”Det roligaste man kan ha med byxorna på”

Pierre Rosén hittade med fransk hjälp skärmflygningen redan på 80-talet och blev en av Sveriges första utövare. Nu har han drivit sin populära verksamhet i Kåseberga i över 20 år.
"Vi var bland de första pionjärerna", säger han.

Alexander Sandström Libb

Kl.20:04, 20 augusti, 2017

”Det roligaste man kan ha med byxorna på”
Lars Georgsson, Tomas Wigström och Pierre Rosén. Foto: Alexander Sandström Libb.

Ute i vackra Kåseberga huserar SkyAdventures, Sveriges största skärmflygcenter och hangmecka. Pierre Rosén startade upp verksamheten i Blekinge 1990 som ett hobbyprojekt, innan han flyttade till den ultimata miljön.

– Det här är rätt ställe om man ska syssla med det här, speciellt om man ska driva en verksamhet, säger Pierre.

Skärmflygning utövas i olika former, antingen med motor på ryggen eller bara med själva skärmen. Entusiasterna hoppar från branter för att sedan flyga flera mil, upp mot 4000 meter högt upp i luften i de extrema fallen.

Och till Kåseberga är det många som tar sig för att testa på sporten, antingen genom kurser eller för att testa så kallat tandemflyg då man får följa med en erfaren pilot.

Den före detta skidåkaren Pierre hittade skärmflygningen redan på 80-talet.

– Jag har alltid varit intresserad av flygning i alla dess former, så det var ganska naturligt. Jag var på en skidmässa en gång där jag fick träffa en fransman som på en liten tv-apparat visade mig en skärmflygare som sprang ut och flög över glaciären. Jag tänkte att det där vill jag prova på, berättar han.

Pierre frågade fransmannen om han inte kunde komma till Sverige och lära honom och hans vänner sporten, vilket mannen också gjorde.

– Vi var bland de första pionjärerna. Jag har 41 på licensbrickan så vi var tidiga.

Skärmflygsentusiasterna Lars Georgsson och Tomas Wigström åker ofta till Kåseberga för att flyga. De lägger stor del av sin tid på sporten och inte minst på att ”läsa moln” och kolla de senaste väderprognoserna.

– Vi brukar följa med Pierre på hans resor till Spanien eller Sydafrika. Nu åker vi till Nepal i november för att flyga där, säger Lars.

De båda männen trivs verkligen i uppe i luften, även om de i andra fall kan vara höjdrädda. Friheten är vad som lockar mest.

Det är bara du och dina beslut som avgör, tillsammans med vinden, vad som händer med dig. Det är inte det att du kan dra ut handbromsen, parkera och fundera lite grand. Det är snabba beslut, säger Lars.

– Nu ska jag uttrycka det som jag brukar göra; det är det roligaste man kan göra med byxorna på. Det är frihetskänslan det handlar om, säger Tomas.

Att skärmflygning skulle vara någonting farligt är således ingenting som stoppar dem, även om de alla är med på vilka risker som finns.

Skärmflygning är potentiellt helt livsfarligt. Det är en sport med förhöjd risk. Men den största risken är nog att man blir beroende av det, så att man blir som de här två som har försakat både hus och hem, fortsätter Pierre och pekar mot Lars och Tomas.

–Ja, hus och hem och relationer och arbete, det är som en drog, skrattar Tomas.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Etablerad föreläsare till Ystad

Gör för första gången egen scenföreställning

Camilla Landin

Kl.19:44, 17 mars, 2018

Etablerad föreläsare till Ystad
Olof Röhlander. Foto: Pontus Höök

Olof Röhlander är från Norrland och valde efter att ha varit elitspelare i bordtennis att byta karriär och bland annay bli ”mental tränare” och författare.

Den senaste boken från 2016 heter ”Konsten att njuta av livet – och ändå få saker gjorda”. Olof Röhlander föreläser och talar och i en ny föreställning kommer han till Ystad i höst. Sex gånger har han blivit utnämnd till Årets Talare/Årets Föreläsare.

I onsdags släpptes biljetterna till föreställningen Omstart, som är regisserad av komikern Lasse Karlsson.

Föreställningen har premiär i Tonhallen, Sundsvall 26 oktober. Till Ystads teater kommer han den 17 november.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Saluhallen i Ystad hyrs ut

Möjligheterna enorma med huset.

Camilla Landin

Kl.15:51, 17 mars, 2018

EXTRA: Saluhallen i Ystad hyrs ut
Saluhallen i Ystad hyrs ut. Foto: Camilla Landin

I dagsläget ligger livsmedelsbutiken Matöppet i saluhallen. De som äger butiken är på väg bort och därför finns det möjlighet att hyra saluhallen i Ystad.

Butiksytan på gatuplan ligger på 600 kvadratmeter och här finns en serveringsdel. Dessutom finns en ovanvåning som inte är inredd och ett källarplan i som ligger i den nedre gatans gatuplan, där inlastning av varor sker.

– De som äger är lite splittrade för de har verksamhet i Småland, säger företagsmäklaren Kent Olsson som ansvarar för uthyrningen.

Antingen kan den nye hyresgäster ta över butiken som ligger i hallen idag, eller också utveckla fastigheten.

– Man stör ju ingen och man är ensam ägare. Han som äger har inget emot att man gör om, Lund har ju gjort en ny saluhall i stan och det fungerar alldeles utmärkt.

Det är några stycken som har anmält intresse angående uthyrningen.

– I första hand vill de driva det som livsmedelshall men kanske utöka serveringsdelen och göra den större, säger Kent Olsson.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fordon fastnade i snökaos – väg stängdes av

(Uppdaterad 16.10) Flera fordon fastnade och vägen fick stängas av.

Mia Martelleur

Kl.12:01, 17 mars, 2018

Fordon fastnade i snökaos – väg stängdes av
Foto: Johanna Lundberg / BildbyrΌn

Väg 13 fick under lördagen stängas av från Cirkulationsplats Sjöbo S till Cirkulationsplats Ystad N i båda riktningar på grund av väglaget. Flera lastbilar ska ha fastnat på sträckan.

Bland annat ska flera fordon ha fastnat och inte kunnat ta sig upp för backen i Assmåsak, mellan Sjöbo och Ystad. För att kunna bärga bort fordon från platsen stängdes vägen av och trafikanter ombads ta en annan väg.

LÄS MER: Räddningstjänsten varnar: ”Det är jättedåligt väglag”

Några timmar senare, vid 15.15-tiden, kunde vägen öppnas upp för trafik igen.

Tidigare under dagen gick Trafikverket och räddningstjänsten ut med en varning för dåligt väglag över hela Sydvästra Skåne,

– Det snöar och är halt och Trafkverket har svårt att hinna med att halkbekämpa. Därför är det viktigt att hålla låg hastighet och stora avstånd för att undvika olyckor, säger inre befäl Mattias Sköld på räddningstjänsten Syd.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Förare stoppades med stulna båtmotorer i lasten

Nu döms mannen vid Ystads tingsrätt.

Josefine Göransson

Kl.10:01, 17 mars, 2018

Förare stoppades med stulna båtmotorer i lasten
Foto: Arkiv / Petter Arvidsson, Bildbyrån

I mitten av februari i år stoppades en man i Ystads hamn. I mannens trailersläp hittades två båtmotorer värda sammanlagt drygt 85 000. Båtmotorerna låg gömda bakom däck och vid en närmare titt visade det sig att motorernas fästen var avbrutna och att kablarna var kapade.

Mannen har i förhör uppgett att han arbetar som lastbilschaufför och att han fått i uppdrag av två till tre för honom okända personer att transportera de två båtmotorerna från Göteborg till Rumänien.

Tingsrätten anser att omständigheterna kring det hela var så anmärkningsvärda att mannen måste ha förstått att båtmotorerna troligtvis var stulna. Mannen, som är i 50-årsåldern, döms därför nu vid Ystads tingsrätt för häleri. Straffet blir villkorlig dom.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Räddningstjänsten varnar: ”Det är jättedåligt väglag”

Räddningstjänsten uppmanar trafikanter att ta det försiktigt på lördagsmorgonen. "Det snöar och är halt och Trafkverket har svårt att hinna med att halkbekämpa", säger inre befäl Mattias Sköld.

Mia Martelleur

Kl.08:19, 17 mars, 2018

Räddningstjänsten varnar: ”Det är jättedåligt väglag”
FOTO: Bildbyrån

På lördagsmorgonen råder mycket besvärligt väglag över Sydvästra Skåne, rapporterar bland annat Trafikverket. I nuläget är det väldigt halt och drivande lössnö på vägarna vilket orsakar dåligt väglag.

Räddningstjänsten går därför ut med en uppmaning till alla trafikanter att ta det försiktigt på vägarna.

– Vi bytte precis av här så jag körde nyss till jobbet och det är jättedåligt väglag verkligen. Det är drivande snö över hela vägbanan och väldigt halt, säger Mattias Sköld, inre befäl vid räddningstjänsten Syd på lördagsmorgonen.

Enligt honom gäller varningen för framförallt Sydvästra Skåne.

– Om man ska uppmana alla till något så är det att hålla låg hastighet och stora avstånd för det är jättedåligt väglag nu på morgonen, säger Mattias Sköld.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng