YIF gör succé på ungdomssidan

YIF har medvind just nu. I helgen gick två av ungdomslagen vidare i USM.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.20:53, 23 oktober, 2017

YIF gör succé på ungdomssidan
Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRŁN

Ystads IF är just nu en vinnande handbollsklubb. Elitlaget går som tåget, men även ungdomarna plockar hem segrar.

Båda klubbens lag tog sig i helgen vidare till steg 3 i ungdoms-SM för 14-åringar. Lag P03 vann sin grupp efter tre raka segrar och en målskillnad på +48. Den största segern skrevs till förkrossande 30-5.

Lag P04 tog en andraplats i sinn grupp och tog sig vidare via play-off.

Härnäst väntar nästa omgång som spelas i början av februari.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De ställs mot gamla klubben: ”Klart att jag har en fördel”

Kärt återseende för många i Ystad.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.20:55, 18 september, 2017

7 bilder
 • Ystads tränare Jerry Hallbäck. Foto: Christian …Örnberg/Bildbyrån
  Ystads tränare Jerry Hallbäck. Foto: Christian …Örnberg/Bildbyrån
 • Jesper Gustavsson. Foto: Christian …Örnberg/Bildbyrån
  Jesper Gustavsson. Foto: Christian …Örnberg/Bildbyrån
 • Kim Andersson, Anton Hallbäck och Carl Löfström. Foto: Christian …Örnberg/Bildbyrån
  Kim Andersson, Anton Hallbäck och Carl Löfström. Foto: Christian …Örnberg/Bildbyrån
 • Alexander Borgstedt. Foto: Christian …Örnberg/Bildbyrån
  Alexander Borgstedt. Foto: Christian …Örnberg/Bildbyrån
 • Alexander Borgstedt och Anton Hallbäck. Foto: Christian …Örnberg/Bildbyrån
  Alexander Borgstedt och Anton Hallbäck. Foto: Christian …Örnberg/Bildbyrån
 • Carl Löfström. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån
  Carl Löfström. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån
 • Foto: Christian …Örnberg/Bildbyrån
  Foto: Christian …Örnberg/Bildbyrån

Tisdagens match i Handbollsligan mellan Ystads IF och HK Aranäs blir något av en återträff för många hemmalaget. Förutom fem YIF-spelare har tränaren Jerry Hallbäck ett förflutet hos klubben från Kungsbacka.

Nio säsonger blev det i Aranäs för Hallbäck. Förra säsongen ledde han laget till en elfteplacering i tabellen men valde under hösten att byta västkusten mot  Skåne.

– Det är klart det blir speciellt att möta den klubben man tränade förra året, även om det har kommit till några nya spelare och en ny tränare. Jag ser det som en motståndare vi gärna vill vinna mot och även om det är Aranäs eller Malmö så spelar det inte så stor roll för mig. Man lever i nuet och förbereder sig för matchen framför sig, säger han.

Vem har störst fördel, att du känner Aranäs eller att Aranäs känner dig?
– (Skratt) Ja, det vet jag inte men det har hänt litegrann och de gör saker på lite annorlunda sätt än förra säsongen. Det är en lite ny situation men när det är individuella prestationer och hur de tänker och agerar på individnivå är det klart att jag har en fördel, absolut.

Sönerna Anton och Ludvig Hallbäck spelar för Ystad men har Aranäs som moderklubb, vilket även gäller Jesper Gustavsson. Dessutom har Alexander Borgstedt och Carl Löfström båda spelat med Aranäs.

– För killarna är det också lite speciellt för de har många kompisar i laget som man umgås med privat och i det läget vill man gärna gå vinnande ur den striden. Vi har inte pratat någonting om det och man har rätt många matcher på en säsong. Aranäs kommer till oss och vi vill visa att vi är starka på hemmaplan. Man gör förberedelserna utifrån det vi behöver prestera, säger Hallbäck.

Aranäs har tippats att ligga i botten av tabellen och har förlorat sina två inledande matcher med 18–30 borta mot IFK Kristianstad och 17–24 hemma mot HK Malmö.

– Det är ett lag som står för mycket fart och fläkt och de spelar med en hög högstanivå. Vi har kollat vad det är för saker de gör och det är vad vi har pysslat med. Vi har givetvis sett deras bägge matcher och läst på hur de står försvarsmässigt men också vilka starter de jobbar med.

Vilka spelare får ni se upp med?
– De som har varit duktiga inledningsvis och som vi vet sedan tidigare som Philip Jonsson är en högerhänt högernia som vi måste ha koll på när han går på genombrott. Sedan gäller det att få hål på Daniel Bergqvist i mål som ofta är duktig. Sedan naturligtvis den snabbe och genombrottsstarke Pontus Mellegård.

Ystad däremot förlorade sin premiär med 27–31 hemma mot Kristianstad men vann sedan med 30–27 borta mot Malmö. I den haltande tabellen ligger man på åttonde plats.

– Bägge matcherna startade vi lite sämre i första halvleken men var lite bättre i andra. Mot Kristianstad fick vi jaga ikapp och var sju mål efter som mest och sedan blev det fyra bollar där. Mot Malmö startade vi lite knackigt men hade ändå ett likaläge i paus. I andra halvlek förde vi matchen och gjorde en jäkligt bra andra halva i både försvar och med målvaktsspelet, men även att vi var trygga i vårt anfallsspel, säger Hallbäck.

Inga skador eller sjukdomar besvärar truppen och Ystad kommer till spel med fullt manskap.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ystads IF - IFK Kristianstad

Kristianstad starkast i heta derbyt

IFK Kristianstad tog tredje raka segern – när Ystad premiärföll.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.20:04, 9 september, 2017

Kristianstad starkast i heta derbyt
Tim Sörensen hade en fin afton. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Medan IFK Kristianstad redan hunnit avverka två matcher gjorde Ystads IF i samband med Skånederbyt sin premiär i Handbollsligan. Efter en het drabbning i Ystad Arena är gapet mellan rivalerna nu redan sex poäng – sedan IFK Kristianstad vunnit Skånederbyt med 31-27.

– Vi gör en otroligt fin första halvlek med bra försvarsspel, straffar dom med kontringar och har bra tålamod. Det är många spelare som går in och spelar på en hög nivå, säger IFK Kristianstad-tränaren Ola Lindgren till C More.

Ett premiärtaggat Ystads IF inledde dock derbyt hetast och kort efter att klockan tickat upp på sex minuter gjorde Kim Andersson 5-2 för hemmalaget. Mycket roligare än så blev dock inte första halvlek för YIF – då IFK Kristianstad såg till att gå i kapp, förbi och dra ifrån.

– Vi börjar ju fantastiskt bra, trycker på jäkligt bra och har bra träff framåt. Sen händer ju nåt där. Vi tar allt för tidiga avslut samtidigt som Kristianstad har ett jäkla tålamod och kommer till bra läge varje gång, sa Ystadsmålvakten Anders Persson till C More i halvtid.

Innan första halvlek var över hade nämligen IFK Kristianstad införskaffat sig en sjumålsledning, då ställningen var 17-10 till Kristianstad halvvägs in i matchen. En av de starkast bidragande orsakerna till den stora halvtidsledningen var danske Tim Sörensen – som stod för åtta mål första halvtimmen.

– Det är klart att det är jätteroligt när man får så många lägen. Det är väldigt kul, sa Sörensen.

IFK Kristianstad såg också till att starta andra halvlek starkt, med två snabba mål vilket innebar att man gick upp i en niomålsledning. En uppförsbacke som Ystads IF aldrig lyckades resa sig ifrån, även om man gjorde ett gott försök och faktiskt lyckades krympa avståndet till fyra bollar och slutresultatet 27-31.

– I andra halvlek tappar vi lite det fina försvarsspelet och det blir lite ryckigt med många utvisningar. Men jag tycker vi kontrollerar det bra, säger Ola Lindgren.

För både IFK Kristianstad och Ystads IF väntar nya Skånederbyn på onsdag. Kristianstad tar emot nykomlingen OV Helsingborg medan Ystad gästar HK Malmö.

FaktaHandbollsligan
Ystads IF 27-31 IFK Kristianstad

Mål Ystad: Hampus Andersson (9), Kim Andersson (4), Anton Hallbäck (3), Alexander Borgstedt (2), Carl Löfström (2), Emil Hansson (2), Eric Forsell Schefvert (2), Lukas Sandell (2) och Jane Cvetkovski (1).

Mål: Kristianstad: Tim Sörensen (11), Helge Freiman (3), Olafur Gudmundsson (3), Viktor Hallén (3), Stig Tore Moen (3), Albin Lagergren (2), Arnar Arnarsson (2), Gunnar Stein Jonsson (2), Mario Lipovac (1) och Philip Henningsson (1).

Publik: 1 990, Ystad Arena.
Tabell: Här

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stäng