Alliansen vill avsätta tre ministrar efter skandalen: ”De ska avgå”

Under onsdagsmorgonen meddelade Alliansen att de lämnat in en misstroendeförklaring mot inrikesministern Anders Ygeman, försvarsministern Peter Hultqvist och infrastrukturminister Anna Johansson. "Ett historiskt haveri" menar Centerledaren Annie Lööf.

Gabriel Almlöf

Kl.09:47, 26 juli, 2017

Alliansen vill avsätta tre ministrar efter skandalen: ”De ska avgå”
Foto: Commons

Under onsdagsmorgonen kallade Allianspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna till en gemensam presskonferens. Inför den samlade pressen meddelade partierna att man lämnar in en misstroendeförklaring mot tre socialdemokratiska ministrar. Det rör sig om inrikesministern Anders Ygeman, försvarsministern Peter Hultqvist och infrastrukturminister Anna Johansson. 

Bakgrunden är den skandal som briserat den senaste tiden där Transportstyrelsen inte följt lagarna kring IT-säkerhet. Bristen har inneburit att hela det se det svenska militära fordonsprogrammet lämnades över till utländska tekniker som inte säkerhetsprövats. Även det svenska registret över körkort och information om hamnar, broar, tunnelbana och vägar har hamnat i händerna på utländsk personal som inte säkerhetsprövats. Någon som ses som en stor säkerhetsrisk för Sveriges trygghet menar Alliansen.

Det är ett historiskt unikt haveri på Transportstyrelsen. De har gått emot befintlig lagstiftning och det har funnits en risk att främmande nationer kan få information. Samtidigt är det uppenbart att de tre statsråden inte har gjort tillräckliga åtgärder. De har inte redogjort för problem som kan ha hotat Sveriges säkerhet, sa Centerpartiets ledare Annie Lööf på pressträffen.

– Det som förvånar oss mest är att det saknar politisk ansvarstagande. Vi har efter mötena i Riksdagen gjort en samlad bedömning, och kommit fram till att vi vill väckte misstroende mot de tre ansvariga ministrarna i säkerhetskrisen, sa moderatledaren Anna Kinberg Batra.

På frågan vad som krävs för att åtgärda problemen hade Anna Kinberg Batra ett tydligt svar på tal.

– De ska avgå.

Omröstningen i Riksdagen kan ske redan under sommaren.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sökes: Över 100 personer till valet i höst

Nu söker kommunen dig som vill jobba som röstmottagare inför valet den 9 september.

Camilla Landin

Kl.14:13, 18 mars, 2018

Sökes: Över 100 personer till valet i höst

Inför valet till riksdag, landsting och kommun i höst behöver valnämnden i Ystads kommun rekrytera över hundra röstmottagare till vallokalerna.

”Som röstmottagare medverkar du till att valet genomförs korrekt, tryggt och säkert. Vi söker dig som har ett hjälpsamt och vänligt sätt samt är mycket noggrann”, skriver kommunen.

LÄS MER: Valdeltagandet högt i Ystad

Att arbeta som röstmottagare innebär en mängd olika saker. Under valdagen arbetar sex personer i varje vallokal. I Ystad finns det 19 valdistrikt. Av dessa sex personer är en ordförande och en vice ordförande och dessa ska ha arbetat vid något val tidigare. De leder arbetet under dagen och ordförande tillsammans med vice ordförande lämnar in och redovisar rösterna i Nya Rådhuset på valnatten.

Är du intresserad av att arbeta som röstmottagare kan du anmäla dig här.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är S nya storsatsning på kriminella avhoppare

Anders Ygemans tydliga budskap till de kriminella: " Vill du lämna, då kommer samhällets resurser finnas där. Men väljer du att fortsätta så kommer resurserna sättas på att jaga dig och se till att du hamnar bakom lås och bom"

Filip Beijer

Kl.12:35, 12 mars, 2018

Här är S nya storsatsning på kriminella avhoppare
Andreas Schönström och Anders Ygeman under en pressträff på måndagen. Foto: Filip Beijer

Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman och kommunalrådet Andreas Schönström kallade till pressträff i Malmö under måndagsförmiddagen för att presentera partiets nya stora satsning för ett mer effektivt avhopparsystem.

Partiet presenterade ett nationellt avhopparprogram som man vill ska komplettera och underlätta för de system som finns i Malmö, Göteborg och Stockholm idag.

I stora drag rör det sig om mer resurser, kunskap och praktiskt stöd.

– Avhopparprogrammen finns i de tre största städerna, men i ett antal städer saknas det avhopparprogram. Vi vill kunna ge ett nationellt stöd till såna program runt om i landet med bland annat utökat ekonomiskt stöd till kommunen och civilsektorn, men också rent praktiskt stöd, sa Anders Ygeman.

Målet är att det nationella avhopparsystemet ska underlätta för de olika instanserna som är involverade när en person behöver komma bort ifrån en kriminell miljö.

I de senaste mätningarna har det visat sig att över 56% av de som deltagit i avhopparprogrammen inte återkommit till de kriminella miljöerna man vistats i tidigare, en siffra som ska bli bättre med den nya modellen. Bland annat genom att socialtjänsten i den mottagande kommunen ska ta över ansvaret i ett tidigare skede.

Ofta placeras avhopparen geografiskt långt bort från sin ursprungliga kommun vilket kan leda till utanförskap och isolation. Det kan i sin tur resultera i att avhopparen åker tillbaka till familj och vänner trots en hotbild.

– För de som är inne i kriminaltitet handlar det om att börja om sitt liv väldigt långt från Malmö. Det kan röra sig om hundratals mils avstånd, sa Anders Ygeman och fortsatte;

– Socialtjänsten i den mottagande kommunen bör ta över ansvaret tidigare, så att man kan få det sociala sammanhanget man då behöver, så bra och så fort som möjligt på plats.

Totalt rör det sig i dagsläget om mellan 400-500 personer som hoppat av sin kriminella bana och behöver olika skyddsbehov. I spektrat finns de som kan fara illa av att en familjemedlem är kriminell till gängkriminella som lämnat uppgifter till polisen och lever under dödshot.

Med mer resurser och en välfungerande avhopparverksamhet hoppas socialdemokraterna att valet ska bli lättare för den som ägnar sig åt kriminell verksamhet.

Budskapet är tydligt. 

– Vill du lämna, då kommer samhällets resurser finnas där. Men väljer du att fortsätta så kommer resursern att sättas på att jaga dig och se till att du hamnar bakom lås och bom, sa Anders Ygeman och fortsatte;

– Det handlar om att göra valen tydliga för den som väljer det rätta.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så många skåningar röstade i landstingsvalet 2014

Högst röstdeltagande hade Halland med 85 procent. Skåningarna hade lägst.

Camilla Landin

Kl.09:24, 12 februari, 2018

Så många skåningar röstade i landstingsvalet 2014

Förutom riksdagsval och kommunval är det samtidigt val till landstinget i år. Statistiska centralbyrån presenterade på måndagsmorgonen siffror på hur högt valdeltagande det är i Sverige och länen i förhållande till landstingsvalet.

Valdeltagandet i det senaste landstingsvalet i Halland var 85 procent. Det är högst bland alla landsting. Lägst valdeltagande hade skåningarna.

– Kunskapen om landstingspolitiken är lägre än om kommun- och rikspolitiken. Även medierapporteringen, som ger medborgarna det här underlaget, är lägre på de flesta håll i landet, säger David Karlsson, docent i offentlig förvaltning vid Göteborgs universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

00-landsting-riket

Valdeltagandet har ökat i alla landsting mellan 2002 och 2014. Hälso- och sjukvården är landstingens främsta ansvar.

– Utmaningen för landstingen är att kommunicera och tydliggöra den sjukvårdspolitiska debatten och alternativen för väljarna. Att ett politikområde anses viktigt innebär inte automatiskt att det är lätt att ta ställning till de politiska förslagen på området, säger David Karlsson.

landsting-ska%cc%8ane

 

FaktaOm Region Skåne

Region Skånes uppdrag är att främja hälsa, hållbarhet och tillväxt i Skåne.

Region Skåne är den högsta direktvalda politiska organisationen i Skåne med ansvar för vård och hälsa, kollektivtrafik, utveckling av näringsliv, kultur, infrastruktur, samhällsplanering och miljö- och klimatfrågor i Skåne.

Källa: skane.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så ställer sig kommunen till en sammanslagning

Kent Mårtensson ger svar på förslaget om att slå samman Ystad med Skurup och Sjöbo

Camilla Landin

Kl.20:28, 1 februari, 2018

Så ställer sig kommunen till en sammanslagning
Kent Mårtensson ser inga planer på att slå ihop kommunen Ystad med någon annan. Foto: Camilla Landin, Arkiv

I måndags presenterade tankesmedjan Intelligence Watch en rapport som ger förslag på kartor över en ny sydsvensk kommunindelning. Av Skånes 33 kommuner presenterar rapporten ett förslag på att de ska minskas till 15.

Förslaget innebär att Ystad skulle slås samman med Skurup och Sjöbo.

LÄS MER: Förslaget: Slå samman Ystad med Skurup och Sjöbo

– Den frågan var uppe för ett tiotal år sedan och diskuterades, men det fanns inte riktigt grund för att göra en sådan omvandling då och jag känner inte att det inte är närmare nu, säger Kent Mårtensson, kommunstyrelsens ordförande i Ystad.

Senast i oktober 2019 ska en statlig kommunutredning presenteras, som kallas Kommunutredningen (Fi 2017:02). Den går ut på att identifiera kommande utmaningar för Sveriges kommuner, som kan vara demografisk utveckling eller att fler flyttar till storstäderna. Kent Mårtensson påpekar snarare de samarbeten som kommunen har med andra kommuner, som fungerar bra.

– Jag vet att det finns en utredning men hur regeringen kommer ge besked i den frågan vet jag inte, det har inte varit några skarpa förslag. Det är så svårt att ta på och inget som är aktuellt.

– Vi har inte diskuterat det i vårt parti. Det finns inte på agendan, säger Mårtensson.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vill ta bort bygglov kring solceller

Moderaterna vill förenkla byggnationen.

Camilla Landin

Kl.21:00, 21 januari, 2018

Vill ta bort bygglov kring solceller
Solceller på ett tak. Foto: Wikimedia Commons

I en motion till kommunfullmäktige i Ystad skriva Gunilla Andersson, M, som är ledamot i kommunfullmäktige, att Moderaterna vill förenkla eller ta bort bygglovsplikten om solceller.

”Förnybar energi är viktigt både ur miljö som ekonomisk hänsyn. Solenergi vinner i längden och är ett självklart val för många”, skriver Gunilla Andersson i sin motion.

”Det krävs bygglov i Ystad kommun för att få möjlighet att installera solceller på fastigheterna i kommunen”, skriver hon vidare.

Därför yrkar Moderaterna på att förenkla eller ta bort bygglovsplikten genom att:

  • solcellerna placeras i samma vinkel som taket
  • inte påverkar taksäkerheten
  • inte väsentligt ändrar byggnadens eller områdets karaktär
  • inga särskilda föreskrifter finns i detaljplanen

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng