Kommunalrådet siktar högt 2017: ”Bostäder är högsta prioritet” | Nyheter i Ystad – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Kommunalrådet siktar högt 2017: ”Bostäder är högsta prioritet”

Vi fick en del av Ystads kommunalråd Kent Mårtenssons spåkula över 2017. Fler bostäder, cykelbanor och ett gigantiskt firande av klostret har Ystadsborna att se fram emot.

Gabriel Almlöf

Kl.10:51, 26 januari, 2017

Kommunalrådet siktar högt 2017: ”Bostäder är högsta prioritet”
Kent Mårtensson kommunalråd i Ystad. Foto: Bildbyrån.

2017 har startat och det är ett spännande år som väntar för Ystadsborna med allt från 750-års jubliéet av Ystads kloster till drömmar om guld med Ystads IF. Även politiskt ser man fram emot ett år med nysatsningar.

– Det vi har sagt är att bostadsbyggandet är prioritet nummer ett. Bollen ligger till viss del hos Ystadsbostäder, men från Socialdemokraterna och Centerpartiet ser vi att bostäderna är den viktigaste satsningen, säger kommunalråd Kent Mårtensson.

– Vi har haft som mål att bygga 50 bostäder i det kommunala bolaget per år. Det har vi inte riktigt nått upp till. Samtidigt så skapas bostäder på den privata byggmarknaden, framför allt ute i Sjöstaden, så det är väldigt positivt.

Satsningarna behövs eftersom invånarna ökar mer än förväntat.

– Vi har haft som mål att ha en befolkningstillväxt på 1%, men under förra året nådde vi 1,6%. Det innebär att invånarna har fått bostäder men samtidigt har vi en lång bostadskö. Det måste vi jobba för att lösa, säger Kent Mårtensson.

Läs mer: Så lång är bostadskön i Ystad

Under 2017 inleds även arbetet med den nya Surbrunnsskolan. Under året ska kommunen lägga 10 miljoner kronor för att inleda arbetet, men byggnationen är budgeterad för 2018.

Även infrastrukturen kommer att få ett upplyft enligt Mårtensson.

– Vi kommer även göra satsningar på cykelvägar som byggs mellan Hedeskoga och Sövestad. Vi ska också bygga om Regementsgatan till en modern grön gata.

Avslutningsvis presenterar Mårtensson är riktigt långsiktig satsning.

– Vi har även projektet Hamnstaden, som ska stå klart 2030. Det är ett väldigt långsiktigt arbete där vi ska flytta ut färjelägena. Det kommer att starta upp i år genom att vi tar fram planer för hur arbetet ska fortlöpa.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Petersen återvänder till IFK Ystad: ”Jag är så glad”

Fredrik Petersen är tillbaka i IFK Ystad. "Att avsluta karriären i IFK Ystad har alltid varit min dröm" säger han.

Gabriel Almlöf

Kl.11:07, 24 maj, 2018

Petersen återvänder till IFK Ystad: ”Jag är så glad”
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

HK Malmö gjorde en fantastisk säsong och var snubblande nära att ta hem SM-guldet i handboll. Nu står det dock klart att laget försvagas när Fredrik Petersen utnyttjar en option om att bli friköpt från sitt kontrakt. I stället ska Petersen representera moderklubben IFK Ystad.

– Detta har skett i stort samförstånd mellan oss, Fredrik Petersen och IFK Ystad. Vi har haft många och bra samtal vilket utmynnat i att detta är bästa lösningen för alla parter. Vi önskar Fredrik all lycka i hans fortsatta karriär och vi ser fram emot att möta honom igen, om än som motståndare, säger Jörgen Rasmusson, ordförande HK Malmö.

De rödklädda är jublande glada över att få en så bra handbollsspelare till laget.

– När Fredrik hörde av sig startade ett intensivt jobb för oss och alla i klubben är nu väldigt glada att allt har löst sig. Fredrik är i mångt och mycket förknippad med IFK Ystad och har i många år varit en fantastiskt ambassadör för klubben. När han nu är hemma igen kommer han säkert att bidra med sina erfarenheter och jag är säker på att alla våra kantspelare kommer att höja sig ytterligare när de kan lära sig av Fredrik på nära håll, säger IFK Ystads tränare Kenneth Andersson till klubbens hemsida.

Petersen själv utlovar många mål till fansen.

– Jag är så glad! Att avsluta karriären i IFK Ystad har alltid varit min dröm och när nu IFK Ystad återigen gick upp till Handbollsligan kände jag väldigt starkt för att få möjligheten till att göra det. Jag vill kunna ge tillbaka till min moderklubb och fortfarande kunna prestera på topp under mina sista år i IFK Ystad. Jag tackar HK Malmö för att de lyssnade på mina känslor och gav mig denna möjlighet. Det ska bli otroligt roligt att få träna och framförallt få spela matcher i IFK Ystad igen. Och mål – det ska jag göra, säger Fredrik Petersen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sverige försvarade VM-guldet efter straffrysare

VM-finalen mellan Sverige och Schweiz blev en rysare från början till slut. Men i straffläggningen lyckades Tre Kronor vinna och försvara VM-guldet.

Michael Olsson

Kl.23:16, 20 maj, 2018

Sverige försvarade VM-guldet efter straffrysare
Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån

2013 vann Tre Kronor med 5–1 mot Schweiz i VM-finalen i ishockey. Men när länderna ställdes mot varandra i en ny VM-final under söndagskvällen blev det betydligt jämnare än så.

Det blev en rivstart på matchen i Royal Arena i Köpenhamn. Redan tidigt skapades chanser åt båda håll och det var en underhållande ishockey som det bjöds på. Med drygt tre minuter kvar av den första perioden kom öppningsmålet – och det var Schweiz som stod för det.

Men den schweiziska glädjen blev kortvarig. Drygt en minut efter målet kom kvitteringen genom NHL-proffset Gustav Nyquist. Forwarden snappade upp en puck i slottet och tryckte in 1–1 bakom storspelande målvakten Leonardo Genoni.

I den andra perioden tog Schweiz återigen ledningen. Skicklige Timo Meier sköt in 2–1 från högerkanten efter en snabb kontring i powerplay, men Tre Kronor skulle komma tillbaka. 14.53 in i andra utnyttjade Mika Zibanejad ett powerplay-läge smällde in 2–2 från blålinjen.

Slutperioden blev en stängd tillställning med få målchanser. Schweiz lät Sverige vara spelförande och försökte förlita sig på snabba omställningar. Men Tre Kronor lyckades inte få hål på Genoni och perioden slutade mållös.

I förlängningen var det en nervös väntan på vem som skulle skjuta hem guldet. Men trots flera stora möjligheter att avgöra finalen blev förlängningen mållös och matchen gick till straffar. Sven Andrighetto satte Schweiz första straff, medan Sverige inledde med två raka missar. Men därefter höll målvakten Anders Nilsson tätt och när Oliver Ekman-Larsson och Filip Forsberg satte sina straffar kunde Sverige bärga VM-titeln i den femte straffomgången.

Segern innebär att Tre Kronor försvarar sitt VM-guld från 2017 när man besegrade Kanada på straffar under mästerskapet i Tyskland/Frankrike.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ystadsspelare lånas ut till Norge

Kommer fortsätta utvecklas i Norgeklubb.

Axel Brantemo

Kl.16:28, 19 maj, 2018

Ystadsspelare lånas ut till Norge
Foto: Ystad IF.

Det är Viktor Hedin som ingår i Ystad IF HF:s elitlagsgrupp som nu kommer att fortsätta sin karriär i Norge under det kommande året. Viktor Hedins farbror leder är idag klubbchef i ST.Hallavard b och har enligt klubben haft ett finger med i utlåningen.

Klubben ligger i Lier som är ungefär fem mil väster om centrala Oslo. Klubben kvalade till Elitserien mot Bodå, men lyckades inte ta sig vidare. Vilket innebär att laget spelar i näst högsta divisionen även kommande säsong.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IFK Ystad värvar dansk bjässe

Tränaren: ”I mina ögon perfekt för vårt spel”.

Axel Brantemo

Kl.10:58, 18 maj, 2018

IFK Ystad värvar dansk bjässe
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN.

IFK Ystad har gjort klart med Jonathan Mollerup. Han beskrivs av klubben som en 24-årig vänsterhänt H9a med stora utvecklingsmöjligheter.

Idag spelar han i Franska högstaligan i Massy Essone och kan enligt klubben användas som både tvåa och tre i försvarsspelet.

– Han är jäkligt bra man-man, bra som tvåa bakåt, 24 år gammal och i mina ögon perfekt för vårt spel och för vår grupp skriver klubben i ett pressmeddelande.

Hemma i Danmark spelade Jonathan Mollerup i Ajax, där han också vann skytteligen i den danska motsvarigheten till allsvenskan.

– Jag tror Jonathan kan utvecklas ännu mer hos oss i vår miljö och jag tycker han passar in väldigt bra i vår spelidé. Han är dessutom väldigt ambitiös och vill verkligen göra jobbet för at utvecklas ännu mer. Dessutom tillför han ju storlek och tyngd vilket aldrig är fel”, säger IFK Ystads tränare Kenneth Andersson i ett pressmeddelande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är Sveriges officiella VM-låt 2018

Nu har årets VM-låt släpps. Låten "Bäst när det gäller" är gjord av Gyllene Tider och Linnea Henriksson.

Gabriel Almlöf

Kl.10:10, 15 maj, 2018

Under tisdagsmorgonen släppte Gyllene Tider och Linnea Henriksson Sveriges officiella låt till fotbolls-VM 2018. Låten heter ”Bäst när det gäller”.

– Det har funnits ett enormt intresse från en rad artister att skriva VM-låten – att det blev Gyllene Tider känns helt rätt. För mig är Gyllene Tider synonymt med sommar, glädje och hits som förenar generationer. Nu krävs bara att vi presterar på planen också för att det ska bli en magisk VM-sommar, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Även om bandets frontfigur Per Gessle gjort det mesta i musikväg, säger han att det är speciellt att få göra VM-låten.

– Att skriva den officiella låten är förstås en gigantisk utmaning som man inte kan tacka nej till. Hela Sverige, ja hela världen, är engagerade i fotbolls-VM så vi i Gyllene Tider blev enormt stolta när vi blev tillfrågade, säger Per Gessle.

Hör VM-låten i spelaren ovan. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng