Bosse klamrar sig fast i nostalgin: ”En viktig butik”

I en bransch som ständigt förändras och med produkter som ständigt revolutionerar har Bo "Bosse" Jönsson kunnat hålla sin butik levande i 24 år. TV-spelhörnan i Ystad är i dag en a få butiker i landet där man kan köpa de nostalgiska spelen från barndomen.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.20:05, 18 juni, 2017

Bosse klamrar sig fast i nostalgin: ”En viktig butik”
Bo "Bosse" Larsson har drivit TV-spelhörnan sedan 1993. Foto: Gabriel Almlöf

Sedan 1993 har butiken TV-spelhörnan legat i hörnet av Tobaksgatan och Jennygatan i Ystad. Sedan dess har TV-spels branschen förändrats markant, något som man tydligt kan se inne i Bo ”Bosse” Jönssons butik.

Både i Ystad och i hela Sverige har han blivit en profil. När jag möter en bekant till Bosse på stan i Ystad berättar hon ”Om man letar efter något, men inte kan hitta det. Då går man till Bosse och då har han antagligen det redan”.

Själv skrattar han åt kommentaren men medger att han nog har det mesta i sin butik, samtidigt som han blickar ut över spelkonsoler, TV-spel, actionfigurer, sällskapsspel, fidgetspinners och Pokémonkort. 

– Vi har i stort sett alla spelkonsoler i butiken. De har blivit populärare de senaste åren. Många som gillar nostalgin kommer in och handlar här. Det är många turister som kommer in och säger att de handlat här för 10 år sedan. Det är kul att folk kommer ihåg en och uppskattar jobbet man gör.

img_1341Samtidigt har digitaliseringen av handeln slagit hårt mot småföretagare som Bosse Jönsson.

– Det är klart att det är tufft i dag, många handlar på nätet eller det stora kedjorna. I slutet av 90-talet var det fullt med kunder i butiken, men nu är jag glad om det kommer några varje dag. Det här är inte bara en butik utan även min lagerlokal för min näthandel. Det är så jag kan gå runt i dag, säger Bosse Jönsson och fortsätter.

– Jag tror många gillar att det finns en sådan här butik i Ystad. Men jag kan önska att man visade lite mer uppskattning mot butiken och att man kommer och handlar här. Det är en av få i sitt slag i Sverige och vi kan många gånger hålla väldigt bra priser på våra spel.

img_1331

Till hösten kommer butiken att förändras. Bosse närmar sig pensionen och han har beslutat att ha öppet färre dagar i veckan.

– Jag klamrar mig fast trots konkurrensen. Jag ska ju snart i pension, så vad ska man göra? Det är ingen idé att söka nytt jobb, så jag kör på några år till.

Förhoppningen är dock att TV-spelhörnan ska leva vidare med nya ägare även efter att han har lämnat butiken. Det behövs någon som är villig att satsa på TV-spel både från nutid och dåtid, menar Jönsson.

Min dröm är att någon tar över butiken efter mig. Gärna någon med en enorm drivkraft som kan göra det stort igen. Det är en viktig butik, och jag tror många tycker det är kul att kunna köpa både nya och nostalgiska spel.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: De tar över Ystads Resebyrå

"Kommer alltid ligga mig varmt om hjärtat".

Camilla Landin

Camilla Landin

Kl.15:44, 13 december, 2017

EXTRA: De tar över Ystads Resebyrå
Resebyrån på Stora Östergatan i Ystad. Foto: Camilla Landin

Det är företaget BIG Travel som kommer ta över Ystads Resebyrå. Ystads Resebyrå blir då BIG Travels 34:e enhet.

– Ystads Resebyrå är en välskött och etablerad resebyrå som passar väl in våra planer på vidare expansion, säger Jan-Anders Holmqvist, vd på BIG Travel, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: BILDEXTRA: Kika in i den nya glassbutiken

– Jag tror inte på en framtid för den lilla resebyrån utan stor volym, unik teknik i kombination med kunnig och engagerad personal blir helt avgörande för resebyråns överlevnad, säger Mats Persson, ägare av Ystads Resebyrå.

Resebyråns kunder kommer möta samma personal i samma lokaler där skillnaden blir ny skylt på väggen och nya visitkort och det känns väldigt bra och har varit viktigt för mig när jag beslutade att sälja, avslutar Mats Persson.

Den största förändringen blir egentligen bara namnbytet. De bokningar eller offerter som ligger idag påverkas inte av ägarbytet, detsamma gäller presentkort som är utställda av resebyrån. Den 1:e januari 2018 kommer Ystads Resebyrå heta BIG Travel.

”Ystads Resebyrå kommer alltid ligga mig varmt om hjärtat, men jag lämnar med trygga händer över till BIG Travel som jag vet kommer jobba vidare i samma anda. Tack kollegor och kunder för många fina år”, skriver ägaren Mats Perssonhemsidan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Godisgiganten intresserade av att öppna i Ystad

Intresset från godiskedjan bekräftas: "Handlar om att hitta rätt"

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.17:56, 12 december, 2017

EXTRA: Godisgiganten intresserade av att öppna i Ystad
Foto: Arkiv

Godisjätten Kandy´z driver butiker i bland annat Stockholm, Gävle och Mjölby. Med sitt enorma godissortiment vill man nu fortsätta slå sig in i städer runt om i landet. Andreas Östergren är verksamhetscontroller och en av de som arbetar med nyetableringar för kedjan. Han berättar att man vill expandera kraftigt de kommande åren.

– Vi har tio butiker öppna idag varav tre öppnat i år. Vi har som mål att växa med fem nya butiker varje år de kommande fem åren. Kanske kan det till och med bli fler, säger han.

En av butikerna kan mycket väl hamna i Ystad

– För oss handlar det mycket om att hitta rätt franchisetagare och rätt lokal. Ystad kan vara intressant för oss om allt faller på plats. Det är vi inte främmande för. Men som läget är nu söker vi aktivt i bland annat Göteborg och Uppsala.

Hur lyder ert koncept?
– Vi säljer godis och vill erbjuda en godisupplevelse för våra kunder. Vi har stora väl fyllda butiker. När vi nu etablerar oss framöver tittar vi efter lokaler om cirka 250-500 kvadratmeter.

Upplever du att det är svårt att hitta rätt?
– Jag skulle säga att det är lite 50-50 när det kommer till franchisetagare och lokal. Ibland är det ena svårare än det andra. Vi får väldigt mycket förfrågningar om etableringar och lyssnar på alla.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Kika in i den nya glassbutiken

Ville utveckla verksamheten genom att flytta till Ystad.

Camilla Landin

Camilla Landin

Kl.18:44, 7 december, 2017

BILDEXTRA: Kika in i den nya glassbutiken
Glassdisk i butiken på Frusen Glädje. Foto: Camilla Landin

Elin Falkman, Frida Lindholm och Peter Ljungquist är personerna som är engagerade i butiken Frusen Glädje. Sedan i somras har de en glassverkstad i Örum, och sedan fredagen den 24 november står glassbutiken Frusen Glädje öppet för Ystadsborna på Stortorget.

I Örum tillverkas fortfarande glassen, av ”förste glassbakare” Frida Lindholm. 24ystad träffar Elin Falkman i butiken på torsdagseftermiddagen. Hon bjuder på glassmakerna ”Saffran och honung” samt ”Sirap och salt”.

LÄS MER: KLART: Då öppnar Ystads nya glassbutik

Elin Falkman. Foto: Camilla Landin

Elin Falkman. Foto: Camilla Landin

– Vi ville utveckla verksamheten genom att flytta hit, säger Elin Falkman. Att öppna en butik i Ystad känns som ett givet alternativ, med tanke på att vi ligger så nära.

Frida Lindholm har bott i Italien och lärt sig att göra glass, och glassen som Frusen Glädje säljer är därför gelato-glass, alltså typisk Italiens glass.

– Till skillnad från svensktillverkad glass har gelato en mjukare konsistens, det är inte mycket grädde i glassen och inte heller ägg, förutom vaniljglassen, säger Elin Falkman.

– Vi vill även utveckla den veganska biten när det kommer glass. Det är spännande!

Elin berättar om de olika smakerna de har inne just nu. Ingredienserna ska helst vara ekologiska och gärna lokala, som till exempel att de gör glassmaken ”Getost och honung” med råvaror från Vilhelmsdals gårdsmejeri och chokladglassen ”Österlenchoklad med apelsin” från företaget Österlenchoklad.

– Det är roligt att pröva sig fram. Frida är väldigt duktig på smaker, hon vill inte att det ska vara för sött, men det ska smaka väldigt mycket. Till nyår kanske vi har champagnesorbet inne!

Just nu har butiken öppet tre dagar i veckan, men när vädret blir varmare kommer också öppettiderna att bli generösare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ny restaurang öppnade i Svarte

Serverar både asiatisk mat och pizza.

Camilla Landin

Camilla Landin

Kl.19:03, 6 december, 2017

Ny restaurang öppnade i Svarte
Svartes nya restaurang. Foto: Camilla Landin

På onsdagseftermiddagen öppnade den nya restaurangen Svarte Restaurang Pizza & Asian Food. Vädret bjöd dock inte på någon feststämning utan det var full storm och regn från alla håll och kanter.

– Det finns inte någon restaurang med asiatiskt mat här i Svarte och det behövs. Vi är en familj som tillsammans startar restaurangen för att få jobb till oss alla. Vi är bra på att laga, men det är svårt att få jobb, säger Julianna Ngoyen, som är en av familjemedlemmarna som öppnar Svarte Restaurang.

LÄS MER: EXTRA: Ny matvagn på Österportstorg

Familjen har även en asiatisk restaurang i Glemmingebro.

– Det är många som gillar asiatiskt mat. Det finns många rätter att välja mellan och rätterna är helt olika beroende på om de är kinesiska, thailändska eller vietnamesiska. Vi kommer servera blandat av kinesiska- och thailändska rätter, grytor med kokosmjölk och curry tillexempel.

Restaurangen ligger precis vid tågstationen i Svarte.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Klimatsmarta Ystadsföretag får stöd

Premieras för sitt miljötänk.

Camilla Landin

Camilla Landin

Kl.14:59, 4 december, 2017

Klimatsmarta Ystadsföretag får stöd
Arkivbild

Två Ystadsföretag får stöd från Klimatklivet. Det är Möbloteket AB som får stöd för sin elbilsladdning på sin kundparkering. De får 50 820 kronor av Klimatklivet.

Även företaget Polykemi AB får stöd, 90 000 kronor för sin laddstation.

LÄS MER: Nya laddningsstationer till Ystad

Sammanlagt får 37 skånska projekt stöd från Klimatklivet med drygt 153 miljoner kronor. Tidigare i år installerades två laddningsstationer för elbilar i Ystad. Då fick Ystads kommun också bidrag från Klimatklivet. Läs mer om det här. 

FaktaKlimatklivet ger investeringsstöd till klimatsmarta åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid på lokal nivå.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng