Hattaffären firar 170 år i Ystad: ”Är nischad och speciell”

Systrarna Landgren driver en av Ystads absolut äldsta butiker. Enligt deras leverantörer är det också Skandinavens största renodlade hattaffär.

Alexander Sandström Libb

Kl.19:56, 4 maj, 2017

Hattaffären firar 170 år i Ystad: ”Är nischad och speciell”

Bäckströms Hattar, på gågatan i Ystad, grundades år 1847 och när många valde att lägga ner fortsatte affären gå bra. Butiken har under 170 år drivits av två familjer och det är också det som är hemligheten bakom succén.

Det menar Carina Landgren som började jobba på Bäckströms 1981 efter att hennes mössmakande farfar köpt den 1935.

Tillsammans med systern Christina driver hon i dag vad som har kommit att bli en väldigt unik butik.

– Enligt våra leverantörer är vi störst i Sverige och förmodligen i Skandinavien också. De har ju varit runt och tittat och det har inte jag, så det får stå för dem, säger Carina.

Det innebär att många kunder kommer utifrån stadsgränserna för att nå Bäckströms stora utbud.

– Man kan nog säga att minst 80 procent av kunderna inte kommer från Ystad. De reser hit för att butiken är så nischad och speciell. Det är så vi överlever, säger Christina.

– För något år sedan ringde en från Umeå som frågade om vi hade en speciell panama-hatt. ‘Ja, det har vi’, svarar jag. ‘Då svänger jag förbi någon dag’. Han var första kunden dagen efter, berättar Carina och skrattar.

img_0222

Systrarna har många fler exempel på lite speciella kunder som åkt lång väg för hattköp i Ystad. Andra anledningar till Bäckströms långa livslevnad är att de erbjuder vardagliga hattar, något för alla.

– Många har sånt som folk inte använder, som små bröllopshattar med fjädrar. Då är det bättre att ha vanliga hattar och stickade mössor, säger Carina.

Under mitt besök på Bäckströms kommer tre olika kunder som snabbt får hjälp och köper huvudbonader av olika slag. Utbudet är stort och Carina anser att det betyder mycket för en stad som Ystad att fortfarande ha kvar nischade butiker.

– Det är jätteviktigt och det tror jag att folk skulle vilja ha överallt. Det hör vi ofta av de som kommer in här, många vill ha hjälp och råd när de handlar.

Själva hattintresset har också varit stort under åren och är enligt systrarna ständigt på uppåtgående. Men till en unik butik med brett och nischat sortiment kommer det alltid vara många som vallfärdar.

– Vi har alltid haft folk som är intresserade och vi har inte påverkats så mycket av trender. Förr var det kanske lite mer. Jag kommer ihåg när Emilia sjöng ‘Big big world’, herregud vad vi sålde svarta baskrar då.

Hattar

Systrarna Landgren menar också att alla är snygga i hatt men att det finns många som inte riktigt vågar bära det. Speciellt är det män som nyfiket men nervöst kommer till butiken, ängsliga för vad jobbarkompisarna kommer tycka om deras nya stil.

– Det finns en stor hattaffär i New York som jag läste en artikel om. Ägaren där sa: ‘It takes a man to wear a hat’, och man måste ha lite självförtroende för att kunna bära en. Det är ett steg att ta, säger Christina.

– Det var en man som köpte en hatt här som kom in efter ett par dagar och sa att han aldrig hade fått så mycket beröm: ‘Alla sa att jag var snygg, det har de aldrig sagt innan’, fortsätter hon.

En unik detalj på Bäckströms Hattar är också mopsen Brick som under vår intervju ligger och snarkar under ett bord på lagret. Och Brick är inte affärens första husdjur under de 170 år som Bäckströms har stått pall.

– Det har nästan alltid bott en hund i butiken. Den första var en pudel som hette Oskar som blev 18 år.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Ica-handlarna i Ystad som tjänar miljoner

De omsätter över 200 miljoner kronor.

Camilla Landin

Kl.20:55, 21 februari, 2018

LISTA: Ica-handlarna i Ystad som tjänar miljoner
Arkivbild

Landets Ica-butiker drivs mest av enskilda handlare och några ägs av Ica direkt. Enskilda Ica-handlare kan ta ut stora summor pengar varje år från sina bolag. Högst utdelning under förra året kunde ägaren av Ica Maxi Stormarknad i Ängelholm ta ut hela 55 miljoner kronor.

– Vägen till att få äga och driva sin egen butik är ofta snirklig och kräver många års anställning i olika butiker, att man brinner för det och att man är engagerad, säger Magnus Moberg, som är ordförande i Ica-handlarnas förbund till Expressen.

Ica-handlarna med störst omsättning är främst Ica Maxi-butiker. Haninge hade en omsättning på nästan 800 miljoner kronor, följt av Lindköping på 655 miljoner. Bäst resultat (intäkter minus kostnader) stor Ica Maxi Jönköping för med 53 miljoner.

Ica handlare i Ystad (Omsättning, intäkter och eventuell utdelning):

  • Ica Kvantum Ystad. Omsättning: 203 miljoner kronor. Intäkter: 10 miljoner kronor. Utdelning 8,7 miljoner.
  • Ica Nära. Omsättning: 18 miljoner.
  • Ica Supermarket. Omsättning 74 miljoner kronor. Intäkter 1 miljoner kronor.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rekryteringsträff på Surbrunnsparken

I dag mellan 14 och 16.30.

Camilla Landin

Kl.08:27, 15 februari, 2018

Rekryteringsträff på Surbrunnsparken
Passa på att söka jobb idag på rekryteringsträff. Foto: Arkivbild

I dag är det en rekryteringsträff på Surbrunnsparken i Ystad. Lokala arbetsgivare från hotell och restaurang behöver personal.

Arbetsförmedlingen står som arrangör och uppmanar besökare att ta med CV som man kan överlämna till arbetsgivare.

Mellan klockan 14 och 16.30 i Surbrunnsparken.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rekordförsäljning för Ystadsbageriet på fettisdagen

Satsar helhjärtat på kärleksdagen också.

Camilla Landin

Kl.14:07, 14 februari, 2018

Rekordförsäljning för Ystadsbageriet på fettisdagen
Möllers bageri slog rekord igår – idag satsar de på kärlekskakor. Foto: Möllers bageri, Flickr

Det undgick nog ingen att gårdagen var den klassiska fettisdagen – Semlornas högtidsdag. På Möllers bageri och konditori jobbade man stenhårt för att alla som ville skulle kunna köpa en semla under dagen.

– Jag hade min sista kund tre minuter innan vi stängde som ville ha en semla, och det fick hon, säger ägaren till bageriet Mats Andersson.

LÄS MER: LISTA: Ystads populäraste caféer och bageri

Möllers bageri slog rekord i försäljningen igår. Förra året sålde de 1 150 semlor.

– I år var vi nära 1 600 och då har jag inte räknat med leveranserna som nog var på 1 000 till, säger Mats.

I dag är det Alla hjärtans dag och Möllers bageri tar ingen vilodag från gårdagens hets och stress, utan har förberett olika Alla hjärtans dag-bakelser, med vit chokladkräm med nötmarängbotten och en med hallon och chokladmousse.

– Jag trodde att gårdagen skulle förstöra denna dagen lite, alla äter ju semlor och idag ska de äta bakelser. Jag var lite rädd för att det låg för tätt inpå.

Möllers framgångsrecept är sociala medier, bland annat Facebook.

– Vi ökar nästan dagligen med allt, när det var Nutellans dag, lade vi ut en bild på en Nutella semla och då fick vi in en yngre publik. Har man tid med det och sköter Facebook bra så märker man reaktionen från kunderna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Mäklare flyttar från gågatan

Mäklare Ekström&Co flyttar: "Ett halvår sedan vi bestämde oss".

Camilla Landin

Kl.09:05, 14 februari, 2018

Mäklare flyttar från gågatan
Den nya adressen för mäklarföretaget. Foto: Camilla Landin

Mäklarföretaget Ekström & Co har funnits i Ystad i ett par år. I dag flyttar de från kontoret på Stora Östergatan till en ny adress i Ystad. Den nya lokalen passar mäklarföretaget bättre, enligt ägaren och mäklaren Marcus Ekström.

– Grunden är att lokalen är mer passande för oss och själva byggnaden är anrik och trevlig exteriört med stora skyltfönster. Läget är bättre och här är det mer ruljans. Den andra lokalen låg så långt ned på gågatan, säger Marcus Ekström

Den nya adressen är Hamngatan 11, vilket är en fördel säger Marcus Ekström.

– Det är närmare bankerna, nyrenoverat och lokalen har fiber.

På onsdagen sker flytten och från och med måndag kommer Hamngatan att vara den permanenta adressen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Här öppnar nytt hotell i Ystad

Kommunens nya hotell öppnar till sommaren.

Kim Ahlqvist

Kl.19:25, 9 februari, 2018

EXTRA: Här öppnar nytt hotell i Ystad
Foto: Arkiv/Pixabay

Fredrik och Therese Werme har sedan sex år tillbaka drivit Landet Bed and Breakfast i Peppinge. Men för några månader sedan kom den gamla bondgården ut till försäljning och nu skriver paret på verksamhetens Facebooksida att nya ägare snart tar vid.

Paret Werme startar ett nytt kapitel – med ett gårdshotell på Skälshögsvägen mellan Högestad och Sövestad i Ystads kommun.

Gårdshotellet kommer att inrymma 11 rum, samtliga med dusch och toalett. Det kommer också finnas en stuga att hyra för större familjer.

– En lugn lantlig miljö omger gården, skriver paret på sin nya Facebooksida.

Under sommaren 2018 ska hotellet öppna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng