Erica från Ystad kan prisas – för Sveriges godaste macka

Erica Anderssons havsinspirerande bidrag kan koras till hela Sveriges bästa macka.

Alexander Sandström Libb

Alexander Sandström Libb

Kl.19:49, 18 oktober, 2017

Erica från Ystad kan prisas – för Sveriges godaste macka

Den 9 november koras Sveriges bästa macka på Mack-SM 2017. Åtta finalister från hela landet tävlar på Sthlm Food & Wine i Stockholm.

Erica Andersson, 35 år, från Ystad, är en av de nominerade. Hon arbetar som butikschef och kallskänka på Möllers Bageri & Konditori och tävlar med mackan ”Till havs”.

Det är inte bara smaken som är avgörande under finalen. När juryn gör sin bedömning av finalisternas mackor kommer man även att titta på utseendet, hur nyskapande den tävlande bagaren, konditorn eller kallskänkan har varit och den ekonomiska delen. Mackan ska inspirera branschen och ska kunna säljas på ett konditori eller bageri, vilket kräver att både produktval och åtgång måste vara genomtänkt.

Under finalen ska de tävlande skapa 20 mackor på bara 45 minuter. Under den tiden ska allt utom brödet skapas från grunden på plats.

– Det märks verkligen att det råder en macktrend just nu. Mackorna i finalen av Mack-SM visar på en inspirerande bredd i smaker. En macka är inte bara en macka längre, med kunskap och innovation visar finalisterna att den är så mycket mer, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar Mack-SM.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stjärnfyllda julbord till Surbrunnsparken

Vintern och julen närmar sig med stora steg. Det gör också Surbrunnsparkens årliga "julaboor".

Alexander Sandström Libb

Alexander Sandström Libb

Kl.19:58, 19 november, 2017

Stjärnfyllda julbord till Surbrunnsparken
Pressbilder på The Streaplers och Perikles som båda snart kommer till Surbrunnsparken.

Först ut är Ystads stora stolthet Perikles som uppträder på Surbrunnsparken den 3o november samt 1 och 2 december.

Det följs av bandet Phix som intar scenen den 8 december och sedan av klassiska Flamingokvintetten den 9.

Den 15 december är det dags för årets nykomlingar; Ronny å Ragge-coverbandet Pökerz, som får uppbackning av Holliday.

Som kronan på verket avslutar dansbandet Streaplers festen, dem 16 december, då man kan vänta sig hits som ”Valentino”, ”Till min kära” och ”Jag har en dröm”.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA:

SMHI:s senaste varning till alla trafikanter

SMHI har utfärdat en ny varning för plötslig halka.

Mia Martelleur

Kl.17:10, 19 november, 2017

SMHI:s senaste varning till alla trafikanter
FOTO: Pixabay

Under söndagsförmiddagen har SMHI gått ut med en ny klass 1-varning för plötslig ishalka över Skåne län.

Det är de sjunkande temperaturerna som under söndagskvällen medför risk för ishalka.

På flera platser över länet väntas temperaturen sjunka ner mot minusgrader under natten mot måndag och tisdag.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hinder på vägbana påverkade trafiken

Vid 16.40-tiden på söndagen meddelade Trafikverket om hindret.

Mia Martelleur

Kl.16:48, 19 november, 2017

Hinder på vägbana påverkade trafiken
FOTO: Arkiv

Trafikverket meddelade på söndagen att en träskiva hamnat på vägen och blockerade för trafiken från Ystad Brandstation till cirkulationsplats Ystad i riktning mot Ystad.

Enligt Trafikverket väntas räddningsarbetet vara klart till senast 18.00.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

68-årig man blev bestulen på gymmet

Händelsen inträffade på söndagskvällen i Ystad.

Fanny Olsson

Fanny Olsson

Kl.16:07, 19 november, 2017

68-årig man blev bestulen på gymmet
Foto: Pixabay

Det var under söndagskvällen som en man blev bestulen på sig IPad när han stod i duschen på ett gym i Ystad.

– Mannen hade lagt sin Ipad brevid duschen, men när han var klar var den borta, säger Patric Nihlén vid polisen i Ystad.

Det finns ingen misstänkt för händelsen. Ipaden uppges vara värd 4 000 kronor.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMAS MATLAGNING

Mästerkock-Emmas exklusiva recept på ”favoriträtten”

Ser det här för bra ut för att vara sant? Det är det inte. Emma Håkansson levererar ett magnifikt recept med pasta och köttbullar.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.16:01, 19 november, 2017

Mästerkock-Emmas exklusiva recept på ”favoriträtten”

Köttbullar är en återkommande favorit som serveras året om. Favoriten kan smaksättas på ofantligt många olika sätt, men hemligheten bakom den traditionella köttbullen är enligt Emma den smörstekta löken, brödet och grädden.

Pasta pappardelle med köttbullar på nötfärs, grönpeppar-och timjansås toppat med tranbär
– Gräddig pastasås med tydlig smak av peppar, timjan och konjak som blandas med nykokt pasta och mumsiga köttbullar på viltfond. Duka fram rätten i en färgrik kompott din kastrull, säger Emma Håkansson.

Du behöver (4 portioner)
400-500 g pasta pappardelle

Köttbullar
600 g nötfärs
3 skivor skogaholmslimpa
0,5 dl grädde
1 st ägg
3 msk viltfond
1,5 tsk salt
1 st gul lök
Finhackad färsk timjan
Smör till stekning

Grönpeppar- och timjansås
2 msk hela grönpepparkorn
2 msk torkad timjan
3 msk konjak
3 msk viltfond
4 dl grädde
2 dl creme fraîche
3 msk lingonsylt
1 dl frysta tranbär

Gör så här
Köttbullar
Skär bort kanterna ifrån brödet. Lägg skivorna i en bunke tillsammans med grädde och fond – låt svälla i ca 10 minuter. Finhacka löken och smörstek hälften i några minuter tills den mjuknar.

Ha i den råa löken, smörstekta löken, färsen, ägget, saltet och finhackad färsk timjan i brödblandningen och vänd runt med hjälp av händerna. Forma till fina köttbullar. Smörstek några i taget på medelvärme, ca 6-7 min.

Sås
Mortla eller stöt grönpepparkornen så att de krossas. Torrosta tillsammans med torkad timjan i panna/kastrull. Häll på matfettet som blev över i köttbullepannan, konjak, fond och låt puttra i någon minut. Ha i grädde och creme fraîche, låt småputtra på låg värme i några minuter – såsen ska tjockna något. Tillsätt lingonsylt och frysta tranbär och rör försiktigt runt. Lägg de färdigstekta köttbullarna i såsen.

Koka upp saltat vatten till pastan och koka enligt anvisningar på förpackningen. Blanda samman den nykokta pastan med såsen och köttbullarna, smaka av med salt och toppa med färsk timjan.

Lycka till och smaklig måltid!

För fler recept – följ emmasmatlagning på instagram eller kika in emmas blogg – emmasmatlagning.se

pastaratt

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng