Anna driver Ystads mest unika butik: ”Har inte två exemplar av någonting”

På anrika Per Helsas gård mitt i centrala Ystad finns inget så unikt som Ystad antik och vintage. Här jobbar en före detta barnmorska som valde att följa sin dröm.

Alexander Sandström Libb

Kl.20:01, 3 september, 2017

Anna driver Ystads mest unika butik: ”Har inte två exemplar av någonting”
Foto: Alexander Sandström Libb.

Anna Röing öppnade Ystad antik och vintage våren 2014, då på Lilla Östergatan. Numera huserar hon på Per Helsas anrika gård och känner att hon efter ett yrkesliv som först optiker och sedan barnmorska, vid 57 års ålder hittade helt rätt.

– På gamla dagar valde jag att leva min dröm. Jag har varit intresserad av antikt i hela mitt liv och jag har gått på auktioner sedan jag var barn, säger Anna och blickar ut över en liten butik fylld med renoverade drängaskåp, skolaffischer, gamla hattar och uppstoppade djur.

– Jag ångrar det inte för en sekund, det är väldigt roligt, fortsätter hon.

Ystad antik och vintage sortiment består till nästan 100 procent av föremål Anna själv har samlat på sig genom åren.

– Jag har inte två exemplar av någonting. Jag har inte 100 av en sak som jag beställer, allting är unikt på sitt sätt, berättar hon.

Det är främst i Danmark hon hittar sina fynd. Där är kulturen en annan mot slit och släng-tänket i Sverige.

– Det är fantastiskt. Om jag vill köpa in något spännande åker jag och min väninna till Köpenhamn. Svenskarna slänger alldeles för mycket. I Danmark hittar man de roliga och riktigt udda sakerna.

Anna har kommit över flera uppstoppade djur från en lokal skola.

Anna har kommit över flera uppstoppade djur från en lokal skola.

Annas framgångsrecept är att också köpa nedgångna föremål och rusta upp dem innan hon säljer dem igen. Hon berättar att hennes förra man var slöjdlärare och båtbyggare och att han lärde henne göra allt för hand.

– Det har alltid varit min grej, jag vill sätta min prägel på det. Jag har inte köpt en färdig produkt utan har köpt saker som behöver tas om hand. Det kan vara tavlor där ramen är trasig eller teaterkikare med trasig lins.

På 70-talet var hon tidigt ute med sitt miljötänk och passion för återbruk.

– Jag var lite av en containerletare som hittade trebenta stolar. Det var ett sätt att dryga ut kassan när jag studerade till barnmorska. Det var tidigt, jag var väldigt anti Ikeakonceptet när det kom, berättar Anna.

sdgnsiognsogso g

Anna bland alla sina gamla saker.

Men vinden i Sverige har börjat vända. Det blir allt mer trendigt att blanda gammalt och nytt, att ha det unika i sitt hem för att sticka ut från mängden. Det är såklart något som gagnar Anna som verkligen trivs i sin välfyllda lilla butik.

– Absolut, det är väldigt kul att få syssla med det som man brinner för. Jag tyckte det var jättekul att jobba som barnmorska också men det är väldigt stor skillnad på att vara på ett stort sjukhus med den hierarkin och att ha en egen liten butik, säger hon och fortsätter:

– Och att vara på den här underbara gården med anor från 1600-talet, det är en fantastisk miljö. Det är nordens bäst bevarade korsvirkeskvarter. Man känner historiens vingslag här inne och det är verkligen en passande miljö för antika saker.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SMHI: Sibiriska kylan kan orsaka unikt väderfenomen

Företeelsen har inträffat tre gånger de senaste 30 åren.

Magnus Jansson

Kl.11:18, 24 februari, 2018

SMHI: Sibiriska kylan kan orsaka unikt väderfenomen
Vinterkylan håller i sig nästa vecka. Foto: Pixabay

Vinterkylan har hela Sverige i ett järngrepp just nu – och det finns inga tecken på att den kommer släppa taget den närmaste tiden. Nu rapporterar SMHI att den sibiriska kylan som sveper in över Sverige kan medföra en väldigt ovanlig företeelse nästa vecka.

Den senaste prognosen visar nämligen att temperaturen över hela landet kommer att ligga på minusgrader från söndag och hela nästa vecka, vilket skulle innebära en hel vecka i sträck med nationella isdygn. Senaste gången det inträffade var i februari 2011.

SMHI:s väderblogg har redovisat elva tillfällen sedan 1950 då nationellt isdygn inträffat minst sex dygn i följd (antal dygn inom parentes):

 • 12-18 februari 1956 (7)
 • 12-17 januari 1966 (6)
 • 8-13 februari 1966 (6)
 • 11-20 februari 1970 (10)
 • 26 februari-5 mars 1971 (8)
 • 29 december-5 januari 1979 (8)
 • 4-9 januari 1985 (6)
 • 19-25 februari 1986 (7)
 • 6-11 februari 1996 (6)
 • 25-30 december 2010 (6)
 • 18-24 februari 2011 (7)

Nationella isdygn i mars månad är också sällsynt. Totalt finns det 16 fall sedan 1950 då temperaturen legat på minusgrader hela dygnet.

FaktaFakta
Med isdygn menas att temperaturen inte överstiger 0,0°C under dygnet. Egentligen avses då inte ett kalenderdygn utan det så kallade temperaturdygnet. Temperaturdygnet sträcker sig från klockan 19 (klockan 20 svensk sommartid) föregående dygn till klockan 19 (klockan 20) innevarande dygn.
Källa: SMHI

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Frida Green till semifinal i Talang

Ystadssångaren vidare i det populära underhållningsprogrammet.

Michaela Ekström

Kl.21:39, 23 februari, 2018

Frida Green till semifinal i Talang
Foto: Ida Fia Sveningsson

På fredagen var det dags för Talang i TV4 där det avslöjades vilka som gått vidare och får chans att tävla i semifinalen. Bland dem som gick till semifinal var Ystadssångerskan Frida Green som 24Ystad tidigare har skrivit om. Det glädjande beskedet till sångerskan gavs av jurymedlemmen Alexander Bard.

Frida Green är alltså en av 16 utvalda att tävla i Talangs semifinal av flera tusen sökande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Smugglare hade dopingpreparat och kanyler – nu döms han

En 24-årig man försökte smuggla in dopingpreparat via Ystads hamn.

Michaela Ekström

Kl.15:24, 23 februari, 2018

Smugglare hade dopingpreparat och kanyler – nu döms han
Foto: Pixabay

En 24-årig man påträffades med flera olika dopingpreparat i Ystads hamn den 5 april förra året. Mannen hade sammanlagt över 200 tabletter som är dopingmedel. Han hade också 27 kanyler och 190 kanyler.

Nu döms 24-åringen vid Ystads Tingsrätt för smuggling. Han döms till 150 dagsböter á 50 kronor.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter utslagningen – nu slipper Konstantin promenera 100 mil till Ystad

Ystadsbon vill ändå hylla sitt favoritlag med en annan slags vandring.

Camilla Landin

Kl.14:31, 23 februari, 2018

Efter utslagningen – nu slipper Konstantin promenera 100 mil till Ystad
I London gjorde Konstantin en liten anteckning vid Trafalgar Square. Foto: Privat

Förra veckan åkte Konstantin Foussianis från Ystad till kyliga Östersund för att bevittna fotbollsmatchen i Europa League mellan hans två favoritlag Östersunds FK och Arsenal.

Innan matchen hade Konstantin uttryckt ett löfte. Om Östersund skulle slå ut Arsenal och gå vidare i Europa League skulle han promenera de 100 mil som är mellan Östersund och Ystad.

LÄS MER: Promenerar 100 mil till Ystad om favoritlaget vinner

Matchen i Östersund slutade 3-0 till Londonlaget Arsenal. På torsdagen möttes lagen i ett returmöte, där Östersund vann matchen med 2-1, men det räckte inte för att ta sig vidare till åttondelsfinal.

Konstantin och hans dotter reste till London i torsdags för att se matchen.

– Jag gick inte på matchen trots att jag hade biljett. Några vänner från Schweiz gjorde oss sällskap i London och eftersom det var avgjort, trodde jag, efter första matchen, så valde jag att spendera kvällen på restaurang med dem istället, skriver Konstantin via facebook till 24ystad.

Han skulle komma tillbaka till sitt hotell och mötas av en mindre chock.

– När jag kom tillbaka till hotellet så fick jag av min kompis Johan veta att Östersund ledde med 2–0. Jag trodde att han skojade, men slog snabbt på radion. Något mirakel blev det inte men ÖFK:s insats på Emirates är ändå oerhört imponerande. ÖFK vann inte bara över Arsenal, utan även mitt och många andra fotbollsälskares hjärta, skriver Konstantin.

Så nu slipper Konstantin den där ”lilla” vandringen på 100 mil.

– Det är på sätt och vis en lättnad. Samtidigt så känner jag att ÖFK:s insats i Europa League är värd att hedra lite extra. Dessutom underskattade jag laget grovt två gånger, först efter lottningen då jag avlade mitt kaxiga löfte, och sedan igår, när jag inte gick på matchen för att jag trodde att allt var avgjort.

Konstantin vill ändå hylla Östersund på något sätt, men en annan slags vandring.

– Först ska jag köpa en matchtröja, sen får vi se vad det blir för sorts hyllning. Kanske en vandring längs St Olavs-leden iklädd matchtröjan när jag i sommar besöker Åre och Östersund till midsommar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Läkemedelsrådet om Måns: ”Finns ingen bevisad effekt”

Följer rekommendationer om läkemedlet, även om överläkaren menar att medicinen kan bromsa sjukdomen.

Camilla Landin

Kl.11:31, 23 februari, 2018

Läkemedelsrådet om Måns: ”Finns ingen bevisad effekt”
Läkemedelrådet följer den rekommendation om att medicinen inte ska ges till patienter som inte kan gå. Därmed står Måns från Ystad utan medicin. Foto: Region Skåne/Press

I november 2017 tog Läkemedelsrådet vid Region Skåne beslutet om att inte längre förlänga den regionala finansieringen av behandling med läkemedlet Translarna. Det drabbade Måns, som 24ystad har träffat. Hans familj har startat en insamling för att försöka ändra Region Skånes beslut.

Han har sjukdomen Duchennes muskeldystrofi, som gör att kroppens muskler blir svagare för varje dag. Translarna kan bromsa förloppet, enligt överläkaren Mar Tulinius, som 24ystad också har pratat med.

LÄS MER: Måns får inte längre sin bromsmedicin – Region Skåne säger nej

Anledningen varför den regionala finansieringen inte förlängdes är en rekommendation av NT-rådet. NT-rådet ger nationella rekommendationer kring nya läkemedel.

– NT-rådet är experter på den här typen av svåra läkemedel och de rekommenderar att man ska sluta behandlingen om man inte har gångförmåga, eftersom det då inte finns någon bevisad effekt. Vi avslutar därför den centrala finansieringen av behandlingen. Däremot kan vi inte stoppa en enskild läkare att skriva ut det, men då får kliniken stå för kostnaden, säger Bengt Ljungberg, som är ordförande i Läkemedelsrådet vid Region Skåne.

Måns slutade att gå julen 2016. Han orkade inte mer, säger han till 24ystad. Bengt Ljungberg säger att det inte är etiskt försvarbart att behandla patienter som inte kan gå, såvida det inte sker i form av en kontrollerad läkemedelsstudie.

– Det har inte med pengar att göra, utan är en medicinsk fråga, säger Bengt Ljungberg, som känner till att Mar Tulinius tycker något annat.

– Det är hans specialområde, och det är klart att han önskar att det fanns en behandling som fungerade. Men man får aldrig ge falska förhoppninhar till patienterna och deras föräldrar.

Mar Tulinius menar att om Måns slutar ta sin medicin kan han bli sämre. Vad säger du om det?

– Eftersom medicinen saknar effekt har han rimligen fel. Det tråkiga är att troligen blir Måns så småningom sämre oavsett vad man gör på grund av sjukdomens normala förlopp. Detta handlar inte om att beröva någon en verkningsfull behandling och tycka att vi inte har råd. Det finns tusentals läkemedel som provas där studierna inte kan visa effekt och då slutar man använda dem.

I västra Götaland finansieras medicinen av Drottning Silvias barnsjukhus. Borde Måns familj flytta dit för att få den vård Måns behöver?

–  Nej, detta är inte en vård han har någon glädje av. Jag har också svårt att tro att samma verksamhetschef som, mot bättre vetande, har lagt ut flera miljoner kronor, vill behandla fler patienter från andra landsändar och lägga ut fler pengar.

Bengt Ljungberg säger att för att Sverige ska ha en jämlik vård har alla landsting i landet bestämt att de ska följa NT-rådets rekommendation. Det gör även Västra Götaland, det är en enskild klinik i Göteborg som bryter mot nationella överenskommelser, enligt Ljungberg.

– Jag förstår att man blir jättebesviken när det inte finns någon effekt, men man måste nog släppa det, säger Bengt Ljungberg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng