Så mycket har bostadspriserna ökat i Ystad | Nyheter i Ystad – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Så mycket har bostadspriserna ökat i Ystad

Bostadsmarknaden är fortsatt het i Ystad. För de som har en lägenhet mellan 40 och 80 kvadrat sitter på en guldgruva. Där har priserna ökat med 60% på fem år.

Gabriel Almlöf

Kl.06:52, 26 februari, 2017

Så mycket har bostadspriserna ökat i Ystad
Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån

Med hjälp av Booli.com har 24Ystad tagit fram statistik kring hur bostadspriserna har förändrats i Ystad de senaste 5 åren. Kommunen har sett en prisökning i alla kategorier i mätningen. Den största ökningen på mellanstora lägenheter, det vill säga mellan 40 och 79 kvadratmeter.

Så här har lägenhetspriserna ökat per kvadrat från år till år:

Små lägenheter 0-39 kvadratmeter:
2012:
14 176 kr/kvm 
2013:
12 231 kr/kvm
2014:
13 875 kr/kvm
2015:
 14 413 kr/kvm
2016:
18 817 kr/kvm

Priserna har ökat med 32,7%

Mellanstora lägenheter 40-79 kvadratmeter
2012: 9 908 kr/kvm
2013: 11 404 kr/kvm
2014: 11 843 kr/kvm
2015: 13 882 kr/kvm
2016: 15 882 kr/kvm

Priserna har ökat 60%

Stora lägenheter 80+ kvadratmeter
2012: 10 354 kr/kvm
2013: 11 225 kr/kvm
2014: 11 909 kr/kvm
2015: 12 369 kr/kvm
2016: 14 236 kr/kvm

Priserna har ökat med 37%

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Utrikesfödda är mest trångbodda: ”Påfrestande”

Att vara trångbodd kan få konsekvenser i vardagen på flera sätt, enligt SCB.

Matilda Larsson

Kl.09:55, 25 april, 2018

Utrikesfödda är mest trångbodda: ”Påfrestande”
Foto: Good free photos.

Mer än var femte person född utanför Europa bor trångbott i Sverige, jämfört med två procent av inrikes födda. Det visar nya siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.

Det finns två sätt att definiera trångboddhet, vilket du kan läsa mer om i faktarutan nedan. Enligt Boverkets definition för norm 3 är den som bor själv i en etta med kök trångbodd.

Norm 3 säger att alla i hushållet, förutom par, ska ha ett kök, eget sovrum och ett vardagsrum för att klara trångboddhetsgränsen.

SCB:s siffror visar att det är stor skillnad i trångboddhet mellan olika åldersgrupper.

Personer under 40 år är i större utsträckning trångbodda än äldre åldersgrupper. Skillnaderna mellan åldersgrupper är stora. För personer i åldern 16–19 år, som i stor utsträckning fortfarande bor hos sina föräldrar, är trångboddheten störst. I befolkningen över 60 år är trångboddhet ovanligt.

”Att vara trångbodd kan få konsekvenser i vardagen på flera sätt. Det kan upplevas som påfrestande om man hela tiden behöver dela rum med andra och det inte finns möjlighet till viss avskildhet i det egna hemmet. För barn och ungdomar kan det till exempel medföra svårigheter att koncentrera sig på läxor”, skriver SCB i ett pressmeddelande.

År 2016 var drygt fyra procent av befolkningen i åldern 16–84 år trångbodda enligt det som kallas trångboddhetsnorm 2, det vill säga att man bor i en bostad med mer än två personer per sovrum.

Var i landet man bor spelar också roll. Det råder bostadsbrist i många kommuner, framförallt i storstadsområdena. I dag är mellan sju och tio procent av befolkningen i Stockholm, Göteborg och Malmö kommun trångbodda, jämfört med knappt fyra procent i övriga kommuner.

Det är stor skillnad mellan olika befolkningsgrupper när det gäller att bo trångt. Ungefär 2 av 100 inrikes födda personer är trångbodda, en andel som bara har förändrats marginellt sedan år 1980.

Bland utrikes födda, framförallt bland personer födda utanför Europa, är det betydligt vanligare att vara trångbodd. Andelen trångbodda bland personer som är födda utanför Europa har fördubblats de senaste 20 åren, från tio procent 1995 till 21 procent 2016.

Var femte person som är född utanför Europa bor alltså i en bostad med mer än två personer per sovrum. Dock var andelen trångbodda i denna grupp på dagens nivå även 1980.

Andel personer 16-84 år som bor i en bostad med mer än två personer per sovrum (trångboddhetsnorm 2), efter födelseregion. År 1980-2016. Procent:

Källa: SCB, mars 2018.

Källa: SCB, 2018.

FaktaDefinition för trångboddhet:

Norm 2 definierar ett hushåll som trångbott om det finns fler än två boende per sovrum, kök och vardagsrum oräknade. Ensamboende räknas enligt denna norm inte som trångbodda oavsett antal rum. Trångboddhetsnorm 2 tillkom under 1960-talet.

Norm 3 definierar ett hushåll som trångbott om det finns fler än en boende per sovrum, kök och vardagsrum oräknade. Sammanboende delar dock sovrum, medan varje barn ska ha ett eget rum för att hushållet inte ska räknas som trångbott. Enligt denna norm, som infördes 1974, räknas fler som trångbodda jämfört med definitionen enligt norm 2.

Eftersom även hus­håll som enbart består av en person förväntas ha ett separat sovrum räknas alltså samtliga hus­håll som bor i ett rum och kök som trång­bodda, enligt norm 3.

Källa: SCB.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lotte sålde 14 bostäder på 24 timmar: “Fantastiskt”

24 timmar tog det – sedan hade Lotte Myrebris sålt samtliga 14 bostäder i Nybrostrand.

Kim Ahlqvist

Kl.17:55, 24 april, 2018

3 bilder
 • Lotte Myrebris är mäklaren som lyckats sälja 14 bostadsrätter i Nybrostrand på mindre än 24 timmar. Foto: GBJ Bygg/Svensk Fastighetsförmedling
  Lotte Myrebris är mäklaren som lyckats sälja 14 bostadsrätter i Nybrostrand på mindre än 24 timmar. Foto: GBJ Bygg/Svensk Fastighetsförmedling
 • Här är grafik på hur bostadsrätterna i Nybrostrand kommer att se ut. Foto: GBJ Bygg/Svensk Fastighetsförmedling
  Här är grafik på hur bostadsrätterna i Nybrostrand kommer att se ut. Foto: GBJ Bygg/Svensk Fastighetsförmedling
 • Här är grafik på hur bostadsrätterna i Nybrostrand kommer att se ut. Foto: GBJ Bygg/Svensk Fastighetsförmedling
  Här är grafik på hur bostadsrätterna i Nybrostrand kommer att se ut. Foto: GBJ Bygg/Svensk Fastighetsförmedling

GBJ Bygg ska låta bygga 14 strandnära bostäder i Nybrostrand. Sedan en tid tillbaka har Lotte Myrebris och Svensk Fastighetsförmedling marknadsfört nyproduktionen och hundratals har visat intresse.

I torsdags höll man en informationsträff och ett 80-tal personer slöt upp och fortsatte visa sitt stora intresse. När sedan Lotte Myrebris på måndagen startade försäljningen tog det mindre än 24 timmar – sedan var samtliga bostäder sålda.

– Det här har jag aldrig varit med om tidigare, säger Lotte Myrebris till 24Ystad.se. 

– Jag började ringa igår och gick efter en turlista. På ingen tid alls så var alla sålda. Det visar vilken enorm köpkraft det finns där ute, säger Lotte Myrebris.

Brukar ni vara i närheten av att sälja bostäder i det här tempot?
– Tidigare har man varit med om att det varit hårt tryck men inte att alla har sålts på mindre än ett dygn. Det är ovanligt men väldigt, väldigt roligt.

Varför var intresset så stort?
–  Av flera anledningar, tror jag. En är att det är ett enplanshus på bra läge i Nybrostrand. Dessutom höll det en rimlig prisnivå på nyproduktion. Möjligheten att göra bostaden personlig fanns också – man får vara med och påverka exempelvis vilka luckor som ska vara i köket och så vidare.

I och med att försäljningen av bostäderna gick i raketfart har bygglovet redan kunnat skickas in till Ystad kommun. Preliminär inflyttning är beräknad till fjärde kvartalet under 2019 och med en så snabb försäljning håller man tidsplanen.

– Vi hoppas att man sätter spaden i marken lagom till semestrarna. Det är fantastiskt att kunna ta avstamp så här snabbt, avslutar Myrebris.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är sakerna vi vill ska bli billigare i bostaden

Samtidigt kan svenskarna tänka sig att betala mer för solceller och gym hemma.

Matilda Larsson

Kl.16:03, 20 april, 2018

Här är sakerna vi vill ska bli billigare i bostaden
Foto: Pixabay, Pxhere.

Svenskarna blir allt mer medvetna när det kommer till såväl hälsa som hållbarhet, något som även visar sig när det kommer till vårt boende.

I en ny rapport från Sveriges Bostadsrättscentrum, SBC, visar det nämligen sig att gym och solceller toppar listan över vad svenska bostadsrättsägare är beredda att betala en högre månadsavgift för.

Gfk Norm har gjort en undersökning där 1 000 bostadsrättsägare gett sin syn på svenska bostadsrättsföreningar utifrån ett ekonomiskt, juridiskt, hållbarhet- och framtidsperspektiv.

Rapporten visar bland annat att gym och solceller toppar listan för vad svenska bostadsrättsägare är beredda att betala en högre månadsavgift för. Andra populära val är garage, övervakningskameror och låsta grindar för att hålla ovälkomna besökare borta.

Svenskarna vill dock samtidigt att vissa saker ska bli billigare hemma. Främst vill vi att värme och vatten ska bli billigare, följt av uthyrningen av gemensamma utrymmen och el. Det uppger var tredje svarande.

– Det är viktigt att styrelsen gör en noggrann behovsanalys när det kommer till vilka inköp som ska göras till föreningen. Det är också viktigt att de grundar sig i samtliga medlemmars intresse. Genom att investera i exempelvis solceller, gym eller elbilsladdning kan man få en attraktivare förening och därigenom öka värdet på hela fastigheten, säger Markus Pålsson, affärsområdeschef för ekonomisk förvaltning på SBC.

När det kommer till vad de unga vuxna mellan 18 och 30 år kan tänka sig att betala en högre månadsavgift för, toppar gym och pool listan. Det uppger var tredje. Garage och parkeringsplats är också populära val, vilket närmare var fjärde ung bostadsrättsägare uppger.

Det är bostadsrättsägare beredda att betala en högre avgift för:
1. Solceller 18 %
2. Gym 18%
3. Garage/parkeringsplatser 17 %
4. Övervakningskameror 17 %
5. Låsta grindar som håller ovälkomna gäster utanför 16 %

Det vill bostadsrättsägare ska bli billigare:
1. Värme och vatten 32%
2. Uthyrning av gemensamma utrymmen 30%
3. El 27%
4. Förvaltningsfrågor 26%
5. Sopsortering 23%
6. TV och internet 20%
7. Städning 15%
8. Försäljning av gemensamma utrymmen 10%

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Mäklarnas nya trick för att styla din bostad

"Gör det lättare för spekulanter att visualisera potentialen i en bostad."

Matilda Larsson

Kl.15:19, 20 april, 2018

4 bilder
 • Originalbild på ett vardagsrum. Pressbild: Fastighetsbyrån.
  Originalbild på ett vardagsrum. Pressbild: Fastighetsbyrån.
 • Digital version 1. Pressbild: Fastighetsbyrån.
  Digital version 1. Pressbild: Fastighetsbyrån.
 • Digital version 2. Pressbild: Fastighetsbyrån.
  Digital version 2. Pressbild: Fastighetsbyrån.
 • Digital version 3. Pressbild: Fastighetsbyrån.
  Digital version 3. Pressbild: Fastighetsbyrån.

Relativt många som ska sälja sin bostad väljer att anlita en stylist för att inreda bostaden inför en försäljning.

Vissa upplever dock en osäkerhet om investeringen som en home styling innebär är lönsam, enligt Fastighetsbyrån. Nu finns därför ett nytt, enklare alternativ som kallas digital styling. Utifrån originalfoton av bostaden tas nya stylade bilder fram med annan inredning och andra materialval.

– Generellt så tycker våra mäklare att home styling fungerar, framförallt för att det gör det lättare för spekulanter att visualisera potentialen i en bostad. Ibland kan det dock vara svårt att avgöra om en styling kommer att vara lönsamt och då kan den här digitala varianten vara ett bra alternativ, säger Johan Vesterberg, presschef på Fastighetsbyrån.

För att testa det nya konceptet så har Fastighetsbyrån stylat en bostad med renoveringsbehov i tre olika stilar. Spekulanterna kan se originalbilder på bostaden samt vissa bilder stylade i skandinavisk, industriell och kolonial stil.

– Jag tycker att det här är ett bra exempel på en bostad där spekulanter kan behöva hjälp för att se potentialen. De stylade bilderna ger verkligen en helt annan känsla och de olika stilarna ger även inspiration till olika sätt att inreda och renovera. Vi hoppas att det här kan vara positivt och underlätta för både säljare och spekulanter, säger Johan Vesterberg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Här är Ystads bästa mäklare

Topp fem över de mäklare som har blivit mest rekommenderade hittills i år.

Matilda Larsson

Kl.15:26, 19 april, 2018

LISTA: Här är Ystads bästa mäklare
Foto: Christian օrnberg / BILDBYRÅN.

Många använder sig av rekommendationer för att ta reda på vad andra tyckt om en tjänst.

Sajten Hittamäklare har ett rekommendationssystem där man kan se vilka mäklare som har fått flest rekommendationer av tidigare kunder. De nuvarande siffrorna gäller för det första kvartalet 2018.

– För den som ska sälja sin bostad kan rekommendationer hjälpa till att känna sig tryggare med valet av mäklare. En rekommendation från tidigare säljare blir lite som en kvalitetsstämpel, ett kvitto på att mäklaren presterat bra tidigare, säger Alexandra Eldin, marknadsansvarig på Hittamäklare.

Här är de mest rekommenderade mäklarna i Ystads kommun:

1. Andreas Wallin, ERA

1. Jesper Nilsson, ERA

1. Micaela Rydberg, Svensk Fastighetsförmedling

4. Cherrie Augustsson, BF-Konsult

5. Erik Roslund, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Källa: Hittamäklare.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng