IFK Ystad har fått en drömstart i Allsvenskan: ”Totalt ointressant”

IFK Ystad ligger tvåa i Allsvenskan efter fem spelade matcher. Även om många supportrar är imponerade vill inte tränare Kenneth Andersson tala om någon succé. "Med tanke på lagen vi mött än så länge är inte tabellen så jävla intressant" säger han.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.18:25, 6 november, 2017

IFK Ystad har fått en drömstart i Allsvenskan: ”Totalt ointressant”
Kenneth Andersson vill inte dra för stora växlar av IFK Ystads fina säsongsstart. Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån

I våras åkte IFK Ystad ur Handbollsligan och fick börja om i Allsvenskan. Samtidigt tappade klubben 13 spelare. Nu har man en yngre trupp som ska utvecklas till ett topplag i serien. IFK Ystad har fått en stark start och ligger tvåa i serien efter åtta spelade matcher. Men tränare Kenneth Andersson tonar ner vikten av tabelläget.

– Ska jag vara ärlig så är inte tabellen så jävla intressant. Det handlar snarare om vilka lag man har mött. Nu går vi in i en period där vi ska möta trean, fyran och femman i tabellen. Sedan har vi en riktigt värdemätare på hur bra vi är, säger Kenneth Andersson och fortsätter.

– Som lag tycker jag att vi får ihop det bättre och bättre. Vi släpper in färre mål och har vunnit de fyra senaste matcherna. Samtidigt utvecklas individuella spelare väldigt snabbt, det är positivt.

170830 IFK Ystads Filip LŒngh under trŠningsmatchen i handboll mellan Helsingborg och IFK Ystad den 30 augusti 2017 i Helsingborg. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRN / COP115

Foto: Avdo Bilkanovic / Bildbyrån

Även om det var tufft för klubben att åka ner en division finns det fördelar. Miljön i Allsvenskan är betydligt bättre för att utveckla spelare menar Kenneth Andersson.

– Vi har ett ungt lag och i Allsvenskan har man råd att göra lite misstag. Spelarna får också mycket mer speltid. I Handbollsligan var det en annan nivå. Gjorde du fel där blev du straffad direkt. Jag tror det på ett individuellt perspektiv är bättre för spelarna att vara i Allsvenskan i år.

IFK Ystads tuffa spelschema innebär flera bortamatcher mot bland annat topplagen Hallby och Kungälv samt bottenklubben IFK Tumba innan juluppehållet. Det är först efter de matcherna som Andersson kommer att börja prata om tabelläget.

– Det är klart att om vi vinner de är matcherna har vi ett fantastiskt läge. Men förlorar vi så ser det istället väldigt illa ut. Efter de här matcherna kan vi börja prata tabelläge, men med tanke på laget som vi mött hittills så är tabellen totalt ointressant.

Innan laget ska spela tre bortamatcher ska man ta emot tabelltrean Önnereds HK i Ystad Arena på lördag.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Zareba går till IFK Ystad: ”Behöver den attityden”

Oscar Zareba, tidigare Ystads IF, har nu skrivit på för IFK Ystad.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.08:58, 2 juni, 2017

KLART: Zareba går till IFK Ystad: ”Behöver den attityden”

24Ystad har tidigare skrivit att mittnian Oscar Zareba lämnar Ystads IF. Nu står det klart att han stannar inom kommunen och går till konkurrenten IFK Ystad.

– Vi kommer ha en riktigt tuff konkurrens om platserna till hösten och jag förväntar mig att det kommer ge ännu tuffare träningar.Med sin orädda spelstil och sin förmåga att alltid stoppa in näsan kommer Oscar bidra på många plan i vår unga trupp. En sån inställning smittar alltid av sig och vi kan absolut behöva den attityden i många situationer., säger IFK Ystads tränare Kenneth Andersson om värvningen till klubbens hemsida.

LÄS MER: KLART: Nu lämnar han YIF: ”Stor sorg”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lämnar YIF för IFK Ystad: ”Tuff mittsexa med gott hjärta”

Axel Eriksson lämnar Ystads IF för moderklubben IFK Ystad.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.13:28, 7 april, 2017

Lämnar YIF för IFK Ystad: ”Tuff mittsexa med gott hjärta”
Foto: Bildbyrån

I onsdags skrev 24Ystad att 22-årige Axel Eriksson lämnar Ystads IF. Nu står det klart att det inte blir någon långväga flytt för mittsexan. Under fredagsmorgonen presenterades han som ny spelare i lokalkonkurrenten och moderklubben IFK Ystad.

– Axel är en tuff M6a med en go attityd och stort hjärta som vi kommer att ha stor nytta av. Att han spelat med många av våra spelare innan och kommer från IFK från början är ju såklart också ett plus. Axel är en väldigt bra kille som kommer att vara viktig för oss både på och utanför banan” säger IFK Ystads tränare Kenneth Andersson.

LÄS MER: Mittsexan lämnar YIF

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Storstryk för IFK Ystad

Matchen hade bara en akademisk betydelse – då åkte IFK Ystad på en riktig käftsmäll mot Alingsås.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.21:14, 6 april, 2017

Storstryk för IFK Ystad
IFK Ystad ramlar ur Handbollsligan. Foto: Bildbyrån

Efter förra omgången stod det klart att IFK Ystad definitivt åker ur Handbollsligan. Torsdagskvällens sista omgång var därför betydelselös. Det hjälpte inte och IFK blev totalt överkörda av topplaget Alingsås på hemmaplan.

IFK Ystad kommer därmed att få börja om i allsvenskan den kommande säsongen. Klubben fick dock, precis som de andra lagen i ligan, sin licens beviljad den kommande säsongen.

LÄS MER: IFK-tränaren om mardrömssäsongen

FaktaHandbollsligan
IFK Ystad–Alingsås HK 15–30 (7–14)
Målen, IFK: Mattias Kvick 3, Johan Nilsson 3, Henrik Dahlberg 3, Herman Bosson 3, Oscar Hansson, Erik Gannby.
Publik: 571, Ystad Arena.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IFK Ystad i knivigt läge

IFK Ystad har krigat heroiskt – men det räckte inte. Efter förlusten på tisdagen står det klart att har en mikroskopisk chans att klara sig kvar i Handbollsligan.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.20:34, 28 mars, 2017

IFK Ystad i knivigt läge

IFK Ystad var piskat att vinna för att greppa det sista halmstrået. Men i stället slutade matchen mot bottenkollegan HIF Karlskrona oavgjord. Därmed står det klart att IFK Ystad ramlar ur Handbollsligan efter bara en säsong – med största sannolikhet.

– Tungt just nu. Hade vi vunnit i dag hade hade vi kanske bara behövt vinna en match till. Nu måste vi slå Ricoh och Alingsås för att klara oss kvar, säger IFK-tränaren Kenneth Andersson.

 

Närmast väntar Ricoh på bortaplan innan IFK Ystad avslutar hemma mot topplaget Alingsås.

FaktaHandbollsligan
IFK Ystad–HIF Karlskrona 24–24 (14–14)
Målen, IFK:
Oscar Göteby 5, Henrik Knudsen 4, Johan Nilsson 4, Henrik Dahlberg 3, Erik Gannby 2, Christopher Schnell 2, Christoffer Nilsson, Filip Långh, Oscar Hansson, Sebastian Tedenlind.
Publik:

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IFK-tränaren om mardrömssäsongen

IFK Ystads säsong har så här långt varit en enda mardröm. Nu berättar tränaren Kenneth Andersson om den tunga tiden. "Det ekonomiska styr helt och hållet", säger han till 24Ystad.se.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.18:03, 20 mars, 2017

IFK-tränaren om mardrömssäsongen
Kenneth Andersson och hans IFK Ystad har haft en tung säsong. Foto: Bildbyrån

Vi backar bandet till mars 2016. IFK Ystad har gjort en fantastisk säsong i allsvenskan och tagit sig upp till Handbollsligan efter ett par tunga år. Klubben har under en tid dragits med ekonomiska problem och har inte möjlighet att värva in några stjärnspelare inför comebacken i Sveriges högsta serie.

– Det ekonomiska styr helt och hållet, och det tycker jag att man ska ha respekt för. IFK Ystad har haft en dålig ekonomi länge och har fortfarande skulder. För något år sedan var det uppe i fyra miljoner – nu tror jag det är nere på en miljon ungefär, säger IFK Ystads tränare Kenneth Andersson och fortsätter:

– Klubben var nära att gå i konkurs. Kostnaderna skenade iväg. Nu har styrelsen gjort en fantastiskt jobb och sytt ihop en mer passande kostym.

Säsongen i Handbollsligan har dock varit allt annat än bra, åtminstone resultatmässigt. När ett par omgångar återstår ligger IFK Ystad hjälplöst sist och behöver vinna ett par matcher för att komma ikapp lagen på kvalplats.

– Vi spelade bra i december men de senaste matcherna har vi inte varit riktigt nära. Det handlar om att träna på och hitta tillbaka till spelet vi hade då. Samtidigt måste fler spelar kliva fram, det har varit lite spretigt, säger Andersson.

Hur tung var förlusten mot Hammarby?
– Det var väldig tung. Men det är en jävligt svår bortamatch. Dessutom har de ett ess i sin rockärm med den lojala och trogna publiken. Det är inte många lag som har det stödet. Visst, IFK Kristianstad har bra publik, men inte det fanatiska stödet som Hammarby mobiliserade i det viktiga läget.

Ni är fyra poäng från en kvalplats. Vad talar egentligen för er?
– Vi möter nästan bara topplag i de sista matcherna. Sen har vi Karlskrona hemma – den matchen kan bli otroligt avgörande. Det som talar för oss är att vi varit där hela säsongen. Men vi har visat att vi kan prestera. Jag hoppas och tror att vi kan utmana om kvalplatsen.

Och trots att Ystad betraktas som en handbollsstad med två lag i Sveriges högsta serie har publiken lyst med sin frånvaro under många av IFK Ystads matcher. I lagets senaste hemmamatch kom det 643 personer.

– Det är tufft med publiken, men det blir lätt så när framgångarna uteblir. Det är alltid lättare att vara supporter i medgång än motgång. Jag kan bara gå till mig själv när det gäller Helsingborgs IF som jag håller på, hade det gått riktigt bra hade man försökt pussla om och försökt se några matcher. Nu blir det inte så, säger Andersson och fortsätter:

– Det finns ett antal personer som jobbar fruktansvärt hårt med detta, men vi måste bli flera. Vi behöver hitta nya idéer och arrangemang. Det kräver hårt jobb.

Hur tuff har säsongen varit?
– Spelarna lider väldigt mycket, vi i gruppen lider av det. Vi har fått tunga motgångar i form av flera skador. Men det är samtidigt något som ingår i spelet. Kolla på HK Malmö till exempel.

Många spelare har de senaste säsongerna nyttjat IFK Ystad som en språngbräda ut till andra klubbar. Kenneth Andersson erkänner att han ser klubben som en plantskola.

– Vi har inga ambitioner att ta upp kampen med Ystad IF eller de andra klubbarna. Jag ser oss som en plantskola och jag tror inte man bara kan slå om på ett år. Vi försöker identifiera spelarna som ingen annan hittar men det allra bästa vore om vi stannade i Handbollsligan, säger han.

Vad tänker du om din egen framtid?
– Jag har kontrakt nästa år också. Det kommer jag att fullfölja.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng