Eva livnär sig på läkeväxter: ”Det är helt underbart!”

Timjan kan bota förkylningar, nässlor fungerar som kosttillskott och lavendel kan hjälpa dig att somna. Hos Herbasensia i Ystad hålls utbildningar inom huskurer, örlära och parfymtillverkeri.

Alexander Sandström Libb

Alexander Sandström Libb

Kl.19:02, 11 oktober, 2017

Eva livnär sig på läkeväxter: ”Det är helt underbart!”
Eva Olsson. Foto: Alexander Sandström Libb.

I tolv år ägde och drev makarna Eva och Olle Olsson det populära företaget Österlenkryddor. Under åren lärde de känna örterna som smaksättare men  också deras väldoft och läkande kraft.

Företaget såldes, Eva utbildade sig till örtterapeut, och ett nytt grundades: Herbasensia. Sedan dess har de inte tittat tillbaka.

– Vi ville syssla med örterna på ett annat sätt också, mer terapeutiskt. Och vi ville berätta mer om dem inom utbildningar, berättar Eva som inte ångrat för en dag att hon sålde Österlenkryddor.

– Nej nej, de tar så väl hand om det och det är jätteroligt att se. När man tagit ett beslut om att man vill göra någonting annat tittar man tillbaka med glädje, det är någonting helt annat än att sakna, skrattar hon.

Eva berättar att intresset för växter och deras olika användningsområden hela tiden ökar.

– Och det är inte bara som läkeväxter utan som en del av måltiden, man tycker det är spännande. Dels har det kommit med att man på restauranger använder mer vilda växter, men också att det är en större medvetenhet om ett bättre näringsinnehåll, förklarar Eva som ofta använder sig av växter för att bota vardagskrämpor.

– Det är fantastiskt att skolmedicinen finns men ibland kan jag klara vissa vardagskrämpor själv, bara genom att stödja min kropp helt enkelt, fortsätter hon.

Eva Olsson

Beroende på vad man har för bekymmer finns en mängd naturliga läkemedel att kurera sig med och det är just det Herbasensia vill förmedla.

– Timjan är superaktuellt nu när människor börjar bli förkylda, det är jättebra med den ateriska oljan som finns i timjan. Det handlar om egenvård, att stödja kroppens egna funktioner. Du tar antingen en kvist timjan eller aterisk olja i en skål med kokande vatten, så drar du djupa andetag och inhalerar, berättar Eva.

Hon tar upp lavendel och kamomill som exempel på rogivande växter som kan hjälpa en att somna, maskrosblad för att hjälpa matsmältningen och nässlor som är rika på järn och mineraler.

– Nässlor är helt fantastiska! Du kan strö en tesked nässelpulver över gröten så har du ett jättebra kosttillskott, vilket kan behövas speciellt nu inför vintern.

Herbasensia erbjuder en mängd olika kurser om bland annat örtlära, huskurer, botanik och om Hildergard av Bingen.

– Hon var en fantastisk kvinna som levde på 1100-talet och formulerade en helhetsläkekonst. Redan då sa hon ‘Det själen inte förmår att uttrycka, det manifesteras i kroppen’, sånt där vi ibland tror att vi har kommit på, berättar Eva.

– Den som alltid är fullbokad är kursen som heter ‘Huskurer du kan göra själv’. Man får lära sig att koka salva och göra cerat. Vi är fullt runt bordet på de flesta kurserna faktiskt, fortsätter hon.

Under en av Evas populära kurser lär hon och Charlotta Lindqvist ut hur man göra egna, ekologiska parfymer. Första heldagskursen var i söndags.

– Då låg dofterna tunga här inne. Det är också intressant. När man gör parfymer på riktiga, naturliga råvaror får de också en funktion. Dels är det sällan man reagerar allergiskt eftersom det inte finns något protein i dem och inget syntetiskt. Det är rena, ateriska oljor som destilleras av växter.

– Det är fascinerande, när man sitter och doftar på olika oljer och dofter skapar det direkt en bild och ett minne hos människor. Det är jätteintressant att se hur folk associerar en doft till någonting.

Förutom alla positiva aspekter som läkeväxter och naturliga parfymer för med sig är handlar en viktig del också om att samla in själva växterna, att man startar sitt välbefinnande genom att vara i naturen, menar Eva som verkligen trivs i skogen.

– Det är bra för immunförsvar, stressnivå och blodtryck. Perioder när det är mycket guidningar i skogen är jag ute jättemycket. I maj månad finns det jättemycket växter att visa och det är en populär månad för arbetsplatser och kompisgäng att göra någonting. Då tror jag att jag var mer i skogen än hemma nästan. Det är helt underbart att få ha det som sin arbetsplats.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter våldet – oppositionsledaren ryter ifrån: ”Oacceptabelt”

Hot och våld blir allt vanligare på Skånes sjukhus. Nu vill Liberalerna se en ändring.

Alexander Sandström Libb

Alexander Sandström Libb

Kl.15:58, 21 oktober, 2017

Efter våldet – oppositionsledaren ryter ifrån: ”Oacceptabelt”
Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån.

I somras lämnade Liberalerna i Skåne in en motion om att utföra en trygghetsgaranti med nolltolerans för hot, våld och trakasserier för alla som medverkar i Region Skånes arbete.

Efter ytterligare rapporter om våld på länets sjukhus ryter nu Liberalernas gruppledare Gilbert Tribo ifrån.

– Vi får aldrig acceptera en arbetsmiljö där Region Skånes personal hotas och utsätts för våld. Jag var själv ute och besökte akuten på SUS Malmö för ett par veckor sedan och pratade med läkare och sjuksköterskor på plats. Mitt intryck är att det förekommer en del våld och stök och att det var något som personalen oroas över, säger Gilbert Tribo.

Våld på arbetsplatsen drabbar inte endast vårdpersonal utan förekommer också i stigande grad i kollektivtrafiken, uppger Liberalerna. I september blev en av Skånetrafikens bussar beskjuten i Arlöv och rapporter om hot mot busschaufförer och skadegörelse mot bussar och tåg förekommer regelbundet.

– Det är Region Skåne skyldighet att se till att varje medarbetare har en trygg och säker arbetsplats, något som det rödgröna styret dessvärre verkar ta lätt på. Därför kommer jag att ställa en enkel fråga till Kommunstyrelsens ordförande, Henrik Fritzon, på Regionfullmäktige den 23 oktober, om Region Skånes anställda kan vara säkra på att det finns en plan för att deras säkerhet beaktas, säger Gilbert Tribo.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Succé för YIF-pojkarna – uttagna i Skånelaget

Handbollsframtiden ser ljus ut för Ystads grabbar.

Alexander Sandström Libb

Alexander Sandström Libb

Kl.11:04, 21 oktober, 2017

Succé för YIF-pojkarna – uttagna i Skånelaget
Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN.

Kommunen vimlar av unga handbollstalanger.

Ystads IF:s Jack Gistorp Larsson, Liam Thulin och Nils Persson är uttagna till Skånelaget och får därmed följa med och spela Sverigecupen som spelas mellan den 10 och den 12 november.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Trio får fängelse – togs med 1000 liter alkohol

Nu döms trion efter det misslyckade smugglingsförsöket.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.07:08, 21 oktober, 2017

Trio får fängelse – togs med 1000 liter alkohol
Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Tre män, 22, 33 samt 42 år gamla, har samtliga dömts för smuggling vid Ystads tingsrätt efter en incident den 9 september i år.

Trion försökte tillsammans smuggla in 373,5 liter sprit och 672,4 liter öl när de kom med färjan från Polen till Ystad, men togs på bar gärning.

Männen har haft motsägelsefulla berättelser kring varför de skulle till Sverige då två av männen sagt att de skulle jobba i Sverige, och den tredje att de skulle jobba i Norge. Nu döms trion till fem månaders fängelse för smuggling.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kommunen ska utreda gratis wifi till de äldre

Internetanvändandet går mer och mer upp i åldrarna – nu höjs flera röster för att Ystad ska erbjuda gratis wifi för sina äldsta invånare.

Alexander Sandström Libb

Alexander Sandström Libb

Kl.17:55, 20 oktober, 2017

Kommunen ska utreda gratis wifi till de äldre
Foto: Pexels.

Sverigedemokraterna tagit fram en motion gällande fritt wifi till Ystads äldreboende.

Motionen beslutades att förställas vid kommunfullmäktiges sammanträde under torsdagskvällen, vilket innebär att ärendet nu går till kommunstyrelsen för hantering.

24Ystad har tidigare skrivit om ett medborgarförslag från en upprörd kommuninvånare, som hon skickade in efter att hennes make flyttat in på ett boende utan wifi i Ystad.

Den generation födda på 40-talet som blir sjuka börjar flytta in på våra boenden, många med datavana från Yrkeslivet. Nu har ni bestämt att spara på denna grupp människor, som kanske inte alltid har ork och kraft eller någon anhörig som kan föra den sjukes talan”, skrev kvinnan.

Vid förra månadens sammanträde beslutade kommunfullmäktige att skicka förslaget till respektive nämnd för beslut.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sveriges bredaste musiktävling till Ystad

Nu finns chansen för Ystads musikaliska talanger att visa vad de går för.

Alexander Sandström Libb

Alexander Sandström Libb

Kl.16:19, 20 oktober, 2017

Sveriges bredaste musiktävling till Ystad
Pressbild.

Musik Direkt, som beskrivs som Sveriges bredaste musiktävling för ungdomar mellan 13 och 21, byter namn till Imagine. Med namnbytet får tävlingen en starkare koppling till den årliga riksfestivalen i Uddevalla i maj och alla de Imagine-festivaler som arrangeras på olika platser i världen.

UNGA Musik i Syd står bakom Imagine Skåne-Kronoberg och uppmärksammar omvandlingen genom att i samarbete med lokala aktörer, ungdomar och eldsjälar, sätta ihop en turné med öppen scen på fyra platser i södra Sverige vecka 43 och 44.

– Vi vill med musik engagera och inkludera fler unga människor, säger producenten Gustaf Säfström.

– Anmälan till Imagine Sweden öppnar 8 november. Tävlingen startar i februari. Då är vi även med i musikprojektet Songlines – för unga på flykt – som sedan januari pågår i flera regioner i Sverige och som vi ansluter oss till 2018, fortsätter han.

Först ut i Imagine Pre-Tour är Ljungby, dit ett tiotal ungdomar har anmält sig. Näst på tur är Ungdomens hus i Ystad, den 26 oktober.

– Det är fantastiskt att så många vill vara med och vi hoppas dra fullt hus förstås! Det blir väldigt blandad musik, allt från jazz, klassiskt och en hel del trubadur, säger Jonas Jansson som driver mötesplatsen Lokal 16 och föreningen Teater 16 som står bakom.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng