Så skyddar du bilen mot rost

Hösten och vinter är i antågande och därmed också rost på bilar, såhär skyddar du bilen mot rosten.

Anders Nilsson

Kl.06:52, 13 oktober, 2017

Så skyddar du bilen mot rost
Foto: Pixabay.

Det bästa du kan göra för att undvika rost på din bil är att hålla den i gott skick, det rådet ger organisationen Motormännens Riksförbund. Rostskyddsgarantin som finns på bilen ger ofta lite skydd, även om garantitiden är lång.

– Med tanke på hur villkoren ser ut idag är garantin i princip värdelös. Det är en av de sämsta garantier som ges till konsumenter idag, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Motormännens Riksförbund.

Rostskyddsgarantin är ofta 12 år men gäller få typer av skador. Även om synligt rost syns på bilen tvingas verkstäderna neka kunderna rostskyddsgarantin av rädsla för att biltillverkarna anmärker på reparationen vid sin revision.

Garantin på rost gäller enbart inifrån kommande rost, vilket är ovanligt, samtidigt som garantin inte fäller moderna lättmetaller eller detaljer såsom bromsrör. Bubblor i bilens lackering kan leda till korrosionsskador både på plåt och aluminium, är en skada som är vanlig och som är kostam men omfattas inte heller av garantin.

Motormännen menar även att när väl rosten är synlig på karossen är det ofta försent att göra något åt situationen. För att få ett bra resultat är en professionell lagning i princip ett måste eftersom mycket kunskap behövs.

FaktaTips för att hålla rosten borta

  • Långsiktigt är en tilläggsbehandling det effektivaste sättet att hålla rosten borta. I regel äventyrar en rostskyddsbehandling inte biltillverkarens rostskyddsgaranti, men kontrollera vad som gäller för just ditt märke.

  • Håll bilen ren genom att tvätta bilen regelbundet. Smuts och damm binder fukt och påskyndar rostangreppen.

  • Ta hand om skador direkt såsom stenskott, annars kan fukt leta sig in under lacken och ge rostskador med tiden.

  • Försök att parkera på underlag som inte binder vatten, till exempel gräd, jord eller grus. Står bilen i ett garage är ska det vara välventilerat och torrt.

  • Skaffa stänkskydd om din bil inte har sådant. Hjulhus och trösklar har ofta rostskador.


Källa: Motormännens Riksförbund.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Postnord avslöjar: Så slipper du den nya Kinaavgiften

Snart blir det dyrare att beställa paket utanför EU, men det finns kryphål.

Matilda Larsson

Kl.10:13, 20 februari, 2018

Postnord avslöjar: Så slipper du den nya Kinaavgiften
Foto: Flickr / Wikimedia Commons.

Från och med 1 mars 2018 ändrar Postnord reglerna för paket utanför EU.

Orsaken till regeländringen är att Tullverket har beräknat att staten inte får in mellan 0,5-1 miljard kronor i den svenska moms de bör få in.

LÄS MER: Nu ändrar Postnord reglerna – paketkaos väntar

Alla som har köpt varor på nätet från Kina och andra länder utanför EU, kommer att behöva betala en administrationsavgift på minst 75 kronor för paket med värde av upp till 1 500 kronor, plus moms på 25 procent.

Men nu har Postnord själva avslöjat att det finns kryphål för att komma undan den nya regeln.

Om handlare exempelvis anger att paketet är en gåva, kommer pakettet inte att fångas upp i den nya spärren, men om avsändaren anger ett värde på till exempel en dollar, kommer däremot mottagaren att få betala 75 kronor plus moms på en dollar, även om värdet på varan i verkligheten kan vara högre.

– Vi har ingen möjlighet att ifrågasätta märkningen, eller att öppna paketen för att titta vad som är i dem. Det är det bara Tullverket som kan göra. Det som står på paketet måste vi hantera som korrekt information, säger Thomas Backteman, Postnords kommunikationsdirektör, till Ehandel.se.

Enligt Thomas Backteman är Sverige det enda landet i EU som tar ut moms från den första kronan. Därför tror han att paketen från Kina kommer att hitta andra vägar hit, till exempel via EU-länder med låg eller ingen moms. Ett exempel är Luxemburg, därifrån kan paketen sedan skickas vidare till Sverige utan att några avgifter tillkommer.

Eftersom många varor redan har beställts från Kina, tror Postnord att det kommer bli många paket som aldrig blir hämtade.

När paketet väl har registrerats kommer Postnord nämligen att skicka ut en avisering till mottagaren, som får 14 dagar på sig att betala in avgiften plus moms på varan. Först då skickas paketet ut till mottagaren.

I början planerar Postnord att låta paketen något längre för att ge svenskarna en chans att betala in. Annars kommer returerna att skickas tillbaka med båt till Kina, enligt Thomas Backteman.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Trygghetsvärd avvisade personer från tåg – blev attackerad

Fick inte gå på tåget – försökte då hämnas på trygghetsvärden.

Mia Martelleur

Kl.09:29, 20 februari, 2018

Trygghetsvärd avvisade personer från tåg – blev attackerad
Foto: Christian Örnberg, Bildbyrån

En 40-årig man och en 55-årig kvinna står åtalade vid Ystad tingsrätt för att ha attackerat en trygghetsvärd samt en tågvärd.

Det var den 5 augusti som kvinnan och mannen avvisades av en trygghetsvärd från ett pågatåg i Svedala. Kvinnan, som är hemmahörande i Ystad, ska då ha hämnats på trygghetsvärden genom att ha slagit en påse med frukt mot hennes huvud.

Mannen, som är hemmahörande i Malmö, ska också han ha tagit ett hårt grepp om samma trygghetsvärds arm och vridit om vilket orsakat smärta. Även en tågvärd ska ha försökt avvisat mannen från pågatåget och då ska han ha fått ett slag i huvudet av mannen.

Nu misstänks kvinnan för förgripelse mot tjänsteman och mannen för två fall av våld mot tjänsteman. Enligt åtalet förnekar både mannen och kvinnan brott i förhör.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SPORTLOV

Öppen ateljé på konstmuseet

Testa grafiktryck med färg och skumplattor.

Camilla Landin

Kl.06:26, 20 februari, 2018

Öppen ateljé på konstmuseet
Foto: Bildbyrån

Både idag och imorgon har Ystads konstmuseum sportlovsevenemang med  öppen ateljé. Alla åldrar kan testa på grafiktryck med skumplattor och grafikfärg. Det är fri entré.

Tisdag 20 februari klockan 13.00-15.00 och onsdag 21 februari klockan 13.00-15.00.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kedja återkallar tre produkter – kan vara farliga för barn

Delar på alla tre produkterna kan utgöra en kvävningsrisk för barn.

Viktor Jerner

Kl.21:50, 19 februari, 2018

Kedja återkallar tre produkter – kan vara farliga för barn
Foto: Pixabay/Wikimedia Commons

Företaget Åhléns återkallar tre leksaker ur sitt sortiment, det meddelade Konsumentverket under måndagen. Det rör sig om en xylofon, maracas och en barnservis.

Följande skriver konsumentverket på sin hemsida om riskerna med de tre produkterna:

  • På barnservisen kan delar av tänderna på gaffeln lossna och ge upphov till smådelar som kan vara farliga för små barn.
  • En träknopp längst ut på maracasen kan lossna och smådelen kan vara farlig för små barn om de sätter den i halsen.
  • På xylofonen kan knopparna som håller fast träplattorna lossna och de kan ge upphov till smådelar som kan vara farliga för små barn.

Det finns inga rapportera om att någon ska ha kommit till skada när produkterna har använts, men återkallelsen görs för säkerhets skull.

aterkallelse

Foto: Konsumentverket

Produkterna kan lämnas tillbaka mot full återbetalning på närmaste Åhlénsvaruhus, oavsett om kvitto finns kvar eller ej.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Köpte smittad kattunge – så stor blev ersättningen

Misstänker att katten smittat andra i familjen.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.21:27, 19 februari, 2018

Köpte smittad kattunge – så stor blev ersättningen
Katten på bilden har inget att göra med texten. Foto: Bildbyrån

En kvinna i Ronneby köpte för en tid sedan en kattunge av en säljare i Ystad. 

Det handlar om en raskatt och priset var 8 000 kronor.

Kattungen var enligt säljaren vaccinerad enligt det formella vaccinationsprogram som krävs.

Väl hemma lade man dock märke till att tandköttet var rött och inflammerat. Säljaren hade tidigare angett att röda katter har rödare tandkött.

Efter två veterinärbesök konstaterades det att katten hade calicivirus som är en kronisk sjukdom. Kattungen hade även smittat två av familjens äldre katter, hävdar köparen.

Kvinnan i Ronneby ville inte häva köpet utan behålla katten. Hon har också ersatts med 16 384 kronor från försäkringsbolaget för veterinärbesöken.

När ARN; allmänna reklamationsnämnden, tittat på ärendet konstaterar man att det dröjt för lång tid mellan upptäckten av sjukdomen och att detta påtalades för säljaren. Nämnden finner det heller inte konstaterat att det är den nyinköpta kattungen som smittat de andra katterna.

Säljaren erbjöd köparen att häva köpet, något hon inte gick med på.

Kraven på att säljaren ska ersätta kvinnan för veterinärkostnader och medicin avslås därför.

Däremot ska säljaren ge ett prisavdrag på 6000 kronor. Pengar som alltså ska betalas tillbaka till köparen, enligt nämndens beslut.

Text: Mattias Nilsson

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng