Eva livnär sig på läkeväxter: ”Det är helt underbart!”

Timjan kan bota förkylningar, nässlor fungerar som kosttillskott och lavendel kan hjälpa dig att somna. Hos Herbasensia i Ystad hålls utbildningar inom huskurer, örlära och parfymtillverkeri.

Alexander Sandström Libb

Alexander Sandström Libb

Kl.19:02, 11 oktober, 2017

Eva livnär sig på läkeväxter: ”Det är helt underbart!”
Eva Olsson. Foto: Alexander Sandström Libb.

I tolv år ägde och drev makarna Eva och Olle Olsson det populära företaget Österlenkryddor. Under åren lärde de känna örterna som smaksättare men  också deras väldoft och läkande kraft.

Företaget såldes, Eva utbildade sig till örtterapeut, och ett nytt grundades: Herbasensia. Sedan dess har de inte tittat tillbaka.

LÄS MER: Anna driver Ystads mest unika butik: ”Har inte två exemplar av någonting”

– Vi ville syssla med örterna på ett annat sätt också, mer terapeutiskt. Och vi ville berätta mer om dem inom utbildningar, berättar Eva som inte ångrat för en dag att hon sålde Österlenkryddor.

– Nej nej, de tar så väl hand om det och det är jätteroligt att se. När man tagit ett beslut om att man vill göra någonting annat tittar man tillbaka med glädje, det är någonting helt annat än att sakna, skrattar hon.

Eva berättar att intresset för växter och deras olika användningsområden hela tiden ökar.

– Och det är inte bara som läkeväxter utan som en del av måltiden, man tycker det är spännande. Dels har det kommit med att man på restauranger använder mer vilda växter, men också att det är en större medvetenhet om ett bättre näringsinnehåll, förklarar Eva som ofta använder sig av växter för att bota vardagskrämpor.

– Det är fantastiskt att skolmedicinen finns men ibland kan jag klara vissa vardagskrämpor själv, bara genom att stödja min kropp helt enkelt, fortsätter hon.

Eva Olsson

Beroende på vad man har för bekymmer finns en mängd naturliga läkemedel att kurera sig med och det är just det Herbasensia vill förmedla.

– Timjan är superaktuellt nu när människor börjar bli förkylda, det är jättebra med den ateriska oljan som finns i timjan. Det handlar om egenvård, att stödja kroppens egna funktioner. Du tar antingen en kvist timjan eller aterisk olja i en skål med kokande vatten, så drar du djupa andetag och inhalerar, berättar Eva.

Hon tar upp lavendel och kamomill som exempel på rogivande växter som kan hjälpa en att somna, maskrosblad för att hjälpa matsmältningen och nässlor som är rika på järn och mineraler.

– Nässlor är helt fantastiska! Du kan strö en tesked nässelpulver över gröten så har du ett jättebra kosttillskott, vilket kan behövas speciellt nu inför vintern.

Herbasensia erbjuder en mängd olika kurser om bland annat örtlära, huskurer, botanik och om Hildergard av Bingen.

– Hon var en fantastisk kvinna som levde på 1100-talet och formulerade en helhetsläkekonst. Redan då sa hon ‘Det själen inte förmår att uttrycka, det manifesteras i kroppen’, sånt där vi ibland tror att vi har kommit på, berättar Eva.

– Den som alltid är fullbokad är kursen som heter ‘Huskurer du kan göra själv’. Man får lära sig att koka salva och göra cerat. Vi är fullt runt bordet på de flesta kurserna faktiskt, fortsätter hon.

Under en av Evas populära kurser lär hon och Charlotta Lindqvist ut hur man göra egna, ekologiska parfymer. Första heldagskursen var i söndags.

– Då låg dofterna tunga här inne. Det är också intressant. När man gör parfymer på riktiga, naturliga råvaror får de också en funktion. Dels är det sällan man reagerar allergiskt eftersom det inte finns något protein i dem och inget syntetiskt. Det är rena, ateriska oljor som destilleras av växter.

– Det är fascinerande, när man sitter och doftar på olika oljer och dofter skapar det direkt en bild och ett minne hos människor. Det är jätteintressant att se hur folk associerar en doft till någonting.

Förutom alla positiva aspekter som läkeväxter och naturliga parfymer för med sig är handlar en viktig del också om att samla in själva växterna, att man startar sitt välbefinnande genom att vara i naturen, menar Eva som verkligen trivs i skogen.

– Det är bra för immunförsvar, stressnivå och blodtryck. Perioder när det är mycket guidningar i skogen är jag ute jättemycket. I maj månad finns det jättemycket växter att visa och det är en populär månad för arbetsplatser och kompisgäng att göra någonting. Då tror jag att jag var mer i skogen än hemma nästan. Det är helt underbart att få ha det som sin arbetsplats.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Då skottas din väg i Ystad

Vilka vägar har högst prioritering när snön faller? Här är svaret på vilka gator som skottas först – och sist.

Camilla Landin

Camilla Landin

Kl.20:03, 16 december, 2017

Då skottas din väg i Ystad
Arkiv

Den första snön har fallit i Ystad. Snön brukar ställa till med problem för trafikanter och därför undrar många varje år: När kommer plogbilen hit?

Det som främst avgör hur snabbt plogbilen kommer är hur trafikerad vägen är. Ystads kommun, Trafikverket och fastighetsägarna har ett gemensamt ansvar för snöröjningen och halkbekämpning i kommunen. Kommunen ansvarar för de kommunala vägarna, cykelvägar, torg och vissa gångbanor. Trafikverket sköter det allmänna vägnätet.

LÄS MER: SMHI varnar för snöfall i Skåne

Det allmänna vägnätet är indelade i klass 1-5 för att avgöra vilka vägar som har högst prioritering och om det ska läggas sand eller salt på vägen.

 

På Trafikverkets plogbilskarta går det att se att väg 9 mellan Trelleborg- Ystad-Simrishamn, väg 13 mellan Ystad och Sjöbo och väg 19 mellan Ystad och Tomelilla är klass 3 vägar, vilket innebär att när det kommit en cm snö har plogbilen normalt fyra timmar på sig att ploga sträckan.

E65 mellan Ystad och Malmö räknas som en klass 1 väg. En sådan väg måste plogas inom två timmar om det faller en centimeter snö. Efter att det slutat snöa ska vägen vara snö- och isfri inom 2 timmar.

I Ystad tätord har kommunen en snöröjningskarta som är indelad i första- och andra hand. Den kan du se här. Blad annat är Österleden en första handsväg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Torkskåp i källare började brinna

(Uppdaterad 20.30) Brandkåren ryckte ut på lördagskvällen

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.18:01, 16 december, 2017

Torkskåp i källare började brinna
Foto: Arkiv/Casper Johansson

Klockan 17.53 på lördagen larmades brandkåren till Styrmansgatan i Ystad med anledning av en brand i en källare i ett flerfamiljshus.

Enligt initiala uppgifter ska branden ha startat i ett torkskåp.

Räddningstjänsten åkte dit för kontroll bara, det var släckt, berättar Fredrik Bratt hos polisen ledningscentral syd.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De anordnar konsert med aktuella Frida Green

Femte året för årliga konserten – samlar in pengar för barn på flykt.

Camilla Landin

Camilla Landin

Kl.12:00, 16 december, 2017

De anordnar konsert med aktuella Frida Green
Årlig adventskonsert i Klosterkyrkan. Kollage

På söndag anordnar Rädda Barnen i Ystad sin årliga adventskonsert i Klosterkyrkan. 24ystad får en pratstund med Malin Sigurdsson, engagerad i Rädda Barnen i Ystad, som också kommer att vara konferencier på söndag.

– Jag är jätte hes, jag är rädd att det inte kommer gå över! Nej, skämt å sido, säger hon.

LÄS MER: TV: Se sångerskans praktfulla sång

– Konserten börjar kännas som en tradition. Det är femte året vi gör detta nu.

De har bjudit in aktuella Frida Green att sjunga, och även Anders Dahllöf. Konserten är till för att samla in pengar till barn på flykt.

Frida Green

Frida Green kommer sjunga i Klosterkyrkan. Foto: Ida Fia Sveningsson

– I katastrofområden är barn på flykt överrepresenterade. Pengarna som samlas in kommer gå till katastroffonden där pengarna går dit de behövs, säger Malin.

– Förra året samlade vi 18 000 kronor. Det har visat sig att detta är ett mycket bättre sätt att nå fram till personer. De är mycket mer angelägna att ge lite när man får något tillbaka.

Varje år uppmärksammar Rädda Barnen något särskilt som de själva anser behöver synliggöras.

– Till exempel Backaskolans elever som har hjälpt oss, som enda skola i Ystad, att samla in pengar till Världens barn-arbetet.

Tanken om att ha en adventskonsert fick en styrelsemedlem i Rädda Barnen när de insåg att de ville anordna en insamling på ett annat sätt än att gå med en bössa.

– Det kändes som ett förlegat sätt. Vi har lyckats fylla Klosterkyrkan varje år och artisterna ställer upp gratis och bidrar med sin sång, säger Malin Sigurdsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Går emot sänkning av hastigheten

Kommunstyrelsens ordförande i Ystad kritisk angående väg 19.

Camilla Landin

Camilla Landin

Kl.07:59, 16 december, 2017

Går emot sänkning av hastigheten

Det är i ett debattinlägg i Sydsvenskan den 13/12 i år som Kent Mårtensson (S) från Ystad, tillsammans med Per Tryding, vice vd för Sydsvenska Handelskammaren, kommunstyrelsens ordförande i Tomelilla Leif Sandberg (C) samt kommunstyrelsens ordförande i Kristianstad Pierre Månsson (L) går emot planerna på att sänka hastigheten på väg 19 mellan Ystad och Kristianstad. Detta eftersom hastigheten på vägen sänktes från 90 till 80 kilometer i timmen den 20 november i år.

Det finns en anledning varför de reagerar till hastighetssänkningen:

”Här finns en unik möjlighet att utveckla en speciell miljö där storstadsregionen runt Öresund kompletteras med öppna landskap som Österlen och tätorter i östra Skåne”, skriver de och vill få igenom en ny prövning av sänkningen hos regeringen.

Effekten av att hastigheten sänks menar de blir att det tar längre tid för människor att nå dit de ska. Och när det tar längre tid att pendla till jobbet slutar kanske människor att söka arbete i andra städer.

”Hur landets transportpolitik utformas kan bidra till utvecklingen och tillväxten i Sverige. Vi talar om regioner där vägen är enda alternativet. Skåne behöver en östlig del som är pigg och vital” hävdar författarna till debattartikeln.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tågsträckan Ystad-Malmö kan bli förarlös

Skånetrafiken sneglar på danska alternativ.

Camilla Landin

Camilla Landin

Kl.20:00, 15 december, 2017

Tågsträckan Ystad-Malmö kan bli förarlös
Arkivbild.

Det är efter en dansk modell som Skånetrafiken funderar på hur de kan lösa framtidsvisionen med förarlösa tåg. Detta efter att den danska regeringen på onsdagen beslutade om att danska S-tåg ska bli förarlösa. Tidigare körs Metron i Köpenhamn utan förare.

– Förarlösa tåg kräver nya signalsystem. Just nu anpassar vi våra signalsystem till de system som finns ute i Europa, säger Lennart Andersson, regionchef på Trafikverket i Malmö till hd.se.

Skånska förarlösa tåg kan bli möjligt där lokaltågen inte trängs med annan trafik, som till exempel Malmö-Trelleborg eller Malmö-Ystad-Simrishamn.

– Men inte heller de systemen löper i egna slingor. De går ju någon gång in i det övriga systemet, säger Lennart Andersson.

Enligt Skånetrafikens planeringschef Johan Gomér sneglar trafikplanerare på förarlösa tåg. Skånetrafiken kommer följa de danska projekten.

– I Skåne har vi lite andra förutsättningar. Men det finns stora vinster att göra med förarlösa tåg. Det ger lägre driftskostnad och tätare trafik. Vi tänker följa med i den utvecklingen, säger han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng