Bosse klamrar sig fast i nostalgin: ”En viktig butik”

I en bransch som ständigt förändras och med produkter som ständigt revolutionerar har Bo "Bosse" Jönsson kunnat hålla sin butik levande i 24 år. TV-spelhörnan i Ystad är i dag en a få butiker i landet där man kan köpa de nostalgiska spelen från barndomen.

Gabriel Almlöf

Kl.20:05, 18 juni, 2017

Bosse klamrar sig fast i nostalgin: ”En viktig butik”
Bo "Bosse" Larsson har drivit TV-spelhörnan sedan 1993. Foto: Gabriel Almlöf

Sedan 1993 har butiken TV-spelhörnan legat i hörnet av Tobaksgatan och Jennygatan i Ystad. Sedan dess har TV-spels branschen förändrats markant, något som man tydligt kan se inne i Bo ”Bosse” Jönssons butik.

Både i Ystad och i hela Sverige har han blivit en profil. När jag möter en bekant till Bosse på stan i Ystad berättar hon ”Om man letar efter något, men inte kan hitta det. Då går man till Bosse och då har han antagligen det redan”.

Själv skrattar han åt kommentaren men medger att han nog har det mesta i sin butik, samtidigt som han blickar ut över spelkonsoler, TV-spel, actionfigurer, sällskapsspel, fidgetspinners och Pokémonkort. 

– Vi har i stort sett alla spelkonsoler i butiken. De har blivit populärare de senaste åren. Många som gillar nostalgin kommer in och handlar här. Det är många turister som kommer in och säger att de handlat här för 10 år sedan. Det är kul att folk kommer ihåg en och uppskattar jobbet man gör.

img_1341Samtidigt har digitaliseringen av handeln slagit hårt mot småföretagare som Bosse Jönsson.

– Det är klart att det är tufft i dag, många handlar på nätet eller det stora kedjorna. I slutet av 90-talet var det fullt med kunder i butiken, men nu är jag glad om det kommer några varje dag. Det här är inte bara en butik utan även min lagerlokal för min näthandel. Det är så jag kan gå runt i dag, säger Bosse Jönsson och fortsätter.

– Jag tror många gillar att det finns en sådan här butik i Ystad. Men jag kan önska att man visade lite mer uppskattning mot butiken och att man kommer och handlar här. Det är en av få i sitt slag i Sverige och vi kan många gånger hålla väldigt bra priser på våra spel.

img_1331

Till hösten kommer butiken att förändras. Bosse närmar sig pensionen och han har beslutat att ha öppet färre dagar i veckan.

– Jag klamrar mig fast trots konkurrensen. Jag ska ju snart i pension, så vad ska man göra? Det är ingen idé att söka nytt jobb, så jag kör på några år till.

Förhoppningen är dock att TV-spelhörnan ska leva vidare med nya ägare även efter att han har lämnat butiken. Det behövs någon som är villig att satsa på TV-spel både från nutid och dåtid, menar Jönsson.

Min dröm är att någon tar över butiken efter mig. Gärna någon med en enorm drivkraft som kan göra det stort igen. Det är en viktig butik, och jag tror många tycker det är kul att kunna köpa både nya och nostalgiska spel.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Ica-handlarna i Ystad som tjänar miljoner

De omsätter över 200 miljoner kronor.

Camilla Landin

Kl.20:55, 21 februari, 2018

LISTA: Ica-handlarna i Ystad som tjänar miljoner
Arkivbild

Landets Ica-butiker drivs mest av enskilda handlare och några ägs av Ica direkt. Enskilda Ica-handlare kan ta ut stora summor pengar varje år från sina bolag. Högst utdelning under förra året kunde ägaren av Ica Maxi Stormarknad i Ängelholm ta ut hela 55 miljoner kronor.

– Vägen till att få äga och driva sin egen butik är ofta snirklig och kräver många års anställning i olika butiker, att man brinner för det och att man är engagerad, säger Magnus Moberg, som är ordförande i Ica-handlarnas förbund till Expressen.

Ica-handlarna med störst omsättning är främst Ica Maxi-butiker. Haninge hade en omsättning på nästan 800 miljoner kronor, följt av Lindköping på 655 miljoner. Bäst resultat (intäkter minus kostnader) stor Ica Maxi Jönköping för med 53 miljoner.

Ica handlare i Ystad (Omsättning, intäkter och eventuell utdelning):

  • Ica Kvantum Ystad. Omsättning: 203 miljoner kronor. Intäkter: 10 miljoner kronor. Utdelning 8,7 miljoner.
  • Ica Nära. Omsättning: 18 miljoner.
  • Ica Supermarket. Omsättning 74 miljoner kronor. Intäkter 1 miljoner kronor.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rekryteringsträff på Surbrunnsparken

I dag mellan 14 och 16.30.

Camilla Landin

Kl.08:27, 15 februari, 2018

Rekryteringsträff på Surbrunnsparken
Passa på att söka jobb idag på rekryteringsträff. Foto: Arkivbild

I dag är det en rekryteringsträff på Surbrunnsparken i Ystad. Lokala arbetsgivare från hotell och restaurang behöver personal.

Arbetsförmedlingen står som arrangör och uppmanar besökare att ta med CV som man kan överlämna till arbetsgivare.

Mellan klockan 14 och 16.30 i Surbrunnsparken.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rekordförsäljning för Ystadsbageriet på fettisdagen

Satsar helhjärtat på kärleksdagen också.

Camilla Landin

Kl.14:07, 14 februari, 2018

Rekordförsäljning för Ystadsbageriet på fettisdagen
Möllers bageri slog rekord igår – idag satsar de på kärlekskakor. Foto: Möllers bageri, Flickr

Det undgick nog ingen att gårdagen var den klassiska fettisdagen – Semlornas högtidsdag. På Möllers bageri och konditori jobbade man stenhårt för att alla som ville skulle kunna köpa en semla under dagen.

– Jag hade min sista kund tre minuter innan vi stängde som ville ha en semla, och det fick hon, säger ägaren till bageriet Mats Andersson.

LÄS MER: LISTA: Ystads populäraste caféer och bageri

Möllers bageri slog rekord i försäljningen igår. Förra året sålde de 1 150 semlor.

– I år var vi nära 1 600 och då har jag inte räknat med leveranserna som nog var på 1 000 till, säger Mats.

I dag är det Alla hjärtans dag och Möllers bageri tar ingen vilodag från gårdagens hets och stress, utan har förberett olika Alla hjärtans dag-bakelser, med vit chokladkräm med nötmarängbotten och en med hallon och chokladmousse.

– Jag trodde att gårdagen skulle förstöra denna dagen lite, alla äter ju semlor och idag ska de äta bakelser. Jag var lite rädd för att det låg för tätt inpå.

Möllers framgångsrecept är sociala medier, bland annat Facebook.

– Vi ökar nästan dagligen med allt, när det var Nutellans dag, lade vi ut en bild på en Nutella semla och då fick vi in en yngre publik. Har man tid med det och sköter Facebook bra så märker man reaktionen från kunderna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Mäklare flyttar från gågatan

Mäklare Ekström&Co flyttar: "Ett halvår sedan vi bestämde oss".

Camilla Landin

Kl.09:05, 14 februari, 2018

Mäklare flyttar från gågatan
Den nya adressen för mäklarföretaget. Foto: Camilla Landin

Mäklarföretaget Ekström & Co har funnits i Ystad i ett par år. I dag flyttar de från kontoret på Stora Östergatan till en ny adress i Ystad. Den nya lokalen passar mäklarföretaget bättre, enligt ägaren och mäklaren Marcus Ekström.

– Grunden är att lokalen är mer passande för oss och själva byggnaden är anrik och trevlig exteriört med stora skyltfönster. Läget är bättre och här är det mer ruljans. Den andra lokalen låg så långt ned på gågatan, säger Marcus Ekström

Den nya adressen är Hamngatan 11, vilket är en fördel säger Marcus Ekström.

– Det är närmare bankerna, nyrenoverat och lokalen har fiber.

På onsdagen sker flytten och från och med måndag kommer Hamngatan att vara den permanenta adressen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Här öppnar nytt hotell i Ystad

Kommunens nya hotell öppnar till sommaren.

Kim Ahlqvist

Kl.19:25, 9 februari, 2018

EXTRA: Här öppnar nytt hotell i Ystad
Foto: Arkiv/Pixabay

Fredrik och Therese Werme har sedan sex år tillbaka drivit Landet Bed and Breakfast i Peppinge. Men för några månader sedan kom den gamla bondgården ut till försäljning och nu skriver paret på verksamhetens Facebooksida att nya ägare snart tar vid.

Paret Werme startar ett nytt kapitel – med ett gårdshotell på Skälshögsvägen mellan Högestad och Sövestad i Ystads kommun.

Gårdshotellet kommer att inrymma 11 rum, samtliga med dusch och toalett. Det kommer också finnas en stuga att hyra för större familjer.

– En lugn lantlig miljö omger gården, skriver paret på sin nya Facebooksida.

Under sommaren 2018 ska hotellet öppna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng