, och jag vill dela med mig av min pånyttfödda chans att spela handboll till Oscar. Jag kommer därför be IFK Ystad att istället för att betala ut mitt matcharvode sätta in pengarna direkt till Oscars insamling för alla matcher jag spelar”, skriver Johan på sin Instagram

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ystadssonens succé – utsedd till EM:s bästa spelare

Jim Gottfridsson, 25, är utsedd till EM 2018:s MVP.

André Eriksson

Kl.18:15, 28 januari, 2018

Ystadssonens succé – utsedd till EM:s bästa spelare
Jim Gottfridsson. FOTO: BILDBYRÅN

Nu har EM 2018:s all star-lag presenterats. Och en svenska spelar tar plats.

Linjespelaren Jesper Nielsen.

Samtidigt utses Jim Gottfridsson till turneringens MVP, det vill säga hela turneringens viktigaste spelare.

Spelmotorn från Ystad – med ett förflutet i både IFK Ystad och Ystads IF – har varit i fantastisk form under mästerskapet och tagit ett stort ansvar i Sveriges väg till finalen.

Därmed blir Jim Gottfridsson den förste svensken som vinner utmärkelsen MVP i ett herrmästerskap sedan Magnus Wislander 2002.

Då vann Sverige EM-guld när de slog Tyskland i finalen med 33–31. Om det blir ett guld för handbollslandslaget återstår att se i kväll (söndag). Finalen mellan Sverige och Spanien startar klockan 20.30.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ystadsspelaren ordnar EM-event för Ystadsborna

Sverige förlorade igår mot Norge, men gick ändå vidare till semifinal i handbolls EM. Hallbäck-event ser till så att Ystadsborna kan samlas och heja fram Sverige till final.

Camilla Landin

Kl.11:36, 25 januari, 2018

Ystadsspelaren ordnar EM-event för Ystadsborna
Anton Hallbäck till vänster ordnar så att man kan kolla på Sverige när de möter Danmark i semifinal i handbolls-EM. Foto: Bildbyrån

I går spelade Sverige mot Norge i sista mellangrupps-matchen, där Sverige fick se sig besegrade av norrmännen med 28-25. Men tack vare att Frankrike slog Kroatien, gick Sverige vidare till semifinal. Motståndarna? Ännu ett nordiskt lag i form av Danmark.

Nu vill Anton Hallbäck, handbollspelare i Ystads IF, via sitt sidoföretag ”Hallbäck-Event”, engagera Ystadsborna i EM. Därför arrangerar han så att man kan komma till Chill i Ystad och kolla handboll under hela fredagskvällen.

Först möter Frankrike Spanien klockan 18.15, sedan ställs Sverige mot Danmark klockan 20.30.

– Det blir som ett litet event, med handbollshäng och quiz, säger Anton Hallbäck, högersexan och mittnian i Ystads IF.

Han tycker att Sverige gjorde en ”sisådär” prestation igår mot Norge.

– Men det är ju coolt att de har tagit sig till semifinal, det betyder ju att de har vunnit rätt matcher, säger Anton.

Under Ystads IF:s uppehåll från Handbollsligan har de laddat upp med ett träningsläger i Split, Kroatien, för att följa Sverige under EM.

– Det var ett jättebra träningsläger, det var mäktigt att se dem. Uppehållet har känts jättebra, det enda som har saknats är att vi skulle spelat mot IFK Ystad i tisdags, det var lite synd att det inte blev av. Det är ju alltid bra att få en genomkörare.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng