Galen prisutveckling på bostäder i Ystad

Köpte du en lägenhet i Ystad för fem år sedan? Grattis! Då kan du tjäna dig en hacka när du säljer.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.06:57, 12 oktober, 2017

Galen prisutveckling på bostäder i Ystad
Foto: Christian օrnberg/Bildbyrån

Bostadsrättsmarknaden i Ystad har de senaste fem året har varit glödhet, det visar en ny undersökning från Fastighetsbyrån. Det är först nu som prisnivåerna börjar att plana ut enligt undersökningen.

– När man ser tillbaka på den senaste femårsperioden så är det överlag kraftiga och i vissa fall extrema prisökningar. Låga räntor och bostadsbrist är de främsta faktorerna bakom de stigande priserna. Vi såg en rush på marknaden innan amorteringskravet infördes i juni 2016. Efter det har det lugnat ner sig något men det är först nu vi börjar se de ordentliga effekterna av striktare utlåning. Att priserna planar ut är en sund utveckling, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

Den som köpte en lägenhet för fem år sedan har med andra ort gjort en godaffär. I Ystad har priserna ökat med 66% i snitt. Snittpriset på en bostadsrätt i Ystad är i dag 1 398 138 kronor, jämför med 840 788 år 2012.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Riktigt sagohem till salu: ”Påminner om ett pepparkakshus”

Sugen på att flytta till vad som beskrivs som en sagolik glänta vid vattnet? Nu finns chansen.

Alexander Sandström Libb

Alexander Sandström Libb

Kl.19:34, 19 oktober, 2017

Riktigt sagohem till salu: ”Påminner om ett pepparkakshus”
Västra Kustvägen. Foto: Hemnet.

Ystads populäraste hus på Hemnet just nu är ett vinterbonat fritidshus på Västra Kustvägen, vars annons har i skrivande stund har besökts hela 4955 gånger.

Mäklaren på Fastighetsnyckeln beskriver det speciella boendet som en drömlik fastighet.

”Vid en glänta i skogen intill havet hittar vi detta sagohus till salu. Här insuper lugnet tillsammans med de olika naturscenerna; skogen, havet, bäcken, åkrar och trädgård”, skriver mäklaren och fortsätter:

Huset med sina härliga detaljer påminner om ett pepparkakshus utdraget från en saga. Men väl inomhus, med vita och ljusa väggar, synliga träbjälkar och vackra trägolv, känns det som ett sommarhus vid havet med mycket plats för minnen.”

Priset för huset ligger på 4 395 000, om du är sugen

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fastigheter i Ystad intecknade för rekordbelopp

Inteckningsbeloppet av fastigheter i Sverige har passerat fem biljoner kronor i år.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.07:10, 19 oktober, 2017

Fastigheter i Ystad intecknade för rekordbelopp
Foto: Arkiv

Vill man låna med sin fastighet som säkerhet kan man ansöka om inteckning hos Lantmäteriet. Hittills under 2017 har värdet på inteckningar av svenskarnas fastigheter passerat fem biljoner kronor.

– Det finns ett tydligt samband mellan omsättningen på småhusmarknaden och ökningstakten för inteckningar, säger Dennis Lindén, planeringschef på Lantmäteriets fastighetsinskrivning, till Nyhetsbyrån Siren.

Av landets 290 kommuner har inteckningsbeloppet ökat i 285 av dem. Och i Lantmäteriets pantbrevsregister i Sverige finns omkring 13 miljoner pantbrev registrerade. Inteckningsbeloppet på 5,1 biljoner kronor som det uppgick till i oktober 2017, är 5,3 procent högre än samma tid förra året. Störst ökning var det i Munkedal, med 18 procent eller 800 miljoner kronor.

I Ystads kommun är inteckningsbeloppet 18,2 miljarder kronor. En ökning med 8,2 procent jämfört med samma tid förra året.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Här är Ystads hetaste bostäder

Flådig skolbyggnad, lyxigt drömhus och en charmig ålabod – det är veckans mest klickade bostäder.

Alexander Sandström Libb

Alexander Sandström Libb

Kl.20:04, 14 oktober, 2017

LISTA: Här är Ystads hetaste bostäder

Tågarpsvägen 208

Tågarpsvägen 208 – 2 495 000 kronor

Veckans mest besökta bostad på hemnet är en gammal skolbyggnad från 1898, vackert belägen på ett högt fritt läge strax utanför Glemmingebro. Huset har en boaren på 90 kvadratmeter och nio rum. ”Här är det bara dina egna fantasier som sätter gränserna!”, skriver mäklaren i sin annons.

Se annonsen HÄR.

Fiskegarnsvägen 14

Fiskegarnsvägen 14 – 11 500 000 kronor

Veckans näst mest klickade bostad i Ystads kommun är ett riktigt drömhus, bara 200 meter från havet i Nybrostrand. 24Ystad skrev om huset redan i förra veckan, som beskrivs som ”Ett arkitektoniskt mästerverk för allt som livet rymmer. Familj och vänner. Gemenskap och kärlek.” Boarenan är på hela 267 kvadratmeter fördelat på fyra rum, med en tomt på 960 kvadratmeter.Villan, som har ett ”exklusivt poolområdet, byggdes 2015 och har utropspriset 11 500 000 kronor.

Se annonsen HÄR.

Sonessons väg

Sonesons Väg – 1 850 000 kronor

Den tredje mest besökta bostaden är en vacker stuga och före detta ålabod beläget utmed Sonesons Väg i Sandhammaren, bara 150 meter från fantastiska sandstränder. Boarean är på 35 kvadratmeter och beskrivs som en  ”en charmig stuga med många fina detaljer, som saknar el och avlopp”.

Se annonsen HÄR.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lyxigt drömhus till salu: ”Andas filmstjärnestatus”

Sugen på att flytta till en villa som beskrivs med orden "fulländad, briljant och mästerlig"? Nu finns chansen.

Alexander Sandström Libb

Alexander Sandström Libb

Kl.19:25, 12 oktober, 2017

Lyxigt drömhus till salu: ”Andas filmstjärnestatus”
Foto: Hemnet.

Just nu ligger ett riktigt drömhus beläget vid kustremsan i Svarte, ute till försäljning. Villan är på hela 220 kvadratmeter, med en lyxig pool och ett beach house på 50 kvadratmeter.

”Det här är ett riktigt unikt tillfälle att förvärva någon av de få villor i Sverige, med en trädgård som angränsar till Östersjön. Stenläggningar, murar i etage och gigantiska palmer får den stora trädgården att andas filmstjärnestatus. Det här är platsen för dig som tror du sett allt och ändå inte är 100 % nöjd. Orden: fulländad, briljant och mästerlig får ett ansikte här”, lyder en del av annonsen.

Priset för den flådiga fastigheten ligger på 12 900 000 kronor.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så är Ystad att bo i: ”Bättre stad för barn finns det inte”

En dröm för en småbarnsfamilj? Sömnigt? Som att åka tillbaka i tiden? Så tycker Flashback om Ystad.

Alexander Sandström Libb

Alexander Sandström Libb

Kl.20:06, 5 oktober, 2017

Så är Ystad att bo i: ”Bättre stad för barn finns det inte”
Foto: Christian օrnberg / BILDBYRŁN.

På det anonyma diskussionsforumet Flashback finns en tråd vid namnet Ystad som bostadsort, startad av en användare som funderar på att flytta till den skånska pärlan.

I tråden som följer finns många beskrivningar av kommunen, som kanske främst framställs som lugn och trygg men något tråkig. Nedan följer ett axplock av användarnas inlägg:

Perfekt stad för en småbarnsfamilj. Folk klagar på att utelivet är dött, men jag anser inte att man bosätter sig i Ystad för att det är livligt. Bättre stad för barn finns det inte. På somrarna tar stockholmarna och tyskarna över. Kommer turister i överflöd. Men jag kan förstå turisterna eftersom stränderna samt atmosfären är i världsklass (om nu vädret är som det ska). På hösten är det blåsigt och jävligt. Men som sagt. Är du en småbarnsföräldrer ska du absolut bosätta dig här. Men inte om du har äldre barn”.

”Jobbar där. Hade aldrig kunnat bosätta mig där. Finns ingenting och för långt till andra platser. Möjligtvis på landet utanför tättorten, men aldrig i staden. Sömnigt var ordet.”

Väldigt trivsamt på sommarhalvåret. Fortfarande fint men väldigt dött vintertid. På sommaren fläktar det skönt, på vintern är inte vinden lika angenäm, liksom. Tycker ofta att det känns som att åka tillbaka i tiden när man kommer dit, och då menar jag på ett bra sätt. Det känns helt enkelt som en otroligt trygg stad. Det är välmående och många av invånarna, speciellt de inflyttade, är ganska kulturella av sig.”

”Född och uppvuxen i Ystad så tycker iallafall jag och de som växte upp med mig under 80-talet, att Ystad är en lugn och härlig stad. Här finns det mesta man behöver. Närheten till skog o hav är guld värd. Stadskärnan är fin och bevarad och man kan bara gånrunt och njuta. Det är sant att Ystad är en sommarstad, men även ljuvlig alla andra årstider.”

Tyvärr är Ystadborna väldigt enkelriktade och har svårt att backa upp när någon vill satsa på något. Det är en svår stad att öppna upp något t.ex diskotek m.m. .Ändå gnälls det på att utbudet är för litet. Gågatan har i stort sett bara mäklare och optiker men vad gör det när Malmö ligger 40 min bort. Nä här vill jag leva o här vill jag dö”

Hur tycker du att Ystad är att bo i?

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng