De ställs mot gamla klubben: ”Klart att jag har en fördel”

Kärt återseende för många i Ystad.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.20:55, 18 september, 2017

7 bilder
 • Ystads tränare Jerry Hallbäck. Foto: Christian …Örnberg/Bildbyrån
  Ystads tränare Jerry Hallbäck. Foto: Christian …Örnberg/Bildbyrån
 • Jesper Gustavsson. Foto: Christian …Örnberg/Bildbyrån
  Jesper Gustavsson. Foto: Christian …Örnberg/Bildbyrån
 • Kim Andersson, Anton Hallbäck och Carl Löfström. Foto: Christian …Örnberg/Bildbyrån
  Kim Andersson, Anton Hallbäck och Carl Löfström. Foto: Christian …Örnberg/Bildbyrån
 • Alexander Borgstedt. Foto: Christian …Örnberg/Bildbyrån
  Alexander Borgstedt. Foto: Christian …Örnberg/Bildbyrån
 • Alexander Borgstedt och Anton Hallbäck. Foto: Christian …Örnberg/Bildbyrån
  Alexander Borgstedt och Anton Hallbäck. Foto: Christian …Örnberg/Bildbyrån
 • Carl Löfström. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån
  Carl Löfström. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån
 • Foto: Christian …Örnberg/Bildbyrån
  Foto: Christian …Örnberg/Bildbyrån

Tisdagens match i Handbollsligan mellan Ystads IF och HK Aranäs blir något av en återträff för många hemmalaget. Förutom fem YIF-spelare har tränaren Jerry Hallbäck ett förflutet hos klubben från Kungsbacka.

Nio säsonger blev det i Aranäs för Hallbäck. Förra säsongen ledde han laget till en elfteplacering i tabellen men valde under hösten att byta västkusten mot  Skåne.

– Det är klart det blir speciellt att möta den klubben man tränade förra året, även om det har kommit till några nya spelare och en ny tränare. Jag ser det som en motståndare vi gärna vill vinna mot och även om det är Aranäs eller Malmö så spelar det inte så stor roll för mig. Man lever i nuet och förbereder sig för matchen framför sig, säger han.

Vem har störst fördel, att du känner Aranäs eller att Aranäs känner dig?
– (Skratt) Ja, det vet jag inte men det har hänt litegrann och de gör saker på lite annorlunda sätt än förra säsongen. Det är en lite ny situation men när det är individuella prestationer och hur de tänker och agerar på individnivå är det klart att jag har en fördel, absolut.

Sönerna Anton och Ludvig Hallbäck spelar för Ystad men har Aranäs som moderklubb, vilket även gäller Jesper Gustavsson. Dessutom har Alexander Borgstedt och Carl Löfström båda spelat med Aranäs.

– För killarna är det också lite speciellt för de har många kompisar i laget som man umgås med privat och i det läget vill man gärna gå vinnande ur den striden. Vi har inte pratat någonting om det och man har rätt många matcher på en säsong. Aranäs kommer till oss och vi vill visa att vi är starka på hemmaplan. Man gör förberedelserna utifrån det vi behöver prestera, säger Hallbäck.

Aranäs har tippats att ligga i botten av tabellen och har förlorat sina två inledande matcher med 18–30 borta mot IFK Kristianstad och 17–24 hemma mot HK Malmö.

– Det är ett lag som står för mycket fart och fläkt och de spelar med en hög högstanivå. Vi har kollat vad det är för saker de gör och det är vad vi har pysslat med. Vi har givetvis sett deras bägge matcher och läst på hur de står försvarsmässigt men också vilka starter de jobbar med.

Vilka spelare får ni se upp med?
– De som har varit duktiga inledningsvis och som vi vet sedan tidigare som Philip Jonsson är en högerhänt högernia som vi måste ha koll på när han går på genombrott. Sedan gäller det att få hål på Daniel Bergqvist i mål som ofta är duktig. Sedan naturligtvis den snabbe och genombrottsstarke Pontus Mellegård.

Ystad däremot förlorade sin premiär med 27–31 hemma mot Kristianstad men vann sedan med 30–27 borta mot Malmö. I den haltande tabellen ligger man på åttonde plats.

– Bägge matcherna startade vi lite sämre i första halvleken men var lite bättre i andra. Mot Kristianstad fick vi jaga ikapp och var sju mål efter som mest och sedan blev det fyra bollar där. Mot Malmö startade vi lite knackigt men hade ändå ett likaläge i paus. I andra halvlek förde vi matchen och gjorde en jäkligt bra andra halva i både försvar och med målvaktsspelet, men även att vi var trygga i vårt anfallsspel, säger Hallbäck.

Inga skador eller sjukdomar besvärar truppen och Ystad kommer till spel med fullt manskap.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ystads IF–HK Malmö 29–26

Jerry Hallbäcks hyllning: ”Många riktigt bra prestationer”

Ystads IF vände och vann hemma mot HK Malmö. Efteråt hyllade tränaren Jerry Hallbäck de individuella prestationerna.

André Eriksson

Kl.21:40, 14 december, 2017

Jerry Hallbäcks hyllning: ”Många riktigt bra prestationer”
Jerry Hallbäck jublar.

YIF-tränaren Jerry Hallbäck var på gott humör i den mixade zonen efter segern med 29–26 hemma mot HK Malmö.

Och han hade all anledning att vara det.
– Det var en välbehövlig vinst. Vi känner att vi är starka här hemma och har jobbat mycket för att ha den här nivån på bortaplan också. Vi lyckas kliva upp på den här nivån igen och får testa lite olika formationer, säger Jerry Hallbäck.

Det fanns många individuella prestationer att glädjas åt, menade YIF-tränaren, framförallt målvaktstalangen Måns Landgrens.

– Sen får (Johan) Dahlin chansen i slutet och gör ett viktigt mål, Emil Hansson får chansen i uppspelen som mittsexa och gör det verkligen bra. Det fanns många individuella prestationer som är bra, säger Jerry Hallbäck.

Fixstjärnan Kim Andersson var tillbaka på planen redan i förra matchen mot IFK Kristianstad (förlust 29–39) och fortsatte comebacken i kväll.
– Han kan inte spela så mycket framåt, men gör ett hästjobb bakåt. Han är inte helt fit, så det känns dumt att riskera någonting mer. Ihop med läkarteamet så tog beslutet att han bara skulle spela försvarsspel, säger Jerry Hallbäck.

 

Och YIF-tränaren njöt lite extra av att derbysegern kom mot just Malmö.
– Vi har ett bra historiskt facit mot Malmö, framförallt på hemmaplan. Det är kul och skönt. Och sen två viktiga poäng att få in som gör att vi klamrar oss fast med lagen högre upp, säger Jerry Hallbäck.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ystads IF–HK Malmö 29–26

Målvaktstalangen stal showen: ”En fantastisk känsla”

Måns Landgren, 19, kom in och blev derbyhjälte mot HK Malmö.

André Eriksson

Kl.21:26, 14 december, 2017

Målvaktstalangen stal showen: ”En fantastisk känsla”
Måns Landgren.

I HK Malmös kasse figurerade målvaktsstjärnorna Dan Beutler och Kristian Saeverås. Handbollsligans två bästa målvakter sett till räddningsprocent (Beutler 42 procent och Saeverås 39 procent).

Det hindrade inte 19-årige Måns Landgren från att komma in och dominera målvaktsmatchen.

LÄS MER: Hemmastarka Ystads IF derbyslog Malmö

I slutet av den första halvleken bytte han av Anders Persson i YIF-målet. Målvaktstalangen stod genast för två raka jätteräddningar och fick hallen att koka.
– Anders (Persson) sa efter 20 minuter att det inte kändes så bra, så då bytte vi i stället. Det var skönt att få till två räddningar där direkt så man kunde rida på den vågen in i den andra halvleken, säger Måns Landgren.

Storspelet mellan stolparna fortsatte in i den andra halvleken för 19-åringen – som blev en av de stora segerorganisatörerna när Ystads IF sedan vände till derbyseger med 26–23. Landgrens räddningsprocent slutade till sist på 43 procent.

Men matchen började redan kvällen innan för Måns Landgren.
– Jag läste på både under gårdagen och i dag. Jag har kollat på videos och försökt hitta mönster på skyttarna. Det visade sig att de sköt efter det mönstret även i dag, och när jag då får hjälp av försvaret också så klickade det perfekt, säger juniorlandslagsmålvakten.

Segern blev Ystads IF:s åttonde raka på hemmaplan.
– Med publiken i ryggen är vi jättestarka, det visar vi sista kvarten. Vi maler ner dem och när jag gör räddningar så eldar publiken på ännu mer. Det är en fantastisk känsla att vara på planen i de stunderna, säger Måns Landgren.

Efter matchen hyllades Landgren också av sin tränare.
– Jag är oerhört glad för Måns skull, att han får komma in och göra en halvlek i dag. Han gör en riktigt stark insats, säger YIF-tränaren Jerry Hallbäck.

På frågan om hur han skulle beskriva sin lovande målvakt svarar Hallbäck så här:
– Han är väldigt spelskicklig. På grund av sin storlek måste han läsa in skyttarna ordentligt. Och det gör han. Det är därför han är bra på att ta de här skotten. Det är inte tur, det är för att han är påläst. Det är mycket spekakulära räddningar, men han har hittat sitt sätt att spela, säger Jerry Hallbäck.

 

FaktaHandbollsligan
Ystads IF–HK Malmö 29–26 (14–16)
Målen, YIF: 
Hampus Andersson 9, Alexander Borgstedt 6, Anton Hallbäck 6, Kim Andersson 3, Emil Hansson 2, Carl Löfström 2, Johan Dahlin.
Publik: 1746 åskådare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ystads IF–HK Malmö 29–26

Hemmastarka Ystads IF derbyslog Malmö

Ruskigt hemmastarka Ystads IF slog Malmö i Skånederbyt med 29–26.

André Eriksson

Kl.20:39, 14 december, 2017

Hemmastarka Ystads IF derbyslog Malmö
Hampus Andersson fick jubla

 

Formstarka HK Malmö hade bara förlorat en enda match de senaste sju omgångarna – borta mot giganten IFK Kristianstad med knappa 30–29 efter en riktig rysarmatch.

Mot Ystads IF kom nästa förlust.

Inför hemmapubliken spände Ystads IF återigen musklerna rejält och vann till slut derbyt med 29–26. Lagets åttonde (!) raka hemmaseger.

Stor matchhjälte blev den unge målvakten Måns Landgren som kom in i slutet av den första halvleken och tände laget med sitt tre raka räddningar. Talangen fick sedan chansen i hela den andra halveken också och höll målvaktsstjärnan Anders Persson kvar på bänken med sitt spel mellan stolparna.

Storskytten Hampus Andersson visade vägen framåt och blev målbäst med sina nio mål.

Nästa match för YIF är den 20 december mot Alingsås borta.

 

FaktaHandbollsligan
Ystads IF–HK Malmö 29–26 (14–16)
Målen, YIF: 
Hampus Andersson 9, Alexander Borgstedt 6, Anton Hallbäck 6, Kim Andersson 3, Emil Hansson 2, Carl Löfström 2, Johan Dahlin.
Publik: 1746 åskådare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

YIF-stjärnan uttagen i månadens lag

YIF-stjärna finns med i månadens lag.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.14:53, 13 december, 2017

YIF-stjärnan uttagen i månadens lag

Varje månad utser den svenska Handbollsligan månadens lag. Under onsdagens släpptes november månads lag – och i det finns YIF-målvakten Anders Persson med.

Persson har stått för flera fina matcher på slutet. Vem minns inte hans helgalna räddning borta mot Guif för ett par veckor sen till exempel?

LÄS MER: TV: Se YIF-målvaktens sanslösa räddning: ”Oj, oj, oj”

Ystads IF möter på torsdagen HK Malmö hemma i Ystad Arena.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IFK Kristianstad–Ystads IF 39–28

Hallbäck rasande efter derbyförlusten: ”Alldeles för snälla”

Förlust med elva bollar i ett Skånederby. Då kritiserade Jerry Hallbäck sitt lag hårt.

André Eriksson

Kl.21:16, 9 december, 2017

Hallbäck rasande efter derbyförlusten: ”Alldeles för snälla”
Jerry Hallbäck.

Ystads IF vek ner sig borta mot IFK Kristianstad med de stora siffrorna 39–28.

Bortalaget orkade hålla jämna steg med den seriesuveränen i 20 minuter – sen tröt orken hos de vitklädda.

LÄS MER: Ystads IF vek ner sig i Skånederbyt

Efteråt sågade tränaren Jerry Hallbäck sitt lag.

– Vi är inte direkt stolta över insatsen. Kristianstad är bra, det vet vi sen innan, men vi pratade inför matchen om att minimera de tekniska felen och misstagen så att vi inte blir straffade. Jag tror vi har typ 18 stycken – och det är åt helvete för mycket, säger Jerry Hallbäck.

YIF-tränaren tyckte också att laget hade uppträtt för mesigt i försvarsspelet.

– Här möter vi ett lag som möter storlag ute i Europa, och vi har en utvisning på hela matchen. Jag säger inte att vi ska ta en massa utvisningar, men vi måste ju få träff på dem.

Landslagsstjärnan Albin Lagergren fick stundtals fritt spelrum och satte nio mål för IFK Kristianstad.

– Han gör en jättebra match och får skjuta precis som han vill, muttrade Hallbäck.

Hallbäck ville inte heller vara nöjd över de inledande 20 minuterna i matchen.

– Vi kom hit för att göra en bra prestation och det gjorde vi inte. Då kan vi inte slå oss för bröstet för någonting, säger han.

Nyckelspelaren Kim Andersson (tre mål) var tillbaka från sin skadefrånvaro (hälsenan) och fick mer och mer speltid ju längre matchen gick.

– Tanken var att smyga in honom efterhand. Det verkar inte vara några konstigheter med skadan och det är ju bra inför torsdag, säger Jerry Hallbäck.

Då väntar ett nytt Skånederby för Ystads IF när laget tar emot HK Malmö på hemmaplan.

FaktaHandbollsligan
IFK Kristianstad–Ystads IF 39–28 (17–13)
Målen, Ystad: Hampus Andersson 7, Lukas Sandell 6, Alexander Borgstedt 5, Emil Hansson 3, Kim Andersson 2, Ludvig Hallbäck 2, Linus Andersson, Jeppe Krogh Simonsen, Anton Hallbäck.
Publik: 4 974 åskådare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng